Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λυόμενο και επέκταση/προσθήκη


Recommended Posts

Εχω την εξης περιπτωση:Σε οικοπεδο(δε γνωριζω ακομα εντος η εκτος σχεδιου και αρτιοτητες) ,βγηκε αδεια κατασκευης λυομενου 25μ2,το 1969.Σε μεταγενεστερο συμβολαιο που εγινε,δεν ανεφεραν κατι για την υπαρξη κτισματος.Καποια στιγμη αυτο επεκταθηκε (χωρις αδεια προφανως) σε 75μ2.Ο ιδιοκτητης στη δηλωση του Ε9 το δηλωνει κανονικα με 75μ2.

Η ερωτηση μου ειναι,αν θελει να το μεταβιβασει η να κανει γονικη παροχη,θα χρειαστει νομιμοποιηση η οχι (επειδη ειναι προ του 81)?

 

Μαλλον επελεξα λαθος υποκατηγορια δημοσιευσης.... :(

Link to comment
Share on other sites

Ο συμβολαιογράφος για να κάνει την μεταβίβαση ή την γονική παροχή θα ζητήσει από τον ιδιοκτήτη μια υπεύθυνη δήλωση ότι το κτίσμα είναι προ μιας συγκεκριμένης χρονολογίας (εάν δεν είναι νόμιμο). Η χρονολογία αυτή είναι διαφορετική ανάλογα τον οικισμό και αν προϋφίσταται αυτής, απαλλάσσεται νομιμοποίησης ή κατεδάφισης ανάλογα την περίπτωση. Σχετικά με αυτό δες λίγο παρακάτω.

 

 

Ν-1337/83 (ΦΕΚ-33/Α/14-3-83)

[ΙΣΧΥΕΙ από 14-3-83] (ΦΕΚ-33/Α/83)

"Επέκταση του πολεοδομικού σχεδίου Οικιστικής ανάπτυξης

και σχετικές ρυθμίσεις".

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ-Β. ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ.

ΑΡΘΡΟΝ-15. ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ.

1. Αναστέλλεται η κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων που έχουν ανεγερθεί μέχρι 31-1-83 και που βρίσκονται σε περιοχές εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμών που υπάρχουν πριν από το έτος 1923, αν οι ιδιοκτήτες τους υποβάλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις που προβλέπονται από τις παρ.4 και 5 του άρθρου αυτού. "Η αναστολή ισχύει μέχρις ότου κριθεί η οριστική διατήρηση ή μη κάθε συγκεκριμένου αυθαιρέτου".

Για αυθαίρετα, που έχουν ανεγερθεί κατά τη χρονική περίοδο από 10-12-81 μέχρι 31-1-83, η αναστολή από την κατεδάφιση που προβλέπει η παράγραφος αυτή ισχύει αποκλειστικά για αυθαίρετο κτίσμα που αποτελεί τη μοναδική και κύρια κατοικία του ιδιοκτήτη του μέσα στα όρια του νόμου.

" Επίσης αναστέλλεται η κατεδάφιση των κτισμάτων που ανεγείρονται με άδεια που εκδόθηκε μετά από έλεγχο της αρμόδιας πολεοδομικής αρχής και που μεταγενέστερα ανακαλείται για οποιονδήποτε λόγο, εκτός αν η ανάκληση οφείλεται σε υποβληθέντα αναληθή στοιχεία ή σε ανακριβείς αποτυπώσεις της υπάρχουσας πραγματικής κατάστασης.

Η αναστολή από την κατεδάφιση ισχύει μέχρις ότου κριθεί η οριστική διατήρηση ή όχι του κτίσματος, που γίνεται με απόφαση του νομάρχη, με σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος του νομού το οποίο λαμβάνει υπόψη του και τις περιπτ.α,β και γ της παρ.1 του Αρθ-16 του νόμου αυτού.

 

 

Αν σε πιάνει η παραπάνω περίπτωση η δήλωση του ιδιοκτήτη θα αναφέρει ότι το κτίσμα προϋφίσταται του ΄83.

 

Αν είσαι σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων ή παραδοσιακό πρέπει να δηλώσει ότι προϋφίσταται του ΄77 (νομίζω.... ψάχνω αλλά δεν βρίσκω το διάταγμα).

Link to comment
Share on other sites

αλλο το πολεοδομικό άλλο το νομικό και φορολογικό. μπορεί να μεταβιβασθει ως κτίσμα επί του οικοπέδου για ακριβή τρόπο ρωτα κανλενα συμβολαιογράφο

παντως δεν υπάρχει πρόβλξμα μεταβίβασης εφόσον δηλώνεται στην εφορία

Link to comment
Share on other sites

EEfthim και γω το ιδιο πιστευω.To ξερω οτι ειναι πολυ γενικη η ερωτηση,αλλα μια περιπτωση αυθαιρετου σαν αυτο εδω,ποσο ψηλα μπορει να φτασει το κοστος νομιμοποιησης του,θεωρωντας οτι δεν υπερβαινει τον συντελεστη δομησης?Γνωριζει κανεις πως υπολογιζεται η <<λυπητερη>>?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Σχετικά με λυόμενο οικίσκο (εδραζόμενο επί πλάκας Ο.Σ.) στέγασης Φ/Β πανελ, προσμετράται σε κάλυψη και δόμηση κανονικά;

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καλησπέρα

Έχω περίπτωση προσθήκης , επισκευής και αντικατάστασης στέγης σε προκατασκευασμένη οικία με άδεια του 1971. Η περιοχή σήμερα είναι υπό ένταξη οπότε ατιμαζόμουν να ξεκινήσω για οικοδομησιμότητα και άδεια. Πηγαίνοντας στην αρμόδια πολεοδομία μαθαίνω με έκπληξη ότι πρέπει να κάνω « εξαίρεση από κατεδάφιση» γιατί το κτήριο δεν καλύπτει τις σημερινές απαιτήσεις των πλαϊνών αποστάσεων.

Θα ήθελα να ρωτήσω

1. πως είναι δυνατών ένα κτίριο με νόμιμη άδεια και χωρίς παράνομες κατασκευές – μετατροπές να θεωρείτε παράνομο.

2. Από τη στιγμή που θα κάνω την αίτηση για την εξαίρεση έχω ορισμένο χρονικό διάστημα για να κάνω και νομιμοποίηση ??? και να νομιμοποιήσω ένα κτίριο που είναι Ίδη νόμιμο ???

Και για το τέλος αφήνω το καλύτερο... Ήξερα ότι εξαίρεση από κατεδάφιση εκδίδετε από τη νομαρχία αλλά από την πολεοδομία με πληροφορήθηκα ότι πλέων γίνετε με απόφαση δημάρχου !!! Όταν απευθύνθηκα στο δήμο έπεσαν από τα σύννεφα !!! Δεν ξέρουν τίποτα και δηλώνουν αναρμόδιοι

Μήπως υπάρχει καμία σχετική εμπειρία από κάποιων να μου πει δυο κουβέντες ? Ποιώς τελικά είναι αρμόδιος για την εξαίρεση από κατεδάφιση ο δήμος ή η νομαρχία.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Έχει κριθεί κατεδαφιστέο; λόγω για παράδειγμα απαλλοτροίωσης; αν όχι δεν μπορούν να σου ζητήσουν τίποτε σχετικό και βασίζεσαι στον παλιό ΓΟΚ με τον οποίο χτίστηκε. Η νέα όμως οικοδομική άδεια θα βγεί βάση του νέου ΓΟΚ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.