Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπόδειγμα Διαγράμματος Γεωμετρικών Μεταβολών για Κτηματολόγιο


Recommended Posts

Δεν είμαι και πολύ σχετικός, αλλά χρειάζεται να κάνεις ΔΓΜ? Αν είναι για μεταβίβαση, δεν μπορείς να βάλεις όπως έχουν τα πράγματα και τέλος? Διορθώστε με αν κάνω λάθος, γιατί αυτή την στιγμή μόνο η απόκλιση εμβαδού δεν εξετάζεται (και όχι η θέση)? Γενικά δεν ξέρω τι γίνεται με την θέση...

Επειδή προσπαθώ να βρω κάτι σχετικό (υπήρχε post που ασχολήθηκε με αντίστοιχο πρόβλημα), δεν κατάλαβα τι τελικά πρέπει να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή όπου έχουμε απλή απόκλιση θέσης του ακινήτου με γεωμετρία σωστή και κέντρο βάρους ακινήτου σωστό. Ειδικά στην περίπτωση σου συναδέλφου μιλάμε για απόκλιση ολόκληρου του Ο.Τ. Και οκ, ας πούμε ότι υπάρχει συναίνεση, σε κάθε άλλη περίπτωση όμως?

Το ερώτημα δηλαδή, είναι αν πρέπει να μπει ο πολίτης, και ο μηχανικός προφανώς, σε αυτήν την διαδικασία ή απλά ως μηχανικός υποβάλω ένα Τόπο, όπου δεν διορθώνονται τα όρια του ΚΑΕΚ (εφόσον απλά μιλάμε για απόκλιση θέσης) και δεν υπάρχουν περαιτέρω ευθύνες. Από ότι έχω καταλάβει ΔΓΜ κάνουμε όταν υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη που επηρεάζει πάνω από δύο ΚΑΕΚ (συνένωση/κατάτμηση/κάθετες κτλ), ή σημαντική απόκλιση γεωμετρίας και θέσης ακινήτου. Τώρα τα 2μ απόκλιση, είναι μια σημαντική απόκλιση, αλλά σε επίπεδο κτηματολογικής βάσης και όταν επηρεάζει ολόκληρο Ο.Τ., υπάρχει υποχρέωση για διόρθωση ορίων? Συζητάω στο πλαίσιο του πρακτικού, το τι δέχονται το κτηματολόγιο και το τι όχι, και εάν υπάρχει υποχρέωση ΔΓΜ, ώστε να μην μπαίνει ο πολίτης και ο μηχανικός σε αυτές τις διαδικασίες.

Συγνώμη, εάν έχει απαντηθεί κάπου (δεν το βρήκα), απλά κάνω μια πρακτική ερώτηση.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 334
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σχετικά με τα παραπάνω θα συμφωνήσω. Απο τη στιγμή που συμβόλαιο γίνεται γιατί να κάνεις ΔΓΜ αν δεν συντρέχει άλλος λόγος;

Αν είχαν τεθεί πολύ σφιχτές αποκλίσεις τότε το 90% των ιδιοκτησιών θα ήθελαν διόρθωση.

Ρώτησα στο κτηματολόγιο κάποια φορά και μου είπαν ότι άτυπα θεωρούν αποδεκτή απόκλιση μισού μέτρου σε κάθε κορυφή. Αυτό όμως δεν στέκει σε καμία περίπτωση γιατί αν όλες οι κορυφές του ακινήτου ήταν σε ακτίνα μισού μέτρου τότε η απόκλιση στο εμβαδό θα ήταν πολύ μικρή (ανάλογα το μέγεθος του ακινήτου).

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

αντιμετωπίζω ενα πολύπλοκο θέμα με ενα αγροτεμάχιο και αν μπορείτε να μου δώσετε μια λύση θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα.

Σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχιο το οποίο έχει λάβει αριθμό ΚΑΕΚ θα υποβληθεί αγωγή για διεκδίκηση ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Στο κτηματολογικό φύλλο την κυριότητα την έχουν 4 άτομα απο 25% ο καθένας, αλλά ο πελάτης μου (5ο άτομο) διεκδικεί αυτο το ΚΑΕΚ και στο κτηματολογικό φύλλο φαίνεται η οριστική καταχώριση δικαστικής απόφασης απο το έτος 1992 που του αναγνωρίζει τμήμα (600μ2 απο τα 3200μ2) απο αυτο το ΚΑΕΚ. Το έτος 2009 ο πελάτης μου έκανε αποδοχή κληρονομιάς για όλο το ΚΑΕΚ αλλά δεν έχει καταχωρηθεί στο κτηματολόγιο λόγω των ασυμφωνιών που υπάρχουν.
Ο δικηγόρος μου ζητάει να συντάξω ενα ΤΔΓΜ για όλο το ΚΑΕΚ που θα φαίνεται όμως το όριο που ουσιαστικά το χωρίζει σε 2 τμήματα (αυτο που του έχει αναγνωριστεί απο το δικαστήριο και αυτό που θα διεκδικήσει με την αγωγή), αλλα επειδή υπάρχει και σφάλμα στα όρια του ΚΑΕΚ με το πραγματικό θέλει να κάνω και διόρθωση των ορίων με αποκοπτόμενα και διεκδίκούμενα τμήματα χωρίς να είμαι σίγουρος αν αυτο απαιτείται απο τη στιγμή που το σφάλμα είναι μεσα στα ανεκτά όρια.
Στην ίδια αγωγή θα κατατεθεί επικουρικά και αίτημα όπου σε περίπτωση που το δικαστήριο δεν του αναγνωρίσει το 2ο τμήμα, να μπορέσει το τμήμα που έχει κερδίσει το 1992 (600μ2) να λάβει δικό του αριθμό ΚΑΕΚ.
Η δική μου άποψη ήταν να γίνει ενα τοπογραφικό διάγραμμα για ολο το ΚΑΕΚ (χωρίς διόρθωση ορίων απο τη στιγμή που είναι σε ανεκτά όρια απόκλισης) για να αναγνωρίσει το δικαστήριο το ιδιοκτησιακό καθεστώς και επικουρικά να κατατεθεί ενα ΔΓΜ με layers κατάτμησης ώστε να λάβει δικό του ΚΑΕΚ σε περίπτωση που δεν του αναγνωριστεί ολη η επιφάνεια. Στο ΔΓΜ κατάτμησης (πολεοδομικά δεν μπορεί να γίνει κατάτμηση λόγω μη αρτιότητας κλπ) θα πρέπει να γίνει και διόρθωση ορίων αν είναι σε ανεκτά όρια ή οχι?
 
Ευχαριστώ
Link to comment
Share on other sites

Αν πρόκειται για αναγνωριστική αγωγή τα όρια πρέπει να είναι ακριβή γιατί αυτό το ακίνητο θα αναγνωριστεί.

Αυτό γίνεται και για λόγους απλότητας, ώστε ο δικηγόρος να έχει ένα διάγραμμα και όχι ένα τοπογραφικό και ένα δγμ που θα έχουν διαφορές μεταξύ τους.

Σε άλλες περιπτώσεις π.χ. καταχώρησης καθέτων ιδιοκτησιών τότε μπορεί να εφαρμοστούν στο περίγραμμα του ΚΑΕΚ και ας υπάρχουν διαφορές με τα όρια της πραγματικής αποτύπωσης, αρκεί να μην είναι μεγάλες οι διαφορές.

Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να μπαίνει το layer TOPO_PROP με το πραγματικό (μετρημένο) περίγραμμα.

Το θέμα σου ίσως θέλει κουβέντα και με τον μηχανικό-δικηγόρο του κτηματολογίου.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

 

Θα ήθελα τη συμβουλή σας αν γνωρίζετε.   Σε γεωτεμάχιο   έχουν συσταθεί τρεις κάθετες.  Ωστόσο δύο  από  τις τρεις κάθετες στο   κτηματολογικό διάγραμμα δεν αποτυπώνονται σε αυτό σωστά. Συγκεκριμένα με βάση τη  συμβολαιοφική σύσταση και το τοπογραφικό διάγραμμα  του συμβολαίου, οι δύο αυτές κάθετες έχουν  πρόσοψη στο δρόμο, συγκεκριμένα  και οι δύο έχουν το σχήμα "πιστόλι". Αντιθέτως  στο κτηματολογικό διάγραμμα του κτηματολογικου γραφείου φαίνονται εφαλμένα  να είναι τυφλές δηλαδή  να μην έχουν πρόσοψη στον δρόμο και επομένως  να έχει όλη την πρόσοψη η πρώτη κάθετη. 

Πως μπορεί να γίνει διόρθωση στο κτηματολογικό διάγραμμα ώστε αυτο να συμφωνεί με τον συμβόλαιο σύστησης και  το τοπογραφικό διάγραμμα?

Στο λειτουργούν κτηματολογικό γραφείο μου είπαν δεν έχουν ιδέα και ότι να ρωτήσω τα κεντρικά..

Σημειωτέον ότι και οι τρεις ιδιοκτήτες των καθέτων ιδιοκτησιών δεν έχουν πρόβλημα να  ενεργήσουν από κοινού για να λυθεί το πρόβλημα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Εάν εχει γινει συσταση σε "πιστολι",  με ξεχωριστα χιλιοστα για καθε καθετη,

τοτε η αποτυπωση  ειναι  λαθος και πρεπει να διορθωθει.

Υπαρχει ομως μια  περιπτωση, να εχει κυριοτητα σε ολοκληρο  το εμπρος  "τμημα"    ο ενας

και να εχει δοθει χρηση διελευσης  εκατερωθεν  ή να εχει καποια "ασαφη" διατυπωση ως προς αυτες τις διοδους...

Δες το με τον συμβ/φο.

Link to comment
Share on other sites

Αναφερεται σε προσοψη 3 μετρα για  καθε  καθε μια απο τις δυο καθετες. Αρα ειναι λαθος η αποτυπωση. Πως μπορει να διορθωθει? Με αιτηση για προδηλο ?

Link to comment
Share on other sites

δεν νομιζω οτι θα σου το περασει σαν προδηλο,  αφου απαιτει τροποποιηση σχεδιων

Μαλλον σαν γεωμετρικη μεταβολη θα σου το περασει

και  αφου συμφωνειτε ολοι σας, συννενοησου  με το κτηματολογιο.

δες και τα ΠΜ

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.