Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδέα για συγκράτηση θερμότητας σε κλασσικό τζακι


andreask1

Recommended Posts

Θα είχε απόδοση και λειτουργικότητα η παρακάτω ιδέα ? : Σκεπτόμουν ότι το πρόβλημα του κλασσικού-συμβατικού τζακιού είναι το ότι χάνει την περισσότερη θερμότητα μέσω των καυσαερίων που βγαίνουν από την καμινάδα. Εάν με κάποιο τρόπο δεν αφήναμε τα <<θερμά>> καυσαέρια να βγουν κατευθείαν από την καμινάδα αλλά μέσω ενός σωλήνα και με την βοήθεια μοτέρ-ανεμιστήρων μέσα στον σωλήνα, τα οδηγούσαμε μέσα και περιμετρικά του σπιτιού και στο μονό τελευταίο στάδιο έβγαιναν έξω, τότε θεωρητικά όλη η θερμότητα του τζακιού θα διοχετευόταν μέσα στο σπίτι. Κατά ποσό είναι σωστή η ιδέα και φυσικά εάν γίνετε στην πράξη. ( βλ. συνημμένο αρχειο )

post-79330-0-51281500-1348658360_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

1. Διαδρομές αγωγών καυσαερίων μέσα σε κατοικήσιμο χώρο πρέπει να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες. Μια μικρή διαφυγή καυσερίων στους χώρους οδηγεί σε θανάτους.

 

2. Μεγάλες διαδρομές = μεγάλη εναλλαγή θερμότητας με τους χώρους της διαδρομής = επιπρόσθετη ψύξη καυσαερίων = υγροποίηση διαφόρων διαβρωτικών ενώσεων των καυσαερίων, που καταστρέφουν αγωγούς, εγκαταστάσεις και οδηγούν στο προηγούμενο.

 

3. Σε συνδιασμό με τα προηγούμενα μειωμένος ελκυσμός και κάπνισμα χώρων. Ίσως επιλύεται με το σύστημα που προτείνεις.

 

Με λίγα λόγια, δεν προτείνεται και κατ'εμέ είναι απαγορευτικό. Τα ενεργειακά τζάκια (με τις διάφορες παραλλαγές τους) είναι κοντά στη λύση που θέλεις.

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

Η τεχνική αυτή ήταν διαδεδομένη κατά τον 19ο αιώνα (με φυσικό ελκυσμό, φυσικά) με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

 

Αφορούσε βεβαίως σόμπες (ήτοι εστίες με κλειστό θάλαμο καύσης) και όχι τζάκια.

 

Δύο οι κυριότεροι αντιπρόσωποι:

- Οι ρουμάνικες χτιστές σόμπες. Πολλές βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία στο Άγιον Όρος. (οι κολόνες είναι πήλινοι καπναγωγοί μέσα στους οποίους ανεβοκατεβαίνουν τα καυσαέρια)

- Οι χτιστές σόμπες χωρικού τύπου που με τις διαδρομές καυσαερίων καταλάμβαναν έναν ολόκληρο τοίχο μεταξύ δύο δωματίων.

 

Και οι δύο τύποι λειτουργούν άψογα, αλλά σήμερα υπάρχουν οικονομικότερα συστήματα θέρμανσης με ξύλο που επιτυγχάνουν ακόμη καλύτερες αποδόσεις και συνδυάζονται με κεντρική, αυτόματη θέρμανση...

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

γιατί δεν κάνει αυτό?να ζεσταίνει ο αέρας γύρω απο την διαδρομή της καμιναδας και να βγαίνει στον χώρο

tzaki.bmp

Edited by streetas
Link to comment
Share on other sites

AlexisPap οι σόμπες που αναφέρονται στο άρθρο έχουν κατακόρυφες οδεύσεις και δεν είναι και μεταλλικές. Αν και στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι εγκαταλείφθηκαν λόγω κινδύνου πυρκαγιών, φαντάζομαι ότι οι πήλινες οδεύσεις θα φθείρονταν από συστολοδιαστολές. Στην περιπτωση που θέλει να κατασκευάσει ο andreask1 οι οριζόντιες διαδρομές από ένα μεταλλικό σωλήνα θα δημιουργούν στάσιμα οξειδωτικά προϊόντα, που πιστεύω θα τις καταστρέψουν αρκετά σύντομα.

 

Αυτές τις κατασκευές τις έχεις δει από κοντά? Φαίνονται πραγματικά έργα τέχνης από τις φωτογραφίες. Και ομολογώ, ότι ενώ γνώριζα για συστήματα θέρμανσης όπου καυσέρια διέρχονταν από δάπεδα και τοίχους ακόμα και στην ρωμαϊκή περίοδο, αυτές τις σόμπες τις συναντώ πρώτη φορά.

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

Οι ρουμάνικες έχουν κατακόρυφες διαδρομές (με οριζόντιους αγωγούς διανομής)

Οι χωρικού τύπου έχουν οριζόντιες διαδρομές.

 

Το αδύναμο σημείο στις παλιές σόμπες ήταν η καπνοδόχος. Όντας χτιστή, με πολλά μέτρα ύψος, είχε ενσωματωμένα ξύλινα στοιχεία (κυρίως δοκάρια της στέγης). Μετά από πολλά χρόνια χρήσης (συνήθως αιώνες, αφού μιλάμε για το Άγιον Όρος) με μηδενική -φυσικά- συντήρηση, τμήματα του ξύλινου φορέα μέναν ακάλυπτα μέσα στην καπνοδόχο (λόγω φθοράς).

 

Οι πυρκαγιές από σόμπα συνήθως ξεκινούν από την οροφή του τελευταίου ορόφου (και πάλι, μιλάμε για το Όρος και τις συγκεκριμένες σόμπες) και οφείλονται σε φθορά της καμινάδας και όχι της σόμπας.

Δεν ισχύει το ίδιο για τα παλιά τζάκια.

 

Όχι, οι ρουμάνικες σόμπες συμπεριφέρονται πολύ καλά στις συστολοδιαστολές και δεν παθαίνουν ρηγματώσεις. Στις χωρικού τύπου έχω δει κάποιες φορές μικρορηγματώσεις, που μάλλον όμως οφείλονται σε καταναγκασμούς του κτηρίου (σόμπες ενσωματωμένες σε ξυλόπηκτους τοίχους, σε ψηλό όροφο).

 

Ναι, τις έχω δει, έχω ζεσταθεί από αυτές, τις έχω ανάψει, τις έχω γεμίσει κούτσουρα...

Edited by AlexisPap
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Και γιατί κάποιος να κάνει όλα αυτά αφου σήμερα τα ενεργειακά τζάκια εχουν πολύ καλό βαθμό απόδοσης.

Το θέμα πλέον είναι η ξηρότητα του ξύλου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επειδή δε μπόρεσα να τα ανεβάσω στα downloads, επισυνάπτω εδώ ελληνικές ιστορικές (1893-1907) βιβλιογραφικές αναφορές για το θέμα και για όποιον ενδιαφέρεται.

Μόλις λυθεί το θέμα θα τα ανεβάσω και στη σχετική κατηγορία (μήπως σε κάθε κατηγορία μπορεί να προστεθεί ομάδα "βιβλιογραφικές αναφορές" ; ) ...

 

http://www.michanikos.gr/files/file/613-%ce%99%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%b9%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%ac%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b8%ce%ad%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%83%ce%b7%cf%82/

 

Υ.Γ. λύθηκε το πρόβλημα και τα απομάκρυνα ...

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.