Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπέρυθρη θέρμανση


konsantina

Recommended Posts

Ο συντελεστής απόδοσης των πάνελ είναι black box που μέχρι στιγμής δεν έχω βρεί. Επειδή έτυχε να κάνουν πριν 2 χρόνια κάποια πειράματα στο πανεπιστήμιο επηρεάζετε τρομερά απο τα υλικά που βρίσκονται στην δέσμη ακτινοβολίας. Ως εκ τούτου θα μπορούσαν να αποδώσουν σε ανοικτούς χώρους μεγάλου ύψους (εμπορικά κέντρα) κρεμασμένα στην οροφή αλλα εντός σπιτιών το βλέπω δύσκολο να κρατηθεί κάποια σταθερή απόδοση ή έστω να πραγματοποιηθεί σοβαρή μελέτη.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • Απαντήσεις 257
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

θελω να συγχαρω τον mechpano

Που ασχολήθηκε με το θέμα και το έψαξε. Μιλάμε για ‘πρωτοποριακή’ τεχνολογία όπως και του λέβητα ιόντων με τη μονή διαφορά ότι η πρωτοπορία τους ήταν να εφεύρουν έναν ‘άλλον’ βαθμό απόδοσης τον βαθμό αξιοποίησης ο οποίος κατά την ερμηνεία τους είναι το πόσο από την παραγόμενη ενέργεια αξιοποιείτε από το χώρο. Δηλαδή 100w ενέργειας με συντελεστή απόδοσης 100% παράγουν 100w θερμότητα στο χώρο μας αλλά από αυτά αξιοποιούνται 155w κατά τον περιβόητο συντελεστή!

Δε μιλάμε πλέον για νόμους θερμοδυναμικής αλλά προφανώς κάποιας άλλης επιστήμης που δεν αντιλαμβανόμαστε.

Εδώ έχουμε την υποχρέωση να συζητούμε ώστε να διαφωτίζουμε κάθε τυχαίο αναγνώστη για τις μέχρι σήμερα γνωστές μεθόδους της επιστήμης άρα θέτω το εξής ερώτημα σε όποιον δεν βοηθήθηκε για να καταλάβει αν πρέπει να εμπιστευτεί κακόγουστα αστεία στο σπιτικό του

Οι υπέρυθρες θερμαίνουν όλα τα δομικά στοιχεία που προσκρούουν αλλά….. και τα έπιπλα του χώρου ανεβάζοντας τα σταδιακά θερμοκρασία. Η θέρμανση των δομικών στοιχείων οδηγεί και σε στέγνωμα υφιστάμενων υγρασιών. Δεκτά όλα αυτά αλλά….. πότε σε πόσες ώρες ,πόσες μέρες, καμία διεργασία δε γίνεται αυτόματα και χωρίς κατανάλωση ενέργειας άρα και πότε εγώ θα νιώσω θερμικά άνετα στο χώρο μου, μετά από πόση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Είτε μας αρέσει είτε όχι η άμεση (χρονικά ) θέρμανση και κατ’επέκταση αίσθηση θερμικής άνεσης σε έναν χώρο θα την πετύχουμε με θέρμανση του αέρα του χώρου με φυσική αλλά πολύ περισσότερο με βεβιασμένη κυκλοφορία.

 

Το θέμα είναι πολυσύνθετο δεν είμαστε εναντίων νέων τεχνολογιών αλλά να είναι πέραν από ορθά τεκμηριωμένες και εύχρηστες γιατί απευθύνονται σε κατοικίες ανθρώπων και όχι κτηνοτροφικές μονάδες!!!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Θa μπορουσa νa υποθεσω οτι ημετaλλική επιφaνειa ενος υπέρυθρου σωμaτος με θερμοκρaσίa 90-100 baθμών aντίστοιχη με aυτη ενος κλaσικού πaνελ σωμaτος μονοσωληνιου με 80-90baθμους θερμοκρaσίa θa ζεστaινε το ιδιο γρηγορa κaι aποδοτικa τον ιδιο χωρο?

Γιaτι aπο οσο το ψaξa το θεμa κaι με τa aπιστευτa που σκaρφιζετaι ο κaθενaς που θελει νa πουλήσει πaρομοι πaνελ , εχω κaτaλήξει οτι προκειτaι aπλa γιa μιa επιφaνειa που ζεστενετaι. Οποτε ο πaρaπaνω συλλογισμος ισχύει?? Aν εινaι νa aγορaσω με baση την επιφaνειa κaι οχι τa watt.

 

Ενaλλaκτικa οπως το σκεφτομaι θa μπορουσa νa κρεμaσω στον τοιχο κερaμικες εστιες γιa κουζινες (ισως κaι φτηνοτερες) ή νa ντυσω του τοιχους με ηλ. κουbερτες. :smile:

 

Με το που ποστaρισa aλλaξaν κaποιοι χaρaκτηρες σε λaτινικους??

Edited by elpa02
Link to comment
Share on other sites

εγω το μονο προσον που μπορω να προσδωσω στο συστημα της υπερυθρης ειναι οτι για μια παλια μικρη κατοικια (πχ διαμερισμα 60τμ) που δεν εχει προσβαση στο αεριο, δεν χωραει μια θερμαστρα pellet (η δεν μπορει να προμηθευεται/αποθηκευει/γεμιζει με καυσιμο) ειναι μια συμπαθτικη μεθοδος θερμανσης. θα στεκομουνα στα εξης

 

α) θα μπορουσε να προσφερει θερμικη ανεση στο διαμερισμα σε χαμηλοτερη θερμοκρασια εσωτερικου αερα (κατ αντιστοιχια με την ενδοδαπεδια θερμανση) αρα οι απωλειες του διαμερισματος θα επρεπε να υπολογιστουν σε χαμηλοτερο ΔΤ

σε αυτην την περιπτωση καλο θα ηταν να μην ακτινοβολουμε στους εξωτερικους τοιχους γιατι πιθανολογω (χωρις να μπω στην διαδικασια τους υπολογισμου) οτι θα γυρναει τουμπα το επιχειρημα της μικροτερης απαιτησης ισχυως καθως η ενεργεια που θα απορροφησει ο εξωτερικος τοιχος θα φυγει και προς τα εξω (σε μεγαλυτερεο ισως βαθμος απο οτι με την συμβατικη θερμανση οπου η θερμοκρασια του τοιχου θα ειναι χαμηλοτερη)

Αν λοιπον θεωρησουμε οτι ενα διαμερισμα ειχε απαιτησεις θερμανσης (με εσωτερικη θερμοκρασια 20) 10000Kwh στην περιοδο (να υποθεσω μεση εξωτερικη 8?) τοτε με εσωτερικη 18 θα μπορουσαμε να υποθεσουμε οτι απαιτησεις θερμανσης ειναι 8000-8500KWh - αυτο ισως μπορει να βοηθησει στην κατανοηση του βαθμου αποδοσης/απορροφησης/απολαβης/αποχευτεσης/αξιοποιησης και οτι σκεφτει κανεις και να ψιλοδικαιολογησει την φιλοσοφια του κατασκευαστη.

 

β) στο ιδιο μικρο διαμερισμα που πιθανοτατα εχει λιγους ενοικους (αρα θα μενει εντελως αδειο για περισσοτερο χρονο , πχ ζευγαρι εργαζομενων που λειπουν ταυτοχρονα σχεδον 10 ωρες απο το σπιτι , χωρις μικρα παιδια που ενδεχομενος να ηταν σπιτι νωριτερα κλπ) ισως και να συμφερει να σβησει το συστημα θερμανσης χωρις μεγαλο κοστος επανεναρξης καθως δεν ειναι απαραιτητο να θερμανθει ολη η μαζα υλικων του χωρου για να νιωσουμε ανετα - χρηζει υπολογισμου

 

γ) το κοστος εγκαταστασης εινα σχετικα χαμηλο σε συγκριση με οποιαδηποτε μορφη αντλιας θερμοτητας που για τοσο μικρα διαμερισματα ειναι απαγορευτικη (ειδικα αν μιλαμε για διαμερισματα πολυκατοικιας που μπορει να εχουν τους μισους τοιχους μεσοτοιχια με κλιματιζομενο χωρο) ωστε να γινει αποσβεση ενω δε θα υπαρχει και χωρος για την εγκατασταση.

 

δ) οι απαιτησεις θερμανσης σε ενα τετοιο διαμερισμα δεν θα σε βαλουν πολυ ψηλα στην κλιμακα του τιμολογιου

 

ε αν τα βαλεις αυτα κατω και για τον οποιοδηποτε λογο η θερμανση με κλιματισικο δε σου αρεσει, θα αξιζε να προσπαθησεις. για λεβητες ιοντων φυσικα ουτε κουβεντα.

για μεγαλυτερα διαμερισματα φυσικα οτιδηποτε εχει να κανει με ρευμα ειναι απαγορευτικο.

 

μαλιστα πιστευω οτι ακομα και η α/θ για κατοικιες ανω των 250 τμ πλεον κοστιζουν ακριβα στη χρηση τους αν δεν υποβοηθουνται απο ηλιο εκτος να βρει καποιος τροπο να εχει δυο παροχες δεη για την ιδια κατοικια οποτε να μπαινει στο συνολο σε καλυτερη κλιμακα.

 

παντως ειναι αρκετες οι περιπτωσεις φετος που μικρα διαμερισματα (50-70τμ) πολυκατοικιων (που σημαινει πολυ ιδιοκτητες αρα αρκετοι που χρωστανε κοινοχρηστα αρα κεντρικη θερμανση καπουτ για φετος) δεν εχουν εναλλακτικες μεθοδους για θερμανση (πχ δεν μπορουν να μπουν στο δικτυο του αεριου λογω κανονισμου, δεν μπορουν να βαλουν α/θ λογω του οτι δεν θα αποσβεσουν ποτε το κοστος εγκαταστασης) αλλη απο το κλιματιστικο , τη θερμαστρα (πελλετ η ξυλου) και κατι με ρευμα και θα ειχε μεγαλο εμπορικο ενδιαφερον να βρεθει μια αξιοπρεπης λυση για αυτες τις περιπτωσεις

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας, είμαι φοιτητής μηχανολόγος μηχανικός και περιμένω τα αποτελέσματα 3 μαθημάτων για να πάρω το πτυχίο μου.

Εδώ και λίγους μήνες διαβάζω κάποια θέματα που σχολιάζετε και το συγκεκριμένο με τράβηξε αρκετά διότι η διαφήμιση για τα θερμαντικά σώματα με υπέρυθρες έχει πάρει τα μυαλά πολλών ενοίκων στην πολυκατοικία μου.

Διαμένω με την οικογένεια μου σε ένα μικρό διαμέρισμα 60 τ.μ. και διαθέτουμε θερμοσυσσωρευτές όχι όμως αρκετούς για τη σωστή θέρμανση του. Στη πορεία έχουμε βάλει 2 κλιματιστικά. Η πολυκατοικία είναι παλιά με ελλειπή μόνωση. Έχουμε νυχτερινό ρεύμα για να ''γεμίζουν'' οι θερμοσυσσωρευτές πιο οικονομικά.

Ήθελα να εξετάσω την περίπτωση των υπέρυθρων και καλά πάνελς διότι δεν μπορώ να καταλάβω το πόσο μπορεί να διαφέρουν από τους θερμοσυσσωρευτές καθώς και αυτοί εκπέμπουν υπέρυθρη ακτινοβολία. Ναι το ένα έχει πυρότουβλο το άλλο δεν ξέρω, απλές αντιστάσεις και την εξωτερική του επιφάνεια???

Η γνώμη του pankrok με έβαλε σε σκέψεις και ζητώ την άποψη σας για την καλύτερη δυνατή λύση.

Link to comment
Share on other sites

Οι λόγοι που με ωθησαν να ψαξω το συγκεκριμενο ζητημα ειναι η ανάγκη να θερμανεις ενα δωματιο ή τελος παντων να δημιουργησεις καποιες συνθηκες ανεσεως οταν για οποιοδήποτε λόγο δεν εχεις κεντρική θερμανση (και απο οτι φαινεται απο το φετινο χειμωνα θα ειναι το συνηθες για πολλα σπιτια). Κατα κανόνα τα υπερυθρα που κυκλοφορουν δεν λειτουργούν με θερμοσυσσωρευση. Προκειται για 2 λαμαρινες που ενδιαμεσα υπαρχει ενα υλικο (αντισταση) που παραγει θερμοτητα. Ο καθενας τωρα αναφερει οτι εξωτικο υλικο θελει για την αντισταση αυτη. Θελω να πιστευω οτι τουλαχιστον προκειται για μια αντισταση που θα θερμαινει ομοιόμορφα ολη την επιφανεια. Καποια πανελ περιεχουν και αλλα "εξωτικα υλικα" (ηφαιστειογενη πετρωματα, ορυκτα κλπ) για μια μικρη θερμοσυσσωρευση. Αυτα απο οσα εχω μαθει ψαχνοντας.

Ειναι ελκυστικο το γεγονος ότι απλα το τοποθετεις καπου και το βαζεις στη πριζα. Αν κανει οσα υποσχεται ακουγεται καλο.

Το κακο της υπόθεσης ειναι το κοστοςαγορας και το κοστος του ρευματος. Ενα τυπικο πανελ διστασεων 1,2μ*0,6μ με ισχυ γυρω στα 900w το βρισκεις αναλογα με την προελευση και τον κατασκευαστη απο 250-300 ευρω μεχρι 600-800 ευρω. Τη στιγμή που σε ενα site χονδρική πώλησης απο Κινα τυπου alibaba.com κοστολογουνται απο 30$-130$. Βεβαια υπαρχουν και αλλα εξοδα μεχρι να το βρεις στην πορτα σου η να το αγορασεις απο εδω, αλλα ως συνηθως την αποσβεση στους εισαγωγεις θα την κανουν οι early adopters.

Link to comment
Share on other sites

Που είναι το ρημάδι το ΤΕΕ?

 

εδω

 

το παιχνίδι που παίζετε είναι τρομερό.

Link to comment
Share on other sites

οχι δεν υπαρχει

ειναι προφανες οτι το ΤΕΕ δεν ασχολειται

αν ειχε ασχοληθει θα ειχαν γινει και μηνυσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι παιχνίδι κ. καθηγητά!!!

Ένα σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας είναι... Αν ασχοληθεί και το ΤΕΕ με αυτά η ταινία θα εξελιχθεί σε θρίλερ... :)

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.