Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας κατανομής δαπανών


aithilenio

Recommended Posts

Αγαπητοί φίλοι μηχανολόγοι.

Πολλοί απο εσάς με ξέρετε και σας ξέρω...

Ήθελα εδώ και καιρό να ανοίξω αυτό το θέμα (νομίζω είναι το πρώτο μου σε αυτό το φόρουμ) και αφορά την κατανομή δαπανών θέρμανσης.

Οι περισσότεροι μάλλον γνωρίζεται ότι είμαι υδραυλικός, ιδιαίτερα ενεργός τα τελευταία χρόνια σε ενεργειακά και τεχνικά θέματα.

Βλέπω πολλούς από εσάς να προσπαθείτε μέσα στην κρίση να πιαστειτε απο το ΠΕΑ για να μπορέσετε να επιβιώσετε επαγγελματικά.

Εγώ θα σας κάνω μία άλλη πρόταση.

Γνωρίζετε φίλοι μου που πονάει πιο πολύ το θέμα της κοινόχρηστης θέρμανσης;

Καθημερινά ρωτάω πολλούς φίλους μου μηχανολόγος, διαχειριστές, ακόμα και ιδιώτες και ο καθένας μου λέει τα δικά του.

Οι περισσότεροι θα σου πουν στις κακές κατασκευές, στις κακές μονώσεις, στο ακριβό πετρέλαιο κλπ κλπ κλπ...

Σπάνια κάποιος θα σου μιλήσει για τον πίνακα κατανομής δαπανών που συντάχθηκε βάση κάποιας μελέτης απωλειών και θέρμανσης... κάποτε....

Κανένας δεν μου έχει πει για τις πολυκατοικίες που κατασκευάστηκαν προ του 1985 όπου δεν υπάρχει πίνακας κατανομής δαπανών και τα χιλιοστά συμμετοχής βγαίνουν βάση του εμβαδού κάθε ιδιοκτησίας.

Αυτό φίλοι μου είναι και η αιτία που οι περισσότερες πολυκατοικίες είναι χρόνια σε διαμάχη.

Αυτός είναι ένας βασικό λόγος που οι περισσότερες πολυκατοικίες σήμερα (πέρα από το κόστος του καυσίμου) η μία μετά την άλλη σφραγίζουν την θέρμανση.

Γιατί κάποια διαμερίσματα αδικούνται. Και κάποια δυσμενή αδικούνται παράφορα.

Και αυτά τα διαμερίσματα που αδικούνται είναι αυτά που πρώτα πρώτα αποκόπτονται από την κεντρική θέρμανση και ψάχνουν να βρουν εναλλακτικές μορφές. Στην συνέχεια παρασύρουν και τους υπόλοιπους.

Από ότι έχω διαβάσει ο νομοθέτης στον πίνακα κατανομής δαπανών προσπαθεί να επιμερίσει τις απώλειες όλου του κουφαριού του κτίσματος αναλογικά.

Ο κόσμος όμως δεν το γνωρίζει αυτό και πολλές φορές βγάζει κακία...

Καλά να πάθει σου λέει αυτός που μου πήρε διαμέρισμα στον πέμπτο.

Αστον να πληρώνει τα μαλλιοκέφαλά του... Για να πάρει διαμέρισμα στο πέμπτο πάει να πει ότι είχε λεφτά.

Εμ δεν είναι έτσι. Τζάμπα το πήρε;

Θεωρώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολυκατοικιών στα αστικά κέντρα είτε δεν έχουν πίνακα κατανομής δαπανών είτε αυτός που έχουν είναι λάθος.

Έχοντας αυτό σαν δεδομένο πιστεύω ότι ανοίγετε ένας τεράστιος κύκλος εργασιών για σας αρκεί να ενημερώσετε τον κόσμο τη σημαίνει πινάκας κατανομής δαπανών και την αναγκαιότητα του.

Ετσι να μπορείτε να βρείτε εκεί έξω να κάνετε εξαρχής μελέτες απωλειών και να συντάξετε καινούργιους πινακίδες αναγκαστικά με θερμιδομέτρηση, μιας και θα έχετε να κάνετε με υφιστάμενα σώματα.

Φυσικά θα πρέπει και εσείς να μελετήσετε καλά την κατανομή δαπανών για να αποφευχθούν τα λάθη και η προχειρότητα του παρελθόντος.

 

Σκεφτείτε το.

Edited by aithilenio
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Επειδή είμαι μηχανολόγος και έχω ασχοληθεί κάπως με τη κατανομή δαπανών να σου πω ότι έχεις 1000 δίκια. Και εγώ αυτό προσπαθώ να κάνω , να προωθήσω όσο το δυνατόν να υπάρχει μια σωστή κατανομή δαπανών. Αλλά το θέμα είναι καθαρά νομικό. Σε μια πολυκατοικία ας πούμε που δεν έχει σωστή αντιμετώπιση του καταμερισμού θέρμανσης ένας μηχανολόγος όταν θα πάει να κάνει τη δουλειά του θα βρει άπειρα αδιέξοδα. Και να σου περιγράψω μερικά. Για να γίνει σωστή μελέτη κατανομής δαπανών χρειάζονται τα εμβαδά των επιφανειών καθώς και των παράπλευρων επιφανειών. Σίγουρα θα υπάρχουν αυθαιρεσίες , κάποιοι Η/Υ θα έχουν κλείσει. Δε σου λέει κανένας αν μπορείς να τους λάβεις υπόψη αλλά ούτε και το αντίθετο, άρα είσαι εκτεθειμένος. Άλλο παράδειγμα , αλλαγή της ισχύος των θερμαντικών σωμάτων. Ο νόμος λέει ότι για κάθε τροποποίηση των θερμαντικών σωμάτων ή της αρχιτεκτονικής των χώρων (προηγούμενο πρόβλημα) ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να πληρώσει για να γίνει καινούρια μελέτη κατανομή δαπανών. Ναι αλλά πως να γίνει νέα μελέτη αφού η ισχύ των σωμάτων δεν μπαίνει στον υπολογισμό. Άρα θα βγάλει το ίδιο αποτέλεσμα. Στον υπολογισμό μπαίνουν οι απώλειες του χώρου όπου βάση αυτών τοποθετούμε τα αντίστοιχα σώματα. Μιλάει για υποχρεωτική θερμιδομέτρηση , αλλά πόσοι ακόμα χρησιμοποιούν ωρομετρητές; Καταλαβαίνεις πόσα προβλήματα δημιουργούνται. Υπάρχει τεχνική οδηγία πάνω από 5 χρόνια που τα διορθώνει αυτά αλλά ακόμα δεν έχει εγκριθεί. Εγώ δυσκολεύομαι να βάλω την υπογραφή μου σε ένα τόσο θολό τοπίο όσο και να θέλω να ασχοληθώ, και για να πω την αμαρτία μου 2 -3 περιπτώσεις δε τις υπέγραψα. Μετά είναι και οικονομικό το θέμα. Εγώ να κάτσω να βγάλω όλες τις απώλειες , να μετρήσω τις επιφάνειες που κλείστηκαν (αν υπάρχουν σχέδια) ακόμα να μετρήσω κ όλες τις επιφάνειες ακόμα και αν δεν υπάρχουν σχέδια και να φτιάξω μια σωστή κατανομή δαπανών. Να έχω όλη τη καλή διάθεση να κάνω τρομερή έκπτωση γιατί είναι για υπάρχον κτίριο και να σταματήσουν τη γκρίνια οι ένοικοι , πόσο είναι διατεθιμένος να σου δώσει ο άλλος για ένα ''πινακάκι'' όπως θα σου πει στο τέλος;

Link to comment
Share on other sites

Η δική μου εμπειρία είναι ότι οι αδικίες σε μια πολυκατοικία δεν αφορούν τόσο στον πίνακα κατανομής δαπανών, όσο στην προβληματική υλοποίηση της εγκατάστασης θέρμανσης σε συνδυασμό με την κατά συντριπτική πλειοψηφία χρήση ωρομετρητών. Συνηθισμένο φαινόμενο η αστοχία σε διαμερίσματα ιδίως των ψηλότερων ορόφων, λόγω έλλειψης υδραυλικής εξισορρόπησης. Οι θερμιδομετρητές θα ήταν μια κάποια λύση σε πολλές περιπτώσεις. Δε ζεσταίνονται που δε ζεσταίνονται οι άνθρωποι, μη πληρώνουν και τα μαλλιοκέφαλά τους...

Link to comment
Share on other sites

Πως να πείσεις τη γιαγιά ή τον παπού να μπεί σε έξοδα νέας μελέτης, ειδικά όταν πληρώνει λίγα σε σχέση με τους άλλους και υποψιάζεται ότι η καινούργια μελέτη θα του βγάλει να πληρώνει περισσότερα?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Η δική μου εμπειρία είναι ότι οι αδικίες σε μια πολυκατοικία δεν αφορούν τόσο στον πίνακα κατανομής δαπανών, όσο στην προβληματική υλοποίηση της εγκατάστασης θέρμανσης σε συνδυασμό με την κατά συντριπτική πλειοψηφία χρήση ωρομετρητών. Συνηθισμένο φαινόμενο η αστοχία σε διαμερίσματα ιδίως των ψηλότερων ορόφων, λόγω έλλειψης υδραυλικής εξισορρόπησης. Οι θερμιδομετρητές θα ήταν μια κάποια λύση σε πολλές περιπτώσεις. Δε ζεσταίνονται που δε ζεσταίνονται οι άνθρωποι, μη πληρώνουν και τα μαλλιοκέφαλά τους...

 

Φίλε gaskouk πίστεψε με εδώ και δύο χρόνια παρακολουθώ όλες τις πολυκατοικίες που μπαίνω για την παραμικρή βλάβη....

Όλες οι πολυκατοικίες πονάνε στα δυσμενή διαμερίσματα....

Ποια είναι αυτά;

Αυτα του πέμπτου και αυτά του πρώτου με πιλοτή....

Κυριολεκτώ όταν λέω σχεδόν όλες.

Οι κακοτεχνίες θεωρώ ότι έχουν σχέση με την ολική χαμηλή απόδοση μιας πολυκατοικίας και σπανίως με την ατομική....

Γιατί αν μιλάμε για πολυκατοικίες μετά το 85 σχεδόν όλες έχουν αυτονομία....

Όταν έχουμε αυτονομία η εξισορρόπηση σπάνια παίζει κάποιο σημαντικό ρόλο για να για να αδικείται κάποιος έναντι αλλουνού....

Άλλωστε μην ξεχνάς ότι τα αδικημένα είναι και αυτά τα διαμερίσματα του πρώτου με πυλωτή....

Η εξισορρόπηση παίζει σημαντικό ρόλο στις πιο παλαιές πολυκατοικίες με δισωλήνιο σύστημα μιας και αυτές όταν λειτουργεί η θέρμανση είναι όλα τα διαμερίσματα ενεργά....Αλλά αυτές οι πολυκατοικίες έτσι και αλλιώς δεν έχουν πίνακα κατανομής δαπανών μιας και είναι πριν το 85.

Για αυτό μίλησα ότι κακές μελέτες θέρμανσης, λάθος πίνακες κατανομής δαπανών, πολυκατοικίες χωρίς καθόλου πίνακες η για πολυκατοικίες που δεν μπήκαν τα σώματα που προέβλεπε η μελέτη.

Όλες αυτές οι πολυκατοικίες μπορούν να προσφέρουν πολύ δουλειά στους μηχανολόγους.

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

Από προσωπική εμπειρία σε έργα θα πώ το εξής:

Από την στιγμή που έχει μπει το μικρόβιο του αλληλοσπαραγμού και της σύγκρουσης των ιδιοκτητών σε μια πολυκατοικία

οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θέλουν να αποκοπούν από τον κοινόχρηστο λογαριασμό και ας κόψουν τον λαιμό τους οι υπόλοιποι!

Δεν ενστερνίζομαι την άποψη αυτή αλλά δεν βλέπω τρόπο να μπορώ να πίσω τους μανουριασμένους συνιδιοκτήτες μιας πολυκατοικίας για το αντίθετο

Μονη λύση στις περιπτώσεις αυτές η ατομική θέρμανση. βλ. λεβητάκια αερίου, αντλίες θερμότητας-split.

Αν με ρωτούσες ως μηχανολόγο τι θα πρότινα ως λύση σε παλιες πολυκατοικίες σίγουρα δεν θα ήταν η αυτόνομη θέρμανση αλλά δυστηχώς οι ιδιοκτήτες δεν καταλαβαίνουν.

Το μόνο που βλέπουν είναι ο ιδιοκτήτης του Α3 που δεν πληρώνει την λογαριασμό και όχι το συλογικό συμφέρον.

Διότι το μόνο προτέρημα της ατομικής θέρμανσης είναι η αυτονομία του λογαριασμού. Τπτ παραπάνω.

Μόνο σαν σύνολο εγκατεστημένης ισχύς να το πάρεις καταλαβαίνεις οτι η κατανάλωση του καυσίμου (π.χ. αέριο)

είναι πολύ μεγαλύτερη από οτι με κετρική θέρμανση.

και εξηγώ.

Πολυκατοικία με 10 διαμερίσματα. 5Χ50τ.μ. και 5χ100=750τ.μ.

Απώλειες 150kw.

Θέλεις λέβητα 180 kw. (κατα προτίμηση 2βάθμιο)

Αν βάλεις λεβητάκια τότε θέλεις 10*24kw=240kw.

Αμέσως μια διαφορά κατανάλωσης 7 m3/h αέριο σε max λειτουργία!

 

Άλλο παράδειγμα:

Τροποποίηση της παραπάνω πολυκατοικία από κεντρική σε ατομική θέρμανση.

Μέσο κόστος εγκατάστασης ατομικού λέβητα (επίτοιχου):3.000

Διαμερίσματα: 10

Σύνολο: 30.000

Με το ποσό αυτό πετάς αντιστάθμιση, θερμιδομέτρηση, ηλιακούς, θερμομόνωση και έχεις εξοικονόμηση 30-40%

Με την ατομική θέρμανση πληρώνεις τα ίδια με πρίν απλά έχεις ξεχωριστό λογαριασμό!

Και στην τελική αν ήθελες αυτονομία στους λογαριασμούς σου ας αγόραζες μονοκατοικία.

Απ την στιγμή που ζείς σε πολυκατοικία πάντα θα υφίσταται κοινόχρηστος λογαριασμός(ΔΕΗ, νέρο, καθαρισμός,ανελκυστήρας, εκδοση κοινοχρήστων κτλ)

 

Το θέμα είναι οτι οι ιδιοκτήτες απλά ΔΕΝ ΝΙΩΘΟΥΝ!

Edited by qwert
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Παρα πολυ ωραίο πόστ qwert.

Είμαι όμως σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα ξαναγυρίσουν στις κεντρικές θερμάνσεις αρκεί κανείς να του πείσει ότι αν εφαρμόσουν ότι λέει ο νόμος θα βγουν συνολικά ωφελημένοι και προπαντός δίκαια....

Εδω όμως οι μηχανολόγοι θα πρέπει να πληρωθούν και να κάνουν καλά την δουλειά τους...

Για αυτό επιμένω ότι πρέπει να μελετήσουν καλά την κατανομή δαπανών και να βγουν εκεί έξω και να μασάνε σίδερα.

Στην κάθε βλακεία που θα τους λέει ο καθένας θα τον αποστομώνουν εν ριπή οφθαλμού.

Αν είναι να μπουν σε πλειστηριασμό και να επικρατήσει το άρπα κόλα καλύτερα να μην γίνει τίποτα.

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Εγω νομιζω οτι οσο και καλα μελετημενο/κατασκευασμενο/ρυθμισμενο και αν ειναι η κεντρικη θερμασνη και η καταναμοη παλι θα υπαρχει προβλημα σε πολλες περιπτωσεις.

Οταν καποιος ζοριζεται οικονομικα θα σταματησει να την δουλευει ή θα την χρησιμοποιησει ελαχιστα. Αυτο οδηγει στα γνωστα αποτελεσματα (μειωση του βαθμου αποδοσης*) με αποτελσμα να αναγκασει και τους υπολοιπους να κανουν το ιδιο. Στο τελος η ατομικη ειναι μονοδρομος.

Ο centervak αναφερε πολυ σωστα τις δυσκολιες να γινει μια νεα κατανομη δαπανων. Και επειδη το προβλημα στην ουσια ειναι οικονομικο, κανεις δεν θα θελει να πληρωσει την μελετη και να βαλει τα σωστα υλικα.

Ο qwert εθεσε πολυ σωστα το θεμα συνεργασιας και οχι μονο.

 

Δυστυχως ειναι πολυ επικυνδυνο θεμα, αφου στο τελος βλεπω να πληρωνει "την νυφη" ο μηχανολογος.

 

 

* ΘΑ σας δωσω ενα παραδειγμα γιατι η κεντρικη θερμανση ππαει περιπατο. Στη πολυκατοικια που διαμενω, για το μην Ιανουαριο οι ωρες που εγραψαν ΟΛΟΙ οι ωρομετρητες ηταν 34!!!!! Ουσιαστικα ο λεβητας δουλευει για να ζετανει το λεβητοστασιο και οχι τα διαμερισματα.

Εγω με 18ωρες (ας οψεται το μωρο) πληρωσα 260€ για θερμανση. Οποτε μπορω να κανω κατι διαφορετικο απο το να βρω ατομικες λυσεις?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

να θεσω ενα προβληματισμο ...

σε πολυκατοικια με οροφοδιαμερισματα και μονοσωληνιο συστημα με αυτονομια εχει 5 διαμερισματα .. οι 3 θελουν να βαλουν πετρελαιο ο ενας εχει λεβητα ξυλου και δεν ενδιαφερεται και ο αλλος κλιματιστικα ... αυτοι που θελουν να βαλουν πετρελαιο επιμενουν να πληρωσουν και το παγαιο και οι αλλοι ... το εβγαλαν μονοι τους 20% δια του 5 ο καθενας .... εγω πιστευω οτι αφου τα αλλα δυο διαμερισματα θερμενονται με αλλο τροπο δεν χρειαζεται να πληρωσουν τιποτα γιατι δεν εχουμε κανενα κερδος για κανεναν και καμια απωλεια για κανεναν αφου και τα 5 διαμερισματα θερμαινονται .... τι λετε..;

Edited by george68
Link to comment
Share on other sites

Κάποια στιγμή να μας λυπηθείτε με τα μεγάλα κείμενα, είπαμε να βοηθήσουμε κανέναν ιδιώτη, να βοηθήσουμε κανένα Συνάδερφο αλλά τα ματάκια μας τι φταίνε να διαβάζουν τεράστια?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.