Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί παράβασης υπέρβασης ύψους


Recommended Posts

Συνάδελφοι σε υπέρβαση δόμησης καθ'επέκταση , π.χ μετατροπή νόμιμου εξώστη εντός κάλυψης σε χώρο υπνοδωματίου έχω και υπέρβαση ύψους ?

 

Το μέτρησα με μετροταινία στα 3,2μ από δάπεδο δωματίου εώς την οροφή της πλάκας ενώ από τη τομή το καθαρό ύψος είναι περί τα 3μ (απόκλιση κάτω από 20%)

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Αυτό σημαίνει και ότι όλος ο όροφος έχει υπέρβαση ύψους. Τότε, ναι, πρέπει να βάλεις και συντ ΥΥ = 1,2 στην επέκταση, αλλά και σε όλα τα νόμιμα μ2 με τον συντ ΥΥ = 0,2

Link to comment
Share on other sites

Εμένα με "παραξενεύει" το "....νομίμου εξώστη εντός κάλυψης", δηλαδή, έχει μετρηθεί στην εγκεκριμένη κάλυψη και ο εξώστης, ή μήπως έχεις και ΥΚ εκτός των υπολοίπων;;;;

Για δες το!

Κατά τα άλλα συμφωνώ με το φίλο ΚΑΝΑ (εκτός της περίπτωσης που υπερβαίνει το εγκεκριμένο ύψος της άδειας, είναι ...δυνατόν;;;).

Link to comment
Share on other sites

Στο διάγραμμα κάλυψης συνάδελφε φαίνεται και ο εξώστης (άδεια του 1977).Αυτόν τον έκλεισε και τον έκανε δωμάτιο. Συνυπολογίζω και ΥΥ ξεχωριστά ?

 

Ή βάζω όλα τα τετραγωνικά δλδ το νόμιμο τμήμα + την αυθαιρεσία και υπολογιζω ενιαίο πρόστιμο υπέρβασης ύψους για όλη την οριζόντια ιδιοκτησία (χωρίς ΥΔ) σύμφωνα με τις ερωτοαπαντήσεις του ΤΕΕ ?

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

Mήπως πρόκειται για βεράντα και όχι εξώστη;

 

Για το ζήτημα της ΥΥ στην αυθαίρετη επέκταση μπαίνω σε σκέψεις μετά τη διαφωνία των σεβαστών συναδέλφων. Ίσως να είναι λίγο υπερβολική η προσέγγισή μου, αλλά για ακαδημαϊκούς λόγους, να ξεδιπλώσω λίγο τη σκέψη μου.

 

Σημειώνουμε, καταρχάς, ότι πρόκειται για αυθαίρετη επέκταση μεν, επί και υπό νομίμου δαπέδου και οροφής δε. Σε περίπτωση, λοιπόν, που η επέκταση (το κτίσιμο των τοίχων) δεν είχε πραγματοποιηθεί και μοναδική παράβαση ήταν η υπερύψωση της πλάκας, την ίδια υπερύψωση θα είχε και η πλάκα της βεράντας. Για αυτά τα μέτρα θα κάναμε τίποτα; Προσωπικά, ίσως να τα παρέβλεπα -δε βαριέσαι, βεράντα είναι! Αυτό όμως θα ήταν 100% σωστό; Όχι! Γιατί να μην επιβαρυνθεί και αυτός ο χώρος με την αύξηση του ύψους;

 

Τώρα που ο χώρος είναι πλέον κλειστός γλυτώνει από αυτήν την επιβάρυνση; Επειδή η ήδη κατασκευασμένη υπερυψωμένη πλάκα "επέβαλε" την ΥΥ και της επέκτασης, δεν είμαστε αναγκασμένοι να "χρεώσουμε" την "ανετότερη" αυτή υλοποίηση;

Σε ένα ανάλογο, πχ ένας τοίχος, μία πλευρά ενός κτιρίου επεκτείνεται προς τον ακάλυπτο κατά 20 εκ, ο 1ος όροφος στον οποίο "αναγκαστικά" ακολουθήσαμε το περίγραμμα του ισογείου, δεν θα επιβαρυνθεί με ΥΚ; Μας καλύπτει ότι έχει επιβαρυνθεί το ισόγειο; Όχι!

 

Δεύτερο ανάλογο. Πώς θα αντιμετωπίζατε παρόμοια περίπτωση σε ένα ρετιρέ. Πχ νόμιμο ρετιρέ με ΥΥ (του εγκεκριμένου του κτιρίου, όχι του επιτρεπόμενου) και δίπλα αυθαίρετη επέκταση σε ίδιο, υπέρ του εγκεκριμένου, ύψος (χωρίς να υπεισέρχεται Υ ιδετού στερεού κλπ). ΥΥ για το νόμιμο και όχι για την αυθαίρετη επέκταση;

Και αν απαντήσατε στο παραπάνω όχι ΥΥ στην επέκταση, στην περίπτωση που το νόμιμο ρετιρέ δεν είχε ΥΥ, αλλά η αυθαίρετη προσθήκη κατασκευάστηκε ψηλότερη (του εγκεκριμένου του κτιρίου);

Στο τελευταίο σίγουρα θα απαντούσαμε ναι στην ΥΥ της επέκτασης. Αλλά κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίφαση με το προηγούμενο όχι...!

Αν τελικά συμφωνούμε ότι για την περίπτωση όλων των ρετιρέ ότι στην ΥΥ της επέκτασης λέμε ναι ...

...τι αλλάζει και λέμε όχι στους ορόφους.

 

Περιμένω τις παρατηρήσεις σας...

 

ΥΓ: Με τα λέμε ναι και όχι που έγραψα, θυμήθηκα τον Κηλαηδόνη και ευθύμησα :mrgreen:

Edited by sagiasd
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε είπαμε να τα απλοποιήσουμε όχι να μπερδευτούμε και μεταξύ μας...πάντως πολύ ωραίο αν και πολύπλοκο το σκεπτικό σου. Στο προκείμενο πρόκειται για βεράντα ασκεπή δλδ ένα πλατύ εξώστη ή μεγάλο μπαλκόνι ή οπως θές πές το :smile:...Τελικώς επειδή θέλω να καταλήξω γιατί έχω πολυασχοληθεί και λεφτά δεν πήρα και τπτ σπουδαίο ...το πιθανότερο είναι ότι θα βάλω όλα τα τετραγωνικά δλδ το νόμιμο τμήμα (από την άδεια) + την αυθαιρεσία και θα υπολογίσω ενιαίο πρόστιμο υπέρβασης ύψους για όλη την οριζόντια ιδιοκτησία (χωρίς ΥΔ).Βγαίνει και φθηνότερο το πρόστιμο από να τα πάω ξεχωριστά...και δεν θα τσινήσει και πολύ ο ιδιοκτήτης....

Link to comment
Share on other sites

Ώπα, ώπα maxime, περίμενε...

Άλλο το να συζητάμε αν θα βάλουμε ή όχι ΥΥ στο αυθαίρετο τμήμα (σιγά το πρόβλημα...)

και άλλο να μην βάλεις ΥΔ στο αυθαίρετο τμήμα.

Πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις ένα ΦΚ με ΥΔ ΚΧ (συζητήσιμη η ΥΥ)

και ένα δεύτερο ΦΚ για την ΥΥ του νομίμου τμήματος.

Αλλιώς προφανώς και βγαίνει φθηνότερο το πρόστιμο αφού η δήλωση θα είναι ψευδής.

 

 

ΥΓ> Το ζήτημα στο αν είναι βεράντα ή εξώστης έχει να κάνει με το αν έχει προσμετρήσει στην κάλυψη ή όχι. Με τον όρο βεράντα συνήθως αποκαλούμε τους αντίστοιχους σημερινούς ΗΧ ή υπαίθριους (όπως ο δικός σου). Γι αυτό υπήρχε η αρχική παρεξήγηση με τον Ιάσονα: ανέφερες εξώστη (αντί για βεράντα) οι οποίοι δεν μετρούν στην κάλυψη.

Edited by sagiasd
Link to comment
Share on other sites

Μα ήδη συνάδελφε την ΥΔ την έχω περάσει στο σύστημα μαζί με μια μικρή ΥΚ διότι έβγαλε και ενα μπαλκονάκι προς τον ακάλυπτο και έχει πληρώσει εφάπαξ το πρόστιμο και την αμοιβή μου. Επειδή όμως ανακάλυψα και την ΥΥ θέλω να τον πείσω να τη συμπεριλάβουμε και αυτή στο νέο πρόστιμο και απλά να πληρώσει τη διαφορά...γι'αυτό τσινάει.. :smile: . Το 1977 νομίζω δεν υπήρχε όρος ημι-υπαίθριος (ΓΟΚ 73). Αυτοί οι "όροι" είναι δική μας εμπνεύσεως...για να γλυτώνουμε μέτρα...τέλος πάντων...Η αρχική άδεια διότι πρόκειται περί προσθήκης ορόφου βγήκε το 1972. Έχω μόνο μια τομή από την άδεια και αυτή δεν είναι από τη όψη που υπάρχει ο εξώστης...πάντως από το ΔΚ ορόφου της άδειας όταν υπολογίζει τη κάλυψη ως ποσοστό του οικοπέδου συμπεριλαμβάνει και την βεράντα (συμφωνώ με τον ορισμό που έδωσες αλλά έχω δει να αναφέρονται και σε βεράντες ασκεπείς...δλδ πολύ πλατιά μπαλκόνια -εξώστες...δίνουμε δλδ τον ίδιο ορισμό για διαφορετικά πράγματα που μάλλον είναι λάθος ).

 

ΥΓ Τη βεράντα βέβαια την αφαιρεί από τα τετραγωνικά του διαμερίσματος.

Edited by maximos75
Link to comment
Share on other sites

Maxime καλημέρα

Γιατί λες ότι βγαίνει μικρότερο το πρόστιμο;

Φυσιολογικά (φαντάζομαι, έχεις συντ ΥΔ = 1,0) πρέπει να βγαίνει το ίδιο. Κι αν υπάρχει κάποια διαφορά (πόση? 30 - 40 € ) επειδή κάπου μπαίνει και συντ ΥΚ, αυτό συμβαίνει γιατί έτσι πρέπει να συμβεί:

Άλλο ΦΚ για τα αυθαίρετα τμήματα, άλλο για το νόμιμο...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.