Jump to content
darvinos.gr

Ενδοδαπέδια θέρμανση ή καλοριφέρ

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Πρόκειται να χτίσω σπίτι (αν δεν έρθει το τέλος του κόσμου) και βρίσκομαι στη φάση όπου πρέπει να αποφασίσω για τη θέρμανση. Ο μηχανολόγος που θα κάνει τη μελέτη του σπιτιού, μου προτείνει τη λύση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Δεν είμαι ειδικός αλλά σύμφωνα με τα λεγόμενα του και με αυτά που διάβασα στο internet, δεν υπάρχει κάποιος λόγος, εκτός βέβαια το μεγαλύτερο κόστος, που να μην την επιλέξω. Υπάρχει βέβαια και το θέμα της πιθανής διαρροής όπου η διόρθωση της είναι δύσκολη διαδικασία, αλλά είναι ένα ρίσκο που έχει μια πιθανότητα εκδήλωσης παρόμοια με διαρροές στα υπόλοιπα υδραυλικά συστήματα που έτσι και αλλιώς θα τοποθετηθούν.

 

Παρόλα τα παραπάνω ακόμα διατηρώ κάποιες αμφιβολίες για τη συγκεκριμένη επιλογή , κυρίως επειδή ούτε εγώ ούτε κάποιος γνωστός μου έχουν κάνει τέτοια εγκατάσταση. Για αυτό το λόγο θα ήθελα τη βοήθεια σας και ειδικότερα τις εμπειρίες σας είτε πρόκειται για ειδικό είτε όχι.

 

Πριν παραθέσω τα στοιχεία της εγκατάστασης να αναφέρω οτι η πρόταση του μηχανολόγου είναι πηγή θερμότητας για την ενδοδαπέδια να είναι μια αντλία θερμότητας αέρος-νερού, άλλη μια τεχνολογία που για μένα ήταν τελείως άγνωστη.

 

Το σπίτι είναι μια μεζονέτα με ισόγειο και 1ο όροφο ~ 120 τ.μ. και υπόγειο 70 τ.μ. και θα χτιστεί στην Ανατολική Αττική.

 

Θα ήθελα λοιπόν πληροφορίες και εμπειρίες σχετικά με τα εξής :

 

1) Ενδείκνυται η χρήση τέτοιου συστήματος σε περιοχές όπως η Αττική, όπου η θερμοκρασίες το χειμώνα δεν είναι και ιδιαίτερα χαμηλές;

2) Πόσο πιθανή είναι μια διαρροή σε μια τέτοια εγκατάσταση (με την προϋπόθεση οτι η τοποθέτηση του συστήματος θα γίνει από εξειδικευμένη εταιρεία);

3) Υπάρχει θέμα υγιεινής της ατμόσφαιρας λόγω της σκόνης που πιθανό θα βρίσκεται στο πάτωμα;

4) Το κόστος χρήσης ενός τέτοιου συστήματος (ενδοδαπέδια με αντλία θερμότητας) είναι όντως χαμηλότερο από τον παραδοσιακό συνδυασμό καλοριφέρ με λέβητα πετρελαίου;

5) Η αντλία θερμότητας θα μπορέσει να ανταποκριθεί, στις λίγες ομολογουμένως περιπτώσεις, χαμηλών θερμοκρασιών (π.χ. 0 C)

 

Οποιαδήποτε πληροφορία είναι καλοδεχούμενη.

 

Ευχαριστώ πολύ εκ' των προτέρων!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μια χαρά στα λέει ο μηχανολόγος.

Αν γίνει καλή και προσεχτική δουλειά θα έχεις οικονομία και ποιοτική θέρμανση. Αλλά την πιο μεγάλη οικονομικία θα την πετύχεις αν μονώσεις όσο καλύτερα μπορείς το σπίτι σου.

Edited by aithilenio

Share this post


Link to post
Share on other sites

συμφωνώ με aithilenio και τον μηχανολόγο σου.

καλή μόνωση (εξωτερική) προσοχή στις θερμογέφυρες, κουφώματα θερμοδιακοπής, ενεργειακά τζάμια, ενδοδαπέδια με Α/Θ (αν μπορείς να αντέξεις οικονομικά την γεωθερμική ακόμα καλύτερα).

Βασικό: η βιοκλιματική αρχιτεκτονική του κτηρίου -προσανατολισμός, παθητικά συστήματα, ηλιοθερμικά κλπ για τα οποία πρέπει να σε ενημερώσει ο αρχιτέκτονας σου. Τρόποι εξοικονόμησης υπάρχουν εδώ και χρόνια.

Share this post


Link to post
Share on other sites

... να είναι μια αντλία θερμότητας αέρος-νερού, άλλη μια τεχνολογία που για μένα ήταν τελείως άγνωστη.

 

Καλά, για αντλία θερμότητας μιλάς, δεν κάνεις λόγο και για πυρηνικό αντιδραστήρα!

 

Το ψυγείο και το air condition αντλίες θερμότητας είναι

και δεν αποτελούν άγνωστη τεχνολογία.

Εκτός και αν στο σπίτι σου συντηρείς τα τρόφιμα σε ψυγεία πάγου, όπως γινόταν πριν από 100 χρόνια.

Edited by Brasco

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η ενδοδαπέδια είναι ακριβότερη και στην εγκατάσταση και στη χρήση (για το κλίμα που έχουμε), και ταυτόχρονα οι απωλειες που θα έχεις λόγο της μονοκατοικιας ειναι μεγάλες. Ενδοδαπέδια εχω στο σπίτι μου με φ.α. και ειναι 30% ακριβότερη σε σχέση με συμβατική και επίτοιχο φ.α. που είχα πρίν. Θέλεις να πετυχαίνεις γρήγορα την επιθυμητή θερμοκρασία και με μεταβαλλόμενη περιοδικότητα? Αερίζεις το σπίτι σου συχνα? Λείπουν όλοι κατα την διαρκεια της ημέρας? Τότε η εδοδαπέδια δεν σου χρειάζεται. Γιά μας το σημαντικότερο ήταν το λειτουργικό-αισθητικό αλλά φαντάσου ενα μπάνιο χωρίς πετσετοκρεμάστρα? χαχαχαχα!! Και αν εχεις και σκύλο αυτός θα μαδάει συνέχεια και εσύ θα κρυώνεις....Τέλος ακόμα και οι ακριβότερες γερμανικές εταιρίες δέν σε καλύπτουν παραπάνω απο 10χρόνια.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στο ίδιο σπίτι είχες σώματα και επίτοιχο ΦΑ? Και τώρα με ενδοδαπέδια και με τι μονάδα παραγωγής θερμότητας ανέβηκε η κατανάλωση?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στο ίδιο σπίτι είχες σώματα και επίτοιχο ΦΑ? Και τώρα με ενδοδαπέδια και με τι μονάδα παραγωγής θερμότητας ανέβηκε η κατανάλωση?

Επίτοιχο λέβητα Φ.Α. και σώματα, και λέβητα Φ.Α. και ενδοδαπέδια αντίστοιχα. Το πρόβλημα δεν είναι η δυναμικότητα σε θερμίδες του κάθε λέβητα, αλλά η απαιτούμενη σταθερή λειτουργία της ενδοδαπέδιας ωστέ να είναι αποδοτική. Δέν απευθύνεται στο χρήστη που θα γυρίσει το απόγευμα στο σπίτι και θα ανάψει θέρμανση για λίγες ώρες. Ρυθμίζεις τους θερμοστάτες σου και το αφήνεις...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ναι, τα ενδοδαπέδια συστήματα ποτέ δεν τα λειτουργούμε διακοπτόμενα. Αλλά επειδή δεν κατάλαβα, είχες στο ίδιο σπίτι σώματα με επίτοιχο λέβητα και μετέπειτα έκανες εγκατάσταση ενδοδαπέδιου συστήματος με επιδαπέδιο λέβητα ΦΑ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν τόχα κανει αυτό σιγουρα θα έκλαιγα τώρα....Διαμέρισμα 5ου ορόφου το ένα και 6ου το άλλο ,με παρόμοιο προσανατολισμό κατασκευής του '08 , στον ίδιο δρόμο, αλλα ο έκτος είναι τελευταίος και από πανω έχει 8άρα μόνωση... παρ' όλα αυτά βγήκε Β στο πιστοποιητικό!! Βασικά είναι αυτό που λές κι εσύ. Η εδοδαπέδια δεν είναι flexy, δεν την λειτουργείς όπως θέλεις και είμαι πεπεισμένος πλέον οτι δεν κάνει για το κλίμα μας...είδικα αν την τοποθετήσεις με ανέπαρκή μόνωση στην πλάκα και ξύλο απο πάνω της.....Η άμεση ακτινοβολία θερμότητας που σου παρέχει ένα σώμα δέν αντικαθίσταται με τίποτα. Υπάρχουν πλέον εντέλως επίπεδα σώματα σε ότι Ral θέλει ο καθένας που είναι πανέμορφα..και έχεις και ένα ελεγχόμενο δίκτυο που δεν έχει τις πιθανότητες αστοχίας της ενδοδαπέδιας...Απ' την άλλη έχω νοικάρη με ενδοδαπέδια σε Β όροφο που δεν ανάβει καθόλου!!! τον θερμαίνουν οι άλλοι... :smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.