Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

Υπάρχει αντιμετώπιση περσίδων στην ΤΟΤΕΕ 1, ως προς την σκίαση. Βάζεις ένα μίνι-εικονικό κούφωμα ανάμεσα σε δύο περσίδες και παίρνεις για αυτό γωνία σκιασμού. Σε τέτοιες κατασκευές έχεις μεγάλο βαθμό σκίασης χειμώνα καλοκαίρι. Η τέντα μαζεύει (κατά την ΤΟΤΕΕ) το χειμώνα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας,

Έχω δυο περιπτώσεις ακινήτων που αναρωτιέμαι αν χρειάζεται επανέκδοση ΠΕΑ

1)Ισόγειο κατάστημα που έχει εκδοθεί ΠΕΑ ως καφετέρια, θα ενοικιαστεί ως αίθουσες διδασκαλίας (φροντιστήριο), χρειάζεται καινούργιο ΠΕΑ;

2)Διαμέρισμα που είχε εκδοθεί και σε αυτό ΠΕΑ ως κατοικία, ενοικιάστηκε σε δικηγόρο ως γραφείο, χρειάζεται καινούργιο ΠΕΑ;

Σε κανένα από τα παραπάνω ακίνητα δεν έχουν γίνει αλλαγές στα κουφώματα και στα συστήματα θέρμανσης/ψύξεις, ίσως οι νέοι ενοικιαστές βάλουν Α/C.

Edited by stefanosz2
Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με τον νόμο, συμπεραίνω πως -δυστυχώς- όχι, παρόλο που αλλάζει το προφίλ λειτουργίας:

Ν. 4409/2016, <<Άρθρο 49, Τροποποιήσεις του Ν. 4122/2013 (Α’42)

2. Στο άρθρο 11 του Ν. 4122/2013 (Α’42) προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής:
«6. Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) είναι δεκαετούς ισχύος κατ’ ανώτατο όριο. Εάν στο κτίριο ή στην κτιριακή μονάδα γίνει ριζική ανακαίνιση πριν παρέλθει το διάστημα των δέκα (10) ετών, η ισχύς του ΠΕΑ λήγει κατά το χρόνο ολοκλήρωσης της ανακαίνισης. Εφόσον υπάρχει ΠΕΑ σε ισχύ, δεν απαιτείται έκδοση νέου ΠΕΑ για τις περιπτώσεις της πώλησης ή μίσθωσης κτιρίου ή κτιριακής μονάδας».>>
.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ, συμφωνώ μαζί σου.

Αν και το "δεν απαιτείται έκδοση νέου ΠΕΑ" δεν σημαίνει απαγορεύετε, εφόσον το ζητήσει ο ιδιοκτήτης.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα! Και σε μένα που έτυχε αντίστοιχη περίπτωση δεν έβγαλα νέο ΠΕΑ.

Μία ερώτηση κι από μένα:

σε διαμέρισμα ισογείου 100τμ για το οποίο βγάζω ΠΕΑ, που ανήκει σε κτίριο 4 ίδιων διαμερισμάτων με ο.α. του 2005 μου είπε ο ιδιοκτήτης ότι έχε λέβητα πετρελαίου για ΖΝΧ και θέρμανση και ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και ηλιακό. Τον ηλιακό δεν μπόρεσα να τον επισκεφθώ γιατί ήταν άκρως επικίνδυνο...επίσης δεν είδα πουθενά μέσα στο διαμέρισμα το boiler....επίσης είδα το θερμοστάτη με το οποίο έχει αυτονομία το διαμέρισμα στη θέρμανση.

Εν ολίγοις έβαλα στη θέρμανση ότι πήρα από Φύλλο ελέγχου και στον υπολογισμό του Βαθμού απόδοσης συνυπολόγισα και το Pn του ΖΝΧ και μου βγήκε υπερδιαστασιολογημένος υπερβολικά ο λέβητας...

διάταξη ελέγχου τύπο Γ. Μετα στο ΖΝΧ έβαλα δύο γραμμές, μία για τον λέβητα (θα έβαζα δύο λέβητες αλλά αφού ng1=0.75 δεν έβαλα δευτερο) κ μια για τον ηλεκτρικό θερμαντήρα, βοηθητικά συστήματα δεν ξέρω αν έπρεπε να βάλω τον κυκλοφορητή του λέβητα πάλι...

Όσο για τον ηλιακό, δεν ξέρω αν είναι για όλα τα διαμερίσματα ή για καθένα χωριστά, εγώ έβαλα 4τμ επίπεδο με 45 κλίση.

Δεν έχω καταλάβει το όλο σύστημα θέρμανσης...είναι το λεγόμενο τριπλής ενέργειας νομίζω....φοβάμαι μήπως ξεχνάω κάτι.

Link to comment
Share on other sites

Άλλο πράγμα το σύστημα θέρμανσης κι άλλο το σύστημα παραγωγής ΖΝΧ. Ένα μπόιλερ (θερμαντήρας / θερμοδοχείο) αποθήκευσης ή και παραγωγής ΖΝΧ έχει μια ηλεκτρική αντίσταση και δύο εναλλάκτες ("σερπαντίνες") εντός του. Μια που κυκλοφορεί το ζεστό νερό του κλειστού κυκλώματος από τον λέβητα (κοινό για θέρμανσης και παραγωγή ΖΝΧ) και μια που κυκλοφορεί το διάλυμα προπυλαινογλυκόλης του κλειστού κυκλώματος των ηλιακών συλλεκτών. Με άλλα λόγια, σε ένα τέτοιο θερμαντήρα φαίνονται συνολικά έξι (6) σωλήνες: 2 ζεύγη από τα κλειστά κυκλώματα, μια (1) είσοδος κρύου νερού και μία (1) έξοδος ζεστού νερού χρήσης.

 

Μπόιλερ στο διαμέρισμα, λες πως δεν είδες πουθενά. Μήπως το τριπλής το είχε στο λεβητοστάσιο και έδινε σε όλες τις ιδιοκτησίες (οι σωληνώσεις του κλειστού κυκλώματος των συλλεκτών θα έπρεπε να πήγαιναν στο λεβητοστάσιο); Ή μήπως είχε μπόιλερ τριπλής ενέργειας στην ταράτσα, επάνω από τους ηλιακούς συλλέκτες (που έδινε μόνο στο συγκεκριμένο διαμέρισμα);

Link to comment
Share on other sites

οκ επισυνάπτω κάποιες φωτογραφίες μήπως καταλάβεις τι υπάρχει... :|  :|  :| λογικά το τριπλής είναι στο λεβητοστάσιο και το σύστημα είναι μονοσωλήνιο (δηλαδή στήλες Ν=1), σωστά?

post-64919-0-31011500-1492711632_thumb.jpg

post-64919-0-62889300-1492711669_thumb.jpg

post-64919-0-05834600-1492711728_thumb.jpg

Edited by Roukat
Link to comment
Share on other sites

Στις δύο φωτο από το λεβ/σιο, δεν φαίνεται κάποια διακλάδωση για κεντρικό boiler. Συνήθως, μετά την έξοδο από τον λέβητα, στην αναχώρηση και πριν την είσοδο στην επιστροφή, υπάρχουν συλλέκτες από όπου φεύγουν σωληνώσεις για τη θέρμανση και το boiler. Και είτε εξυπηρετούνται και οι δύο λειτουργίες από έναν κοινό κυκλοφορητή είτε με ξεχωριστούς. Εδώ, αν το boiler είναι στο λεβ/σιο, τότε κάπου θα υπάρχει διακλάδωση και εξυπηρετούνται από τον ίδιο, τόσο η θέρμανση όσο και το ΖΝΧ. Αν είναι έτσι, τότε θα καταχωρούσα τον κυκλοφορητή σαν βοηθητικό σύστημα,, μόνο στη θέρμανση.

 

Αν το boiler δεν είναι στο λεβ/σιο, τότε ή που υπάρχουν ατομικά boiler μέσα στις ιδιοκτησίες ή -επίσης ατομικά- στο δώμα. Και πάλι κοινός κυκλοφορητής και καταχώρηση αυτού μόνο στη θέρμανση. Ή υπάρχουν boiler διπλής ενέργειας (ηλεκτρτική αντίσταση και σερπαντίνα από ηλιακούς) και όχι τριπλής.

Αυτά όλα όμως, μόνον εσύ τα γνωρίζεις. Από εδώ μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε

Link to comment
Share on other sites

panos-vicius ευχαριστώ για την απάντηση. Δυστυχώς δε μπορώ να βγάλω κι εγώ άκρη για το boiler...μα που χάθηκε το άτιμο...τι να πω ίσως είναι στη στέγη που δε μπόρεσα να ανέβω, όπως και να έχει πάντως αφού η ιδιοκτήτρια μου είπε ότι όταν ανάβει καλοριφέρ έχει και ΖΝΧ (αν όχι ανάβει θερμοσίφωνα αλλιώς έχει νερό από τον ηλιακό) αυτό δε σημαίνει τριπλής ενέργειας? σε αυτήν την περίπτωση στην καρτέλα του  ΖΝΧ στη γραμμή που έχω εισαγάγει το λέβητα βάζω σαν ισχύ το Pm του λέβητα από φύλλο ελέγχου ή το Pn? Στην καρτέλα της θέρμανσης, στο δίκτυο διανομής για τον υπολογισμό της ισχύος (PΔΔ=Pm*ng1*ng2/N) θα διαιρέσω με στήλες Ν=1 στήλες  (μονοσωλήνιο), σωστά?

 

Ως ΣΕΝΑΡΙΟ έβαλα μικρότερο λέβητα 40kw γιατί ο άλλος ήταν υπεδιαστασιολογημένος. Οπότε στην καρτέλα ΖΝΧ έχω πλέον 3 γραμμές:

1η --> με λέβητα 40kw , Β.Α.=0,92 και Ποσοστό κάλυψης 1 στους μήνες θέρμανσης

2η-->με λέβητα 40kw , Β.Α.=0,69 (τόσο μου βγήκε)  και Ποσοστό κάλυψης 0.5 στους υπόλοιπους μήνες 

3η-->ηλεκτρικός θερμ., Β.Α=1 Ποσοστό κάλυψης 0.5 στους υπόλοιπους μήνες ('όπως 2η γραμμή)

σωστά?

Edited by Roukat
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.