Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μείωση στο κόστος έκδοσης ΠΕΑ προβλέπει νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ


nikmmech

Recommended Posts

συναδελφε ,αν δεις διαφημισεις στο ιντερνετ τι εκπτωσεις κανουν και ποια χαρτια ζητανε θα σου λυθει η απορια , αν μπορουμε να χρεωνουμε αποτυπωσεις,μετακινησεις κτλ........

 

οι ανθρωποι δεν ζητανε σχεδον τιποτα υποχρεωτικα και το γραφουν...........φαντασου να τους παρεις και τηλεφωνο..........

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 42
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφοι

Μη κλαίγεστε

η λύση είναι μια και απλή

Να χρεώνετε τα ΠΕΑ βάσει της νόμιμης αμοιβής.ΟΧΙ εκπτώσεις.

ΟΧΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ.

Το καταλαβαίνετε?

ΟΧΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ.

 

Δηλ τι πρέπει να κανουμε ?

Να ανοιξουμε και μια καφετερια να πουλαμε fredo για να πληρώνουμε το ΤΣΜΕΔΕ?

 

Συμφωνώ με όσα λες, ΑΛΛΑ πες μου πρώτα ποιες είναι οι νόμιμες αμοιβές, όταν το νέο νομοσχέδιο ονομάζει την πρώην κατώτατη ως μέγιστη.

 

Δεν θα μπορείς να ζητήσεις από τον πελάτη τη μέγιστη, θα σου πει χίλια μύρια και θα βρει άλλον. Εκτός αν χρεώναμε ΟΛΟΙ τις μέγιστες αμοιβές, πράγμα που δυστυχώς, με τέτοια κρίση και τέτοιο ΤΣΜΕΔΕ (προσωπικά περιμένω 650/μήνα) είναι αδύνατον...

Edited by Κάτια
Link to comment
Share on other sites

 

ΟΧΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ.

Το καταλαβαίνετε?

ΟΧΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ.

 

 

Συνάδελφε μη το ξαναπείς αυτό δημόσια γιατί θα μας πάνε μέσα γιατί κάνουμε καρτέλ.
Link to comment
Share on other sites

Όχι εκπτώσεις;

Ωραίο ανέκδοτο. Είμαστε μια άκρως καπιταλιστική χώρα, με ελεύθερη (έως ασύδοτη) αγορά.

Εκπτώσεις δεν υπάρχουν ως έννοια πλέον, η αμοιβή καθορίζεται από πολλές παραμέτρους και η σημαντικότερη είναι ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΤΖΙΡΟΣ.

Link to comment
Share on other sites

Για να μείνουν καθαρά 50€ πρέπει να χρεώσεις πάνω από 150€. 4 ώρες συνολικά δεν υπάρχει περίπτωση να σου πάρει. 6~8 ώρες μου φαίνεται πιο λογικό. Στον χρόνο πρέπει να υπολογίσεις

- την επικοινωνία με τον πελάτη και την συγκέντρωση των στοιχείων που χρειάζεσαι όπως ΚΑΕΚ, σχέδια, τοπογραφικό, κτλ.

- την μετακίνηση στο ακίνητο

- τον χρόνο για να περάσεις στο λογισμικό τα στοιχεία του ΠΕΑ

- τον χρόνο για να περάσεις στο buildingcert όλα τα στοιχεία και τις φωτογραφίες

- τον χρόνο για να περάσεις στο ΤΕΕ τις αμοιβές

- τον χρόνο για την πληρωμή σου (απόδειξη, ιδιωτικά συμφωνητικά για την έκπτωση).

- τον χρόνο για την πληρωμή των εισφορών του ΤΕΕ. Θα πρέπει είτε να στηθείς στην τράπεζα είτε να πας στο ΤΕΕ για να καταθέσεις τις εισφορές. Το να πληρώσει ο πελάτης στην τράπεζα την αμοιβή το αποκλείω, όταν οι περισσότεροι επιθεωρητές δέχονται μετρητά δύσκολα θα πάει ο πελάτης σε κάποιον που θα του ζητήσει να στηθεί στην ουρά.

 

Προσωπικά έχω εκτιμήσει πως αν κάνω τζίρο 3.000€ τον μήνα (με το ΦΠΑ), μου μένει καθαρό κέρδος κάτω από 600€ τον μήνα, και αυτό χωρίς να πληρώνω ενοίκιο για το γραφείο (ιδιόκτητο) και χωρίς προσωπικό.

Έχω υπολογίσει ΦΠΑ 560€, ΤΣΜΕΔΕ 500€ (περιμένω να τα ζητήσουνε αναδρομικά όταν εφαρμόσουν τον σχετικό νόμο οπότε τα αφήνω στην άκρη από τώρα), 50€ εισφορά αλληλεγγύης, 50€ τέλος επιτηδεύματος, 500€ έξοδα γραφείου (λογαριασμοί, απόσβεση εξοπλισμού), 300€ έξοδα μετακίνησης, 300€ φόρο εισοδήματος, 1/12 στην άκρη για τις μέρες που δεν εργαζόμαστε (20 εργάσιμες περίπου είναι οι αργίες και οι διακοπές) και άλλα 100€ για απρόβλεπτα. 20€ μεροκάματο.

Συνοπτικά μένει κέρδος 20%. Για να μείνουν 50€ καθαρά πρέπει να χρεώσεις 250€, εκτός βέβαια αν το "καθαρά" που λες δεν ταυτίζεται με το "καθαρά" όπως το εννοώ, δηλαδή πόσα μου μένουν να ξοδέψω για προσωπικά έξοδα.

 

Έκπτωση έκανα στο πρώτο πιστοποιητικό επειδή λόγω έλλειψης εμπειρίας θα αργούσα να το βγάλω, οπότε το είχα συζητήσει με τον πελάτη ώστε να μην είναι δυσαρεστημένος. Ήταν και 2 λεπτά με τα πόδια από το γραφείο μου οπότε δεν μου πήρε πολύ χρόνο.

Από εκεί και πέρα θεωρώ λογικό να κάνει κάποιος έκπτωση σε συνεργάτες που συνεργάζεται καιρό, της τάξης του 20%~25%, εφόσον φέρουν τα σχέδια και τα λοιπά στοιχεία του ακινήτου και γλιτώσει έτσι ο επιθεωρητής τον χρόνο της αποτύπωσης ή της αναζήτησης εγγράφων. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια ο συνεργάτης θα πρέπει να αμειφθεί για τον κόπο του οπότε η τελική τιμή για τον πελάτη θα παραμείνει η ίδια.

 

Όσο αφορά το κόστος του ΠΕΑ, υπάρχει νόμιμος και ηθικός τρόπος να αμειβόμαστε για την δουλειά μας.

Μπορούμε να χρεώσουμε χωριστά ότι δεν σχετίζονται με τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης, εφόσον δεν διατίθενται από τον πελάτη, όπως:

- αποτύπωση χώρου (εάν δεν υπάρχουν τα σχέδια ή υπάρχουν εμφανείς αλλαγές)

- αναζήτηση εγγράφων στις υπηρεσίες (σχέδια, τοπογραφικό, άδεια οικοδομής)

- κόστος μετακίνησης σε δυσπρόσιτες/απομακρυσμένες περιοχές

- τοπογραφικό σχέδιο, εάν δεν υπάρχει ούτε στον φάκελο του πελάτη ούτε στις υπηρεσίες

 

Θέλω την γνώμη σας σε αυτό. Συμφωνείτε πως θα έπρεπε να χρεώνονται οι παραπάνω υπηρεσίες επιπλέον του ΠΕΑ ή διαφωνείτε;

 

Πραγματικα εχω μεινει αφωνος. Εχεις δικιο απολυτο. Ειναι δυνατον απο τα 3000 να μας μενουν τα 600??? Που ακουστηκε αυτο και χωρις ενοικιο. Σας το λεω μαγκες, δεν θα τη βγαλουμε καθαρη αν συνεχιστει αλλο η κατασταση. Απο που μπορει να βγαλει ο μηχανικος ελευθερος επαγγελματιας χρηματα πλεον? Απο αδειες μονο η καμια μελετη?

 

Και ενω εμας μας ισοπεδωσαν εντελως με τις αμοιβες κλπ, δικηγοροι-συμβολαιογραφοι και γιατροι... στα τετοια τους. ΤΙποτα. Γιατι εμεις οι μ.... εχουμε το ΤΕΕ και ολες οι αμοιβες κλπ πανε μεσω Η/Υ και δεν μπορεις να ξεφυγεις απο αρκετα. Ενω οι αλλοι.,.. στα τετοια τους κανονικα. Ουτε αποδειξεις ουτε τπτ.

 

Συμφωνω με ολα τα εξτρα που θα πρεπει να γινουν και αναφερεις και θα πρεπει να χρεωνονται. Απο κει και περα, δυστυχως εχω ακουσει και εγω συναδελφους που παιρνουν λιγοτερη απο την ελαχιστη αμοιβη για ΠΕΑ. Απορω πως το κανουν. Γινεται ενω ειναι η ελαχιστη αμοιβη πχ 150+ΦΠΑ για ενα διαμερισμα να χρεωσεις εσυ πχ 80?

Η χρεωνουν 150 κανονικα απλα εισπρατουν λιγοτερα?

 

Υ.Γ. Οσο για τους συναδελφους που εξευτελιζουν τις τιμες για να παρουν 2-3-10 δουλεις παραπανω, δεν καταλαβαινουν οτι θα γυρισει μπουμερανγκ αυτο, αν δεν γυρναει ηδη. Σαν την Ελλαδα που δανειζοταν δανειζοταν και να που εσκασε η φουσκα. Ενω αν κρατουσαμε ολοι οι μηχανικοι ενα επιπεδο τιμων, οπου και να πηγαινε ο πελατης θα του ελεγαν τα ιδια πανω κατω. Και αναγκαστικα θα τα πληρωνε. Δηλαδη ελεος, παιρνουμε ευθυνη, υπογραφουμε, σπουδαζουμε τρωμε τα ματια μας να διαβαζουμε και να πιστοποιουμαστε και μ...κιες και στο τελος βγαζεις λιγοτερα απο εναν ανειδικευτο εργατη η εναν σερβιτορο. Και με παραπανω ευθυνες και σκοτουρες στο κεφαλι σου.

Link to comment
Share on other sites

Οι εξτρα χρεωσεις των αποτυπωσεων, αναζητησεων σχεδιων κλο θεωρω δεδομενο οτι πρεπει να γινονται, ασχετως με το αν καποιοι συναδελφοι δεν το τηρουν.

Απο κει και υστερα, προσωπικη μου εκτιμηση ειναι οτι ο συναδελφος sdim φουσκωσε και με το παραπανω τα εξοδα, για να βγει αυτο το 600αρι καθαρο κερδος μηνιαιως.

Δεν ξερω που μενεις για να εχεις 300€ μετακινησεις, προσωπικα δεν εχω ουτε κατοσταρικο.

Το ΤΣΜΕΔΕ μου εμενα, καθοτι κατω 5ετιας ειναι 170€ μηνιαιως, ενω τα εξοδα γραφειου σου στα 500€ τα θεωρω υπερογκο ποσον, δεδομενου οτι δεν εχεις και ενοικιο.

Εισφορα αλληλεγγυης και τελος επιτηδευματος προσωπικα δεν εχω.

Link to comment
Share on other sites

Εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος έχεις, απλά αν δεν έχεις κλείσει ήδη ένα φορολογικό έτος δεν θα σου έχει έρθει.

Το τέλος επιτηδεύματος είναι 500€ ανά έτος. Φέτος το περάσανε στο εκκαθαριστικό της εφορίας.

 

 

Η εισφορά αλληλεγγύης είναι

α) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από δώδεκα χιλιάδες ένα (12.001) ευρώ έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή ένα τοις εκατό (1%) επί ολόκληρου του ποσού.

 

β) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από είκοσι χιλιάδες ένα (20.001) ευρώ έως και πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή δύο τοις εκατό (2%) επί ολόκληρου του ποσού.

 

γ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από πενήντα χιλιάδες ένα (50.001) έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή τρία τοις εκατό (3%) επί ολόκληρου του ποσού.

 

δ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από εκατό χιλιάδες ένα (100.001) ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή τέσσερα τοις εκατό (4%) επί ολόκληρου του ποσού.

 

Το έξοδα μετακίνησης και τα έξοδα γραφείου δεν είναι τα ίδια σε όλους. Τα υπολογίζω ως εξής

 

Στα έξοδα μετακίνησης υπολογίζω:

- Απόσβεση οχήματος (για την βόλτα μου πηγαίνω και με το ποδήλατο, με τα πόδια ή με έναν φίλο. Για την δουλειά το χρειάζομαι το αμάξι). Πες 15.000 η αξία του αυτοκινήτου και απόσβεση στα 15 έτη, βγαίνει 83€/μήνα

- Σέρβις οχήματος. 300€ κατά μέσο όρο ανά έτος, άρα 25€ ανά μήνα.

- Λάστιχα. 300€ ανά 4 έτη, άρα 6€/μήνα

- Ένα τουλάχιστον ψιλοτρακάρισμα ανά 4 έτη (που δεν φταίω αλλά στατιστικά συμβαίνει). 400€ στο συνεργείο, άρα 8.3€/μήνα

- Ασφάλεια. 600€ ανά έτος, άρα 50€/μήνα

- Καύσιμα. 40€ την εβδομάδα κατά μέσο όρο, 120€ τον μήνα.

- Ένα πλύσιμο τον μήνα, 8€

Σύνολο 300,3€

 

Έξοδα γραφείου:

- ΔΕΗ 70€/μήνα

- Κινητό 50€/μήνα

- Σταθερό και ίντερνετ 50€/μήνα

- Απόσβεση επίπλων. Κοστίζουν για όλο το γραφείο περίπου 6.000€ και ελπίζω να αντέξουν 10 χρόνια, άρα 50€ τον μήνα

- Απόσβεση εξοπλισμού. Επίσης ο υπολογιστής, εκτυπωτές, φαξ, κτλ κοστίζουν 4.000€ και ελπίζω να βγάλουν 5 χρόνια, άρα 65€/μήνα

- Απόσβεση Plotter. Κόστισε 3.000€ (Α0), ελπίζω να αντέξει 10 χρόνια, άρα 25€/μήνα

- Αναλώσιμα (χαρτιά, μελάνια, συνδετήρες, στυλό, κτλ) 50€/μήνα

- Άδειες λογισμικού, συμβόλαια συντήρησης (για τις αναβαθμίσεις), αγορά ενημερωμένων εκδόσεων: 1000€/έτος, άρα 83€/μήνα

- Καφέδες, νερά, πορτοκαλάδες για εμάς, τους συνεργάτες και τους πελάτες 50€

Σύνολο 493€

 

Το ΤΣΜΕΔΕ σου μπορεί να είναι μειωμένο, αλλά επειδή είσαι νέος χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο από έναν έμπειρο μηχανικό για να κάνεις μια δουλειά αν προκύψει κάτι απρόοπτο. Θα μου πεις το ΠΕΑ θέλει συγκεκριμένες γνώσεις οπότε υποθέτω πως ήδη τις έχεις. Μην το υποτιμάς όμως, αργότερα θα σου αυξηθεί και αν ζητήσουν αναδρομικά αυτά που ήδη έχουν επιβάλλει με νόμο, πρέπει να έχεις στην άκρη χρήματα για να το πληρώσεις.

Η διαφορά από τα 170€ στα 500€ είναι 330€, οπότε αν κάνεις τζίρο 3000€ θα βγάζεις πάνω από 900€. Έχεις όμως σαν νέους τους πελάτες για τέτοιον τζίρο;Εδώ οι πιο παλιοί προσπαθούμε να βρούμε πελάτες και φως δεν βλέπουμε.

 

Αν γίνονται εκπτώσεις στα ΠΕΑ θα σκοτωθεί τελείως ο κλάδος, χώρια που μπορεί του χρόνου να θεωρήσει η εφορία τις "νόμιμες αμοιβές"ως τεκμήριο για τα ΠΕΑ και να μας φορολογήσει για αυτές και όχι με βάση τις αποδείξεις (ναι, υπάρχει και αυτή η φήμη).

 

update

Στα παραπάνω δεν έχω υπολογίσει την απόσβεση των σπουδών (τα φροντιστήρια και έξοδα σπουδών σε άλλη πόλη κτλ για 6 έτη σε πολλούς έχουν κοστίσει πάνω από 70.000€, οπότε στα 40 χρόνια που θα εργαστεί βγαίνουν άλλα 150 τον μήνα). Αν το δούμε ως επιχειρηματίες, τα χρήματα και ο χρόνος από την προσωπική μας ζωή θα έπρεπε να πληρωθούν από την δουλειά μας.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Δεν ηθελα να μου κανεις ολοκληρη αναλυση του πως προκυπτουν αυτα τα εξοδα αλλα αφου μου δινεις βημα, ας σχολιασω επ αυτου

Προφανως και εισαι εντελως διαφορετικης ηλικιας απο μενα μιας και :

α. Εισφορα αλληλεγγυης δεν εχω, λογω εισοδηματος

β.Τελος επιτηδευματος δεν εχω λογω κατω 5ετιας

γ. Το αυτοκινητο μου το αγορασα 4.000€ και οχι 15.000€, αρα η αποσβεση ειναι πολυ μικροτερη (προσωπικα δε θα τη λαμβανα υποψιν καθολου αλλα anyway)

δ. Εχω χαμηλότερη ασφαλεια, κινω λιγο το αυτοκινητο για εντος Θεσσαλονικης διαδρομες, ενω δεν το πλενω ποτε :mrgreen:

ε. Plotter δεν εχω, ενω και ο εξοπλισμος ειναι πολυ χαμηλοτερης αξιας, διοτι τον χρησιμοποιουσε ο πατερας μου τα τελευταια 30 χρονια...

ζ. Το ΤΣΜΕΔΕ προφανως και μου ειναι μειωμενο

οποτε οπως καταλαβαινεις τα δεδομενα σου δε νομιζω οτι ειναι τα πλεον αντικειμενικα, προσωπικη εκτιμηση παντοτε.

 

Αν ενας επαγγελματιας βγαζει σε αυτες τις εποχες 3000€ τζιρο και δε μπορει να ζησει με αυτα (με 600€ κερδη οπως μου παρουσιαζεις δε ζεις), τοτε ζητω που καηκαμε...

Link to comment
Share on other sites

Προτείνω να γίνουμε "καυστηρατζήδες". Κατά μέσο όρο 80-100€ ο έλεγχος-συντήρηση με μία κάθε μέρα να τα 3000€ και χωρίς έξοδα γραφείου.

Συνάδελφοι κάτι άλλο πρέπει να κάνουμε για να σταματήσουμε τον "εξευτελισμό" μας.Θέλουν να μας εξαφανίσουν ως ελεύθερους επαγγελματίες και να υπάρχουν μόνο οι "εταιρείες" που θα χρησιμοποιούν τις γνώσεις μας με μισθούς πείνας κυριολεκτικά χωρίς εισαγωγικά.Ας αντισταθούμε με όποιο τρόπο θεωρεί ο καθένας καλύτερο και σίγουρα μην περιμένουμε κάτι απο το ΤΕΕ, είναι άλλωστε στην "συγκυβέρνηση". Μειώθηκαν οι τιμές στα αγαθά πρώτης ανάγκης ? τότε γιατί να μειώσουμε εμείς τις ήδη μειωμένες αμοιβές μας ? Όχι άλλες περικοπές οριζόντιες ή κάθετες. Τίποτα το θετικό δεν μπορούμε να περιμένουμε απο "υποτελείς" και νομοσχέδια που κατεβάζουν.

Link to comment
Share on other sites

Γυρνάμε στο '50. Τότε που ο ζαχαροπλάστης έκανε τον μεταπράτη (έτσι τους λέγανε τότε, ο όρος "κατασκευαστής" επινοήθηκε μετά, ήταν πιο αριστοκρατικός) και "σήκωνε" πολυκατοικίες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.