Μετάβαση στο περιεχόμενο

απορία για εκτός σχεδίου δόμηση - απόφαση νομάρχη


Driftakos

Recommended Posts

καλημέρα συνάδελφοι και καλή χρονιά να έχουμε

 

θα ήθελα τα φώτα σας πάνω σε ένα θέμα.

 

έχω ένα αυθαίρετο προς νομιμοποίηση (αν τελικά μπορεί να γίνει, δεν έχει ξεκαθαριστεί) και μου παρουσιάστηκε το εξής πρόβλημα

 

στο τοπογραφικό της άδειας αναφέρει οτι είναι εκτός οικισμού (Μερτικέικα Κορινθίας) αλλά εντός ζώνης 100 μ. όπου του δίνει αρτιότητα 1500 τμ. (το οικόπεδο είναι 2010 τμ με βάση το τοπογραφικό)

 

υπάρχει όμως και μεταγενέστερο τοπογραφικό για συμβόλαιο όπου το οικόπεδο το δηλώνει 2000 τμ αλλά μή άρτιο μή οικοδομήσιμο.

 

Επικοινώνησα με πολεοδομία Ξυλόκαστρου όπου μου είπαν οτι στα Μερτικέικα δεν υπάρχει ζώνη 100 μ. Το ΦΕΚ που ορίζει τους όρους δόμησης είναι το 235 Δ/1986 όπου αναφέρει μέσα οτι συνοδεύει την 7052/12.12.1985 απόφαση Νομάρχη.

 

Η απορίες μου είναι

1. Υπάρχει περίπτωση να υπάρχει η αναφερόμενη στο τοπογραφικό της άδειας ζώνη και να αναφέρεται μόνο στην απόφαση Νομάρχη?

2. Αν ναι, που μπορούμε να τη βρούμε γιατί σε αναζήτηση στο διαδίκτυο δεν βρήκα τπτ.

3. Υπάρχει περίπτωση να κάνει τόσο λάθος στο τοπογραφικο της άδειας?

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια και έχουν γίνει αυθαιρετες κατασκευές ή στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία άδεια?

Για τη ζώνη που αναφέρεις εφόσον η πολεοδομία σου είπε ότι δεν υπάρχει ζώνη 100 μ. τότε δε θα υπάρχει.

Αντιγράφοντας από τη δομική:

"Τα όρια της ζώνης ορίζονται σε κάθε περίπτωση με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από γνώμη του οικείου δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου και του ΚΣΧΟΠ. Εάν τα όρια δεν έχουν ορισθεί σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο προηγούμενο εδάφιο, θεωρείται ότι υφίσταται αυτοδικαίως ζώνη η οποία έχει πλάτος πεντακόσια (500) μ."

Όμως και πάλι άρτια είναι τα ακίνητα που είχαν την 24-4-77, ημέρα δημοσίευσης του ΠΔ/5-4-77 (ΦΕΚ-133/Δ/77), ελάχιστο εμβαδό δύο χιλιάδες (2000) τμ.

Επομένως όσα αναφέρει το πρώτο τοπογραφικό είναι εντελώς εσφαλμένα.

Οπότε είτε δεν εκδόθηκε ποτέ ΟΑ, είτε εκδόθηκε ολίγον μαιμού άδεια.

Link to comment
Share on other sites

ΟΑ εκδόθηκε, τουλάχιστον έχω σχέδια τα οποία είναι υπογεγραμμένα από την πολεοδομία. Και στο τοπογραφικό που τη συνοδεύει αναφέρει οτι απέχει 25 μ. από τα όρια του οικισμού, άρα είναι μέσα στη ζώνη 100 μ.

 

Η αυθαιρεσία έγκειται στο ότι έχει χτιστεί και υπόγειο, κάτι που στην άδεια δεν αναφέρεται. (το υπόγειο αυτό θα μπορούσε να είναι εξαρχής νόμιμο, δεν ξέρω - και δεν νμζ να με απασχολεί - γιατί δεν το έδειξαν στα σχέδια).

 

αν καταλαβαίνω την παράθεση από την δομική, η ζώνη αυτή υφίσταται σε κάθε περίπτωση, εκτός και αν ορίζεται κάτι διαφορετικό. Δηλαδή τι θέλω να πω, αν υπάρχει αυτή η ζώνη 500 μ, προφανώς το δεδομένο οικόπεδο που είναι στα 25 μ. είναι μέσα σε αυτή. και τα 2000 τμ το καθιστούν άρτιο. (ή δεν το έχω καταλάβει καλά? συγχωρέστε με, είμαι άπειρος σε αυτά τα θέματα. )

 

και επίσης, στη δεδομένη περίπτωση που έχω υπογεγραμμένα και εγκεκριμένα σχέδια, και υποθέτοντας οτι το τοπογραφικό είναι λάθος, με την άδεια τι γίνεται? βγαίνει άκυρη κ αρα το σπίτι αυθαίρετο?

 

επιπλέον (πολλές απορίες μαζεμένες, το ξέρω... συγνώμη αν σας κούρασα) υπάρχει περίπτωση όταν εκδόθηκε η άδεια (είναι του 89) να υπήρχε η εν λόγω ζώνη και να καταργήθηκε μεταγενέστερα? αν ναι, ο έλεγχος των αυθαιρεσιών γίνεται με βάση το τι ισχύει τώρα, ή την εποχή έκδοσης της άδειας?

 

ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Edited by Driftakos
Link to comment
Share on other sites

Οπως ειπες...η άδεια ειναι του '89...

Αυτο που λες οτι εχεις "μεταγενεστερο τοπογραφικο για συμβολαιο"

πότε εγινε, απο ποιόν και τί πουλήθηκε?

ή δεν εγινε τελικα συμβολαιο???

σου εστειλα ΠΜ

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

το μεταγενέστερο τοπογραφικό έγινε το 1992 από άλλο μηχανικο και αφορούσε τη δωρεά εν ζωή ενός μέρους του ακινήτου.

 

ευχαριστώ για το ΠΜ, απάντησα

Link to comment
Share on other sites

πάντως και εγώ για ζώνη των 500 μ γνωρίζω στα 20 χρόνια που είμαι μηχανικός , για ζώνη 100 μ δεν έχω ακούσει , ούτε τώρα ούτε στο παρελθόν για τα εκτός σχεδίου

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε καλή χρονιά

1. Ως προς τη ζώνη των 100 μ. . Αυτή (αν υπάρχει στη θέση της οικοδομής σου) ορίζει τμήμα του οικισμού με μεγαλύτερη αρτιότητα απ' ότι του "συνεκτικού".

Ο όρος ζώνη, στη συγκεκριμένη περίπτωση (οικισμοί με Π.Δ. του 85), αναγράφεται μόνο στο χάρτη καθορισμού ορίων και στην απόφ. νομάρχη μόνο και μόνο για να ορίσει τμήμα του οικισμού με διαφορετική αρτιότητα, και δεν έχει κάποια νομική ισχύ. Συνεπώς για να δείς πού ακριβώς είναι η οικοδομή, απλώς "κατέβασε" το συγκεκριμένο ΦΕΚ και μεγέθυνε το χάρτη. Αν τυχόν ο χάρτης δεν φαίνεται καλά, γράψε το mail σου, να σου το στείλω σε μορφή .pdf. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, αυτό που ισχύει είναι ό,τι αναγράφεται στο ΦΕΚ.

2 Δεν ξέρω αν η άδεια να είναι "μαϊμού" ή το τοπογραφικό μεταβίβασης είναι λάθος. Αν πάντως ισχύει το πρώτο, μπαίνει θέμα νομιμότητας της άδειας (δηλ. εξαπάτηση της Υπηρεσίας με ψευδές τοπογραφικό), οπότε το πράγμα μπερδεύεται πολύ (ενδεχομένως να είναι όλη η οικοδομή αυθαίρετη).

3. Γενικά να μην εμπιστεύεσαι όσα αναφέρονται στις άδειες. Να τα ψάχνεις μόνος σου εξ αρχής.

Link to comment
Share on other sites

Όντως αυτή η ζώνη των 100μ είναι άγνωστη και για εμένα...

Έχω ακούσει ζώνη 500μ από το όριο για οικισμούς προ 1923 και ζώνη 800μ για στάσιμους με κέντρο κάποια εκκλησία.

 

Ο δικός σου οικισμός τι είναι? Είναι προ 23, μικρότερος των 2000 κατοίκων, στάσιμος?

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

Επειδή έτσι όπως τα λες

συμπεραίνουμε πως με τα χρόνια το οικόπεδο μικραίνει,

καλύτερα να στήσεις τον σταθμό σου και να κάνεις μια αποτύπωση - εμβαδομέτρηση

Αν το βρεις γύρω στα 1.800 - 1.900 μ² μην εκπλαγείς..

Link to comment
Share on other sites

αρχικά, σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.

 

θα ξεκινήσω από το τέλος και θα πω στον συνάδελφο Brasco οτι αυτό είναι κάτι που φοβάμαι. βέβαια η άδεια είναι του 89 (Αρα και το τοπογραφικό) οπότε η ακρίβεια είναι δεδομένο πως θα είναι χαμηλή.

 

τώρα για το τι οικισμός είναι τα Μερτικέικα θα σε γελάσω και δεν το θέλω. έχω το ΦΕΚ με τα όρια του οικισμού και δεν αναφέρει τίποτα για ζώνη 100 μ. που/τι/πως βρήκε ο τότε μηχανικός και πως τη δέχτηκε η πολεοδομία είναι ένα θέμα.

 

το βασικό θέμα είναι τι κάνουμε τώρα. αυτό που σκέφτομαι σαν πιο δόκιμη λύση είναι να αναθέσει ο ιδιοκτήτης σε τοπογράφο της περιοχής να κάνει αποτύπωση και να αποφανθεί για το αν είναι η όχι οικοδομήσιμο. αλλά αν το βγάλει μη άρτιο μπλέκουμε με προβληματική άδεια. έχετε κάποια άλλη ιδέα?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.