Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ασφαλιστικές εισφορές, τέλη και Ν.4014


Recommended Posts

Αν προ 4014 κάναμε νομιμοποίηση με άρθρο 22, δεν έπρεπε να κάνουμε νέο πίνακα ΙΚΑ;

Ναι έπρεπε να κάνουμε.

Και τώρα πρέπει να συνταχθεί συμβατικός ή αναλυτικός προϋπολιγισμός αλλά μόνο για αμοιβές, εισφορές, κρατήσεις....

Link to comment
Share on other sites

Εμένα πάλι γιατί μου φαίνεται σαφέστατο?

 

"Δεν οφείλονται αναδρομικά σημαίνει για ήδη εκτελεσμένες εργασίες είτε σε τακτοποιούμενα είτε σε νομιμοποιούμενα.

 

 

Δεν μπορώ να καταλάβω που βρίσκετε την ασάφεια... ΕΛΕΟΣ... μιλάμε ότι έχουμε αρχίσει μερικοί να έχουμε διαστροφικές τάσεις...

 

Είναι σαφέστατο... Δεν Πληρώνει ΙΚΑ όποιος ενταχθεί στον 4014 και βγάλει άδεια νομιμοποίησης εντός 3 ετών...

!ΤΕΛΟΣ!

 

+ 1000

 

Η εκγκυκλιος αναλωνεται στο Αρθρο 24 του Ν.4014/2011. ΟΚ? Δεν υπαρχει ΙΚΑ στο Αρθρο 24.-

 

Η Εγκυκλιος αναφερει στο τελος οτι τα ιδια ισχυουν και για το Αρθρο 26 του Ν.4014/2011. Οποτε ΙΚΑ τελος και στο αρθρο 26 Ν.4014.2011.

Link to comment
Share on other sites

Σε ερωτηση μου σε τοπικο ΙΚΑ, πριν την εγκυκλιο του ΥΠΕΚΑ, μου ειπαν οτι ημερομησθια θα ζητηθουν για τις μη περαιωμενες εργασιες αυθαιρετων τμηματων, πχ αν εχει ολοκληρωθει ο σκελετος και ρυθμιστει το αυθαιρετο, θα ζητησουν ενσημα για τις υπολοιπες εργασιες αποπερατωσης.

Επομενως θεωρω οτι αν το αυθαιρετο τμημα ειναι περαιωμενο, αναδρομικες εισφορες ΙΚΑ δεν οφειλονται!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Εμένα για νομιμοποίηση αυθαιρέτου σύμφωνα με το άρθρο 26 παρ. 2 μου ζητούν σε πολεοδομία της περιοχής μου κανονικά να κάνω έναρξη στο ΙΚΑ με πίνακα , διάγραμμα κάλυψης κ.τ.λ., και καταλαβαίνουμε εάν μπεις στο ΙΚΑ δεν βγαίνεις αλώβητος!!!!

Το θέμα είναι ότι τόσο η νομοθεσία, όσο και η απόφαση του ΥΠΕΚΑ στις 03/05/2012 είναι ξεκαθαρό το ότι δεν ζητείται τίποτα για όσες εργασίς έχουν γίνει μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 4014, και παρόλα αυτά δεν την δέχονται γιατί θεωρούν ότι του ΥΠΕΚΑ δεν μπορεί να ορίζει για το ΙΚΑ. Και το ΙΚΑ με την σειρά του με έγγραφο στις 18/11/2011 δηλώνει πως τα κτίσματα που πηγαίνουν προς νομιμοποίηση πρέπει να κάνουν έναρξη εργασιών κανονικότατα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ποιος υπερισχύει ΥΠΕΚΑ ή ΙΚΑ?

 

Πέρασα ένα ολόκληρο πρωινό στην πολεοδομία με τους υπαλλήλους να διαβάζουμε μαζί το κομμάτι της νομοθεσίας και την απόφαση του ΥΠΕΚΑ, και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω εάν εσκεμμένα δεν θέλουν να καταλάβουν μιά τόσο σαφή διατύπωση από πλευράς υποθργείου (που δεν είανι και πολύ συχνό φαινόμενο).

Link to comment
Share on other sites

mig1ste,

Οι υπάλληλοι της ΥΔΟΜ (όχι Πολεοδομίας) με τους οποίους μίλησες είναι απλά ... ευθυνόφοβοι.

 

Οι άδειες δόμησης (και οι άδειες νομιμοποίησης) βγαίνουν σύμφωνα με τις διατάξεις όχι του ΙΚΑ αλλά εκείνες της έκδοσης αδειών.

Ο λόγος που μας ζητάει (σε μια κανονική άδεια) η ΥΔΟΜ εξόφληση της προκαταβολής των ασφαλιστικών εισφορών (προϋπόθεση να έχει γίνει αναγγελία στο ΙΚΑ) είναι επειδή υπάρχει οδηγία της ΔΟΚΚ από το 1993, που ορίζει ρητά ότι πρέπει να ζητείται. Όχι επειδή το λέει το ΙΚΑ.

Το ΥΠΕΚΑ δεν ορίζει τις υποθέσεις του ΙΚΑ, προφανώς, αλλά οι υπάλληλοι των ΥΔΟΜ λειτουργούν βάσει οδηγιών κλπ του ΥΠΕΚΑ. Αφού το ΥΠΕΚΑ λέει όχι εισφορές....... ο υπάλληλος δεν έχει δικαίωμα να ζητάει ΙΚΑ.

 

Το θέμα είναι άλλο και πιστεύω ότι, στην ΥΔΟΜ που πήγες κάνουν λάθος στα επιχειρήματα όχι όμως στην ουσία.

Θεωρώ ότι, το έγγραφο της ΔΟΚΚ (3-5-2012) αντίκειται στις διατάξεις του Ν. 4014.2011. Αυτήν την άποψη την έχω διατυπώσει ξανά.

Οπότε, ένας υπάλληλος ΥΔΟΜ, μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο και να πει ¨Αφού το έγγραφο δεν είναι σύνομο με τον νόμο ... δεν το εφαρμόζω¨.

Έχει δικαίωμα να το κάνει......

Το πρόβλημα με το ΙΚΑ είναι ότι, αναζητά και πρόστιμα....όχι μόνο εισφορές.....

Link to comment
Share on other sites

yannisk72 : Θεωρώ ότι, το έγγραφο της ΔΟΚΚ (3-5-2012) αντίκειται στις διατάξεις του Ν. 4014.2011. Αυτήν την άποψη την έχω διατυπώσει ξανά.

 

Γιατί αντίκειται στις διατάξεις του Ν. 4014.2011?

Link to comment
Share on other sites

Siradrab,

το άρθρο 24 παρ. 22 λέει: Για τις αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης που εξαιρούνται της επιβολής κυρώσεων με βάση τις διατάξεις του παρόντος νόμου δεν οφείλονται αναδρομικά ασφαλιστικές εισφορές και οποιοσδήποτε φόρος, καθώς και οποιασδήποτε μορφής πρόστιμα και τέλη, όπως το τέλος ακίνητης περιουσίας, καθαριότητας, φωτισμού και δυνητικά ανταποδοτικά τέλη. Τυχόν ήδη καταβληθέντες φόροι, τέλη και πρόστιμα δεν αναζητούνται....

 

Όταν γίνεται υπαγωγή στο άρθρο 24, σου λέει ο νόμος (άρθρο 25) ότι, το 15% του ειδικού προστίμου πάει στο ΙΚΑ. Προφανώς για τις ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχει πληρωθεί.

 

Στις άδειες νομιμοποίησης όμως δεν υπάρχει το ειδικό πρόστιμο αλλά μόνο το παράβολο. Και μην περιμένουμε ότι, το ΙΚΑ θα πρέπει να ¨ικανοποιηθεί¨ με το 15% των €500. Οπότε, για να βγάλεις άδεια νομιμοποίησης με τον 4014/2011, οφείλεις ασφαλιστικές εισφορές αλλά όχι αναδρομικά. Τις οφείλεις σαν να έβγαζες την άδεια τώρα και ξεκινούσες τις εργασίες με την άδεια στα χέρια σου.

 

Το δεν οφείλονται αναδρομικά ασφαλιστικές εισφορές, το ερμηνεύω έτσι πριν βγει το έγγραφο της ΔΟΚΚ και για αυτό έπεσα από τα σύννεφα όταν βγήκε.

 

Και μην ξεχνάς τα περί ισονομίας κλπ κλπ .... Ναι μεν ένας νόμος ποτέ δεν είναι ¨δίκαιος¨ ή όπως άλλως θες πες το, αλλά δεν μπορεί να ¨επιβραβεύεται¨ η αυθαιρεσία με τέτοιο τρόπο. Ειδικά όταν σου δίνεται η δυνατότητα να νομιμοποιήσεις και να είσαι εντάξει για πάντα.

 

Τώρα αυτό που λέει οι υπάλληλοι της ΥΔΟΜ στον συνάδελφο είναι .... πληρωμένη απάντηση, γιατί σίγουρα έχουν μιλήσει με το ΙΚΑ.

Το ΥΠΕΚΑ ορίζει τους κανόνες για την έκδοση οικ. άδειας, ανεξάρτητα τι λέει το ΙΚΑ. Η ΥΔΟΜ κάνει λάθος στο επιχείρημα όχι όμως στην ουσία (πάντα κατά την άποψή μου)....

Edited by yannisk72
Link to comment
Share on other sites

..................

Στις άδειες νομιμοποίησης όμως δεν υπάρχει το ειδικό πρόστιμο αλλά μόνο το παράβολο. Και μην περιμένουμε ότι, το ΙΚΑ θα πρέπει να ¨ικανοποιηθεί¨ με το 15% των €500. Οπότε, για να βγάλεις άδεια νομιμοποίησης με τον 4014/2011, οφείλεις ασφαλιστικές εισφορές αλλά όχι αναδρομικά. Τις οφείλεις σαν να έβγαζες την άδεια τώρα και ξεκινούσες τις εργασίες με την άδεια στα χέρια σου.

Το δεν οφείλονται αναδρομικά ασφαλιστικές εισφορές, το ερμηνεύω έτσι πριν βγει το έγγραφο της ΔΟΚΚ και για αυτό έπεσα από τα σύννεφα όταν βγήκε.

Και μην ξεχνάς τα περί ισονομίας κλπ κλπ .... Ναι μεν ένας νόμος ποτέ δεν είναι ¨δίκαιος¨ ή όπως άλλως θες πες το, αλλά δεν μπορεί να ¨επιβραβεύεται¨ η αυθαιρεσία με τέτοιο τρόπο. ........(πάντα κατά την άποψή μου)....

Ξαναλέμε ότι το θέμα αυτό θεωρείται λήξαν και καλό θα είναι να αναμοχλέυουμε ένα θέμα που έχει ουσιαστικά τελειώσει, όσοι (Υ.Δομ) δεν το χουν κατανοήσει να πάνε σε οφθαλμίατρο ή να κάτσουν να μελετήσουν...

Συμφωνώ ότι ο Νόμος είναι άδικος σε ορισμένες περιπτώσεις και επιβραβεύει την αυθαιρεσία (δυστυχώς όμως δεν θα μπορούσε να είναι απόλυτα δίκαιος, όπως όλοι οι νόμοι), υπάρχει όμως και ο αντίλογος διότι σε άλλες περιπτώσεις τιμωρείται διπλά ο αυθαιρετούχος... θα σου φέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που μου έχει τύχει σε 3-4 υποθέσεις : Η περίπτωση που κάποιος υπάγεται στο άρθρο 24 (ειδικό πρόστιμο) για το αυθαίρετό του, πληρώνει το πρόστιμό του και στο ΙΚΑ καταλήγει το 15% του ειδικού προστίμου, ο συγκεκριμένος ΟΜΩΣ ιδιοκτήτης αυθαιρέτου έχει πληρώσει τα ημερομήσθια του ΙΚΑ κατα την κατασκευή (κι ας έχτιζε αυθαίρετα), σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είδα το "δίκαιο" ΙΚΑ να συμπεριλαμβάνει στις εγκυκλίους του, ότι δεν έχει απαιτήσεις από το ποσοστό του ειδικού προστίμου που δικαιούται.... λαμβάνει κανονικότατα το 15% (ξαναπληρώνεται δηλαδή τις ασφ.εισφορές) και "κάνει το κουνέλι"... άρα το ΙΚΑ ερμηνεύει με βάση τα καλά και τα συμφέροντα...

Γι'αυτό λοιπόν θεωρώ προσωπικά ότι είναι δικαιότατο και ισοδύναμο χρηματικά για το ΙΚΑ το "ΔΕΝ οφείλονται εισφορές στο ΙΚΑ είτε πάς με άρθρο 24 (ειδικό πρόστιμο) είτε με άρθρο 26 (νομιμοποίηση εντός 3 ετών)..."

Edited by kontegr
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις σου, yannisk72.

 

Αλλά σε αυτό που λες,

<<Και μην ξεχνάς τα περί ισονομίας κλπ κλπ .... Ναι μεν ένας νόμος ποτέ δεν είναι ¨δίκαιος¨ ή όπως άλλως θες πες το, αλλά δεν μπορεί να ¨επιβραβεύεται¨ η αυθαιρεσία με τέτοιο τρόπο. Ειδικά όταν σου δίνεται η δυνατότητα να νομιμοποιήσεις και να είσαι εντάξει για πάντα>>,

θα μου επιτρέψεις να έχω διαφορετική άποψη.

 

Ισονομία θα είχαμε φίλε μου μόνο στην υποθετική περίπτωση που θα τα τρώγαμε και μαζί. Επειδή λοιπόν αυτοί τα φάγανε από μόνοι τους και σε συνεργασία με τους δικούς τους πελάτες-ψηφοφόρους-υπαλλήλους που διορίσανε, γι αυτό κι έχουμε το μαύρο χάλι που έχουμε τώρα.

Αν θέλανε να μην είχανε αυθαίρετα και ο κόσμος να μπορεί να πληρώνει τις ασφαλιστικές του εισφορές όπως πρέπει, θα είχανε φτιάξει από την αρχή, μια διοίκηση και μια νομοθεσία, απλή, κατανοητή και εφαρμόσιμη και όχι παπ#ριές και διασκορπισμένη με χίλιες δυο διαδικασίες στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Ρίξε μια ματιά στην πολεοδομική νομοθεσία κι όταν συνέλθεις προχώρα στην ασφαλιστική νομοθεσία του ΙΚΑ, πρόσεξε μόνο να βρίσκεσαι σε ισόγειο όροφο, μην σαλτάρεις από ψηλά.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.