Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντλία θερμότητας αέρα/νερού σε διαμέρισμα


dkyr

Recommended Posts

Φιλος που μένει σε οικοδομη με 9 διαμερισματα (εκ των οποιων μονο 3 πληρωναν για πετρελαιο τον χειμωνα που μας περασε με αποτελεσμα να εχει τελειωσει το αποθεματικο και καινουργια προμηθεια πετρελαιου ειναι δυσκολο να γινει) σκεφτεται σοβαρα να προχωρησει σε εγκατασταση ατομικης αντλιας θερμοτητας για να ζεστανει το διαμερισμα του.

 

Το διαμερισμα ειναι σχετικα καινουργιο (του 2002) με αυτονομη θερμανση, τα σωματα ειναι χωρισμενα σε τρια μονοσωληνια συστηματα που καταληγουν στο κλιμακοστασιο οπου υπαρχει και η αντιστοιχη ηλεκτροβανα.

 

Καποια πρακτικα ερωτηματα: μπορει να κρατησει τα υπαρχοντα σωματα ή πρεπει να αντικατασταθούν? Μπορεις να συνδεσεις την αντλια θερμοτητας στην υπαρχουσα αποληξη του μονοσωληνιου (οπου βρισκεται η ηλεκτροβανα) γιατι αν πρεπει να τα μεταφέρεις τις αποληξεις σε μπαλκονι (η καπου αλλου) θα πρεπει να γκρεμισεις το μισο σπιτι :sad:

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 31
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

γενικά δεν έχω και πολυ εμπειρία από εγκαταστάσεις αλλά το θέμα μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον...και ένας γνωστός μου μόλις αγόρασε σπίτι και ήδη σκέφτεται να κάνει κάτι αντίστοιχο...δεν το έχει ψάξει όμως.

 

σε ότι αφορά τα σώματα πρέπει να δεις (πχ από μελέτη πολεοδομίας αν εφαρμόστηκε ή από τύπο λέβητα που έχει στο λεβητοστάσιο) με τι θερμοκρασία ΖΝ έχουν υπολογιστεί. Το μέγεθος των σωμάτων πέρα από τις απώλειες που είναι δεδομένες εξαρτάται από την θερμοκρασία του νερού προσαγωγής.

 

αν ο υπολογισμός είναι για σώματα υψηλής θερμοκρασίας (που μάλλον θα είναι) θα πρέπει να βρεις αντλία θερμότητας αέρα-νερού που να μπορεί να σου δώσει ΖΝ αντίστοιχης υψηλής θερμοκρασίας, πχ daikin altherma HT

 

Για το δεύτερο ερώτημα σου δεν μπορώ να σε βοηθήσω. υποθέτω πάντως πως θα μπορείς να συνδέσεις την ΑΘ με τον συλλέκτη του διαμερίσματος από τον οποίο ξεκινούν τα κυκλώματα σου.

 

το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις γενικά είναι πιο πολύ διαδικαστικό, πχ θα πρέπει να δεις αν το καταστατικό προβλέπει να μπορεί να βάλει ατομική θέρμανση και αν μπορεί να αποσυνδεθεί από την ΚΘ. Θα πρέπει σίγουρα να συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες, να ξαναγίνει μελέτη κατανομής δαπανών κτλ. (δες αντίστοιχα posts σε σχέση με το θέμα)

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι ο φίλος Efyd έχει απαντήσει εύστοχα σε όλα τα ερωτήματα και εγώ απλός να επιβεβαιώσω τεχνικά ότι μπορεί να συνδεθεί η αντλία με το κολλεκτέρ στο κλιμακοστάσιο αφού διευκρινιστούν όλα τα παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

Καποια πρακτικα ερωτηματα: μπορει να κρατησει τα υπαρχοντα σωματα ή πρεπει να αντικατασταθούν? Μπορεις να συνδεσεις την αντλια θερμοτητας στην υπαρχουσα αποληξη του μονοσωληνιου (οπου βρισκεται η ηλεκτροβανα) γιατι αν πρεπει να τα μεταφέρεις τις αποληξεις σε μπαλκονι (η καπου αλλου) θα πρεπει να γκρεμισεις το μισο σπιτι :sad:

 

1. Συνήθως τα σώματα πρέπει να αντικατασταθούν. Οι λέβητες ζεσταίνουν το νερό στους 80°C περίπου ενώ η αντλία θερμότητας στους 60°C. Βέβαια αν είναι υπερδιαστασιολογημένα από τον μελετητή (χαμηλή θερμοκρασία σε μακρινά σημεία του κυκλώματος θέρμανσης, υπερδιαστασιολόγηση για προληπτικούς λόγους, υπερδιαστασιολόγηση επειδή ο εγκαταστάτης τα έβαλε με το μάτι, κτλ) ίσως να μην χρειαστείς νέα σώματα. Ο μηχανικός που θα αναλάβει την μελέτη για την αντλία θερμότητας μπορεί να υπολογίσει αν σε καλύπτουν ή όχι.

 

2. Μπορείς να συνδέσεις την αντλία θερμότητας στην υπάρχουσα εγκατάσταση, αρκεί να έχεις πρόσβαση για να φτάσουν μέχρι εκεί οι σωλήνες χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στους κοινόχρηστους χώρους και να μην έχουν πολύ μεγάλο μήκος.

Link to comment
Share on other sites

@sdim

Όταν λες να μην έχουν πολύ μεγάλο μήκος; Αν από την Α.Θ. ως τους συλλέκτες έχω 10,50m x2 (προσαγωγή + επιστροφή), είναι μικρή η μεγάλη διαδρομή για να την καλύψει η Α.Θ.; Είναι γιατί δεν θα 'θελα να περάσουν χαμηλά οι σωλήνες, μέσα από ντουλάπια κουζίνας, οπότε πρέπει να περάσουν ψηλά στα 3m.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Σκέφτομαι και ο ίδιος κάτι ανάλογο για τον εαυτό μου, και σκοπεύω να το μελετήσω.

Η σκέψη η δική μου, είναι να έχω κλειστό τον θερμοστάτη χώρου (οπότε θα είναι κλειστές οι ηλεκτροβάνες), και να τοποθετήσω χειροκίνητες βάνες στην εισαγωγή και επιστροφή, από και προς το λεβητοστάσιο, για να αποκόψω το διαμέρισμα χωρίς να κάνω καμία αναφορά στους άλλους συνιδιοκτήτες (το κολεκτέρ είναι εντός του διαμερίσματος, στο κέντρο περίπου).

Θα συνεχίσω δηλαδή να πληρώνω το παγιό μου, ο ωρομετρητής μου θα δείχνει μηδέν και στην ουσία τους συμφέρει κι αυτούς γιατί και στο πάγιο θα συμμετέχω, και απώλειες προς τα άνω, κάτω και δίπλα διαμερίσματα θα έχω (και ας θεωρούνται για το Π.Ε.Α., αδιαβατικές οι επιφάνειες). Απλά χρησιμοποιώ το υπάρχον δίκτυο σωληνώσεων και τα υπάρχοντα σώματα, εντός του διαμερίσματός μου.

Θεωρώ ότι τυπικά είμαι εντάξει.

 

ΑΝ κάποια στιγμή θέλω να κάψω και από το λέβητα, γυρίζω τις βάνες ανάβω και το θερμοστάτη και καίω κανονικά.

 

Τεχνικά θέλω να το ψάξω. Είναι δυνατόν, να συνδεθεί η Α/Θ με ένα σώμα (το κοντινότερο), και από εκεί να μοιράζει στο δίκτυο των υπολοίπων.

 

Φίλε dkyr και συνονόματε panos-vicious η Α/Θ σας που θα τοποθετηθεί; Εγώ σκέφτομαι για το μπαλκόνι.

 

Καμια άλλη δημιουργική σκέψη;;;

Έχετε υπόψη πάντως ότι δεν είναι διόλου οικονομική λύση από άποψη εξόδων εγκατάστασης, το κόστος είναι πολύ υψηλό και αν δεν μελετηθεί σωστά πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα και ελλείψει money δεν είναι καιρός για πειράματα!!!

Edited by mechpanos
Link to comment
Share on other sites

εκτός θέματος.

panos-vicious τα ντουλάπια κουζίνας συνήθως έχουν ποδαρικά ύψους 10 εκ, οπότε μπορείς να εκμεταλευτείς το κενό κάτω απο αυτά.

Link to comment
Share on other sites

..... Είναι δυνατόν, να συνδεθεί η Α/Θ με ένα σώμα (το κοντινότερο), και από εκεί να μοιράζει στο δίκτυο των υπολοίπων......

 

ολα ειναι δυνατα.

Αν θα δουλευει και αποδιδει ειναι υο θεμα. Αν καταλαβα καλα αυτο που σκεφτηκες να κανεις τοτε οχι, θα ειναι σκετη αποτυχια.

Link to comment
Share on other sites

Το καταστατικο της οικοδομης προβλεπει οτι μπορει καποιος να αποσυνδεθει απο την κεντρικη θερμανση (ηδη ενα διαμερισμα εχει κανει χρηση της συγκεκριμένης διαταξης) οποτε αυτο δεν ειναι προβλημα.

 

Το διαμερισμα ειναι 105 μ2 (3 υπνοδωματια, σαλοκουζινα, 2 μπανια) στον τελευταιο οροφο, εχετε καμια ιδεα για το ποσο θα κοστισει (ταξη μεγεθους φυσικα)...

 

@mechpanos

 

Επειδη ειμαι στον τελευταιο οροφο σκεφτομαι να τη βαλω στην ταρατσα και να κατεβασω τις σωληνες μεσα απο το φωταγωγο (το κλιμακοστασιο που ειναι οι ηλεκτροβανες βλεπει στο φωταγωγο).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.