Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

@ sdim σε ποιό σημείο διαφωνούμε ?

 

Ο ένας είναι νόμος (4122) που ορίζει σε γενικές γραμμές τις κατευθύνσεις και το άλλο είναι η ΚΥΑ του 2012 (δεν τη βρίσκω ποιά είναι) που εξειδικεύει τις έννοιες του νόμου.

 

Και οι 2 το ίδιο λέμε περί εξωτερικών διαστάσεων, απλά εγω σου υπενθύμησα το πως μετρούνται οι εξωτερικές διαστασεις σύμφωνα με τη ΤΟΤΕΕ1

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για μονοκατοικία που χτίστηκε το 1999, για να βρούμε το U των δομικών στοιχείων, παίρνουμε τις τιμές του πίνακα 3.5 (σελ. ΤΕΕ60) χωρίς να κάνουμε διαχωρισμό ανάμεσα σε σκυρόδεμα και οπτοπλινθοδομή, σωστά;

Edited by Julius Caesar
Link to comment
Share on other sites

Για μονοκατοικία που χτίστηκε το 1999, για να βρούμε το U των δομικών στοιχείων, παίρνουμε τις τιμές του πίνακα 3.5 (σελ. ΤΕΕ60).......

 

Τις τιμές του πίνακα (Kmax) τις λαμβάνεις όταν δεν έχεις στα χέρια σου μελέτη θερμομόνωσης (ως όφειλες να είχες).

Αλλα και να την είχες θα έπρεπε να εξετάσεις (κολώνες-δοκάρια-τοίχοι-οροφή-δάπεδο) αν είχε εφαρμοστεί.

 

Τώρα για το U (μεικτό) αν και είμαι αντίθετος στην ιδέα, παρόλα αυτά το παράδειγμα του ΤΕΕ έτσι το κάνει με ποσοστό τοίχου και σκυροδέματος

Link to comment
Share on other sites

απλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον πίνακα 3.1 (σελ. 42) για να βρεις μια ισοδύναμη επιφάνεια

Νομίζω ότι δεν μπορείς να τ ο κάνεις αυτό. Αφού είναι κατασκευασμένο μετά το 1979 θα πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις τα U από την μελέτη θερμομόνωσης.

Αν δεν υπάρχει μελέτη θερμομόνωσης, τότε παίρνεις τις τιμές των U από τον πίνακα 3.5

 

(Σημ. Πως αποδεικνύεις ότι δεν υπάρχει μελέτη θερμομόνωσης; Εγώ τουλάχιστον βάζω τον ιδιοκτήτη και μου υπογράφει μια υπεύθυνη δήλωση ότι έψαξε στην πολεοδομία και έχει χαθεί. Αυτό το κάνω όταν καίγεται να βγει το Π.Ε.Α. και δεν υπάρχει χρόνος για να γίνει η αίτηση στην πολεοδομία και να την πάρω μετά από μια βδομάδα.

Το αρνητικό είναι ότι στην μελέτη θερμομόνωσης τα U είναι σίγουρα πολύ πιο κάτω από αυτά του πίνακα 3.5. Εγώ τουλάχιστον ενημερώνω τον πελάτη γι ότι αυτό συνεπάγεται και αν επιμένει στην άμεση έκδοση Π.Ε.Α. χωρίς να έχουμε την μελέτη θερμομόνωσης προχωρώ κανονικά όπως είπα λαμβάνοντας τα U από τον πίνακα 3.5

Προσοχή! Στην σπάνια περίπτωση που η κατασκευή είναι μετά το 1979 ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ, τότε σημαίνει ότι δεν έχει εφαρμοστεί κιόλας ως όφειλε, οπότε τότε κάνεις χρήση τον πιν. 3.1 και τους πίνακες 3.4α και 3.4β και υπολογίζεις το σταθμισμένο U για κάθε τοίχο, όπως κάνω εγώ, ή ξεχωριστά το U του σκυροδέματος και ξεχωριστά το U της πλινθοδομής)

 

Υ.Γ. γράφαμε μαζί με τον dib. Dib, διαφωνώ ότι όταν έχεις στα χέρια σου την μελέτη θερμομόνωσης θα πρέπει να εξετάσεις κολώνες κ.λ. για να δεις αν έχει εφαρμοστεί. Αυτό δεν μπορείς να το κάνεις σε καμία -σχεδόν- περίπτωση, γιατί σημαίνει ότι αμφισβητείς την μελέτη και θα πρέπει να έχεις ατράνταχτες αποδείξεις γι' αυτό, πράγμα που θεωρώ ότι είναι σχεδόν ακατόρθωτο, τουλάχιστον στα πλαίσια έκδοσης ενός Π.Ε.Α.)

Edited by emnikol
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

τι σχέση έχει το ένα με το άλλο ;

το ένα αναφέρεται στο ποσοστό του φέροντα οργανισμού, το άλλο στους συντελεστές U

είτε έχεις μελέτη είτε δεν έχεις, πάλι τον πίνακα 3.1 μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις, απλά με άλλα U κάθε φορά...

Link to comment
Share on other sites

τι σχέση έχει το ένα με το άλλο ;

το ένα αναφέρεται στο ποσοστό του φέροντα οργανισμού, το άλλο στους συντελεστές U

είτε έχεις μελέτη είτε δεν έχεις, πάλι τον πίνακα 3.1 μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις, απλά με άλλα U κάθε φορά...

Aristidis, έχεις απόλυτο δίκιο. Στο μυαλό μου είχα όταν το έγραφα αυτό, από λάθος, ότι στην Μ.Θ. έχει το τελικό U κάθε τοίχου και όχι το κάθε U ξεχωριστά.

Μπερδεύτηκα συνειρμικά από το ότι, όταν δεν υπάρχει Μ.Θ., παίρνουμε τα συνολικά U από τον πιν. 3.5 .

Link to comment
Share on other sites

Υ.Γ. ......dib, διαφωνώ ότι όταν έχεις στα χέρια σου την μελέτη θερμομόνωσης θα πρέπει να εξετάσεις κολώνες κ.λ. για να δεις αν έχει εφαρμοστεί. Αυτό δεν μπορείς να το κάνεις σε καμία -σχεδόν- περίπτωση, γιατί σημαίνει ότι αμφισβητείς την μελέτη και θα πρέπει να έχεις ατράνταχτες αποδείξεις γι' αυτό, πράγμα που θεωρώ ότι είναι σχεδόν ακατόρθωτο, τουλάχιστον στα πλαίσια έκδοσης ενός Π.Ε.Α.)

 

@emnikol

Πότέ δεν έχω αποδεχτεί μελέτη θερμομόνωσης οτι έχει εφαρμοστεί 100%, δέχομαι ένα 40-50% και αυτό με ανεπαρκή μόνωση στους συρρόμενους τοίχους, για τις κολώνες-δοκάρια δεν το συζητάω, ΑΜΟΝΩΤΑ (95-98%) ή στη καλύτερη ΑΝΕΠΑΡΚΗ μόνωση και μιλάω για άδειες μετά το 1995 και πολύ περισσότερο όταν ξέρω οτι κατασκεύασε εργολάβος το κτήριο (ιδιώτης ή μηχανικός), γιατί πρωτεραιότητα του είναι να βάλει καλή εξώπορτα στο διαμέρισμα, τζάκι και οτι άλλη μαλακία του περάσει απο το κεφάλι για να μοσχοπουλήσει το διαμέρισμα, εκτός απο το να το θωρακίσει ενεργειακά.

Και αυτό εν γνώση του, αφού ξέρει εκ των προτέρων οτι ο μηχανικός (του εργολάβου) ή ο εργολάβος μηχανικός θα δώσουν ΨΕΥΔΗ υπ. δήλωση στη πολεοδομία οτι... όλα έγιναν σύμφωνα με τις εγκεκριμένς μελέτες...και μετά έρχεται η ΤΟΤΕΕ 1 που γράφει αυτό που ορθά λες εσύ οτι ...αν υπάρχει κατατεθειμένη μελέτη θερμομόνωσης στην υπηρεσία την αποδέχεστε ΑΒΛΕΠΗ... (ξέχασαν όμως να γράψουν στη συνέχεια της πρότασης της ΤΟΤΕΕ 1, οτι .....την δέχεστε ΑΒΛΕΠΗ γιατί δεν έχουμε άλλες 30-40 έτοιμες φυλακές για να φιλοξενήσουμε τις 30.000 - 40.000 πολ. μηχ. + αρχιτέκτονες που έδωσαν ψεύτικη υπ. δήλωση στη πολεοδομία)

Δεν ξέρω τι εμπειρίες έχεις εσύ στη οικοδομή, αλλα οι δικές μου αυτό έχουν απδείξει....

 

ΥΓ

Πρέπει να είναι η 4η ή 5η φορά που το γράφω το περιεχόμενο στο forum

Link to comment
Share on other sites

@dib,

Δεν διαφωνώ καθόλου σε σχέση μ' αυτά που αναφέρεις, για το κατά πόσο δηλαδή εφαρμόστηκαν οι Μ.Θ., ειδικά τα πρώτα χρόνια μετά το 1980.

Στην πράξη είναι έτσι όπως τα λες.

Απ' την άλλη προτιμώ να συνταχθώ με το γράμμα του νόμου (ΤΟΤΕΕ) παρά να πέσει το βάρος της απόδειξης στους ώμους μου σε ενδεχόμενο έλεγχο. (λέμε τώρα!)

Έτσι τουλάχιστον εγώ ερμηνεύω αυτά που γράφει επί του θέματος η ΤΟΤΕΕ. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.