Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικόπεδο στα ορια οικισμού (εντός & εκτός)


Recommended Posts

Πέραν της προσωπικής μου άποψης περί δικαίου, δυστυχώς αυτό το σημείο επί 30 σχεδόν χρόνια τώρα δεν έχει διευκρινιστεί. Οπότε τηρώ σοβαρή επιφύλαξη και προσωπικά το αντιμετωπίζω όπως αναφέρω στις προηγούμενες δημοσιεύσεις. Ο συνάδελφος ας κάνει αυτό που προτείνω.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα με το σκεπτικό του Παύλου.

Πέρα για πέρα σωστός ο συλλογισμός του.

Πάντα σκεφτόμουν τα ίδια πράγματα όσων αφορά το σχετικό άρθρο το "εντός - εκτός". 

Δίκαιο έχει όμως ο tetris.

Όταν νομοθετούν κάποιοι σαν τον Χατζηδάκη!! Τι μπορείς να περιμένεις??

Δες π.χ. τον νόμο έκτρωμα αυτού του κυρίου!

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Έχω ένα γεωτεμάχιο 8 στρέμματα περίπου το οποίο τέμνεται από οικισμό <2000κατοίκων. Το γεωτεμάχιο είναι παλιό (προ '85). Το εντός τμήμα είναι περίπου 900 τ.μ. έχει πρόσωπο σε δημοτικό δρόμο εντός ο οποίος έχει πλάτος 4 μέτρα αλλα σε ενα μικρό τμήμα του δρόμου αυτού νότια το πλάτος γίνεται 3 μέτρα.Το εκτός 7,100τ.μ..είναι εντός Ζώνης Οικιστικού ελέγχου. Προσπαθώ να προσδιορίσω την μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση και αν πρέπει να κάνω κάποια κίνηση κατάτμησης κλπ

Ο οικισμός έχει αρτιότητα 1000τ.μ., ενώ η ζοε αναφέρει ότι :

Quote

Κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας : 4.000 τ.μ
με εξαίρεση τα γήπεδα που προορίζονται για χρήσεις
οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων (Κάμπινγκ), των οποίων η αρτιότητα ορίζεται σε 8.000 τ.μ.
β. Κατά παρέκλιση του προηγούμενου εδαφίου α θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα γήπεδα που προορίζονται για κατοικία και έχουν κατά την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος διατάγματος αρτιότητα 2.000 τ.μ.
5. Για τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις ορίζεται μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 7,5 μ.
6. Για τις οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (Κάμπινγκ) ορίζεται μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων 4,5 μ.
7. Για την κατοικία ορίζονται μέγιστη επιτρεπόμενη συνολική επιφάνεια των κτιρίων 200 τ.μ. και μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 7,5 μ.
8. Για τα κέντρα αναψυχής ορίζονται μέγιστη επιτρεπόμενη συνολική επιφάνεια των κτιρίων 200 τ.μ. και μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 4,5μ.
9. Οι όροι και περιορισμοί δόμησης των εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας καθώς και οι λοιποί όροι και περιορισμοί δόμησης των λοιπών επιτρεπομένων χρήσεων είναι αναφερόμενοι στις διατάξεις των από 6.10.1978 π.δ/τος (ΦΕΚ 538/Δ) όπως τροποποιήθηκε με το από 20.1.1988 π.δ./γμα (ΦΕΚ 61/Δ) και από 24.5.1985 π.δ/τος (ΦΕΚ 270/Δ).

1. Αντιλαμβάνομαι ότι μπορώ να θεωρήσω ότι έχω θεωρητικά 1 στρέμμα εντός οικισμού καθώς τέμνεται από το όριο του οικισμού;. Αλλά για να θεωρηθεί οικοδομήσιμο με τους όρους του εντός πρέπει να παραχωρηθεί στον Δήμο τμήμα του οικοπέδου που ο δρόμος γίνεται μόνο 3 μέτρα πλάτος;

2. Εάν πραγματοποιήσω κατάτμηση σήμερα, και το χωρίσω σε 2 γεωτεμάχια, ένα 5 στρέμματα εκτός και το άλλο π.χ. 3 στρ.. με τμήμα εντός & εκτός. Μπορώ να θεωρήσω ότι έχω θεωρητικά 1 στρέμμα εντός οικισμού στο νέο 3άρι γεωτεμάχιο ή επειδή σήμερα (μετά το 1985) θα γίνει η κατάτμηση δεν μπορώ να το θεωρησω έτσι;

3. Η επιτρεπόμενη δόμηση όπως έχει σήμερα το γεωτεμάχιο των 8 στρεμμάτων για κατοικία είναι 200τ.μ. (εκτός) και θα γίνει 400τ.μ. (max οικισμού) όταν παραχωρηθεί (διαπλάτυνση) δρόμος, ή 200 τώρα και θα γίνει 200+400 τ.μ=600τ.μ. όταν παραχωρηθεί (διαπλάτηνση) (άρθρο 7 <2000κατοίκων). Διαβαζοντας το άρθρο 7 και συγκεκριμένα το: (Όταν το τμήμα που εμπίπτει εκτός του ορίου οικισμού δεν έχει την αρτιότητα ως προς το εμβαδόν του, δεν αντιστοιχεί σε αυτό το τμήμα συντελεστής δόμησης και η τοποθέτηση των οικοδομών μπορεί να γίνει, σύμφωνα με τα παραπάνω) λεει εμμέσως ότι για κάθε τμήμα αντιστοιχεί συντελεστής δόμησης, δηλαδή 600τ.μ. max.🫢

4. Για ανέργεση ξενοδοχείου,το νέο χωροταξικό 4759/2020 αναφέρει ότι δεν εφαρμόζεται στις ζοε. Διαβάζοντας το διάταγμα της ζοε που παρέθεσα δεν βρήκα να αναφέρει κάτι για σ.δ. για ξενοδοχεία αλλά μόνο ύψος, και αναφέρεται το 6.10.1978 π.δ/τος (ΦΕΚ 538/Δ) στο οποίο άρθρο 8 αυτού αναφέρει για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις:

-Συντελεστής δόμησης 0,2.

-Ποσοστό κάλυψης 20%.

4a. Ισχύει το 6.10.1978 π.δ/τος (ΦΕΚ 538/Δ);

5α. Στην περίπτωση που δεν γίνει διαπλάτυνση του δρόμου (παραχώρηση) στο εντός οικισμού τμήμα. Τα νέα κτίρια θα πρέπει να τοποθετηθούν μόνο στο εκτός τμήμα μη καλύπτοντας το εντός τμημα;

5β. Στην περίπτωση που γίνει διαπλάτυνση του δρόμου (παραχώρηση) στο εντός οικισμού τμήμα. Όποιο νέο κτίριο τοποθετηθεί στο εντός δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τον επιτρεπόμενο σ.δ./κάλυψη/όγκο των εντός όρων δόμησης;

entos_ektos.png

Link to comment
Share on other sites

1. Εδώ δεν υπάρχει ανάγκη θεωρητικής αρτιότητας, διότι το εντός οικισμού τμήμα ως προυφιστάμενο του 1985 είναι άρτιο με όποιες διαστάσεις και εμβαδον και αν είχε κατά την δημοσίευση του ΠΔ του 85 (181 δ) εκτός και αν στην απόφαση οριοθέτησης αναφέρεται διαφορετικά. Οπότε παραχωρώντας εδαφική λωρίδα ώστε το ημιπλάτος δρόμου σε όλο το πρόσωπο του εντός οικισμού τμήματος, να γίνει 2 μ (ή μεγαλύτερο αν ορίζεται από ειδικές διατάξεις οικισμού ή περ/κης ενότητας) έχεις το οικοδομήσιμο τμήμα σου , το οποίο για χρήση κατοικίας σου δίνει 400 τμ (Ε>700 τμ)

Η κατάτμηση δεν μπορει να γίνει διότι στο εντός οικισμού τμήμα έχεις 900 τμ άρα <1000 τμ που είναι η αρτιότητα. Συνεπώς θα δημιουργούσες εντός οικισμού μη άρτιο μη οικοδομήσιμο. Στο εκτός οικισμού δεν έχεις αναγνωρισμένο δρόμο.

Επιπλέον, δες παλιότερες δημοσιεύσεις, η δόμηση στο ενιαίο ως έχει σήμερα, ακίνητο δεν παει αθροιστικά. Έχεις ενιαίο ακίνητο με δυο διαφορετικούς τομείς όρων δόμησης (εντος με το 181 δ/85 και το εκτός , με όρους ΖΟΕ, ΦΕΚ 181/Δ/85, ν. 4759/20 και αξιολογείς και την απόφαση 176 /23 ΣτΕ). Αναλόγως που θα τοποθετήσεις την οικοδομή, παίρνεις και τον ΣΔ σου. Πχ αν την βάλεις στο εντός χτίζεις 400 τμ για κατοικία. Αν υποθέσουμε ότι και το εκτός είναι οικοδομήσιμο παίρνεις τον ΣΔ που σου ορίζει η εκτός σχεδίου δόμηση (πχ 200+0,05 *(Ε-4.000)... αν η ΖΟΕ παραπέμπει στο ΦΕΚ 181/Δ/85).

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Pavlos33 said:

 Αναλόγως που θα τοποθετήσεις την οικοδομή, παίρνεις και τον ΣΔ σου.

Αν την τοποθετήσω και στο εντός και εκτός τμήμα,ποιον Σ.Δ. θα πάρω;. Φαντάζομαι τον μέγιστο χωρίς να υπερβαίνω επιτρεπόμενη δόμηση,κάλυψη, όγκο σε κάθε τμήμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.