Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατηγορία αυτοματισμών


zio7

Recommended Posts

η κατηγορία θέρμανσης είναι Δ?

Ναι γιατί δεν έχει αντιστάθμιση.

 

@Inzaghi & hkamp

Το είχαμε ξανασυζητήσει, αυτό με τον αερισμό.

Δεν γίνεται να έχω δυο (παλιά προ ΚΕΝΑΚ), ίδια κατά τα άλλα κτίρια, όπου στο μεν ένα να έχω αερισμό και εξαερισμό, με 100% νωπό όσο ακριβώς προδιαγράφει ή ΤΟΤΕΕ, με εναλλάκτη με nR =0,50 και επειδή δεν πληρούνται και τα τρία κριτήρια για τον αερισμό του πίνακα 5.5 να κατατάσσεται στην κατηγορία Δ και το άλλο που έχει το "θεωρητικό σύστημα" να κατατάσσεται άκοπα στην κατηγορία Γ. Μου φαίνεται παράλογο.

Link to comment
Share on other sites

Kαι εγώ δυσκολεύτηκα να το χωνέψω αυτό με το ότι ένα κτήριο που δεν έχει κανένα σύστημα θέρμανσης/ψύξης κτλ μπορεί να βγαίνει σε καλή κατηγορία.

Η μόνη εξήγηση που κατάφερα να δώσω είναι ότι το ΠΕΑ είναι μας πληροφορεί περισσότερο για την κατανάλωση (η οποία μεταφράζεται σε λογαριασμούς) και όχι για το πόσο σωστά είναι εφοδιασμένο με συστήματα. Αν ο χρήστης καταφέρνει να ζεσταθεί είτε επειδή το κτήριο είναι παθητικό (λέμε τώρα) είτε επειδή ξεροσταλιάζει ο ένοικος και ζεσταίνεται με αερόθερμο ισοθερμικά και 2 fleece φαίνεται να μην το απασχολεί.

Μόνο αυτήν την εξήγηση έχω.

Link to comment
Share on other sites

Η όλη λογική νομίζω ότι βασίστηκε στο ότι αν κάποιος θα βάλει νέο σύστημα θα αναγκαστεί να βάλει σύστημα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ. Το πως προέκυψε αυτό, δεν το πολυκαλαβαίνω. Λες και ξαφνικά μεταλλαχτήκαμε και εφαρμόζουμε όλοι τους νόμους και τους κανονισμούς.

 

Επρεπε όμως να γίνει κάποια παραδοχή.

Νομίζω ότι η πιο σωστή αντιμετώπιση θα ήταν ότι σε περίπτωση ανυπαρξίας ενός συστήματος θα πρέπει να βάζουμε <<το χειρότερο>> από τα συνήθως εφαρμοζόμενα συστήματα.

 

Π.χ. αν δεν υπάρχει φωτισμός δεν θα βάλεις τους λαμπτήρες Τ5 του κτιρίου αναφοράς (σιγά μη βάλει ο ενοικιαστής τέτοια φωτιστικά). Θα βάλεις την κατανάλωση που θα είχες από φωτιστικά με λαμπτήρες αλογόνου. Δεν νομίζω ότι κάποιος θα έβαζε σε κατάστημα απλούς λαμπτήρες πυρακτώσεως. Το πιο πιθανό να έβαζε κάτι ανάμεσα. Διαλέγεις το χειρότερο από τα <<ανάμεσα>>.

 

Τέλος πάντων, δεν είμαι και Ο ειδικός. Υπάρχουν άλλοι που το κατέχουν καλύτερα. Νομίζω όμως ότι αυτή η λογική είναι πιο δόκιμη.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι αν είσαι όπως το κτίριο αναφοράς σε όλα, είσαι Γ. Ακόμα και στον αερισμό a priori.

 

Για το άλλο θέμα:

 

<< Ενιαία κατηγορία για Θ / Ψ =>

 

Σε περιπτώσεις διαφορετικής κατηγορίας για Θ / Ψ νά γίνεται αξιολόγηση

 

της σημαντικότερης κατανάλωσης.

 

Παράδειγμα : Θέρμανση «Δ» & Ψύξη «Β»

 

Για κατοικία => «Δ»

 

Για κτήριο γραφείων με υψηλά φορτία Ψ => «Β»

 

Για περίπου ίδια φορτία Θ / Ψ (π.χ. μικρό κατάστημα) => «Γ».>>

Αυτο ακριβως, αναλογα τη χρηση.

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με την ΔΚ-3, σε τοπικά συστήματα (όπως οι θεμοπομποί) η ύπαρξη θερμοστάτη σε οδηγεί σε Β.

 

Αγνωστες οι βουλές... καθότι το inverter τρώει χώμα.

 

 

1.να ρωτήσω κατάρχας εμένα μου διαφεύγει και δεν το βρίσκω στην Τοτεε ή μόνο η ΔΚ-3 μιλά ότι τα τοπικά συστήματα υπάγονται Γ και με θερμοστάτη είναι Β?

2. αυτή η Δκ-3 μετά την αναθεώρηση των Τοτεε δεν πρέπει να αλλάξουν?

3. τα split unit είναι κατηγορίας Β έτσι?Αυτό προκύπτει είτε με τα παραπάνω , αλλά εγώ θεωρώ ότι προκύπτει και από την Τοτεε1 στην περιγραφή της κατηγορίας Β . κάνω λάθος?

4. Το προβλημά μου όπως πάντα είναι με τούς επίτοιχους λέβητες Φ.α πού αν αγνοήσουμε την ΚΥΑ 189533 πού δίνει ορισμό όπως έχουμε ξανασυζητήσει και στηριχτούμε μόνο στήν τοτεε αυτό με την φράση <εσωτερικού -εξωτερικού> είναι σαν να μάς λέει ότι οι επίτοιχοι λέβητες φ.α άν εξυπηρετούν μόνο μία ιδιοκτησία , ανεξαρτήτου τού τρόπου είναι τοπικό σύστημα. Οπότε με την Δκ-3 (αν ισχύει ) το βάζω Γ σε ενδοδαπέδια χωρίς έλεγχο ανά δωματιο και Β αν υπάρχει έλεγχος. Αν όμως το πάω από 5.5 πίνακα χωρίς να το θεωρήσω τοπικό δεν βλέπω να ξεπερνα την Δ. καμιά γνώμη?

Link to comment
Share on other sites

Όταν και άμα με απαντήσουν από ΤΕΕ και ΕΥΠΕΝ, στο 2ο κατ' επανάληψη μήνυμά μου, και αν δεν αρχίσουν και τις αλά Πυθία απαντήσεις, τότε ίσως να έχεις κι από μένα καμιά απάντηση. Για παράδειγμα, κατά ένα περίεργο τρόπο, σχετικά με τις γυάλινες προσόψεις πήρα απάντηση (και μάλιστα επώνυμη) και από τους δυο πολύ γρήγορα και μάλιστα έλαβα και επιβεβαίωση παραλαβής του μηνύματος πριν την απάντηση. Της συμφοράς απάντηση, αλλά πάντως κατάλαβα τι στα κομμάτια έχουν και οι ΔΥΟ κατά νου. Κάτι είναι κι αυτό. Απ' το να τραγουδάει ο καθένας τα απ' τους δυο τα δικά του...

Όμως, για τα σχετικά με αυτό που ρωτάς, αν και το έστειλα δυο φορές -με σχεδόν ενάμιση μήνα διαφορά το πρώτο από το δεύτερο- ο αγαπημένος μου ήρωας "ΤΟ ΚΟΥΦΟ ΑΥΤΙ" σίγουρα θα καταλάβαινε, αν μη τι άλλο απ' τα νοήματα, πως χρήζει επεξήγησης και μάλιστα επίσημης. Οι προαναφερόμενοι φορείς.... σαν ποτέ να μην το έλαβαν.

 

Πάντως ενδοδαπέδια με "τοπικό" ή "ατομικό" (όπως θες πέστο) λέβητα φ.α, και αντιστάθμιση είναι Γ. Με το παραπάνω καλούδι και έλεγχο ανά χώρο, πάει Β. Αυτό μου λέει η -δική μου- λογική, επειδή πάντα θα υπάρχει η ανάγκη για εξυπηρέτηση μερικών φορτίων με μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση, που σημαίνει πως προκύπτει η ανάγκη αντιστάθμισης. Αν δεν την έχει, τότε στα τάρταρα.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Πάντως ενδοδαπέδια με "τοπικό" ή "ατομικό" (όπως θες πέστο) λέβητα φ.α, και αντιστάθμιση είναι Γ. Με το παραπάνω καλούδι και έλεγχο ανά χώρο, πάει Β. Αυτό μου λέει η -δική μου- λογική, επειδή πάντα θα υπάρχει η ανάγκη για εξυπηρέτηση μερικών φορτίων με μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση, που σημαίνει πως προκύπτει η ανάγκη αντιστάθμισης. Αν δεν την έχει, τότε στα τάρταρα.

με αντιστάθμιση λές Γ έτσι? , άρα χωρίς = Δ. Δηλαδή Πάνο το πάς με τον πινακα 5.5 και όχι με την Δκ3 πού λέει <αν το θεωρήσουμε τοπικό σύστημα>, ότι τα τοπικά είναι κατ'ελ'αχιστο Γ, έτσι?

Edited by katrmp
Link to comment
Share on other sites

Κατηγορία αυτοματισμών κτηρίων χωρίς συστήματα θέρμανσης, ψύξης ή ΖΝΧ

 

Eφόσον το κτήριο δεν διαθέτει συστήματα θέρμανσης και ψύξης, χρησιμοποιούνται μεν τα θεωρητικά συστήματα του κτηρίου αναφοράς, αλλά δεν διαθέτει και αυτοματισμούς όπως το κτήριο αναφοράς. Βάσει του σχετικού πίνακα 5.5 της ΤΟΤΕΕ-1 για τις διατάξειας αυτομάτου ελέγχου, εφόσον το κτήριο δεν διαθέτει καμία διάταξη αυτοματισμών, κατατάσεται στην ενεργειακή κατηγορία Δ και μόνο.>>

 

Από τις ερωταπαντήσεις του ΤΕΕ. Νέα καρτέλα.

 

Ωραίο!! Μέχρι τώρα νομίζαμε άλλα πράγματα. Δεν μυρίσαμε σωστά τα δάκτυλά μας.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

μου αρέσει που πρίν μία εβδομάδα στην ευεπεν είπαν Γ τηλεφωνικά.

Αυτά το ΤΕΕ ξέρεις τα προηγούμενα αν τα έχει εναρμονήσει με τις διευκρινήσεις?

Edited by katrmp
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.