Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δενδροφύτευση στο όριο ομόρων ιδιοκτησιών - Διαρροή υδάτων


panos.far

Recommended Posts

Θα ήθελα να ερωτήσω το εξής:"Επιτρέπεται από τις διτάξεις του ΓΟΚ και γενικότερα από τις διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας η φύτευση, στο όριο δύο ιδιοκτησιών, φυτών , από το πότισμα των οποίων

προκαλείται διαρροή νερών στο υπόγειο ενός εκ των γειτνιαζόντων κτιρίων και σε αρνητική περίπτωση ποια είναι τα μέτρα που προβλέπονται;"

Ευχαριστώ και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε panos.far,

μην την ψάχνεις με τον ΓΟΚ για να ξεμπερδέψετε την γραβάτα με το σόβρ@κο με τον γείτονα. Αν δεν μπορείτε να συνενοηθείτε για ένα τέτοιο θέμα, ρίξε τότε κι εσύ την φιλοξέρα απο την δικιά σου την μεριά του κοινού ορίου και να είσαι σίγουρος ότι δεν θα φυτρώνει τίποτα στο κοινό σας όριο για τα επόμενα δέκα χρόνια!

Link to comment
Share on other sites

Η λύση της "φιλοξέρας" που μου προτείνετε μου είναι γνωστή και δεν χρειαζόταν να απευθυνθώ στο Forum για να την εφαρμόσω.΄Οπως επίσης γνωρίζω, ότι δεν υπάρχει διάθεση συνεννόησης από το άλλο μέρος. Πριν ξεκινήσω όμως τις απαραίτητες διαδικασίες, θα ήθελα να πληροφορηθώ, αν έχω και

τον ΓΟΚ με το μέρος μου. Αν κάποιος λοιπόν από

τους ειδικούς του forum έχει γνώση , ας μου δώσει μια υπεύθυνη απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

Κτιριοδομικός

Άρθρο 23

Φύτευση οικοπέδων.

4. Κατά τη φύτευση δένδρων ή θάμνων κοντά σε κτίρια ή δομικά έργα και ανάλογα με τις ιδιότητες του ριζικού συστήματος των φυτών, πρέπει να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή βλάβης αυτών των κτιρίων ή δομικών κατασκευών.

5. Σε περίπτωση ύπαρξης δένδρων ή θάμνων σε γειτονικό οικόπεδο κατά την ανέγερση οικοδομής, οικοδομών οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του κτιρίου που ανεγείρει από την υγρασία και το ριζικό σύστημα των δένδρων ή θάμνων.

 

Άρθρο 26

Εσωτερικές Υδραυλικές Εγκαταστάσεις.

4. Εγκατάσταση αποχέτευσης ομβρίων:

4.1. Όλες οι επιφάνειες απορροής ομβρίων ή οι επιφάνειες στέγης κτιρίου ή χώρου νέου ή υφισταμένου ή οικοπέδου ή ανοικτού χώρου, εφόσον προκαλούν ή είναι δυνατόν να προκαλέσουν ενόχληση ή συνιστούν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των γειτονικών ιδιοκτησιών ή κοινόχρηστων ή δημόσιων χώρων (όπως π.χ. πεζοδρομίων) με την κατάκλυσή τους με όμβρια νερά πρέπει να διαθέτουν εγκατάσταση αποχέτευσης ομβρίων.

Απαγορεύεται η ελεύθερη απορροή ομβρίων από τα δώματα και τους εξώστες.

 

Από τα παραπάνω συμπεραίνω ότι πρέπει να σε προστατεύσει από την συγκέντρωση, δίπλα στην οικοδομή σου, υδάτων με αποτέλεσμα την εισροή αυτών στο υπόγειό σου.

Επίσης αν τα δένδρα τα φύτευσε μετά την κατασκευή της οικοδομής σου, έπρεπε να λάβει κατάλληλα μέτρα, ενώ αν υπήρχαν όταν κατασκεύαζες την οικοδομή σου έπρεπε εσύ να λάβεις κατάλληλα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να έχει σύστημα αποροής των υδάτων από το οικόπεδό του ώστε να μην συγκεντρώνετε το νερό αλλά να φεύγει στο δίκτυο υπονόμων.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντησή σου αγαπητέ erling.Η

ανταπόκρισή σου ήταν ταχύτατη και η απάντησή σου

απόλυτα διαφωτιστική.Δεν υπάρχει σύστημα απορροής ομβρίων στο διπλανό οικόπεδο και η φύτευση έγινε μετά την ανέγερση του κτιρίου μας. To πρόβλημα διαπιστώθηκε τον Ιούλιο, όταν από βλάβη του αυτόματου ποτιστικού του διπλανού έμεινε ανοιχτή η βρύση για μέρες. Δυστυχώς απουσιάζαμε όλοι.Τα νερά βρήκαν διέξοδο στο υπόγειο του κτιρίου μας και αυτό συμβαίνει κάθε φορά που ποτίζει.Το ίδιο τώρα ισχύει και για τα όμβρια.

Link to comment
Share on other sites

erling>εγώ γιατί καταλαβαίνω άλλα διαβάζοντας.

Αρ 23-4 τα φυτά μόνο αν τραυμάτισαν την οικοδομή με το ριζικό τους σύστημα είναι υπαίτια για την εισροή

Αρ 23-5:για κτίριο που ανεγείρεται υπάρχει υποχρέωση προστασίας από υγρασία

Αρ 26 -4.1 μόνο αν εμφανώς υπάρχει εισροή από σημείο όπου μαζεύονται νερά πρέπει να γίνει αποχέτευση ομβρίων. Και δεν οφείλεται στα φυτά αλλά στο ποτιστικό μηχάνημα.

Link to comment
Share on other sites

alf από μόνο του το κάθε άρθρο λέει διαφορετικά πράγματα κατά περίπτωση.

Από το 26.4.1 προκύπτει σαφώς ότι όχι μόνα αν προκαλεί αλλά και αν είναι δυνατόν μελλοντικά να προκαλέσει ενόχληση πρέπει να υπάρχει σύστημα αποχέτευσης.

Και είναι λογικό βρε παιδιά.

Το πρόβλημα δεν είναι τα φυτά, γιατί θα πρέπει να αποδειχθεί ότι οι ρίζες δημιούργησαν το πρόβλημα, αλλά το νερό που μαζεύεται γιατί δεν υπάρχει κατάλληλη αποχέτευση, το οποίο (ότι δεν υπάρχει αποχέτευση) αποδυκνείεται από το γεγονός πως όταν ξεχάστηκε ανοιχτό το ποτιστικό δημιουργήθηκε μπάρα.

Σε καμιά περίπτωση δεν είπα ότι δεν επιτρέπεται η δεδροφύτευση δίπλα στο κοινό σύνορο. Απλά πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα αποχέτευσης του νερού του ποτίσματος αλλά και των όμβριων.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή θες να πεις ότι τα όμβρια δεν εισέρχονται στο υπόγειό σου παρά μόνο του ποτίσματος? Εισροή νερών μάλλον εννοείς?

 

έλα μου ντε :!:

 

νομίζω ότι η υποχρέωση για τη μόνωση είναι αυτουνού που του ανήκει η οικοδομή όχι του γείτονα

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.