Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικόπεδο άρτιο μόνο ως προς το εμβαδόν


Recommended Posts

Οικόπεδο με κατοικία προ του ´55 έχει το απαιτούμενο εμβαδόν αρτίοτητας στον κανόνα αλλά όχι το πρόσωπο στον κανόνα ή στην παρέκκλιση και μάλιστα ούτε καν 5.00μ. (4.40μ.). Το οικόπεδο υφίσταται ως έχει σήμερα από το έτος 1964 ενώ η ένταξη στο σχέδιο πόλης έγινε το 1969. Τα όμορα οικόπεδα κατάφεραν με ψευδή Τοπογραφικά Διαγράμματα να εκδώσουν οικοδομικές άδειες, δείχνοντας το οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο. Σήμερα λόγω της ύπαρξης αυτών των οικοδομών είναι αδύνατη η τακτοποίηση για την απόκτηση προσώπου στον κανόνα ή στην παρέκκλιση.

Από έρευνα σε διάφορες υπηρεσίες πρόεκυψε ότι :

1. Ο συνδυασμός της διάταξης των θεωρητικών μεσότοιχων (4.40+0.30+0.30=5.00μ.) σε συνδυασμό με το άρθρο 25 του Ν.1337/83 (όπως ισχύει σήμερα) δεν είναι εφικτός αφού θεωρούνται ευεργετικές διατάξεις.

2. Το οικόπεδο επειδή έχει κάποιο πρόσωπο σε δρόμο δεν θεωρείται τυφλό και δεν μπορεί να οικοδομηθεί κατ´ εξαίρεση με απόφαση Περιφερειάρχη.

Η μόνη λύση είναι να συνενωθεί με όμορο οικόπεδο αλλά δεν το επιθυμούν οι ίδιοκτήτες τους ;

Υπάρχει λύση στο αδίεξοδο ;

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δύσκολα τα πράγματα.

Σίγουρα το να καταγγελθούν οι γείτονες δεν είναι λύση ώστε να ακυρωθούν οι άδειες τους καταλαβαίνεις γιατί.

Αν δεν μπορεί να τακτοποιηθεί θα έπρεπε να προσκυρωθεί στους όμορους.

Δεν συμφωνούν στη συνένωση οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου ή οι όμοροι?

Δε μπορώ να δώ άλλη λύση όμως.

Link to comment
Share on other sites

"Εκβιασμός" του τύπου: δέξου την συνένωση αλλιώς καταγγέλω την άδεια, δεν νομίζω οτι βολεύει κανέναν καθώς μετά από μία τέτοια "επιθετική" ενέργεια, δεν ξέρω κατά πόσο έυκολο θα είναι οι δύο ιδιοκτήτες να είναι συνιδιοκτήτες σε ακίνητο..Εντούτοις, και γώ αυτή την λύση μπορώ να σκεφτώ δεδομένου του ότι η τακτοποίηση είναι αδύνατη..

Link to comment
Share on other sites

....

...Υπάρχει λύση στο αδίεξοδο ;

Το επακριβές ζητούμενο ποιο είναι?

Να βγάλει οικοδομική άδεια ή να λάβει βεβαίωση για μεταβίβαση?

 

(πέρα απ αυτό, στο οικόπεδο μπορεί να δομήσει τουλάχιστον 50τ.μ.?)

Link to comment
Share on other sites

Εάν είναι παραλληλόγραμμό, με πρόσωπο 4.40 δύσκολο...

Το πρόβλημα είναι οτι εάν δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο θα πρέπει να προσκυρωθεί, οπότε θα σκαλώνει οποιαδήποτε διαδικασία..

Link to comment
Share on other sites

Στο οικόπεδο υφίσταται ήδη παλαιό κτίσμα 80 τ.μ.

Το θέμα είναι να κατεδαφισθεί και να ανεγερθεί νέα οικοδομή

Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας

Link to comment
Share on other sites

Αν κατεδαφιστει το κτισμα, τοτε θα ειναι προσκυρωτεο στα όμορα.

 

Νομιζω οτι με αποφαση δικαστηριου ειναι δυνατη η τακτοποιηση για αποκτηση προσωπου. Εγω θα ρωταγα δικηγορο. Απ ο,τι θυμαμαι σε μια περιπτωση που ειχα σε πραξη εφαρμογης, οπου το οικοπεδο δεν ηταν ουτε με το αρθρο 25 οικοδομησιμο (ωστοσο λογω κτισματος ηταν μη προσκυρωτεο, διεφυγε του επανελεγχου του μελετητη), ειχα δει καπου στο χορομιδη την περιπτωση οτι αν δεν επροκειται για υπαιτια κατατμηση, μπορει να επιβληθει η τακτοποιηση, ακομη κ αν τα ομορα ειναι δομημενα (νομιζω οτι κατι θυμαμαι για στιγμιαια κατατμηση) Επισηα θυμαμαι οτι υπηρχε θρεντ εδω μεσα γι αυτη ακριβως την περιπτωση το 2009, εχω ποσταρει αν θες να το ψαξεις απο τα ποστς μου, αν δεν το βρεις απο εμενα ψαξε στο χρηστη silent bob, αν υπαρχει ακομη. Οσο για την περιπτωση που ειχα με την πραξη εφαρμογης, δεν προχωρησε για να σου πω τι εγινε κ σταματησα να το ψαχνω.

 

Μαλλον παντως η δουλεια σου ως μηχανικος εφτασε στο τελος της για αυτη την περιπτωση, δεν προχωραει χωρις δικηγορο.

 

ΤΕλος, να σου πω οτι αν θες κ πληρωθεις γι αυτη τη δουλεια, ψαξε να βρεις το τοπογραφικό της τελευταιας κατατμησης, οσο πισω στα χρονια κ στα συμβολαια κ αν ειναι αυτο. Η περιπτωση σου μπορει πολυ απλα να ειναι κακη εφαρμογη οριων, ωστοσο οι τιτλοι σωζουν (μεχρι και την εποχη της τουρκοκρατιας μπορει ναφτασεις,αν ειναι καλα διατυπωμενο το συμβολαιο, κ αν ειναι, υπερισχυει ολων των τοπογραφικων των ομορων αδειων) . Σε μια περιπτωση διερευνησης υπαιτιας κατατμησης με σχεδιο πολης του 1867, χρειαστηκε να φτασω σε τιτλο του 1845. Οπως και στο εθνικο τυπογραφειο για να βρω το φεκ του 1867

 

Αν οπως λες το οικοπεδο υφισταται απο το 1964 και το κτιριο ειναι προ του 55, η κατατμηση εγινε αφου χτιστηκε το κτιριο. Ψαξε να βρεις το τοπογραφικο της, η την περιγραφη των οριων βασει του κτιριου (το οποιο υπηρχε τοτε, αρα αν εισαι τυχερος κ οι διαστασεις περιγραφονται βασει του κτιριου, καπως θα βγαλεις ακρη). Αν οντως καταληγεις και παλι σε προσωπο 4,40 τοτε ειναι αρτιο μη οικοδομησιμο και μη προσκυρωτεο, αφου περιπτωση υπαιτιας κατατμησης δεν παιζει στην περιπτωση σου.Και αρα πρεπει να παει ο ιδιοκτητης σε δικηγορο. Αν απο την αλλη βρεις κατι που να σε οδηγει σε προσωπο τουλαχιστον 5 μετρων, εισαι αρθρο 25 και τελος.

Edited by DIMITRIS80
Link to comment
Share on other sites

Επιβεβαιώνω κι εγώ αυτά που λέει ο zavi και επικουρικά θα σου συνιστούσα αφού θέλει να κάνει νέα οικοδομή να μη το πάει ως νέα οικοδομή αλλά ως προσθήκη και αλλαγές ενισχύσεις υπάρχοντος.

 

Ας το κάνει και λαμπόγυαλο στην νέα μελέτη το 80τμ, αρκεί να διατηρήσει το νόμιμο ως προ 55 περίγραμμα του και να μη προβεί σε άδεια κατεδάφισης.

 

 

εδιτ

Και χωρίς να είμαι σίγουρος σχετικά με το άρθρο 25, αφού εγγράφει κτίριο 50τ.μ. και υπολείπεται λιγότερο από το 20% των ελαχίστων διαστάσεων, μπορεί να δομήσει με μειωτικό συντελεστή δόμησης.

 

 

 

 

Άρθρο 25

 

Οικοδόμηση σε μη άρτια οικόπεδα

1. Οικόπεδα εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, που δεν καλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις αρτιότητας κατά τον κανόνα ή την παρέκκλιση της περιοχής και που έχουν δημιουργηθεί πριν από την ισχύ του Ν 651/1977 "περί καταργήσεως του ν.δ/τος 349/1974 κ.λπ.", μπορεί κατ' εξαίρεση να οικοδομηθούν εφόσον:

α. Έχουν μια πλευρά τους τουλάχιστον 5 μ. σε, κοινόχρηστο χώρο.

β. Μέσα σε αυτά, βάσει του ισχύοντος Σ.Δ. τη ς περιοχής και μετά την αφαίρεση των υποχρεωτικά ακάλυπτων χώρων, εγγράφεται κτίριο εμβαδού τουλάχιστον 50 τ.μ. και ελάχιστης πλευράς 5 μ..

Αν δύο ή περισσότερα γεωπονικά οικόπεδα της παραγράφου αυτής συνενωθούν, το οικόπεδο που θα προκύψει από τη συνένωση εμπίπτει στις διατάξεις της παραγράφου αυτής. Το ίδιο ισχύει και για τα οικόπεδα που καθίστανται μη άρτια λόγω ρυμοτομίας, ανεξάρτητα από το χρόνο ρυμοτόμησής τους. "Τα οικόπεδα της παραγράφου αυτής, για τα οποία οφείλεται εισφορά σε γη, όταν απομειώνονται μετά την αφαίρεση αυτής σύμφωνα με την πράξη εφαρμογής, εξακολουθούν να εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου αυτού εφόσον το εναπομένον οικόπεδο πληροί τις προϋποθέσεις των εδαφίων α΄ και β".

2. α. Ο συντελεστής δόμησης των οικοπέδων της παραγράφου 1 καθορίζεται με βάση το εμβαδόν της κατά παρέκκλιση αρτιότητας οικοπέδων ή του κανόνα όπου δεν ορίζεται παρέκκλιση, ως εξής:

- Για οικόπεδα που υπολείπονται της παραπάνω αρτιότητας σε ποσοστό μέχρι 20%, ο συντελεστής δόμησης μειώνεται κατά 10%.

- Για οικόπεδα που υπολείπονται μέχρι 40%, ο συντελεστής δόμησης μειώνεται κατά 20%.

- Για οικόπεδα που υπολείπονται άνω του 40%, o συντελεστής δόμησης μειώνεται κατά 30%.

β. Η οικοδομική άδεια στα οικόπεδα της παραγράφου 1 χορηγείται μόνο ύστερα από έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, που μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς στον αριθμό των ορόφων ή στον όγκο και γενικά στη διαμόρφωση του κτιρίου σε περίπτωση που βλάπτεται εμφανώς το περιβάλλον.

γ. Η δόμηση στα παραπάνω οικόπεδα γίνεται κατά τα λοιπά σύμφωνα με τους όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή.

 

 

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας.

Διακαής πόθος είναι η οικοδόμηση αλλά φυσικά χωρίς εξασφάλιση δεν πρόκειται να κατεδαφιστεί το υπάρχον.

Εγώ πάντως δεν καταλαβαίνω δύο πράγματα :

1. Πώς είναι δυνατό να υπάρχει πρόβλεψη στο ΝΟΚ για απόκτηση προσώπου έστω και 5μ. για τυφλό οικόπεδο και όχι για κάποιο που δεν δύναται να τακτοποιηθεί και υπολείπεται τόσο λίγο των 5μ. ;

2. Πώς γίνεται να οικοδομούνται κατα εξαίρεση τυφλά οικόπεδα με απόφαση Περιφερειάρχη και όχι αυτά που έχουν κάποιο πρώσωπο ;

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.