Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

Για κατοικία υπό σχεδιασμό (έχουν γίνει αρχικά αρχιτεκτονικά σχέδια) μου ζητείται, πριν να έχουμε καταλήξει στα τελικά σχέδια, τι παρεμβάσεις στο κέλυφος να γίνουν ώστε το κτίριο να προκύπτει στη Μ.Ε.Α. κατηγορία Α' (όταν έρθει η ώρα να την κάνω) για λόγους ένταξης σε επιδοτούμενο πρόγραμμα, που δεν έχει όμως ακόμα προκυρηχτεί...

Το ερώτημα είναι: πως μπορώ εγώ άμεσα και χωρίς όμως ακόμα να κάνω τη ΜΕΑ σε αυτή τη φάση αφού δεν έχουμε καταλήξει ούτε σε τελικά αρχιτεκτονικά ούτε σε τελικά Η/Μ, να προτείνω συγκεκριμένες παρεμβάσεις με συγκεκριμένες διαστάσεις αρχικά για το κέλυφος (οριζόντιους προβόλους, κάθετες προεξοχές κλπ) αλλά και για Η/Μ ώστε να εξασφαλίζεται η Α' κατηγορία?

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edited by fpap71
Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορείς.

Το να προεξοφλεί κάποιος την κατάταξη χωρίς να κάνει υπολογισμούς είναι αδύνατο.

Και λίγο σκιτζήδικο χωρίς παρεξήγηση.

 

Να έχεις υπόψιν ότι για να βγει η ιδιαίτερα δύσκολη κατάταξη > Β+ θα πρέπει το κτίριο να έχει περιορισμένες θερμογέφυρες (προσεκτικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός), ισχυρές μονώσεις και κουφώματα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως των παθητικών κτιρίων και πιθανόν ΗΜ συστήματα προσεκτικά επιλεγμένα όπως γεωθερμικά, ηλιακά, φωτοβολταϊκά για ιδία χρήση και τέτοια.

Οι πρόβολοι, προεξοχές έχουν πολύ μικρή συμμετοχή.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

 πως μπορώ εγώ άμεσα και χωρίς όμως ακόμα να κάνω τη ΜΕΑ σε αυτή τη φάση αφού δεν έχουμε καταλήξει ούτε σε τελικά αρχιτεκτονικά ούτε σε τελικά Η/Μ, να προτείνω συγκεκριμένες παρεμβάσεις με συγκεκριμένες διαστάσεις αρχικά για το κέλυφος (οριζόντιους προβόλους, κάθετες προεξοχές κλπ) αλλά και για Η/Μ ώστε να εξασφαλίζεται η Α' κατηγορία?

 

ευκολα

 

αν η αδεια κοστιζει 25000 πχ.... ζητατε αλλα 10000 και πιανετε δουλεια σε υποθεσεις εργασιας!!!!

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Η κατηγορία Α θεωρώ ότι είναι άπιαστο όνειρο αν το κτίριο δεν έχει φωτοβολταϊκά για παραγωγή ρεύματος ίδιας χρήσης, που αν δεν κάνω λάθος αυτό ακόμα στην χώρα μας απαγορεύεται.

Έχω κάνει προμελέτη σε κτίριο που μας αφορούσε η κατηγορία του να είναι Α και όσο και να προσπαθούσα με μόνωση και θερμογέφυρες δεν έκανα κάτι σπουδαίο πάνω από κατηγορία Β+ και αυτό γιατί το Κ.Α. λαμβάνει την ίδια θερμομονωτική προστασία με το εξεταζόμενο κτίριο. Ακόμα και με 16cm θερμοπρόσοψη και αντλία θερμότητας με χρήση γεωθερμία το Α δεν το έπιανα.  

Link to comment
Share on other sites

Το ΚΑ έχει τα μέγιστα U. Δεν έχει τα ίδια με το κτίριό σου.

Σε παθητικό κτίριο που παίζουν μονώσεις περίπου στα 20 με 30 εκ., ειδικά κουφώματα και με προσοχή στις θερμογέφυρες το κτίριο φτάνει κοντά στο Α.

Εκεί δημιουργείται ένα θέμα με τον αερισμό. 

Ο αερισμός από χαραμάδες γίνεται με τον πίνακα 3.26. Μπορεί στα συνήθη κτίρια να μην είναι ένα ποσοστό που παίζει δραματικό ρόλο αλλά στα παθητικά ή τέλος πάντων σε κτίρια με μεγάλες μονώσεις και μικρές θερμογέφυρες για να μη το εξειδικεύσουμε, που οι καταναλώσεις είναι χαμηλές αποκτά καθοριστικό ρόλο.

Αν είσαι λοιπόν Β+ και κοντά στο Α, μπορεί (λέω μπορεί γιατί κάθε περίπτωση είναι διαφορετική) μπορεί με προσεγμένα ΗΜ συστήματα να το πιάσεις το Α και χωρίς φωτοβολταϊκά ή γεωθερμία ή/και άλλα τέτοια συστήματα.

Edited by hkamp
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη, αλλά δεν καταλαβαίνω πόσο ρόλο μπορούν να παίξουν τα φωτοβολταϊκά για ιδία χρήση στους υπολογισμούς κατά ΚΕΝΑΚ, ως έχουν αυτή τη στιγμή, σ' ένα κτίριο κατοικίας;

Αν υπολογίζονταν και ο φωτισμός και λοιπές οικιακές συσκευές (πλυντήρια, ψυγεία, σκούπες, pc, tv κλπ.), θα μπορούσα να το καταλάβω. Τώρα, το μόνο που βλέπω ότι μπορεί να μειωθεί ή και μηδενιστεί, είναι η κατανάλωση των βοηθητικών συστημάτων θέρμανσης-ψύξης-ζνχ, αν και πάλι δεν έχει επιλογή για πηγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Αντίθετα τη σπουδαιότητα της ύπαρξης ΣΗΘ, μιλώντας πάντα για κατοικία (μιας και ο frap71 σε τέτοιο κτίριο αναφέρθηκε) και με τους ως τώρα υπολογισμούς, την κατανοώ.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο, δεν το σκέφτηκα. Μερσί!!!

 

Έτσι όμως δεν είναι κάπως "άδικος" ο τρόπος αντιμετώπισης ανάμεσα σε κατοικίες και κτίρια του τριτογενούς τομέα; Στις κατοικίες φαίνεται να επιτυγχάνεται μεγαλύτερο ποσοστό εξοικονόμησης σε σχέση με τον τριτογενή, καθώς δεν υπολογίζονται οι καταναλώσεις που ανέφερα πιο πάνω. Εντάξει και στον τριτογενή δεν υπολογίζει καταναλώσεις συσκευών και λοιπού εξοπλισμού, αλλά και πάλι άνιση μου φαίνεται η αντιμετώπιση.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Για ΠΕΑ το γνώριζα ότι έχει για το ΚΑ για U τα μέγιστα, για ΜΕΑ μου είχε ξεφύγει, αλλά απ' ότι είχα παρατηρήσει πως όσο και αν αυξανόταν το πάχος της θερμομόνωσης απ' ένα σημείο και πάνω η κατανάλωση πρωτογενής ενέργεια έπεφτε μεν και στο κτίριό μου αλλά μειωνόταν και στο ΚΑ. Ευχαριστώ πάντως για την διευκρίνιση. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.