Μετάβαση στο περιεχόμενο

Aρτιότητα - οικοδομησιμότητα σε εκτός σχεδίου


Recommended Posts

Αν δε σε βοηθούν οι τίτλοι να πας πίσω από το 2003 τότε από το Δήμο.Τη χρειάζεσαι όμως αυτή τώρα?Συνήθως τη χρησιμοποιούμε στην πολεοδομία.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 154
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

πως αιτουμαι μια τέτοια βεβαίωση? τι ζητάω και σε ποια υπηρεσία του δήμου?

ps: για οικοδομική αδεια το θελω

Edited by tzeno
Link to comment
Share on other sites

Η διαδικασία λέγεται "βεβαίωση παλαιότητας ακινήτου".Πριν, ασχολούνταν η τεχνική υπηρεσία του Δήμου.Τώρα μπορεί να έχει μεταφερθεί αυτή η εργασία στην πολεοδομία.Ρώτα πρώτα εκεί μήπως σε κατατοπίσουν

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

τζενο

δεν μπορει να εχει γινει αποδοχη κληρονομίας του αποβιωσαντος την.....

και να γραφουμε μονον οτι κληρονομησαμε ενα γηπεδο 12 στρ. οριζομενο γυρω του με...και με...και με...χωρις τιποτε άλλο....

 

Απαραιτητα πρεπει να γραφει και απο πού το ειχε ο αποβιωσας,

δλδ. ειτε οτι το ειχε με το υπ' αριθ........του ετους.....συμβολαιο...

ειτε οτι το ειχε απο χρησικτησία....απο το έτος....

Εσενα -πολεοδομικά- σε ενδιαφερει να αποδειξεις τον χρονο "δημιουργίας " του γηπεδου...

 

Αν ειχε συμβολαιο, ο χρονος δημιουργίας του γηπεδου προκυπτει απο τα ιδια τα συμβόλαια..[είπες δεν εχει....].

Αν επικαλειται χρησικτησια του αποβιωσαντα, , χρονος δημιουργιας, είναι, τουλαχιστον , η ημερομηνια αποβιωσης...ως βεβαιος χρονος.

μπορει ομως να αποδειχθει και παλαιοτερος χρονος απο διαφορα στοιχεια

μισθωτηρια, δανεια, επιδοτησεις,

[ ελαιοχωραφο ειναι...δεν μπορει....όλο και καπου θα το δηλωνε για να παρει επιδοτηση...]

 

Ολα αυτα σε ενδιαφερουν, για να υπαγεσαι στις πριν τον 3212 διαταξεις..

δλδ. αρτιος και οικοδομησιμος χωρις προσωπο...

Αρα, διαβασε το συμβολαιο και πες τι γραφει για τον τροπο "αποκτησης"

και τα λεμε

υγ

η αποδοχη κληρονομιας ειναι μονομερης πραξη, δλδ. παει καποιος στον συμβ/φο και δηλωνει οσα κληρονομησε απο καποιον...

Αν δεν πει απο πού τα ειχε ο αποβιωσας .... μπορει μεν να κανει αποδοχη.....

αλλά θα εχει εναν " ατελή" εως "ανυπαρκτο" τιτλο....

...Ετσι θα σκεφτονταν ενας μελλοντικος αγοραστης του γηπεδου ή των κτισματων που θα ανεγερθουν....και θα το ξανασκεφτονταν πριν αγορασει......

 

 

.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

δεν ειναι στα χερια μου ολοκληρη η αποδοχη κληρονομιας, παρα μονο το φυλλο που περιγραφει το συγκεκριμενο ακινητο. Δεν αναφερει πουθενα περι παλαιοτερων συμβολαιων ουτε περι χρησικτησιας. Το μονο που λεει (και δεν καταλαβαινω κιολας) ειναι:

 

......συνορευομενο γυρω του κατα τον παρακατω αναφερομενο τιτλο κτησης του απο την δικαιοπαροχο του κληρονομηθεντος, με κτημα ιδιοκτησιας..........(περιγραφη γειτονων) .......και μετα παει στο επομενο ακινητο της αποδοχης.

 

Μηπως στα επομενα φυλλα αναφερει αυτον τον τιτλο κτησης?

Συντομα θα το μαθω, αν και ο πελατης μου ειπε σαφεστατα πως δεν υπηρχαν παλαιοτεροι τιτλοι

Link to comment
Share on other sites

αρα, ναι,

υπαρχει ο "παρακατω αναφερομενος τιτλος"

προκειται για πολλα ακινητα...αρχικα τα περιγραφει και μετα λεει πώς "περιηλθαν" στην δικαιοπαροχο του...

δλδ.

το γηπεδο ανηκε σε δικαιοπαροχο -γυναικα- του κληρονομηθεντος...

αρα θα ζητήσεις να σου φερουν ολα τα συμβολαια.

και πας στην Πολεοδομια με πληρως αποδεδειγμενο τον χρονο "δημιουργιας" του γηπεδου...

υγ.

μην σε απασχολούν οι "οδευσεις"...απλα εγραψαν απο πού περναει.....με καποια προφορικη συμφωνια

Παραμενεις "χωρις προσωπο"

Βγαλε την ΟΑ

καλη συνεχεια...

και καλες δουλειές...

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα

 

Ήθελα να ρωτήσω την άποψή σας πάνω σε μια αντίστοιχη περίπτωση.

 

Πρόκειται για τρεις συνεχόμενες ιδιοκτησίες:

(α) Αρτια κ Οικοδομήσιμη κατα Παρέκκλιση ως προϋφιστάμενη της 31-12-2003, χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό, εμβαδού > 4000τμ

(β) και (γ) δυο ΜΗ άρτιες ιδιοκτησίες 1 στρέμμα η κάθε μία

 

Ανήκουν όλες στον ίδιο ιδιοκτήτη με διαφορετικά συμβόλαια

 

Το ΝΣΚ (67/2011) λέει ότι αρτια όμορα οικόπεδα / γήπεδα θεωρούνται αυτόματα ενιαία έκταση.

 

Α΄προσέγγιση: Τα γεωτεμάχια, δεν μπορούν να θεωρούνται συνενωμένα καθώς δεν είναι όλα άρτια. Αρα έχουμε τρία αυτοτελή γήπεδα, σα να άνηκαν σε τρεις ιδιοκτήτες.

 

Β' προσέγγιση: Τα γεωτεμάχια είναι συνενωμένα λόγω της γνωμοδότησης ΝΣΚ, και το προκύπτον γήπεδο είναι αρτιο και οικοδομήσιμο κατα παρέκκλιση. Δηλαδή δεν χάνεται η οικοδομησιμότητά του λόγω της αυτοδίκαιης συνένωσης. Συνεχίζει να ισχύει η αρχκή κάλυψη και δόμηση (αυτό που οικοδομείται μόνο στο άρτιο - πχ 200τμ, αλλά δεν τηρούνται τα όρια από τις αποστάσεις???)

 

Γ' προσέγγιση: Αν συνενωθούν σήμερα τα γεωτεμάχια, πχ με νέα συμβολαιογραφική πράξη, τότε προκύπτει ΜΗ άρτιο γήπεδο καθως, δημιουργείται σήμερα, μετά δηλαδή μετά τις 31-12-2003 και ΔΕΝ έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό. Και αυτό γιατί το νέο γήπεδο δε πληροί συνθήκες αρτιότητας ούτε κατα κανόνα ούτε κατα παρέκκλιση...

 

 

Τι λέτε?

Link to comment
Share on other sites

mitsus:

 

Αν και η εγκύκλιος (79220) δεν αναφέρεται σε συννένωση, μπορεί να υπάρξει αντίστοιχη επιχειρηματολογία, εάν ενωθεί το μεγάλο γήπεδο με τα 2 μικρά, αφού το κατώτερο όριο αρτιότητας (δηλαδή τα 4 στρέμματα) δεν μειώνεται και ουσιαστικά βελτιώνεται το γήπεδο με την ένωση των δυο άλλων. Επίσης, περιβαλλοντικά είναι ωφέλιμο κατά τη φιλοσοφία των διατάξεων περί εκτός σχεδίου δόμησης, αφου με την συννένωση μη αρτίων, προς βελτίωση του άρτιου γηπέδου, εμποδίζεται ο κατακερματισμός της γής. Κατά τη γνώμη μου αυτό που δεν θα μπορούσε να γίνει είναι να είχες, για παράδειγμα τρια μη αρτια πχ. 2 στρεμματα, 1 στρεμμα και 1 στρεμμα και να έκανες συνενωση με προφανή σκοπό την αρτιοποίηση και άρα προκύπτον γήπεδο μετά την 31-12-2003 το οποίο απαιτεί πρόσωπο 25 μ. σε αναγνωρισμένο κοινόχρηστο δρόμο κατά την γνωστή νομολογία.

 

Εγκ-79220/14700/12-11-86 Εγκ-79220/14700/86 Γνωμ-575/86

"Περί της αρτιότητας γηπέδων".

Σχετικά με το αν είναι επιτρεπτή η μεταβίβαση σε όμορο

ιδιοκτήτη τμήματος κατά παρέκκλιση αρτίου γηπέδου και η

αγορά από άλλο όμορο ιδιοκτήτη τμήματος ίδιας έκτασης

χωρίς να χαθεί η ιδιότητά της κατά παρέκκλιση αρτιότητας

(διαμόρφωση γηπέδου για καλλίτερη οικοδομική εκμετάλλευσή, εκτός σχεδίου)

 

Σας κοινοποιούμε την Γνωμ-575/86 της Νομικής Διεύθυνσης Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ την οποία και αποδεχόμεθα για την συγκεκριμένη περίπτωση, με τον περιορισμό να μη μεταβληθούν:

α) τα όρια αρτιότητας του γηπέδου και

β) το εμβαδόν του γηπέδου.

αρ.Γνωμ-575/86.

Επί του αρ.πρωτ.8611/1957/26-5-86 ερωτήματός σας σχετικά με το αν είναι επιτρεπτή η μεταβίβαση σε όμορο ιδιοκτήτη τμήματος κατά παρέκκλιση αρτίου γηπέδου και η αγορά από άλλο όμορο ιδιοκτήτη τμήματος ίδιας έκτασης χωρίς να χαθεί η ιδιότητά της κατά παρέκκλιση αρτιότητας, γνωρίζουμε τα εξής:

Ι. Σύμφωνα με το δεδομένο ιστορικό στην εκτός σχεδίου πόλεως περιοχή και επί της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαρίσης βρίσκεται ένα γήπεδο όπως φαίνεται στο σκαρίφημα της αιτήσεως με στοιχεία ΑΒΓΔΕΖΗΘΙΑ επιφανείας μ2 5600 που δημιουργήθηκε από αγορά εκ μέρους προηγούμενου ιδιοκτήτη το 1965 δύο παρακειμένων τμημάτων, τα οποία περιήλθαν στην σημερινή ιδιοκτήτρια με το 18229/65 συμβόλαιο. Το ακίνητο αυτό είναι άρτιο κατά παρέκκλιση σύμφωνα με την παρ.2γ του Αρθ-1 του ΠΔ/24-5-85 (ΦΕΚ-270/Δ ), δεδομένου ότι το επί της Εθνικής οδού πρόσωπό του υπολείπεται του κατά κανόνα απαιτούμενου 45 μέτρα.

Η ιδιοκτήτρια με σκοπό να ορθογωνίσει το γήπεδο για καλλίτερη οικοδομική εκμετάλλευσή του ενδιαφέρεται να πουλήσει, στον όμορο ιδιοκτήτη λωρίδα 12,80 Χ 22,00 μ. προς το νοτιανατολικό μέρος του γηπέδου και να αγοράσει από την όμορη ιδιοκτησία 10,70 Χ 80,40 προς το βορειοανατολικό τμήμα του γηπέδου.

Κατόπιν αυτού τίθεται το ερώτημα το γήπεδο αυτό όπως θα ήθελε διαμορφωθεί μετά τις ως άνω μεταβιβάσεις, θα εξακολουθεί να θεωρείται σαν κατά παρέκκλιση άρτιο ή θα απωλέσει το ευεργέτημα αυτό.

ΙΙ. Με τις διατάξεις που καθορίζονται οι όροι δομήσεως των ακινήτων, ορίζονται τόσον για την αρτιότητα όσον και για την κατά παρέκκλιση αρτιότητα τα ελάχιστα απαιτούμενα όρια επιφανείας και διαστάσεων των ακινήτων.

'Ετσι με το ΠΔ/24-5-85 (ΦΕΚ-270/Δ) που τροποποίησε τους όρους και περιορισμούς δόμησης των γηπέδων εκτός των ρυμοτομικών σχεδίων πόλεων και εκτός των ορίων των οικισμών των υφισταμένων πριν από το 1923, ωρίσθησαν στο Αρθ-1 παρ.2 λεπτομερώς ποια γήπεδα έχουν τις προϋποθέσεις για να θεωρούνται κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα. Με τις διατάξεις αυτές που αναγνωρίζουν την κατά παρέκκλιση αρτιότητα επιδιώκεται να μη αποστερηθούν της δυνατότητας για οικοδομική εκμετάλλευση ακίνητα που έχουν τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στο πιο πάνω ΠΔ. και τα ελάχιστα όρια της κατά παρέκκλιση αρτιότητας. Απ' αυτό προκύπτει ότι τα ακίνητα αυτά διατηρούν την κατά παρέκκλιση αρτιότητα, εφόσον η επιφάνεια και οι διαστάσεις τους δεν μειωθούν, πέρα από τα απαιτούμενα για τα κατά παρέκκλιση άρτια ελάχιστα όρια, αφού μέχρι των ορίων αυτών θεωρούνται κατά νόμο άρτια και οικοδομήσιμα (Γνωμ-326/77 ΝΣΚ).

Με βάση τις σκέψεις αυτές στην προκειμένη περίπτωση, εφόσον με τις αναφερόμενες μεταβιβαστικές πράξεις δεν θα στερηθεί το πιο πάνω ακίνητο της απαιτούμενης κατά παρέκκλιση αρτιότητας όπως καθορίζεται με το πιο πάνω ΠΔ., φρονούμε ότι και μετά τις μεταβιβάσεις αυτές αυτό διατηρεί την κατά παρέκκλιση αρτιότητά του.

Συνεπώς επί του τεθέντος ερωτήματος, έχουμε τη γνώμη ότι, εφόσον με τις μεταβιβάσεις δεν επέρχεται στο κατά παρέκκλιση άρτιο ακίνητο διαφοροποίηση στα κατώτερα όρια της κατά παρέκκλιση αρτιότητάς του, όπως σε κάθε περίπτωση κατά νόμον καθορίζεται, τότε εξακολουθεί να θεωρείται κατά παρέκκλιση άρτιο".

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

καλημερα μητσο

το γ' δεν ισχυει...διοτι δεν κανεις καμμια συμβολαιογραικη πραξη "συνένωσης"-ισχυει η αυτοδίκαιη συνενωση...

 

βεβαια, δεν ειπες πότε απεκτησες τα άλλα δυο...

απο τα συμφραζομενα προκυπτει οτι τα αγορασες μετα τον 3212...

Η γνωμοδοτηση λεει οτι "συνεχόμενα α ρ τ ι α κατα τον κανονα ή κατα παρεκκλιση οικοπεδα ή γηπεδα...χανουν την αυτοτέλεια τους....", όταν περιελθουν στο αυτο πρόσωπο...

Επομενως, η αγορα των δυο άλλων γηπεδων, τα οποία δεν ειναι "αρτια", οπως απαιτει η ανω γνωμοδοτηση

δεν σε επηρεαζει

αφου

συμφωνα και με το πνεύμα της ανω ΝΣΚ και με την ανω εγκυκλιο, εξυπηρετειται καλυτερα η προστασια του περιβαλλοντος, εν γενει, απο την ενσωματωση δυο

"αχρηστων" γηπεδων στο ολο "οικιστικο" συνολο...

Αρα, ό,τι ειπε ο Παύλος

Παυλο, καλημερα

και καλο μήνα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.