Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σκιάσεις


Inzaghi

Recommended Posts

Έχουμε την εξής περίπτωση. Η κουζίνα ενός διαμερίσματος έχει ένα φεγγίτη, ο οποίος βλέπει σε διάδρομο, ο οποίος στο σημείο εκείνο ακριβώς απέναντι έχει παράθυρο. Πάμε τώρα στις σκιάσεις.

Από ορίζοντα συντελεστή 1 εφόσον δεν υπάρχει ουσιαστικά εμπόδιο.

Από πρόβολo ότι βγάλει με μήκος προβόλου το πλάτος του διαδρόμου.

Πλευρικά εμπόδιο 1 γιατί ο διάδρομος είναι πολύ μακρύς και δεν σκιάζεται από πλευρικούς τοίχους.

Με τη μέχρι τώρα λογική πιστεύω υποτιμάται η σκίαση, γιατί ουσιαστικά ο ήλιος περνάει μόνο τη στιγμή που είναι κάθετος στο παράθυρο. Για αυτο σκεφτόμουν να βάλω για πλευρική σκίαση δύο νοητούς τοίχους οι οποίοι να βρίσκονται στην προβολή των ορίων του παραθύρου, όπως φαίνεται με την εστιγμένη γραμμή. Ποια η γνώμη σας;

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάλι -αν κατάλαβα σωστά από την περιγραφή σου- δε θα το αντιμετώπιζα έτσι.Θα θεωρούσα σαν να έχω απέναντι κτίριο "πολύ μεγάλου ύψους",υπερκείμενο πρόβολο "πολύ μεγάλου μήκους" και αντίστοιχα πλευρικά εμπόδια.Με τον τρόπο αυτό θα προέκυπταν μεγάλες γωνίες Fhor,Fov,Ffin, μικροί συντελεστές (αλλά όχι μηδενικοί,αφού με βάση αυτά που περιγράφεις υπάρχει ένας κάποιος φωτισμός) και θα ήμουν πιο κοντά στην πραγματικότητα νομίζω...

Edited by Greenick
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, επειδή κάναμε πάρα μα πάρα πολλές θεωρητικές κουβέντες για τις σκιάσεις εγώ προσωπικά έχω πάρει το πρότυτπο ΕΝ 13790 και υπολογίζω το θερμικό κέρδος του υπάρχοντος και του αναφοράς. Οι διαφορές είναι ελάχιστες όπως και να υπολογίσεις.

Link to comment
Share on other sites

Τι εννοεις οτι βλεπει σε διαδρομο?

Αν ειναι προς ΜΘΧ παρε πληρη σκιαση και μην το παιδευεις αλλο

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι τώρα έτσι έκανα στους ΜΘΧ, αλλά αυτός ο διάδρομος-ΜΘΧ φωτίζεται αρκετά από κάποιες τζαμαρίες. Μάλλον θα κάνω αυτό που λέει ο Greenick, αν και αυτό υπερτιμάει τις σκιάσεις, έτσι και αλλιώς η διαφορά θα είναι απειροελάχιστη.

Link to comment
Share on other sites

Παίρνεις όμως τη δυσμενέστερη. Ελάχιστη η διαφορά εκτός αν πρόκειται για παθητικά ηλιακά που παίζει πολύ η σκίαση. Γενικά χωρίζεις σε 3 τύπους σκιάσεων (4 με τις περσίδες, οι τέντες περιέχονται στους πρόβολους). Αν ανατρέξετε σε παλαιότερα post εντός του θέματος θα δείτε πως έχουν συζητηθεί διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης.

 

Εγώ προσωπικα το έχω ξαναπεί πως επειδή το σκεπτικό στην ΤΟΤΕΕ είναι έτσι αν δεν διέρχεται ηλιακή ακτινοβολία από κάποιο τύπο σκίασης βάζω συντελεστές μηδέν. Στον πρόβολο όμως όταν η γωνία φτάσει τις 90ο (πρακτικά η άκρη του προβόλου έχει φτάσει το δάπεδο πχ σε σκάλα ή έχω κλειστή τέντα) δίνονται συντελεστές σκίασης διάφοροι του 0. Μόνο εκεί όμως. Και σε αυτή την περίπτωση ορίζοντα τι βάζεις; Δεν υπάρχει εμπόδιο στην προβολή του τοίχου; Υπάρχει το ίδιο ενδεχομένως να πρέπει να δοθεί διευκρίνιση πως κάθε εμπόδιο και για κάθε στοιχείο υπολογίζεται 1 φορά.

Σε όλες τις περιπτώσεις η ΤΟΤΕΕ αναφέρει πως συντελεστής 0 νοείται η πλήρης σκίαση και 1 ασκίαστη επιφάνεια. Εξειδικεύει για κλειστούς ΜΘΧ όπου χρησιμοποιούμε συντελεστές 0 χωρίς να σημαίνει πως είναι η μοναδική περίπτωση που μπαίνει η τιμή 0 σε κάποιο κομμάτι του κελύφους.

 

πχ φωταγωγός σε μπάνιο διαμερίσματος σε πολυκατοικία ενδεχομένως να έχει έμμεση ηλιακή ακτινοβολία έτσι όπως γίνονται οι θεωρήσεις στην 1η ΤΟΤΕΕ όμως βάζεις 0. Δεν υπάρχει κανένα θερμικό κέρδος (ή αν υπάρχει εξηγώ παρακάτω πως πρεπει να κινηθούμε). Ο συντελεστής χρησιμοποιείται βάση προτύπου στο τεε-κενακ για θερμικά ηλιακά κέρδη και είναι λάθος να χρησιμοποιηθεί κάτι άλλο πέραν του 0.

Αν κάποιος θεωρήσει εκεί πως υπάρχει ηλιακό θερμικό κέρδος τότε θεωρεί αυτόματα πως ο ΜΘΧ του φωταγωγού (είτε αυτούσιος ΜΘΧ είτε ενταγμένος σε ζώνη) είναι διακριτοποιημένος από τη ζώνη λόγω συνθηκών και κακώς τον εντάσσει εκεί ή δεν είναι ΜΘΧ που "χάνω" όσο "βαθαίνει" και ίσως να πρέπει να τον βάλει άλλη ζώνη δίπλα στη ζώνη του διαμερίσματος (αυτομάτως θεωρείται αδιαβατική η ενδιάμεση επιφάνεια). Επίσης σε ΜΕΑ θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως τα ίδια ισχύουν και για τη διαστασιολόγηση συστημάτων στη μελέτη θέρμανσης. Ο χώρος εκεί αν υπάρχει θερμικό κέρδος λόγω έμμεσης ακτινοβολίας δεν έχει Τσχεδιασμού = 12 ή 15οC. Έχει κάποια άλλη μεγαλύτερη.

Όποιος θέλει βεβαίως μπορεί να τεκμηριώσει συντελεστές διαφορετικούς του μηδενός σε τέτοιους χώρους και να συμβαδίσουν και τα υπόλοιπα τεύχη με τον κενακ εφόσον κάθε τι επιστημονικά τεκμηριωμένο είναι δεκτό. Το πιο απλό όμως είναι η θεωρηση 3ων διαφορετικών σκιάσεων όπως τα λέει και η ΤΟΤΕΕ με όρια 0 έως 1.

Το τι χάος θα γίνεται βεβαίως σε πολεοδομίες με τις σκιάσεις δεν λέγεται. Ή πιθανότατα δεν ελέγχονται. Δεν ξέρω. Καλά σε ΠΕΑ δεν το συζητώ. Ο έλεγχος είναι αδύνατος.

Link to comment
Share on other sites

Να τονισω μοναχα οτι οι φωταγωγοι ΔΕΝ ειναι ΜΘΧ αλλα κανονικες επιφανειες προς εξωτερικο αερα....

Link to comment
Share on other sites

Δε θα μπορούσε να είναι κλειστός με οριζόντιο άνοιγμα στην απόληξη και έμμεση ακτινοβολία στα χαμηλότερα επίπεδα; Εδώ το μπάζωμα "προτείνεται" σαν ΜΘΧ κάτω από ένα διαμέρισμα ισογείου για να υπολογιστούν οι απώλειες.

Υπάρχουν και περιπτώσεις ανοιχτές που δεν μετράει ο χώρος πουθενα ούτε στον υπολογισμό της μετάδοσης διαμέσου αυτού του χώρου. Είναι λίγο εκτός θέματος η μετάδοση (U) προς το χώρο που υπάρχει μετά (εξ. αέρας, μθχ, έδαφος) με τις σκιάσεις (F) και κακώς το παώ εκεί αλλά ενδιαφέρει ως προς το θερμικό κέρδος όπου χρησιμοποιούνται οι σκιάσεις. Άλλωστε όλες οι κουβέντες είναι γι αυτό το + ή - της μετάδοσης.

 

Ενδεχομένως να υπάρχουν κλειστοί ΜΘΧ με ανοίγματα. Είναι μια παρόμοια περίπτωση για τις σκιάσεις με το φωταγωγό. Άλλη ιστορία τα U τα οποία σε συνήθως λαμβάνονται σε εξ. αέρα.

 

Γενικά το θέμα είναι οτι όπου υπάρχει συνδυασμός σκιάσεων ή πρέπει να διευκρινιστεί ή κατά την ΤΟΤΕΕ μηδενίζεται κάποιος συντελεστής σκίασης (πλευρικές από 2 μεριές και σκίαση ορίζοντα μηδενίζουν πχ τις πλευρικές καθώς δεν διέρχεται ηλιακή ακτινοβολία από την κορυφή των πλευρικών εμποδίων). Τα ίδια σε σκάλες μπροστά σε τοίχους, εισόδους πολυκατοικιών πιο μέσα από το υπόλοιπο κτίριο κλπ

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

καλημερα.....

 

ηθελα νΑ ρωτησω τους υπολοιπους συναδελφους πως υπολογιζουν πελυρικη σκιαση οταν η πλευρικη προεξοχη δεν εφαπτεται με τον τοιχο...

 

δλδ πχ η πλευρικη προεξοχη ειναι 3 μετρα ο τοιχος που ειναι να υπολογιστει για το ΠΕΑ 2 μετρα και η πλευρικη προεξοχη απεχει αλλα 5 μετρα απο την ακρη του τοιχου

Edited by akius
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.