Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγή Πολυτεχνικής Σχολής και Σταδιοδρομίας


Recommended Posts

Γεια σας,είμαι 2ετής προπτυχιακός φοιτητής πολιτικών μηχανικών.Ενώ αρχικά ήμουν σίγουρος για την επιλογή της σχολής μου καθώς και της ειδικότητας που θα ακολουθήσω,πλέον μετά από 2 χρόνια φοίτησης έχω αμφιβολίες για το αν έκανα την σωστή επιλογή.Συγκεκριμένα το περιεχόμενο των σπουδών,το οποίο περίμενα πιο ενδιαφέρον,και ΚΥΡΙΩΣ η ανέργια που εμφανίζεται στο κλάδο των πολιτικών μηχανικών με έχουν αποθαρρύνει σε κάποιο βαθμό.Αύτο με έχει οδηγήσει στο να σκέφτομαι να κάνω 10% για να εισαχθώ στην σχολή μηχανολόγων μηχανικών.Θα παρακαλούσα σύνεπως τόσο διπλωματούχους μηχανικούς που έχουν βγει στην αγορά εργασίας όσο και φοιτητές μηχανικούς να με πληροφορήσουν-συμβουλεύσουν πάνω σε αυτό το θέμα.Ανάμεσα σε άλλα θα ήθελα να μάθω

α)αν όντως υπάρχει τόση ανεργία στον κλαδο των πολιτικών μηχανικών όση ακούγεται;

β)ποιές είναι οι επαγγελματικές προόπτικες των μηχανολόγων μηχανικών;αν είναι σημαντικά καλύτερες σε σχέση με αυτών των πολιτικών μηχανικών;

γ)πόσο μεγάλο είναι το εύρος δραστηριοτήτων των μηχανολόγων;

Επίσης αν και ξέρω ότι είναι αρκετά υποκειμενικό θα ήθελα κάποιες γνώμες για το πόσο ενδιαφέροντα είναι τα μαθήματα των μηχανολόγων.

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η ανεργία είναι πολύ μεγάλη στους μηχανικούς......Σαν μηχανολόγος η αλήθεια είναι ότι έχεις περισσότερες διεξόδους επαγγελματικά, αλλά γενικά παντού υπάρχει πρόβλημα. Αλλαγή επαγγελματικής πορείας έχεις σκεφτεί γενικά?

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν σε ευχαριστώ ikaros για την γρήγορη απάντηση σου.Ναι το οτι οι μηχανολόγοι αυτήν την στιγμή είναι σε καλύτερη μοίρα το γνωρίζω.Ωστόσο θα έλεγες πως δεν είναι τεράστια η διαφορά σε σχέση με τους πολιτικούς;..Η αλήθεια είναι πως όχι δεν εχω σκέφτει να αλλάξω γενικά επαγγελματική πορεία.Πιστεύωπως οι σχολές αυτές του Πολυτεχνείου ταιριάζουν στα ενδιαφέροντα μου.

Link to comment
Share on other sites

Η διαφορά ΑΥΤΗ τη στιγμή για τον ελλαδικό χώρο, είναι μικρή. Για τον ευρωπαϊκό όμως, είναι αρκετά μεγάλη. Οι μηχανολόγοι έχουν μεγάλη ζήτηση στη Γερμανία-υπό προϋποθέσεις βέβαια, κυρίως σε ότι αφορά τη χρήση της γλώσσσας τους-και σε ορισμένες βόρειες γενικά χώρες, υπάρχουν ευκαιρίες αρκετές. Κάτι που σε γενικές γραμμές δεν ισχύει για πολιτικούς.

 

Επαναλαμβάνω ότι αναφέρομαι στον ευρωπαϊκό χώρο, καθώς έχω αρκετούς στενούς φίλους-συναδέλφους, που πλέον εργάζονται εκεί.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και απο μένα.

Γιωρικά, δε μας έχεις πει το πλέον σημαντικό: Γιατί θέλεις να γίνεις Πολιτικός Μηχανικός; (ή Μηχανολόγος αντίστοιχα).

 

Αν απαντήσεις "επαγγελματικές προοπτικές", "μου είπαν θα βγάλω πολλά λεφτά" και διάφορα τέτοια - εκεί ακριβώς είναι η καρδιά του προβληματισμού σου.

 

Επίσης, ευκαιρίες στη ζωή παρουσιάζονται πάντα. Προσωπικά είμαι 35 χρονών, έχω σπουδάσει Πολ.Μηχ. πριν 10-15 χρόνια, εργάστηκα, δε μου πολυάρεσε, ξανασπουδάζω άλλο αντικείμενο τώρα και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Επίσης συνεργάζομαι (ακαδημαικά) με ένα Μηχανολόγο και έχω δει και αρκετά πράγματα δικά τους (όχι όμως όσων αφορά την πιάτσα).

 

Πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσεις εάν θέλεις να ασχοληθείς με την πιάτσα ή ακαδημαικά. Τι δε σου αρέσει στη σχολή σου; Οι Μηχανολόγοι είναι η πλέον Μαθηματικοποιημένη σχολή του Πολυτεχνείου (μαζί με τους Ηλεκτρολόγους). Έχουν επίσης πολλά Εργαστήρια, σε σχέση με τους Πολιτικούς.

 

Τώρα εάν το θέμα της συζήτησης περιορίζεται στα Επαγγελματικά Δικαιώματα των μεν και των δε, δε με αφορά. Προσπαθώ να διαγραφώ από το ΤΕΕ μήνες τώρα και να αποποιηθώ να όποια επαγγελματικά δικαιώματα του Πολιτικού Μηχανικού. Τόσο ΚΑΘΟΛΟΥ δε με αφορά :).

Link to comment
Share on other sites

Το αν καποιος ειναι σε καλυτερη μοιρια απο καποιον αλλον δεν το νομιζω, αλλα ακομα και ετσι μαλλον οι ΠΜ ειναι σε καλυτεροι. Βεβαια αμα μιλαμε για ενα ποσοστο της ταξης του 1-2% δεν νομιζω οτι ειναι καν αξιο αναφορας. Ενα πραμα να ξερεις, τα πτυχια, τα διπλωματα και τα παπλωματα δεν φερνουν τιποτα και οποια σχολη και να τελειωσεις τα ιδια προβληματα θα αντιμετωπισεις. Αμα εχεις τις καταληλλες διασυνδεσεις και γνωριμιες κατι μπορει να κανεις. Αλλιως κλαψτα χαραλαμπε.

Link to comment
Share on other sites

..............

α)αν όντως υπάρχει τόση ανεργία στον κλαδο των πολιτικών μηχανικών όση ακούγεται;

β)ποιές είναι οι επαγγελματικές προόπτικες των μηχανολόγων μηχανικών;αν είναι σημαντικά καλύτερες σε σχέση με αυτών των πολιτικών μηχανικών;

γ)πόσο μεγάλο είναι το εύρος δραστηριοτήτων των μηχανολόγων;

.................

 

α) Δεν έχεις δει/ακούσει τίποτα.....Η κατάσταση είναι σχεδόν τραγική

β) Σημαντική για Ελλάδα όχι αλλά είναι. Για Ευρώπη σου απάντησαν. Για Αφρική/Ασία/Ωκεανία/Μ.Α η κατάσταση είναι πολύ καλή για Π.Μ.

γ) δεν ξέρω ακριβώς

 

Γενικά , νομίζω ότι ήδη το έχεις αποφασίσει μέσα σου, οπότε μην το καθυστερείς. Είναι ΠΟΛΥ νωρίς για αλλαγή καριέρας...Εδώ σκεφτόμαστε στα 35 και στα 40 αλλαγή καριέρας που έχουμε επενδύσει σχεδόν μισή ζωή στο επάγγελμα....

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.Ειλικρινά.Οσον αφορά τις ερωτήσεις σου Toxus1.Ο λόγος που θέλω να γίνω πολιτικός ή μηχανολόγος μηχανικός είναι το ότι μου αρέσουν οι θετίκες επιστήμες και θέλω να εμβαθύνω σε αυτές και να μπορώ να τις εφάρμοσω σε κάποιον τεχνολογικό τομέα.Επίσης το στοιχείο της δημιουργικότητας με ενθουσιάζει αρκετά.Η αλήθεια είναι πως δεν μπόρω να εκφράσω ακριβώς τον λόγο,αλλά ξέρω οτί αυτό θα ήθελα να ακολουθήσω στην επαγγελματική ζωή μου.Και επίσης όχι δεν με ενδιάφερει η ακαδημαική καριέρα,δεν πιστεύω να ήμουν και καλός σε αυτη.Όσον αφορά την σχολή μου κυρίως τα μαθήματα μέχρι στιγμής δεν με έχουν ενθουσιάσει και τα λίγα εργαστήρια.Μπορεί να είχα και υψηλές προσδοκίες,δεν ξέρω.Οι προόπτικες καλώς ή κακώς παίζουν ρόλο για μένα,άλλα σίγουρα όχι τον σημαντικότερο.Τα δικαιώματα δεν με ενδιαφέρουν όχι.

Γιάννη από ότι καταλαβαίνω προτείνεις τους μηχανολόγους μηχανικούς(καλά κατάλαβα;),και δεδομένου οτι είσαι πολιτικός μηχανικός αυτό με βάζει ακόμα παραπάνω σε σκέψεις.Ένας από τους λόγους που με κρατάν πίσω είναι και το γεγονός ότι εχω ήδη πέρασει 2 χρόνια στους πολιτικούς.Μια αλλαγή σχολής θα σήμαινε 2 χρόνια περιττών εξόδων,καθώς δεν σπουδάζω στην πόλη μου,αλλά και επίσης θα καθυστερήσω άλλα 2 χρόνια για να βγω στην αγορά εργασίας.

Τέλος,αυτό που αναφέρθηκε για μέγαλη διαφορά προοπτικών στο εξωτερικό πραγματικά δεν το περιμένα.Νόμιζα ότι εκεί οι ευκαιρίες εργασίας τόσο για πολιτικούς όσο και για μηχανολόγους ήταν πάνω κάτω στα ίδια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.