Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φράκτης με ξερολιθιά


Joe Pilgrim

Recommended Posts

Γεια σας,

 

Χρειάζομαι τα φώτα σας στο εξής. Θέλω να αυξήσω την ιδιωτικότητα μία αυλής, η οποία είναι οριοθετημένη με χαμηλή ξερολιθιά. Από όσο ξέρω το ύψος της περίφραξης μπορεί να φθάσει τα 2,50 μέτρα (1 μέτρο η ξερολιθιά και 1,50 κάποια άλλη κατασκευή). Με απασχολεί 1) πώς θα γίνει π.χ. πρέπει να μπει τσιμέντο στην επιφάνεια της πέτρας; και 2) ποιά θα ήταν η καλύτερη αισθητικά λύση ώστε να συνδυαστεί η, όντως πανέμορφη ξερολιθιά, με ένα άλλο υλικό.

 

Ευχαριστώ πολύ.

Edited by Joe Pilgrim
Link to comment
Share on other sites

Η αισθητική δεν εξαρτάται και δεν περιορίζεται αποκλειστικά από την ξερολιθιά

αλλά και από τα υπόλοιπα δομήματα τα οποία συναντά το μάτι.

Δηλαδή

άλλο πράγμα μια ξερολιθιά σε ένα χωριό της Μάνης

και άλλο σε κάποιο κυκλαδονήσι.

Link to comment
Share on other sites

Eυχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Από τη μια μεριά (που είναι και η μεγαλύτερη) το μάτι συναντάει κυρίως πέτρινα παλαιά κτίσματα, βουνά και πολύ πράσινο (δέντρα και βλάστηση). Από την άλλη υπάρχει και η ασχήμια (οικοδομές σε μπετά, απεριποίητα σπίτια), μια αδιαφορία για την όψη του κελύφους, την οποία δεν μπορεί να αποφύγει το μάτι εκτός εάν το κλείσεις ή την καλύψεις και δεν τη βλέπεις από τον χώρο διαβίωσής σου. Το βασικό ζητούμενο για την επέμβαση που αναφέρομαι είναι να εξασφαλιστεί η ιδιωτικότητα στην αυλή (και τώρα που το σκέπτομαι, ενδεχομένως, μια κάποια ηχομόνωση),ιδιωτικότητα η οποία τώρα, λόγω του χαμηλού ύψους της ξερολιθιάς είναι ανύπαρκτη.

Link to comment
Share on other sites

και γιατί μικρέ και ορθά προβληματισμένε νέε (εκτός και αν μας κάνεις πλάκα) εσύ που όπως βλέπω δεν σκέπτεσαι όπως εμείς οι παππούδες σου

 

να μην βάλεις πυκνή υψηλή βλάστηση (που να δημιουργεί από μόνη της περίφραξη) δηλ συστάδα

ορατή από την αυλή σου, με κατασκευή πίσω απ' αυτή ενός διαχωριστικού τοίχου με πέτρα και τελείωμα με μεγ πλάκες πέτρας πάχους 5 -8 εκ αν καταφέρεις και βρεις τέτοιες (που θα οριοθετεί τα όρια του οικοπέδου σου) αφού όπως σωστά αντιλαμβάνεσαι αντιπαθείς το τσιμέντο ώστε να πετύχεις να βλέπεις ή να κρύβεις ότι επιθυμείς..

Link to comment
Share on other sites

Αφού δεν βρίσκεσαι σε κάποιο κυκλαδονήσι

μια ιδέα είναι,

από την εσωτερική πλευρά της ξερολιθιάς

να στήσεις ένα ξύλινο φράκτη, ο οποίος να ξεπερνά σε ύψος την ξερολιθιά.

 

Τα ξύλα θα στερεώνονται μέσα στον κήπο σου

και σε επαφή με την ξερολιθιά.

Στην ξερολιθιά μην στηριχτείς.

Μπορείς να διαμορφώσεις έτσι τα ξύλα σου, ώστε μόλις αυτά φτάσουν στο ύψος της μάντρας σου, να διαμορφώνουν σκαλοπάτι (με τα κατάλληλα διαγώνια στηρίγματα από πίσω), και να βγουν πρόσωπο με την ξερολιθιά, χωρίς να εδράζονται σε αυτή.

Edited by Brasco
Link to comment
Share on other sites

Και πάλι ευχαριστώ θερμά για τις απαντήσεις σας!

 

 

με κατασκευή πίσω απ' αυτή ενός διαχωριστικού τοίχου με πέτρα και τελείωμα με μεγ πλάκες πέτρας πάχους 5 -8 εκ αν καταφέρεις και βρεις τέτοιες (που θα οριοθετεί τα όρια του οικοπέδου σου)

Λοιπόν, το οικόπεδο είναι ήδη οριοθετημένο με την ξερολιθιά. Η σκέψη μου είναι να ανεβεί έως το νόμιμο ύψος με κάποια προέκταση (αυτό είναι το αίτημά μου) που να συνδυάζει την πέτρα με το υλικό που θα προσαρμοστεί και θα προσδώσει ύψος. Η επόμενη κίνηση είναι να φυτευθούν δέντρα που να ψηλώνουν αρκετά από μέσα ώστε να είναι θεάσιμα στην αυλή και να προστατεύουν από τα αδιάκριτα βλέμματα των αργόσχολων.

 

 

 

να στήσεις ένα ξύλινο φράκτη, ο οποίος να ξεπερνά σε ύψος την ξερολιθιά.

 

Τα ξύλα θα στερεώνονται μέσα στον κήπο σου

και σε επαφή με την ξερολιθιά.

Στην ξερολιθιά μην στηριχτείς.

Μπορείς να διαμορφώσεις έτσι τα ξύλα σου, ώστε μόλις αυτά φτάσουν στο ύψος της μάντρας σου, να διαμορφώνουν σκαλοπάτι (με τα κατάλληλα διαγώνια στηρίγματα από πίσω), και να βγουν πρόσωπο με την ξερολιθιά, χωρίς να εδράζονται σε αυτή.

Ομολογώ ότι η σκέψη με τα ξύλα είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Άραγε, υπάρχουν εφαρμογές αυτής της ιδέας; Σε τί ύψος μπορούν να φθάσουν τα ξύλα; Δεν δημιουργείται, όμως, έτσι ένα σκαλοπάτι πρόσβασης στον χώρο από έξω; Και από τήν άλλη δεν είναι ιδιαίτερα δαπανηρή λύση αφού πρέπει να μπουν ξύλα ανθεκτικά στην υγρασία και στον καιρό;

Edited by Joe Pilgrim
Link to comment
Share on other sites

Με ξινίζει και συγχρόνως με εντυπωσιάζει η επιμονή σου με το να ζητάς να μετατρέψεις στην πράξη και στην ουσία σχεδόν ολόκληρη την αυλή σου σε ένα μεγάλο και ασκεπές δωμάτιο αποτελούμενο από μια μονολιθική κατασκευή ύψους 2.5μ

 

και ο λόγος.. η ατομικότητα του χώρου σου, όπως λες

 

Πρέπει όμως να έχεις υπόψη σου ότι οι αυλές δεν αποτελούν- και πολύ καλά είναι έτσι νομοθετημένο αυτό - ατομικό χώρο - άλλα κάτι σαν ημι-ατομικό, ημι-ιδιωτικό όπως θες πες το

 

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να τον χαίρεσαι μόνο σου, αλλά ανήκει αισθητικά και σε μένα

 

Επίσης έχε υπόψη σου ότι ακόμη και για τους καθαρά ατομικούς χώρους όπως είναι η καθαυτού οικίας σου –που και αυτοί είναι νομοθετημένοι – προβλέπονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να υπάρχουν με παράθυρα ή πόρτες (οπότε πάλι σε βλέπω και με βλέπεις)

 

Εδώ στην αυλή γιατί δεν θέλεις να σε βλέπω και να με βλέπεις- πρόκειται να κάνεις κάτι που θα μπορούσες να το κάνεις στο σπίτι σου ή επειδή σιχαίνεσαι τους πάντες

 

Αυτά τα κάνουν.. ξέρεις που …για να δέρνουν τις γυναίκες τους

Μη γυρίσουμε και στην τουρκοκρατία….

 

όλα αυτά, πάρτα σαν μια μικρή παρατήρηση..και όχι σαν μάλωμα του παππού στον εγγονό

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Γιατί προσπαθείς να ερμηνεύσεις τα κίνητρά μου (που δεν σου ζήτησα), αναζητάς πώς θα μπορούσα να αισθάνομαι για τους άλλους (γενικεύοντας), ενώ ήμουν πάρα πολύ σαφής, όταν αναφέρθηκα στην περιβάλουσα ασχήμια. Δεν μίλησα πουθενά για μονολιθική κατασκευή αλλά για κάτι εντελώς διαφορετικό. Έχω δικαίωμα να μη βλέπω αυτό που μου πουλάει ο άλλος ως όψη του σπιτιού του που προσβάλλει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του χωριού μου, κακοποιεί το τοπίο και ντροπιάζει κανόνες συμβίωσης και συνύπαρξης που έχουν λυθεί σε άλλες χώρες που φροντίζουν τα σπίτια τους εξωτερικά. Φεύγεις από τη ζούγκλα της Αθήνας για να βρεις την ησυχία σου και όχι να βιώσεις μια από τα ίδια. Από κει και πέρα θέλω να αισθάνομαι ασφαλής στον χώρο που κατοικώ, και τον μοιράζομαι με την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Ας σκεφτεί ο παππούς μήπως αδικεί τον εγγονό γιατί η παρατήρησή του, μπορεί να μην είναι μάλωμα, όπως εκείνος λέει, ωστόσο απέχει λίγο από το κήρυγμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.