Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέματα για διευκρίνιση μετά τις Τεχνικές Οδηγίες εφαρμογής του ΝΟΚ


Recommended Posts

προς καν62 όπου ο νομοθέτης ήθελε η μόνωση να είναι μέσα στο Δ,δ το έγραψε όπως στα υφιστάμενα κτήρια άρθρο 11 παρ6κ τώρα αν θα μελετάμε με διαστάσεις κτίστη και γιατί όχι σαφατζή ή κακής χάραξης κάτι το συνήθες είναι αλλο θέμα για συζήτηση.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 80
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ας το αφήσουμε αυτό τι θέμα. Θα λυθεί όταν πάμε πολεοδομία.

Άρθρο 4

Άδειες Δόμησης

παρ. 1στ & παρ. 1ζ (σε συνδυασμό με το άρθρο 5 παρ. 1 & 2 & με το άρθρο 29 παρ. 3)

Οι παράγραφοι 1στ και 1ζ του άρθρου 4 αποτελούν υποκατηγορίες της ευρύτερης κατηγορίας έκδοσης άδειας αλλαγής χρήσης, αλλά και την πλέον συνήθη.

Με το ν.4030/11, όπως τροποποιήθηκε με το ν.4067/12, ενημέρωση φακέλου άδειας δόμησης γίνεται ανεξάρτητα του χρόνου ισχύος της, δηλαδή για όσο χρόνο υφίσταται το κτίριο. Η αλλαγή μελετών που δεν τροποποιούν το διάγραμμα δόμησης της άδειας δόμησης γίνεται με ενημέρωση του φακέλου της άδειας, οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Οι εργασίες εσωτερικών διαρρυθμίσεων που δεν θίγουν τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου και δεν τροποποιούν τις εγκαταστάσεις αυτού, δεν απαιτούν την έκδοση άδειας δόμησης.

Από το παραπάνω τονισμένο, σωστά συμπεραίνω πως αν σε μια κατοικία αλλάξουμε θέση στην κουζίνα ή στο μπάνιο ή απο 2 δωμάτια κάνουμε 3 (χωρίς να θιχτεί ο Φ.Ο.), χρειάζεται άδεια δόμησης;

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Faethon

Όλα είναι φλου

Αυτό το «δεν τροποποιούν τις εγκαταστάσεις αυτού»

μοιάζει με την αναφορά της Λεμπέση στο Ν 4014 «η τροποποίηση στατικών αποτελεί παράβαση και εξ αυτού όλο το κτίσμα θεωρείται αυθαίρετο και πρέπει να δηλωθεί με τον 4014»

Ποιες όμως είναι οι περιπτώσεις τροπ/σης του στατικών πουθενά δεν ορίζονται

 

Είναι δυνατόν το μεγάλωμα εξώστη έστω και κατά 10 εκ να θεωρείται τροπ/ση στατικών; (θεωρητικά ΝΑΙ πρακτικά ΟΧΙ)

 

Έτσι και στην περίπτωσή σου

Η μετατροπή του 1 δωματίου σε 2 απαιτεί

σίγουρα την τροπ/ση των εγκαταστάσεων θέρμανσης και ηλεκτρολογικών

 

Άρα θεωρητικά ΝΑΙ –χρειάζεται άδεια- πρακτικά ΟΧΙ

Link to comment
Share on other sites

@Faethon11, από το διάβασμα του άρθρου 4, το θεωρητικό συμπέρασμα του @ΚΑΝΑ ή η υπόθεσή σου είναι σωστά.

Όμως, αν προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε το άρθρο σε αντιστοιχία με την πράξη, πρέπει μαζί με την τροποποίηση να βάλουμε και τις λέξεις κατασκευή, προσθήκη ή διασκευή εγκαταστάσεων που βρίσκονται στο ίδιο άρθρο.

Επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη σε τι κτήριο αναφερόμαστε, υπάρχον χωρίς αντίστοιχη μελέτη ή νεώτερο με μελέτη.

Αν τα δούμε όλα, βγάζω το συμπέρασμα ότι η τροποποίηση έχει την έννοια της πρόσθεσης ή αφαίρεσης εγκατάστασης (και μάλιστα εξαιρουμένων αυτών που περιλαμβάνονται στις παραγράφους 2 και 3).

Πχ. σε παλαιό κτήριο που χωρίζω σε δωμάτια και δεν έχω μελέτη θέρμανσης ή ηλεκτρικών να τροποποιήσω, γιατί να μην χρησιμοποιήσω τη διασκευή του 3δ ;

ή σε νεώτερο κτήριο που χωρίζω σε δωμάτια και έχω μελέτη θέρμανσης ή ηλεκτρικών να τροποποιήσω, γιατί να μην χρησιμοποιήσω τη διαδικασία ενημέρωσης μελετών του φακέλου χωρίς άδεια ("ανεξάρτητα του χρόνου ισχύος της, δηλαδή για όσο χρόνο υφίσταται το κτίριο") ;

Επίσης υπάρχει και η πιθανότητα η παραπάνω ενημέρωση των μελετών να γίνεται από το μελετητή-επιβλέποντα και κατά τη διάρκεια κατασκευής με άδεια δόμησης, σύμφωνα με την ηλεκτρονική διαδικασία του Ν.4030 ...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Υπερβάλλεις ... ψήγματα κριτικής διάθεσης στη λογική της προστασίας μας από τον νομοθετικό βούρκο κοπτοραπτικής ...

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημέρα.

 

1.Κατα Νοκ το 1.20 που μπορεί να προεξέχει το υπόγειο μετραει από την κάτω παρεια της πλακας η από την πάνω?Στην τεχνικη οδηγια δεν εχει καποιο σχημα.Eχει συζητηθει το θεμα κατα ΓΟΚ αλλα τωρα κατα ΝΟΚ τι ισχυει τελικα?

 

2.ορισμος ύψους στέγης:

Ύψος στέγης είναι η μεγαλύτερη κάθετη απόσταση από το σημείο έδρασής της έως το ανώτατο σημείο της και αν δεν ορίζεται διαφορετικά, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2,00 μ. από το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής

Απο την τεχνική οδηγία προκύπτει ότι το ύψος της στέγης μετραει από την κατω παρεια της δοκου και ότι :

Η κτιριου + Η στεγης < Η ΜΑΧ περιοχης + Η επιτρεπομενο στεγης

Σε αυτή την σχεση Το ύψος της στέγης μπορεί να υπερβεί το Η επιτρεπόμενο στέγης εφόσον γίνεται εξάντληση του συντελεστη σε υψος μικρότερο από το μέγιστο της περιοχής και με τήρηση πάντα της παραπάνω ανισοτητας.Μεχρι εδώ όλα καλα.

Εστω όπως φαίνεται στο σχήμα που επισυνάπτω ότι ανάμεσα στην στέγη και στον όροφο έχω πλακα και δεν κατασκευάζεται σοφιτα.

Πως μετριεται το ύψος του κτιρίου και πως το ύψος της στέγης?

Είναι σωστό το Α η το Β όπως φαίνεται στο σχήμα? Δεν είναι παραλογο σε αυτή την περιπτωση να μετρηθει το υψος του κτιριου μεχρι την κατω παρεια της δοκου?

 

3. τεχνικη οδηγια αρθρο 19

Εάν το δώμα του κτιρίου δεν είναι φυτεμένο κατά το άρθρο 18 του νόμου εξακολουθεί να ισχύει η διάταξη περί μη προσμέτρησης στην δόμηση της απόληξης κλιμακοστασίου και φρεατίου ανελκυστήρα μέγιστου ύψους έως και 2.40μ. από την τελικά διαμορφωμένη επιφάνεια του δώματος του κτιρίου

Όταν εξανλτω το συντελεστη σε υψος μικροτερο από Η επιτρεπομενο η αποληξη του κλιμακοστασιου δεν μπορει να εχει υψος μεγαλυτερο από 2.40? ισχυει η οχι δηλαδη κατα την αποψη σας η ανισοτητα: Η κτιριου+Η αποληξης < Η επιτρεπομενο + 2.40 μ ? (και αυτονοητα Η κτιριου< Η επιτρεπομενο)

Εαν δεν εχω φυτευση στο δωμα και εχω σταση ανελκυστηρα σε αυτο η αποληξη του ανελκυστηρα μπορει να εξεχει 2.40 πανω απο το μεγιστο επιτρεπομενο?(απο την οδηγια αυτο προκυπτει αλλα θελω μια επιβεβαιωση)

SX_A1.pdf

Edited by dimitris11140
Link to comment
Share on other sites

1. Το υπογειο μετραει μεχρι την πανω παρεια την της πλακας (λογικο και υπερ της ασφαλειας).

2. Τα σχηματα της Τεχνικης Οδηγειας ειναι για γελια. Προσωπικα αν η πλακα ειναι απο οπλισμενο σκυροδεμα και φτιαχτει ξυλινη στεγη, το υψος το μετρω απο την πανω παρεια της πλακας σκυροδεματος. Ας με διορθωσουν στην πολεοδομια.

3. Εδω δεν παιρνω θεση. Απλα στο υπουργειο δεν μπορουν να γραψουν εναν οικοδομικο κανονισμο της προκοπης και με τριπλες εμφανιζουν διαταξεις του παλαιοτερου κανονισμου που υποτιθεται εχουν αντικαθισταθει.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστω συναδελφε καταρχην για την αμεση απαντηση σου

1.Δεκτο το υπερ της ασφαλειας αλλα πολλες φορες και 20 εκατοστα σε μια μελετη ειναι πολυ χρησιμα

2.Και εαν ερθει ενας ελεκτης στο τελος και σου λεει τα δικα του πως εισαι καλυμμενος?

Edited by dimitris11140
Link to comment
Share on other sites

Αναφερομαι σε ξυλινη στεγη πανω σε πλακα απο οπλισμενο σκυροδεμα. Στις Τεχνικες Οδηγιες οι εικονες μιλουν για στεγη και φεροντα στοιχεια απο ιδιο υλικο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.