Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόδειξη παροχής υπηρεσιών


giannisp

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 28
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ΝΟΜΟΣ 2238/1994

 

Κύρωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

 

Άρθρο 58

Παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από αμοιβές ελευθερίων επαγγελμάτων

 

 

1. Στο εισόδημα από αμοιβές ελευθέριου επαγγέλματος ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή "είκοσι τοις εκατό (20%)" στο ακαθάριστο ποσό των αμοιβών αυτών.

 

Ο φόρος παρακρατείται από τις δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, κοινωφελή ιδρύματα, οργανισμούς και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, δημόσιες επιχειρήσεις, τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα ή πιστωτικούς οργανισμούς, συνεταιρισμούς και ενώσεις τους, συλλόγους γενικά και ενώσεις προσώπων ανεξάρτητα από το σκοπό τους, καθώς και από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας του Κώδικα βιβλίων και Στοιχείων, κατά την καταβολή των αμοιβών.

 

Τονίζω ότι στις ΑΠΥ πρέπει να γράφεται ότι είναι ιδιώτης και ότι υποχρέωση παρακράτησης από ιδιώτες υπάρχει μόνο στο 3% των εργολάβων ( ή να το αποδώσουν οι ίδιοι)

Link to comment
Share on other sites

Μετά από οδηγίες λογιστών

Κόβω ΑΠΥ σε επιχειρήσεις όπου αναγράφω στο κάτω μέρος "Έγινε παρακράτηση 20%, ήτοι 20 ευρώ.", αν το βασικό ποσό ήταν 100 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ 19%).

 

Έχω και ένα βιβλίο Δελτίου Αποστολής. Αυτό υπάρχει μόνο για τη μεταφορά π.χ. ενός Η/Υ με το αυτοκίνητο μου σε ένα κατάστημα πληροφορικής για service. Αλλά ποτέ δεν το χρησιμοποίησα.

Link to comment
Share on other sites

κ εγώ ακριβώς το ίδιο κάνω γράφω στο κάτω μέρος ότι έγινε παρακράτηση φόρου 20 % και το ποσό και στις αρχές του επόμενου χρόνου, όταν είναι να κάνω τη δήλωση τους κυνηγάω για να μου δώσουν τις βεβαιώσεις παρακράτησης φόρου τις οποίες βάζω στη φορολογική μου δήλωση.

Link to comment
Share on other sites

Η αναγραφή της παρακράτησης στην ΑΠΥ επιβάλλεται να γίνεται (αλλιώς κατοχύρωση της βεβαίωσης δεν....) τώρα αν δεν γίνει παρακράτηση το πρόβλημα το έχει ο πελάτης επιτηδευματίας.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 3 months later...

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Μέχρι τώρα εργαζόμουν ως υπάλληλος με ΑΠΥ που το έκοβα στους εργοδότες μου (δηλαδή με 20% παρακράτηση φόρου που τον απέδιδαν αυτοί).

Τώρα πρέπει να κόψω για πρώτη φορά απόδειξη σε ιδιώτη, για τακτοποίηση ημιυπαιθρίου. Έχουν γίνει όλες οι πληρωμές, παρακρατήσεις φεμ, κλπ βάσεις της ελάχιστης αμοιβής (232,53+53,48 φπα) + 2% υπέρ τσμεδε +1% εμπ +2,4%χαρτόσημο.

Από όοολα αυτά, τί γράφω στην ΑΠΥ? Το 232,53+53,48ΦΠΑ το καταλαβαίνω. Τις παρακρατήσεις πώς τις δείχνω? Θα βοηθούσε αν μου δείχνατε κατευθείαν μια εικόνα μιας ΑΠΥ.

 

Επίσης, για απόδειξη που πρέπει να κόψω σε ιδιώτη για εργασίες που είναι εκτός άδειας, πως αποδίδω ΦΕΜ? Ισχύει το 10%? Συγκεκριμένα πρόκειται για διαμορφώσεις υπαίθριων χώρων.

 

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

1) Στην ΑΠΥ βάζεις μόνο το ποσό της καθαρής αμοιβής και το ΦΠΑ. Τίποτε άλλο.

 

2) Σε αυτή την περίπτωση δεν αποδίδεις ΦΕΜ (προκαταβολή φόρου), αλλά γίνεται παρακράτηση φόρου 20%, αν ο εργοδότης σου είναι ελεύθερος επαγγελματίας και η υπηρεσία, που προσφέρεις, σχετίζεται με το επάγγελμά του. Αν είναι ιδιώτης δεν χρειάζεται να παρακρατηθεί φόρος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.