Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

.........απλά επεσήμανα ότι πρέπει να θερμαίνονται, ........

 

Πάντως στο πιν. 2.2 της ΤΟΤΕΕ 1/2012 δεν υπάρχουν καθορισμενες τιμές για θερμανση & υγρασία για τιη συγκεκριμενη κατηγορία.

 

Τώρα αν εννοείς οτι επειδή γίνεται θερμομονωτική επάρκεια του βιοτεχνικού χώρου και θα διατηρεί μια σχετική θερμοκρασία σε σχέση με την θερμοκρασία εξωτερικού περιβάλλοντος και δεν θεωρείται μθχ...οκ δεκτόν.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή αυτή τη στιγμή τυχαίνει να ψαχνομαι για μια ΜΕΑ βιομηχανικού κτηρίου, με μεταλλικη κατασκευή και panel και χώρο γραφείων, εγώ θα θεωρούσα τον υπόλοιπο χώρο μθχ, και θα τον δήλωνα κανονικα με διαχωριστική επιφάνεια προς τον θερμαινόμενο. Η υποχρέωση για έλεγχο θερμ. επαρκειας στο βιομηχανικό κτήριο, πλην της χρήσης γραφείων από που προκύπτει; στον χώρο αυτό υπάρχουν μηχανές (λέβητας διαθερμικου ελαίου κλπ.). Γιατί θα πρεπει να θερμαίνεται και με ποιές επιθυμητές συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας αφού δεν υπάρχουν στοιχεια για αυτή την κατηγορία στις ΤΟΤΕΕ; (εξάλλου απο την λειτουργία των μηχανών εκπέμπεται θερμότητα).

 

Έλεγχο μόνο θερμομονωτικης επάρκειας κάνουμε όταν υπάρχει χρήση που απαιτούνται καθορισμένες εσωτερικές συνθήκες, αλλά όχι υπολογισμούς ενεργειακής αποδοσης, π.χ. κατοικία 45 τ.μ.

 

Εγώ θα θεωρούσα όλο το κτήριο ενιαίο μεν, αλλά θερμική ζώνη μονο τα γραφεία. Αν αυτά είναι πανω απο 50 τ.μ. τοτε και υπολογισμό εν. Απόδοσης, αλλιως μονο θερμ. επάρκεια.

 

Άσχετα αν είναι και το κέλυφος του μθχ μονωμένο. Αυτό θα μας δώσει μεγαλο μειωτικό συντελεστη για τη διαχωριστική επιφάνεια.

 

Sent from my MI PAD using Tapatalk

Edited by akaliak
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις!

 

Δυστυχώς και εγώ διαβάζοντας τις ΤΟΤΕΕ κλπ... καταλήγω στο συμπέρασμα οτι ο χώρος του βιοτεχνικού κτιρίου θα πρέπει να πάει με "θερμομονωτική επάρκεια"..

Ωστόσο, προσωπικά θα συμφωνήσω με τον akaliak  .

Επίσης, οπως αναφέρθηκε, ενας βιοτεχνικός χώρος που εκ των πραγμάτων είναι "μεγάλος" , π.χ. 370 τ.μ. και ύψος 6 μ. , έχει κουφώματα "τεραστίων" διαστάσεων ( μεγάλες πόρτες για είσοδο έξοδο μηχανημάτων - φορτηγών ) είναι δύσκολο/ακριβό να τον μονώσεις για να πιάσεις τα όρια της θερμομονωτικής επάρκειας.. Δηλαδή , αντί για τις απλές σιδερένιες πόρτες 5μ * 5μ ( 25 τ.μ. ) θα πρεπει να βάλω κουφώματα με θερμοδιακοπές???? θα κοστίσουν παραπάνω απο το υπόλοιπο κτίριο όλο μαζι...

Link to comment
Share on other sites

Αυτά συμβαίνουν όταν οι συντάκτες των κανονισμών δεν έχουν πατήσει το πόδι τους στην οικοδομη...

 

Sent from my MI PAD using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Πάντως στο πιν. 2.2 της ΤΟΤΕΕ 1/2012 δεν υπάρχουν καθορισμενες τιμές για θερμανση & υγρασία για τιη συγκεκριμενη κατηγορία.

Μα επόμενο είναι να μην υπάρχουν τιμές, αφού αυτά τα κτίρια εξαιρούνται από την υποχρέωση τήρησης των ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης κτιρίων που καθορίζονται με τον ΚΕΝΑΚ.

Υπάρχουν ωστόσο τιμές στην TOTEE 2425/86.

 

Η υποχρέωση για έλεγχο θερμ. επαρκειας στο βιομηχανικό κτήριο, πλην της χρήσης γραφείων από που προκύπτει; στον χώρο αυτό υπάρχουν μηχανές (λέβητας διαθερμικου ελαίου κλπ.). Γιατί θα πρεπει να θερμαίνεται και με ποιές επιθυμητές συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας αφού δεν υπάρχουν στοιχεια για αυτή την κατηγορία στις ΤΟΤΕΕ; (εξάλλου απο την λειτουργία των μηχανών εκπέμπεται θερμότητα).

 

Έλεγχο μόνο θερμομονωτικης επάρκειας κάνουμε όταν υπάρχει χρήση που απαιτούνται καθορισμένες εσωτερικές συνθήκες, αλλά όχι υπολογισμούς ενεργειακής αποδοσης, π.χ. κατοικία 45 τ.μ.

Ο έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας αντικατέστησε τον Κ.Θ.Κ. Αυτός ο κανονισμός αφορούσε σε όλα τα νέα κτίρια που προορίζονταν για κατοικία ή παραμονή ατόμων για την άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας ("Από της ενάρξεως της ισχύος του παρόντος διατάγματος επιβάλλεται η σύνταξις πλήρους μελέτης θερμομονώσεως δια πάσαν νέαν οικοδομήν, προοριζομένην δια κατοικίαν ή παραμονήν ατόμων προς άσκησιν οιασδήποτε δραστηριότητος.", παράγραφος 1 του άρθρου 2 του Κ.Θ.Κ.). Στα βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτίρια, υπάρχει παραμονή ατόμων για άσκηση δραστηριότητας και μάλιστα πολύωρη.

Υπάρχουν και εγκύκλιοι του ΥΠΕΚΑ που μιλούν για την υποχρέωση ελέγχου θερμομονωτικής επάρκειας στα κτίρια που εξαιρούνται της υποχρέωσης εκπόνησης ΜΕΑ, με ποιο πρόσφατη αυτήν.

Κατά συνέπεια, αφού υπάρχει παραμονή ατόμων, υπάρχει και απαίτηση για ρύθμιση των εσωτερικών συνθηκών. Δείτε κι αυτό από το ΤΕΕ.

Το ότι υπάρχουν και παραγωγικά ή βοηθητικά μηχανήματα που εκλύουν θερμότητα, που είτε πάει χαμένη είτε γίνεται ενοχλητική, είναι ένας ακόμα λόγος για την αξιοποίησή της για θέρμανση ή ψύξη εξοικονομώντας ενέργεια. Ρίξτε π.χ. μια ματιά στην ΔΕ-5 ή στην ΤΟΤΕΕ 20701-5/2012.

Σαφώς και υπάρχουν παραγωγικές διαδικασίες που, εκ φύσεως, απαιτούν συνεχώς ανοιχτά ανοίγματα. Εκεί -λογικά- δεν έχει νόημα ο έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας. Για τέτοιους χώρους, θα μπορούσε να έχει εφαρμογή η παράγραφος7.1.4 του πάλε ποτέ Κ.Θ.Κ.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Πανο για άλλη μία φορά είσαι κατατοπιστικότατος, αλλά στην περίπτωση που μιλαώ έγω, ο χώρος  αποτελείται από γραφεία και λεβητοστάσιο (όπου βρίσκεται ο λέβητας διαθερμικού ελαίου), στο οποίο δεν εργάζεται κόσμος. Το προσωπικό παραμένει στα γραφεία και μόνο. Στο λεβητοστάσιο πηγαίνει προσωπικό μονό σε έκτακτες περιπτώσεις, για περιοδικούς ελέχγους και για συντήρηση. Οπότε πιστεύω, ότι τον χώρο αυτό θα τον θεωρήσω ΜΘΧ, και φυσικά δεν θα υπάρχει απαίτηση για θερμομονωτική επάρκεια.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!Αν ενα κτίριο-κατοικία έχει για θέρμανση μονο aircondition ειναι λογικό να μου βγάζει αποτελεσμα Η και οχι απλα Η αλλα Η με Τ=6?? Μου κάνει εντύπωση και θεωρώ οτι κανω κάποιο λαθος. 

Link to comment
Share on other sites

Αμα είναι αμόνωτο, δεν έχει ηλιακο, β.α. A/C μικρότερο απο 3 (κΑ)...αμα ...αμα, θα σου βγεί Ω όχι Η !!!

 

Αλλα αν θες δώσε περισσότερα στοιχεία του κτηρίου...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Είναι κατασκευη του 2002. Δεν έχει μπει ακομα καυστήρας και σώματα,για ΖΝΧ έχει θερμοσίφωνα και γενικά βρίσκονται στο χώρο μόνο 2 aircondition των 12.000 btu. Επειδή δεν έχω εμπειρία μου κάνει εντύπωση το αποτέλεσμα. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.