Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικόπεδο στα ορια οικισμού (εντός & εκτός)


Recommended Posts

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι, 

για οικισμούς προ του 1923 χωρίς εγκεκριμένα όρια αλλά με σκαρίφημα ορίων, οικόπεδο τέμνεται και βρίσκεται εντός και εν μέρει εκτός του σκαριφήματος και εντός ζώνης. Για την αρτιότητα ισχύει ό,τι ισχύει και για τους κάτω των 2000 κατοίκων; Αρτιότητα πως λαμβάνεται; 

Link to comment
Share on other sites

Εντός οικισμού θεωρείται όσο κόβει το όριο. Αν το εμβαδόν που είναι εντός εμπίπτει σε παρέκκλιση (βάσει χρόνου δημιουργίαε γεωτεμαχίου), είσαι ΟΚ

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτό είχα απορία, συνεπώς πρέπει το εμβαδό του τμήματος που τέμνεται λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο δημιουργίας του γεωτεμαχίου να πιάνει την παρέκκλιση. Αντίθετα με τους οριοθετημένους που και 3 τμ να βρίσκονται εντός λαμβάνεις όσα τετραγωνικά χρειάζεσαι για να πάρεις την αρτιότητα, σωστά;

Link to comment
Share on other sites

Ναι. Στους προ 23 οικισμούς δεν υπάρχει η "θεωρητική" αρτιότητα όπως σε οικόπεδα εν μέρει εντός και εν μέρει εκτός οριοθετημένων οικισμών.

Δες και εδώ

Edited by Pavlos33
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
On 10/18/2022 at 7:24 PM, Pavlos33 said:

1. Σωστά, 2. 400 τμ στο εντός οικισμού τμήμα ή 186 τμ στο εκτός για χρήση κατοικία (Ν. 4759). 3. Ναι με έγκριση Σ.Α για να πάει από το εντός στο εκτός, τηρώντας τις αποστάσεις της εκτός σχεδίου δόμησης.

Κοινή λογική. Ένα κτίριο θα ακολουθεί τους κανονισμούς του πολεοδομικού καθεστώτος που υπάγεται. Θα το τοποθετήσεις στο εντός οικισμού ή στο εκτός. Αν πατάει ταυτόχρονα πως θα εξεταστεί το κτίριο; 

 

 

Έχοντας διαβάσει όλο το νήμα  (Νομίζω  κιόλας) δεν είδα αναφορά κάπου για την κάτωθι απάντησης της ΔΟΚΚ.

Θεωρούμε ότι την έχει αντικαταστήσει η τροποποίηση της παράγραφου 12 του άρθρου 10 του νόμου 4315/2014?

Γιατί έτσι όπως σκέφτομαι μάλλον συμπληρωματικά δρουν και όχι ανατρεπτικά η μεταγενέστερη της πρώτης.

 

Δηλαδή ότι παίρνει όλη την δόμηση και των δύο τομέων 186+400  αρκεί κατά την ανοικοδόμηση να τηρείς πλάγια όρια του κάθε τομέα

 

7555079.pdf

Edited by kapnicious
Link to comment
Share on other sites

Δεν λαμβάνεται σε καμία περίπτωση αθροιστικά η δόμηση, αλλά κάθε φορά η δόμηση προκύπτει από τον τομέα που θα τοποθετηθεί το κτίριο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Kαλησπέρα,

Έχω την εξής περίπτωση οικοπέδου. Να αναφέρω πως έχω διαβάσει όλα τα παραπάνω, αλλά ακόμη δεν έχω καταλάβει το εξής με την θεωρητική αρτιότητα. Περιγράφω την περίπτωση για να καταλάβετε την ερώτησή μου.

Έχω ένα οικόπεδο με πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο (πλάτους 4 μ) γύρω στα 50 μ. Το οικόπεδο τέμνεται από το όριο  οικισμού του 1985 (οικισμός κάτω των 2000 κατοίκων). Το πρόσωπο στον κοινόχρηστο που βρίσκεται εντός οικισμού είναι 5μ. και τα υπόλοιπα 45 βρίσκονται στο εκτός οικισμού τμήμα.

Επιπλέον εντός οικισμού έχει 170 τμ, ενώ εκτός 2100 τμ. Η αρτιότητα στον οικισμό είναι στα 1500 τμ.

Οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να βρουν τους τίτλους του ακινήτου, ώστε να προϋφίστανται το ακίνητο του 1985. 

Και αυτό γιατί όπως το καταλαβαίνω πρώτον η θεωρητική αρτιότητα έχει να κάνει με το ΣΔ και δεν σημαίνει ότι σε κάνει κατά κανόνα άρτιο αν σου υπολείπεται στο εντός οικισμού το εμβαδόν μέχρι την κατά κανόνα αρτιότητα (σωστά;)

Και δεύτερον δεν έχω επαρκές μήκος προσώπου στο εντός οικισμού, όπως αναφέρεται στο νόμο του 2011.

Ακόμη και αν είχα το απαιτούμενο πρόσωπο, πάλι δεν θα έπρεπε το ακίνητο να προϋφίστανται του 1985; Η θεωρητική αρτιότητα δεν θα το "έκανε" κατά κανόνα άρτιο; Σωστά;

 

Θα ήθελα τη γνώμη σας στο παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

Βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της θεωρητικής αρτιότητας, είναι να μην υπάρχει κατάτμηση μετά το 85 (=ύπαρξη του οικοπέδου προ 1985).

Αν διασφαλιστεί αυτό, επί πλέον, δεν έχεις πρόβλημα μήκους προσώπου.

Άλλο σημαντικό στοιχείο: ο δρόμος να προϋφίσταται του 85, προκειμένου να μη μπλέξεις με διαδικασία κύρωσης.

Η θεωρητική αρτιότητα δεν αφορά στο Σ.Δ., αλλά στην αρτιότητα-οικοδομησιμότητα αυτή καθεαυτή

Η επιτρεπόμενη δόμηση, έπεται

Edited by tetris
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα συνάδελφοι

Συνοψίζοντας τα όσα έχουν γραφεί όλα αυτά τα χρόνια, όσον αφορά τη δόμηση του εκτός σχεδίου τμήματος, καταλήγω πως υπάρχουν δύο αντικρουόμενα έγγραφα.

 

Αφενός το ΦΕΚ-181/Δ/3-5-85,άρθρο 7, παρ. 1, όπως έχει τροποποιηθεί , το οποίο αναφέρει : "Σε ιδιοκτησία που τμήμα της εμπίπτει εν μέρει εντός του ορίου οικισμού και εν μέρει εκτός αυτού, ο επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης προκύπτει για το εκτός οικισμού τμήμα βάσει των κείμενων διατάξεων για την εκτός σχεδίου δόμηση εφόσον έχει την αρτιότητα ως προς το εμβαδόν του."

Αφετέρου, το Εγγρ-39518/5-7-89, το οποίο αναφέρει " 2) Εάν το εναπομένον εκτός των ορίων του οικισμού τμήμα του οικοπέδου δεν είναι άρτιο κατά τον κανόνα ή κατά παρέκκλιση, δεν αντιστοιχεί σε αυτό το τμήμα συντελεστής δόμησης (σδ)." 

Ο κανόνας για την αρτιότητα της εκτός σχεδίου απαιτεί πέρα από εμβαδόν, και πρόσωπο σε αναγνωρισμένο δρόμο.

Δεν μπορώ λοιπόν να καταλήξω αν μπορεί να οικοδομηθεί το εκτός σχεδίου τμήμα γεωτεμαχίου, στην περίπτωση που  το εντός οικισμού τμήμα του είναι άρτιο ( κατά κανόνα ή παρέκκλιση ) και το εκτός οικισμού τμήμα του έχει μεν το εμβαδόν του κανόνα ( πχ 10 στρέμματα)  αλλά δεν έχει το απαιτούμενο πρόσωπο ( πχ τυφλό ή πρόσωπο σε μη αναγνωρισμένο δρόμο, ή μη επαρκές πρόσωπο σε αναγνωρισμένο δρόμο).

Ποια είναι η γνώμη σας?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

Edited by frixos-civil
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.