Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι γίνεται τώρα με τις πέργκολες;


Recommended Posts

Με τον ΝΟΚ επιτρέπεται η κάλυψη της περγκολας με τέντα;

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος:

Στην πολυκατοικία έχουμε βγάλει άδεια περγκολας (μικρής κλιμακας) για κατασκευή περγκολας (το 2010) στο χώρο σταθμευσης αυτοκινήτων από την οικεία Πολεοδομική Υπηρεσία. Θα μπορούσαμε τώρα να τοποθετήσουμε, αντί των φυτών, τέντα με μηχανισμό που θα ανοιγοκλείνει; Και αν ναι, χρειάζεται να κάνουμε κάτι όσον αφορά την Πολεοδομία;

 

Ελπίζω το ερώτημα που σας θέτω να μην είναι αστείο, γιατί δεν είμαι μηχανικός ή αλλο παρεμφερες επάγγελμα, απλώς όταν υπάρχει κακός γείτονας προσπαθείς όσο το δυνατό, να διαβασεις και να ενημερωθείς για μην δινεις λαβές για καταγγελίες και άλλα προβληματα.

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις προτάσεις σας.

Link to comment
Share on other sites

...

...

Θα μπορούσαμε τώρα να τοποθετήσουμε, αντί των φυτών, τέντα με μηχανισμό που θα ανοιγοκλείνει;

...

...

Ναι υπό ορισμένες συνθήκες σήμερα με τον ΝΟΚ μπορείς.

Ανέθεσε σε έμπειρο τεχνικό γραφείο να δει τον χώρο και τα σχέδια την οικοδομικής άδειας που έχει το ακίνητο και να σε κατευθύνει κατάλληλα.

 

Δεν επαρκεί ο τεντάς που απλά πουλάει ότι έχει, ειδικά αφού έχετε κονταρομαχία για το ζήτημα με γείτονα και θα έχετε έλεγχο.

Link to comment
Share on other sites

κατεβάζεις το αρθ4 του ΝΟΚ, διαβάζεις μια παράγραφο, πας στην πολεοδομία, γνωστοποιείς τις εργασίες, και την φτιάχνεις... με τέντα, με καλαμωτή , με... ότι ελαφρύ και εύκαμπτο υλικό θες.

Δεν χρειάζεται μηχανικός. Το αν θα κάνεις καμία χοντράδα βέβαια, θα το μάθεις αργότερα.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση ενημέρωση!!!!

Από αυτά που διάβασα καταλαβαίνω ότι μόνο με εγγραφη ενημέρωση της Υπηρεσίας Δόμησης (είναι Υπηρεσία του Δήμου;) πριν 48 ωρών των εργασιών είμαι οκ;

Αφού δεν χρειάζεται ούτε καν άδεια μικρής κλιμακας εργασιών είναι απίστευτο.

Link to comment
Share on other sites

υπό ορισμένες προϋποθέσεις επιτρέπεται

 

Άρθρο 17

7.(εντος ε.ρ.σχ) (εκτος ε.ρ.σχ) (οικισιμοί χ.ε.ρ.σχ) Επί των ακάλυπτων χώρων του οικοπέδου και εφόσον καλύπτεται η υποχρέωση για φύτευση, σύμφωνα με την παράγραφο 2, επιτρέπονται οι παρακάτω κατασκευές:

α) (εντος ε.ρ.σχ) (εκτος ε.ρ.σχ) (οικισιμοί χ.ε.ρ.σχ) Πέργκολες με προσωρινά σκίαστρα.

 

(δες και την παρα 2)

 

2. α. (εντος ε.ρ.σχ) (οικισιμοί χ.ε.ρ.σχ Ο υποχρεωτικά ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου τουλάχιστον κατά τα 2/3 του πρέπει να παραμένει χωρίς επίστρωση και να φυτεύεται, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Στον υπολογισμό της φύτευσης συμμετέχουν οι ασκεπείς κατασκευές για την υποδοχή στοιχείων νερού και οι πισίνες σε ποσοστό 50% της επιφάνειάς τους. Οι πέργκολες εφόσον είναι ασκεπείς και προορίζονται για στήριξη φυτών μπορούν να κατασκευάζονται στην επιφάνεια του χώρου φύτευσης, χωρίς περιορισμό διαστάσεων και θέσης.

β. (εντος ε.ρ.σχ) (οικισιμοί χ.ε.ρ.σχ Τα προκήπια είναι υποχρεωτικοί ακάλυπτοι.

γ. (εντος ε.ρ.σχ) (εκτος ε.ρ.σχ) (οικισιμοί χ.ε.ρ.σχ Το αίθριο συμμετέχει στον υπολογισμό του υποχρεωτικώς ακαλύπτου χώρου.

δ. (εντος ε.ρ.σχ) (εκτος ε.ρ.σχ) (οικισιμοί χ.ε.ρ.σχ Η επιφάνεια κάθε διαμπερούς ανοίγματος που φυτεύεται στο επίπεδο εδάφους, συμμετέχει στον υπολογισμό της φύτευσης.

ε. (εντος ε.ρ.σχ) (εκτος ε.ρ.σχ) (οικισιμοί χ.ε.ρ.σχ Όλοι οι υποχρεωτικοί ακάλυπτοι χώροι του οικοπέδου πρέπει να προσαρμόζονται στη μορφολογία του εδάφους του οικοδομικού τετραγώνου.

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

μμμ...

οπότε θα πρέπει να κάνει μηχανικός μία ΤΕ με την οποία να βεβαιώνει ότι δεν επηρεάζεται η υποχρεωτική φύτευση.

=> αντίγραφο διαγράμματος κάλυψης, όροι δόμησης, αυτοψία...

Link to comment
Share on other sites

Δείτε και το τελευταίο εδάφιο της παρ.7. Οι πέργκολες με προσωρινά σκίαστρα και τα στέγαστρα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το εμβαδόν της επιτρεπόμενης κάλυψης (παρόλο που δεν μετρούν στην κάλυψη).

Κατά τα άλλα πρόκειται (υποτίθεται) για απλή υπόθεση που γίνεται με γνωστοποίηση εργασιών χωρίς ανάγκη μηχανικού ή ελέγχου από την ΥΔΟΜ....

Edited by armenopoulos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

πολύ σωστός ο φίλος armenopoulos

 

Γενικά επικρατεί μια σύγχυση μεταξύ της χρήσης των όρων "ακάλύπτου" και "υποχρεωτικώς ακαλύπτου"

 

ε. (εντος ε.ρ.σχ) (εκτος ε.ρ.σχ) (οικισιμοί χ.ε.ρ.σχ Όλοι οι υποχρεωτικοί ακάλυπτοι χώροι του οικοπέδου πρέπει να προσαρμόζονται στη μορφολογία του εδάφους του οικοδομικού τετραγώνου.

στ. (εντος ε.ρ.σχ) (οικισιμοί χ.ε.ρ.σχ Ειδικά για πρατήρια υγρών καυσίμων ο υποχρεωτικός χώρος φύτευσης ορίζεται στο 1/4 του αναφερόμενου στην παράγραφο 2α.

3. (εντος ε.ρ.σχ) (εκτος ε.ρ.σχ) (οικισιμοί χ.ε.ρ.σχ Στους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου ή γηπέδου επιτρέπονται οι παρακάτω διαμορφώσεις:

α) (εντος ε.ρ.σχ) (εκτος ε.ρ.σχ) (οικισιμοί χ.ε.ρ.σχ Η τροποποίηση της φυσικής στάθμης του εδάφους των ακαλύπτων χώρων του οικοπέδου μόνο για τη διευκόλυνση της φυσικής απορροής ομβρίων και μέχρι στάθμης +-1,00 μ. από το φυσικό έδαφος, εκτός των περιπτώσεων που εγκρίνονται από Συμβούλια Αρχιτεκτονικής. Σε περίπτωση εκσκαφής ακαλύπτων χώρων του οικοπέδου με κλίση μεγαλύτερη του 20%, η στάθμη του φυσικού εδάφους μπορεί να υποβιβαστεί τεχνητά έως 2,00 μ.. Εκσκαφές ή επιχώσεις εδάφους που υπερβαίνουν τα παραπάνω όρια, για κτίρια δημόσιου ενδιαφέροντος και σημασίας επιτρέπονται ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

 

αν δούμε και τον ορισμό του "υποχρεωτικώς ακαλύπτου"

 

89. Υποχρεωτικός ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου είναι ο χώρος που δεν δομείται και παραμένει ακάλυπτος ώστε να μην υπάρχει υπέρβαση της επιτρεπομένης κάλυψης της περιοχής και που διαμορφώνεται με την κατάλληλη φύτευση ώστε να δημιουργείται ευνοϊκό μικροκλίμα, τόσο για το κτίριο όσο και για το οικοδομικό τετράγωνο.

και του ακαλύπτου

3. Ακάλυπτος χώρος είναι ο χώρος του οικοπέδου που δεν δομείται.

 

είναι αμφίβολο αν μπορεί κάποιος να διαμορφώσει το οικόπεδο σε + - 1,0μ

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Από την αρχή της απάντησης μου ο λόγος που συνέστησα να πάει σε τεχνικό γραφείο, είχε να κάνει με τον συνδυασμό ότι υπάρχουν ορισμένες συνθήκες που ο ΝΟΚ το επιτρέπει οι οποίες συνθήκες εξαρτώνται άμεσα με την υπάρχουσα οικοδομική άδεια που έχει το ακίνητο (καθοριστικό το Διάγραμμα κάλυψης).

Ειδικά σε περιπτώσεις (που είναι και το σύνηθες στην Ελληνική πραγματικότητα) όπου υπάρχουν επιμέρους υπερβάσεις ή παραβάσεις που περνούσαν κατά κανόνα απαρατήρητες. (πχ υποχρεωτικοί ακάλυπτοι, πράσινο, αυθαίρετες αλλαγές κλπ)

Όλα αυτά σε συνδυασμό ότι υπάρχει ήδη δεδομένη αντιδικία με γείτονα, αν τα κάνουν μπακάλικα θα χαλάσουν δεκαπλάσια ποσά σε δικηγόρους, δικαστήρια αλλά και σημαντικό κόστος κατασκευής της πέργολας, παρά μια μικρή ανάθεση εργασίας σε ένα τεχνικό γραφείο.

Φυσικά περί ορέξεως ο καθένας επιλέγει ότι κρίνει πιο σωστό....

 

(φυσικά οι ορθές επισημάνσεις που έκανε και ο ΚΑΝΑ και ο armenopoulos αποδεικνύουν το γεγονός ότι, το απλό δεν είναι πάντα τόσο απλό ειδικά σε μια προϋφιστάμενη παραβατική νοοτροπία της πλειοψηφίας των κτιρίων)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.