Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επιλογή κουφωμάτων


avolar

Recommended Posts

Μικρές απαντήσεις για να μη κουράζουμε...

Για τον kostassid το κράμα του αλουμινίου που χρησιμοποιούν οι διελάσεις (οι εταιρείες που παράγουν τις βέργες profil και τα συστήματα) είναι πολύ λίγα τα 6060. 6061, 6063, 6082 κατά το πρότυπο EN 573.

Δίνω ενδεικτικά Κράμα 6060 Si 0,30-0,60%, Mg 0,35-0,65%, Fe 0,10-0,30%, τα υπόλοιπα στοιχεία, εκτός του αλουμινίου δεν ξεπερνούν το 0,10 %. Άρα δεν πρέπει να μιλάμε για κράμα αλουμινίου αλλά μάλλον για σειρά για να μη πούμε για εταιρεία διέλασης που επιλέγει με βάσει τις ανάγκες της (δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά αλλά με ένα πρόχειρο έλεγχο που έκανα, οι περισσότερες αν όχι όλες χρησιμοποιούν το ίδιο μείγμα).

Τα σημαντικά λάστιχα στεγάνωσης τα ορίζει η εταιρεία διέλασης - σχεδιασμού του συστήματος άρα πάλι είναι δύσκολο να γίνει χρήση κάποιου άλλου γιατί το κούφωμα δεν λειτουργεί.

Η θερμοδιακοπή είναι άμεσα εξαρτώμενη από την σειρά, δεν μπορείς να αλλάξεις τα χαρακτηριστικά της θερμοδιακοπής σε μια σειρά.

 

Ο καλύτερος για να δώσει συμβουλές για τα κουφώματα είναι όχι ένας πολιτικός μηχανικός. Αλλά ένας μηχανικός που να έχει εργασθεί στο χώρο των κουφωμάτων ή κάποιο άλλος τεχνολογικής ή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που να έχει εργασθεί πάλι στο χώρο των κουφωμάτων (το λέω με την έννοια της κατανόησης βασικών όρων της φυσικής δυνάμεις, ροπές, κατανόηση μονάδων κλπ ).

 

Όσο για τον φύλλο που ρωτάει για τα ρολά ας ρίξει μια ματιά εδώ.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ zaq1(ευκολο στη γραφή)

Δεν υπήρξε ερώτηση για το κράμα.

Μέσα από τις απαντήσεις μου επεσήμανα τα σημεία που θα πρέπει να προσέξει κανείς χωρίς να δίνω πληροφορίες οι κατευθύνσεις προς κάποια εταιρία.

Ακόμη δεν θεώρησα ότι κάθε μηχανικός ή πολιτικός μηχανικός είναι ειδικός αλλά το αντίθετο ακριβώς:

Φυσικά όχι όλοι όπως και με γιατρούς-δικηγόρους. Δεν είναι όλοι για όλες τις δουλειές.

 

Τέλος πιστεύω ότι όσο κατανοείς εσύ ,ως φυσικός, μονάδες-δυνάμεις-ροπές κλπ άλλο τόσο και κάποιος μηχανικός.

Αυτά, φιλικά.

Link to comment
Share on other sites

Η αναφορά μου για το κράμα από την μεριά μου έγινε απλά για πω τελικά ότι ο καθένας που ενδιαφέρετε για κάποιο κούφωμα αλουμινίου δεν θα πρέπει να τον ενδιαφέρει το θέμα του κράματος. Είναι καθαρά ένα θέμα που αφορά την εταιρεία διέλασης. Άρα δεν πρέπει να είναι στα ερωτήματα του. Υπάρχουν άλλα μετρήσιμα χαρακτηριστικά που πρέπει να τον ενδιαφέρουν.

 

Όσο για το θέμα των μηχανικών. Απλά πρέπει να έχει δεν λέω ότι δεν μπορεί να είναι γνώστες, απλά οι περισσότεροι δεν έχουν ασχοληθεί με το χώρο τον κουφωμάτων όσο θα έπρεπε. Μάλλον τα πράγματα θα αλλάξουν αφού ήρθε ο ΚΕΝΑΚ αν βέβαια τους δοθεί η δυνατότητα μια και που τώρα που ήρθε δεν χτίζονται οικοδομές :wink:

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Βρίσκομαι στο στάδιο της έρευνας και της συλλογής προσφορών για την αντικατάσταση παλιών (60ετίας) ξύλινων κουφωμάτων παραθύρου και μπαλκονόπορτας, με ρολό, με νέα αλουμινένια και επειδή οι προτάσεις που γίνονται από συναδέλφους φίλους μηχανικούς της οικοδομής αλλά και μαστόρους με έχουν μπερδέψει, θα ήθελα τη γνώμη των ειδικών στο θέμα της επιλογής της καλλίτερης λύσης.

 

Έχω καταλάβει ότι, για λόγους σχετικούς με τα μερεμέτια αλλά και τα έξοδα, σε πέτρινους τοίχους 60 εκ, πρέπει να επιλέξω ανάμεσα σε 2 λύσεις και, συγκεκριμένα, είτε ολική αποξήλωση του παλαιού ξύλινου και στερέωση του νέου με μπουλόνια στον τοίχο δεξιά και αριστερά είτε αφαίρεση μόνο των τζαμιλικιών  και στερέωση του νέου κουφώματος στην ξύλινη κάσα που θα παραμείνει. Καταλαβαίνω ότι γεννώνται πολλά ερωτηματικά σχετικά με 1) την αποτελεσματικότητα της επιδιωκόμενης θερμομόνωσης και ηχομόνωσης, 2) του συστήματος εξώφυλλων (είτε πατζούρια είτε ρολό κλπ) που θα επιλεγεί, 3) του συστήματος τζαμιών που θα επιλεγούν κλπ.

 

Αναζητώ, λοιπόν, συμβουλές από γνώστες του θέματος, ώστε αφενός να επιλέξω την πλέον κατάλληλη λύση , στην περίπτωσή μου, αφετέρου να μην ξοδέψω χρήματα σε λύσεις που δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα.

 

Ευχαριστώ, εκ των προτέρων, τη βοήθεια και τις συμβουλές όποιου θελήσει να αφιερώσει λίγο χρόνο για το πρόβλημά μου.

Edited by MAKAP
Link to comment
Share on other sites

Έχεις αποφασίσει τελεσίδικα σε λύση αλουμινίου ή θα σκεφτόσουνα και συνθετικά?

 

Σε ποια περιοχή βρίσκεται η κατοικία? Ενδιαφέρεσαι να έχουν εμφάνιση ξύλου?

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου.

Είμαι δεσμευμένος με το αλουμίνιο γιατί πέρυσι αντικαταστάθηκαν τα υπόλοιπα κουφώματα, με πρωτοβουλία της γυναίκας μου, σε περίοδο απουσίας μου, και, φυσικά, χωρίς την έρευνα που κάνω τώρα.

Η κατοικία βρίσκεται στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Link to comment
Share on other sites

Η λύση της στήριξης στην υπάρχουσα ξύλινη κάσσα, ενώ είναι θερμομονωτικά καλή, είναι επισφαλής σαν στήριξη σε υλικό με αμφίβολες ιδιότητες (μετά από τόσα χρόνια). Επίσης γίνεται κατασκευαστικά περίπλοκη όταν υπάρχει ρολλό που αντικαθίσταται.

Στη λύση του αλουμινίου, αν πας χωρίς θερμοδιακοπή έχεις σαν μόνο πρόβλημα πιθανές υγροποιήσεις στην εσωτερική επιφάνεια των προφίλ, αν επιλέξεις θερμοδιακοπή το πρόβλημα λύνεται με ειδική κατασκευή ψευτόκασσας ...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Και αυτά, όπως είναι φυσικό, δεν τα γνώριζα.

Είχα σχεδόν αποκλείσει τη λύση της στήριξης στη ξύλινη κάσα αλλά τα πολλά μερεμέτια της ολικής αποξήλωσης με έκαναν να τη ξανασκεφτώ. Το ξύλο της κάσας αλλά και τα ξύλινα παράθυρα δεν έχουν πρόβλημα από τη φθορά του χρόνου αλλά έχουν σημαντικό πρόβλημα στην εφαρμογή τους στην κάσα, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να μονώσω τα κενά και να έχω μεγάλες απώλειες το χειμώνα. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που θέλω να τα αντικαταστήσω, ώστε να πετύχω μια πολύ καλλίτερη θερμομόνωση και ηχομόνωση.

 

Με βάση τις συμβουλές σου, νομίζεις ότι ο συνδυασμός της ξύλινης κάσας, αφού δεν μπορεί να τοποθετηθεί ψευτόκασα, με προφίλ με θερμοδιακοπή αποτελεί μια καλή λύση;

Παραμένει, βέβαια, για επίλυση, το πρόβλημα των εξώφυλλων, δηλαδή πατζούρια ή ρολό (νέο ή το υφιστάμενο που το έχω αλλάξει πριν από λίγα χρόνια με πολυουρεθάνης λόγω φθοράς του ξύλινου).

Link to comment
Share on other sites

Αν ανέβεις σε επίπεδο θερμοδιακοπής, θα είναι κρίμα να σου μείνει μιά μεγάλη θερμογέφυρα στη θέση του υπάρχοντος ρολλού.

Εκεί αναγκαστικά πρέπει να επιλέξεις νέο ρολλό με θερμομόνωση και να τα αφαιρέσεις όλα.

Οι λύσεις της ειδικής κατασκευής ψευτόκασσας, ανάλογα με τις επιτόπου συνθήκες, δεν είναι και μεγάλη όχληση.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα του παλαιού ή νέου ρολού με έχει απασχολήσει πολύ αφού και τώρα οι απώλειες από το παίξιμο του πλαστικού ρολού, που έχω βάλει, μέσα στον παλαιό και φαρδύτερο οδηγό του ξύλινου που υπήρχε, είναι αρκετά μεγάλες.

 

Γιαυτό σκέφτομαι είτε την αντικατάσταση του ρολού με νέο οδηγό είτε την τοποθέτηση πατζουριών, οπότε θα κλείσει η είσοδος αέρα στο κουτί, αλλά η δεύτερη λύση είναι και πιο ακριβή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.