Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συζήτηση γενικά περί ΚΕΝΑΚ


katrmp

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μία ακόμη απορία - πρέπει να έχω κάποιο έξτρα λογαριασμό για να κατεβάσω φύλλα από εδώ:

 

http://www.michanikos.gr/old/downloads.php?do=cat&id=26

 

γιατί παρόλο που συμπληρώνω τα στοιχεία μου, μου βγαίνει ότι δεν είναι τα σωστα... (αρκετές φορές)

 

Καμία ιδέα?

 

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Πρόκειται για παλαιότερη έκδοση του forum. Μπορείς να βρεις φύλλα υπολογισμών από τα download στο μενού επάνω.

Προτείνω 100% εαν δεν γνωρίζεις το θέμα να πιάσεις τις ΤΟΤΕΕ και να δημιουργήσεις φύλλα από την αρχή. Είμαι υπερ της ανοιχτής πρόσβασης στη γνώση όπως θα δεις και εδώ μέσα αλλά με τα δικαιώματα υπογραφής είμαι κάθετος καθώς έχουμε δει στο παρελθόν άσχημες πρακτικές. Δε φταις εσύ προφανώς αλλά για να καταλάβεις λίγο το κλίμα. Άλλωστε αν πρόκειται για το δικαίωμα στη γνώση οι ΤΟΤΕΕ είναι ελεύθερες στο site του ΤΕΕ και εκεί υπάρχουν τα πάντα.

 

Ειδικά ο ΚΕΝΑΚ έχει τόσους τρόπους αντιμετώπισης όσους και τα κελιά του excel. Άλλοι βολεύονται να υπολογίζουν δομικά σε στήλες, σε γραμμές, από φύλλο σε φύλλο κλπ.

Προσωπικά αυτό που έχω αποκομίσει από το όλο θέμα είναι πως αν δεν ξέρεις τι προσθέτεις, που το προσθέτεις και πως γίνεται ο υπολογισμός το λάθος είναι σίγουρο. Αυτό ισχύει ακόμα και σε εμπορικά λογισμικά ( λογικά λάθη ή λάθη εισόδου ).

 

Υπάρχουν στάνταρ πραγματα σε μια μελέτη τα οποία μπορείς να τα βρεις στις ΤΟΤΕΕ και στο παράδειγμα του ΤΕΕ (πχ check list ή η κατάταξη του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ).

 

Οι τεχνικές περιγραφές δεν είναι στάνταρ πόσο μάλλον τώρα με την τιμή του πετρελαίου στα ύψη οπότε αν έχεις διαφορετικά συστήματα από λέβητα με πετρέλαιο θέρμανσης (το παράδειγμα του ΤΕΕ) τότε πρέπει να έχεις τεχνική περιγραφή γι αυτά μέσα στη μελέτη (πχ ενεργειακά τζάκια, αντλίες θερμότητας κλπ).

 

Καλη συνέχεια και καλό διάβασμα.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν να πούμε ότι η μελέτη έργου ΠΡΕΠΕΙ να υπογράφεται από αυτόν που την εκπονεί. Το ότι συμβαίνει να εκπονεί άλλος και να υπογράφει άλλος είναι μια στρέβλωση, που πολύ κακώς, για διάφορους λόγους συμβαίνει. Δε θα έπρεπε.

 

Οι μελέτες δεν είναι ένα απλό εμπόρευμα. Είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση (ασφάλεια, οικονομία κλπ) και πρέπει να γίνονται από αυτούς που έχουν τα νόμιμα και ουσιαστικά προσόντα. Και τα προσόντα αυτά προϋποθέτουν ένα θεωρητικό υπόβαθρο και εμπειρία. Ο νόμος δεν δίνει τα επαγγελματικά δικαιώματα σε συγκεκριμένους επαγγελματίες για να κατοχυρώσει συντεχνίες. Το κάνει για να εξασφαλίσει τη ζωή και την περιουσία των πολιτών.

 

Δεν έχω καταλάβει ακόμα maniadev τι ακριβώς θέλεις να κάνεις και για ποιο λόγο.

Είναι στα πλαίσια της προσωπικής σου αναζήτησης της γνώσης; Οπως ο καθένας μας θα μπορούσε να ψάχνει διάφορα σε άλλους επαγγελματικούς τομείς αν είχε προσωπικό ενδιαφέρον.

Είναι στα πλαίσια κάποιας έρευνας π.χ. που κάνει μια ομάδα σε πανεπιστήμιο;

Ή πραγματικά θέλεις να εκπονήσεις ΜΕΑ και να την υπογράψει μηχανικός σε τεχνικό γραφείο;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πάντως χωρίς κακή διάθεση δεν θα υπέγραφα ποτέ μελέτη άλλου μηχανικού, πόσο μάλλον κάποιου εκτός αντικειμένου που τις εκπονεί από το δικό του μεράκι... Ούτε θα έλεγα σε κάποιον ψάξτο και όταν τελειώσεις υπογράφω εγώ.. Δεν καταλαβαίνω τι είδους συνεργασία είναι αυτή..

Link to comment
Share on other sites

Ισως υπάρχει και το ενδεχόμενο: <<Αν καταφέρεις να κάνεις ΜΕΑ... εγώ θα στην υπογράψω>>.

Οπως και να χει, κάτι δεν πάει καλά με την συνεργασία της ομάδας.

Πάντα χωρίς κακή διάθεση.

 

Αν με βάλεις να εκτελέσω εγχείριση ανοικτής καρδιάς, ποιος θα φταίει για τον θάνατο του ασθενή;

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν να πούμε ότι η μελέτη έργου ΠΡΕΠΕΙ να υπογράφεται από αυτόν που την εκπονεί. Το ότι συμβαίνει να εκπονεί άλλος και να υπογράφει άλλος είναι μια στρέβλωση, που πολύ κακώς, για διάφορους λόγους συμβαίνει. Δε θα έπρεπε.

 

Και μάλιστα από 2 ειδικότητες μηχανικών. Σε μη-μηχανικό δεν θα υπέγραφα ούτε εγώ πάντως και νομίζω είναι και λίγο προκλητική η κουβέντα από μη μηχανικό όσο αφορά το τεύχος. Όχι όσο αφορά τη γνώση.

Ακόμα και σε συναδέλφους όταν βάζεις υπογραφή σε ΜΕΑ διαβάζεις τουλάχιστον 5 πράγματα.

Νομίζω οτι αυτό είναι αυτονόητο. Αλλιώς να βάλουμε όλο το σόι να φτιάχνει μελέτες και να υπογράφουμε :confused: .

Ο ιδιώτης κρίνει βεβαίως τι παίρνει μετά. Φαντάσου δηλαδή να πάω να κάνω εγώ τα στατικά και να υπογράψει πολιτικός μηχανικός. Εγώ προσωπικά δεν θα το έκανα ποτέ όση γνώση και να είχα στο θέμα. Και αυτονόητο είναι πως και ο πολιτικός δεν θα μου υπέγραφε.

Link to comment
Share on other sites

γεια σας παλι! να σας ξεκαθαρίσω γιατι νιώθω μία επιθετικότητα χώρις να καταλαβαίνω γιατί. (τουλάχιστον με τη δική μου σκοπιά)

 

Επειδή δουλεύω σκληρά, δε μου αρέσει η ιδέα να υπογράψει άλλος για δική μου δουλειά - το θέμα των υπογραφών όπως είπαμε είναι γνωστό έτσι κ αλλιώς.

 

Η δική μου ειδίκευση είναι στα υλικά, και έχοντας μπει σε ομαδα που ασχολείται με κτήρια (από όλες του τις πλευρές) καλούμαι (όπως καλούνται και τα άλλα μέλη) να μάθω περισσότερα για το αντικείμενο και των συναδέλφων για να μιλάμε την ίδια γλώσσα. Η μέθοδος λειτουργίας μας σας ομάδα είναι πρώτα να ψάχνουμε και να ψηθούμε και μέτα να τα συζητάμε, καταλαβαίνουμε και εκτιμούμε τη συνεισφορά του καθενός στην ομάδα. Ως μη μηχανικός, μελετάω για να μάθω τί χρειάζεται για να γίνει μία μελέτη (επιστημονικά, μηχανικά, νομοθετικά, γραφειοκρατικά κτλ.). Επίσης, δλδ αν θέλω να ρωτήσω κάτι εκ μέρους κάποιου άλλου, δεν είναι δυνατό? Σας παρακαλώ να λείπουν τα σχολια με το σόι κτλ. Μελετάω κάτι μηχανικό, άρα θα ρωτήσω μηχανικό.. Όπως και εγώ τους έβαλα να διαβάσουν και να μάθουν για το δικό μου κομμάτι, έτσι και εγώ οφείλω να κάνω το ίδιο με το δικό τους - όλοι μαζί δουλεύουμε, δίκαιο μου φαίνεται. (άσε που προσωπικά μου άρεσει αυτή η μέθοδος, ξέρετε πόσα μαθαίνω καθε μέρα?!)

 

Όπως και να εχει, δεν υπάρχει λόγος για πανικός νομίζω..να έχετε μια όμορφη νύχτα, και καλη συνέχεια στις δουλειές σας. Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

maniadev

 

Δεν υπάρχει καμιά διάθεση επιθετική. Αυτό όμως που καταλαβαίνει κάποιος μηχανικός, και σίγουρα όχι εσύ γιατί θα είχες από την αρχή φροντίσει να διατυπώσεις με μεγαλύτερη σαφήνεια το γιατί και πως, είναι ότι κάποιος μηχανικός σε έβαλε σε τεχνικό γραφείο να κάνεις μια ΜΕΑ και αυτός θα το υπογράψει.

Αν θέλεις ξαναδιάβασε τα μηνύματα που έστειλες, με αυτή την οπτική γωνία.

Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει και το έχουμε δει δυστυχώς.

 

Επίσης αυτό θα ήτανε κάτι αντιδεοντολογικό, αλλοπρόσαλλο και κυρίως επικίνδυνο. Ειδικά αυτή την εποχή που μπορεί κάποιος απερίσκεπτα να γεμίσει ένα φάκελο οικοδομικής άδειας με ανοησίες και με ελαφρά την καρδία να καταστρέψει την περιουσία ενός πελάτη. Γιατί με ότι να ναι ΜΕΑ αυτό το σενάριο είναι το πιθανότερο.

 

Ετσι εξηγείται αυτή μας η στάση. Σκέψου να έμπαινες σε forum γιατρών και χωρίς να τους εξηγήσεις ακριβώς τι θέλεις, να περιέγραφες άθελά σου μια πιθανή επιθυμία σου να πραγματοποιήσεις μια εγχείρηση by-pass. Τι αντιμετώπιση πιστεύεις ότι θα είχες από τους γιατρούς του forum;

 

Αν θέλεις απλώς να κατανοήσεις σε γενικά πλαίσια το τι σημαίνει ΜΕΑ ώστε να σε βοηθήσει στην συνεργασία με την ομάδα σου (που υποθέτω ότι είναι ένα καλό team έτσι όπως το περιγράφεις στο τελευταίο σου post) θα έχεις την κάθε δυνατή βοήθεια από αυτό το forum.

 

Να ξέρεις όμως ότι είναι ένα ιδιαίτερο στριφνό, επίπονο και δύσκολο αντικείμενο ακόμα και για τους μηχανικούς. Προϋποθέτει ένα ευρύ φάσμα γνώσεων και δυνατότητα κατανόησης μιας μεγάλης γκάμας εννοιών και τεχνολογιών, ανάλογα βέβαια και της περίπτωσης που αντιμετωπίζεις. Μην απελπιστείς αν πελαγώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.