Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικοδομική άδεια σε εξ' αδιαιρέτου οικόπεδο


newfish

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

Οικόπεδο άνω των 4 στρεμμάτων έχει σπάσει σε 4 εξ αδιαιρέτου οικόπεδα. Οι 3 ιδιοκτήτες έχουν χτίσει αυθαίρετα κτίσματα στο κομμάτι τους. Στο 4ο, άχτιστο, εξ αδιαιρέτου οικόπεδο, μπορεί να βγει άδεια οικοδομής;; Να σημειωθεί ότι μιλάμε για εκτός σχεδίου περιοχή.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 122
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Για λόγους ορθής πολεοδομικής ορολογίας να αναφέρω ότι στην εκτός σχεδίου δόμηση έχουμε γήπεδα και όχι οικόπεδα. Επιπλέον, θα πρέπει να διευκρινίσεις τι εννοείς γράφοντας "εξ αδιαιρέτου οικόπεδα". Αν υπάρχει σύσταση κάθετης από παλιά (προ 92) υπάρχουν όρια χρήσης με επιτρεπόμενη δόμηση κάλυψη σύμφωνα με το ποσοστό τους επί του συνολικού. Αν όχι, όλοι είναι εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτήτες σε όλα (γήπεδο και κτισματα) εντός του γηπέδου. 

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Καλημέρα σας,

Σε γήπεδο 4 στρεμμάτων, με 2 συνιδιοκτήτες, ο ένας έχει εκδώσει άδεια το 1980 στο δικό του όνομα (χωρίς να αναγράφεται καθόλου το όνομα του δεύτερου). Σήμερα, ο δεύτερος θέλει να οικοδομήσει και εκείνος στο δικό του όνομα. Θα μπορούσε να συμβεί αν προχωρήσουν σε σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας με διανομή για το ήδη  υπάρχον κτίριο του πρώτου και τα νέα ζητούμενα οικοδομήσιμα μεγέθη του δευτέρου? Οπότε να σταλθεί και η οικοδομική άδεια μετέπειτα σε ένα όνομα? 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

To υπάρχον κτίριο και φυσικά όλο το ακίνητο, ανήκει και στους δυο από κοινού (εξ αδιαιρέτου), ανεξαρτήτως του τι έκαναν (ή τι έκρυψαν) κάποτε κατά την έκδοση της Ο.Α. Μια επόμενη Ο.Α θα περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των συνιδιοκτητών. Το να γίνει σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών, αυτό επιτρέπεται, όπως επίσης και το να γίνει μετά διανομή των διαμερισμάτων. Τα διαμερίσματα όμως όπως γνωρίζεις θα  έχουν ποσοστό συγκυριότητας εξ αδιαιρέτου στο γήπεδο.

Link to comment
Share on other sites

σωστα,

διοτι η αδεια δεν ειναι τιτλος κυριοτητας...

και

τα τμ - ειτε νομιμα ειτε αυθαιρετα -  που εχουν χτισθει, μετρανε στον σημερινο σδ...και αφαιρουνται απο τα 186 που δικαιουνται.

 Εκ συμβολαιογραφου αρξασθε...να σας υπολογισει  τα "εξοδα"

καλημερα παυλε και τετρις

υγ

για την διασπαση των κτιριων, υπαρχει η δυνατοτητα εγκρισης απο το ΣΑ.

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα σε όλους.

Έχω την εξής περίπτωση: Έκανα πρόσφατα ένα τοπογραφικό για ένα ακίνητο στο οποίο θέλει τακτοποιήση ο δ όροφος, είχε εκδωθεί άδεια ανέγερσης αλλά για κάποιο λόγο σταμάτησαν οι εργασίες (έχουν περατωθεί φέρων οργανισμός κτλπ). Στο πρόσφατο τοπογραφικό που έχω κάνει, βρίσκω το ίδιο εμβαδό με το τοπογραφικό αδείας που αυτό είναι το ίδιο και με τα δυο συμβόλαια που έχουν συνταχθεί για το ακίνητο: 1ον Γονικής παροχής και 2ο Συσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών. Δεν έχει γίνει σύσταση καθέτων ιδιοκτησιών (δεν βρίσκω κάτι τέτοιο) επομένως πρόκειται για κατάτμηση καθώς στο τελευταίο συμβόλαιο της σύστασης οριζοντίων, αναγράφεται η εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησία (50%). Το ακίνητο θα πάει πρώτα για τακτοποίηση και μετά για αναθεώρηση αδείας για να ολοκληρωθεί το κτίριο. Η ερώτηση μου είναι η εξής: Βρίσκω το ίδιο εμβαδόν αλλα με διαφορετικές διαστάσεις βάσει υλοποιημένων σημείων (μανδρότοιχων ομόρων) αλλά και εφαρμογής Ρ.Γ - Ο.Γ. Πρέπει να γίνει καινούργιο συμβόλαιο για το ακίνητο με τις νέες διαστάσεις και το ίδιο εμβαδό που βρίσκω ώστε βάσει αυτού να γίνει και η αναθεώρηση αδείας;; Ή πρέπει να κάνω κάτι άλλο;;Θα έχω θέμα στην Πολεοδομία-Κτηματολόγιο;;

(Υ.Γ Την τακτοποίηση την κάνει ο συνεργάτης μου αρχιτέκτονας που με έχει προσλάβει για το τοπογραφικό)

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι κατανοητό από που προκύπτει η κατάτμηση αφού ο τίτλος αναφέρεται σε εξ' αδιαιρέτου. Η κατάτμηση προκύπτει μόνο από τίτλους, δηλαδή θα πρέπει παλιότεροι τίτλοι να αναφέτονται σε αρχικό μεγαλύτερο οικόπεδο και μεταγενέστεροι να αποκόπτουν αυτοτελή οικόπεδα. Αν ο τίτλος αναφέρεται σε εξ' αδιαιρέτου τμήμα τότε το οικόπεδο παραμένει το όλον.

Για το αν χρειάζεται διόρθωση τίτλου θα βοηθήσει να ανεβάσεις εδώ ένα σχέδιο με την υφιστάμενη κατάσταση, τα όρια που έχεις μελετήσει, τα όρια του τίτλου (προσαρμοσμένα στην υφιστάμενη κατάσταση) και τα όρια της άδειας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 

Με τα ορια του συμβολαιου, εκδοθηκε και η αδεια...Δηλαδη ποσο πρεπει να απεχουν για να παει για διορθωση τιτλου;; Και γενικα αυτη ειναι η διαδικασια που πρεπει να ακολουθηθει;;;;;

Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε "επεξεργασία" (3 τελείες άνω δεξιά) και διόρθωσέ το. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos 33

Screenshot_1.jpg

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.