Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καθαρά 47τμ μικτα 57 τμ Χρειάζεται ΠΕΑ?


StathisMechEng

Recommended Posts

@dimitris GM,

 

Το ότι είσαι "Διακεκριμένο Μέλος" σε καθιστά αυτόματα και μάντη του αν (περι)γράφει κάποιος αληθινά γεγονότα ή όχι;

 

Αφού είσαι τόσο δύσπιστος -και όπως βλέπω είσαι και από την Θεσσαλονίκη- πήγαινε στην Ζ' Εφορία Θεσ/κης, στον 2ο όροφο και δες αν η κυρία που παραλαμβάνει τα συμβόλαια προς ενοικίαση ή πώληση, ανοίγει τα κιτάπια της ή όχι.

 

Αν πάλι βαριέσαι να πας, πάρε την στο τηλέφωνο και ρώτα την. (2310-310218).

 

Η εν λόγω κυρία έχει υπολογιστή μπροστά της και ελέγχει τα τετραγωνικά που έχει δηλώσει ο ιδιοκτήτης στο Ε9 του, και αναλόγως πράττει όπως εξήγησα και παραπάνω.

 

Υ.Γ. Πάντως δεν καταλαβαίνω το θράσος μερικών -που αμφιβάλλω αν έχουν εκδώσει έστω και ένα Π.Ε.Α.-να αμφισβητούν τα λεγόμενα των άλλων, χωρίς να έχουν επαρκή στοιχεία για να τεκμηριώσουν την αμφισβήτηση τους. Φαίνεται ότι το τρολάρισμα είναι έμφυτο σε μερικούς...

Edited by emnikol
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 45
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν οι τελίτσες πριν από το "έτσι είναι" δεν εμπεριέχουν ειρωνεία,

δεν έχω κανένα λόγο να μην αποσύρω τα περί "θράσους".

We move on.

Link to comment
Share on other sites

(κοιταξα σχεδον ολα τα επιμερους αρχεια και δεν βρηκα κατι σχετικο κ η θεση αναρτησης ισως θεωρηθει ασχετη απο τους mods ..)

σε αποθηκη προ του 55  με επιφανεια 27τμ, γινεται αυθαιρετη προσθηκη 26τμ κατοικιας η οποια συνδεεται λειτουργικα , δηλ εχουμε και αυθαιρετη αλλαγη χρησης στην αποθηκη (κατοικια). Απαιτειται μελετη ΜΕΑ (ΚΕΝΑΚ) σε εκδοση αδειας νομιμοποιησης ;

Link to comment
Share on other sites

Απαντώ επί πραγματικού:

 

1) Έστω διαμέρισμα με καθαρό εμβαδόν 45 m2 και μικτό 52 m2. 

Έστω ότι το μετρά και ο εν. επιθεωρητής και το βρίσκει (κατά ΚΕΝΑΚ) 49 m2. 

Άρα λέει στον (υποψήφιο) πελάτη του ότι δεν χρειάζεται Π.Ε.Α.

Ο πελάτης πηγαίνει στην εφορία το συμβόλαιο που γράφει 45 m2. Ο έφορος ανοίγει τα κιτάπια του και βλέπει ότι το διαμέρισμα είναι δηλωμένο ως 52 m2 (ακόμη και στην ΔΕΗ είναι δηλωμένο 52 m2).

Ζητά λοιπόν Π.Ε.Α. Ο πελάτης του εξηγεί μπλά-μπλά κλ είναι λιγότερο από 50 m2, μου το μέτρησε και ο μηχανικός κλ μπλά-μπλά , μετά από συζητήσεις επί συζητήσεων ο πελάτης αναγκάζεται να φωνάξει τον μηχανικό να του εκδώσει το Π.Ε.Α.

 

2) Έστω διαμέρισμα με καθαρό εμβαδόν 45 m2 και μικτό 52 m2. 

Ο πελάτης πηγαίνει στην εφορία το συμβόλαιο που γράφει 45 m2. Ο έφορος ανοίγει τα κιτάπια του και βλέπει ότι το διαμέρισμα είναι δηλωμένο ως 45 m2 (ακόμη και στην ΔΕΗ είναι δηλωμένο 45 m2).

Το δέχεται μια χαρά.

 

Τα δύο παραπάνω σενάρια είναι πραγματικά, με διαφορετικά τετραγωνικά κάθε φορά, βέβαια.

Καταρχήν, ο ενεργειακός επιθεωρητής δεν μετρά κανένα σπίτι. Δεν αναφέρετε πουθενά ότι κατά την επιθεώρηση κάνουμε πρώτα αποτύπωση. Ίσα ίσα αναφέρετε ότι δεν είναι υποχρεωμένος να μετρήσει το ακριβές εμβαδόν.

Στις 4,5 παρόμοιες περιπτώσεις που μου έτυχαν ρώτησα τον ιδιοκτήτη τι τετραγωνικά δηλώνει στην εφορία και αυτά έβαλα στο ΠΕΑ.

Κατά ΚΕΝΑΚ είναι λάθος αλλά το έκανα για τον εξής λόγο : Η ενεργειακή κλάση και τα αποτελέσματα των ΠΕΑ επηρεάζονταν ελάχιστα αν έβαζα τα μικτά ή τα καθαρά. Και αυτός θεωρώ είναι ο σκοπός της δουλείας μας. Να αποτυπώσουμε την κατάσταση. Ας μην γινόμαστε τόσο τυπολάτρες και χάνουμε την ουσία. Πολύ πιο σημαντικό είναι ότι δεν ζητάει ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΣ πλέον καυσανάλυση παρά τα τετραγωνικά.

Edited by TomA
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

μωρέ ζητάμε, αλλά δε βρίσκουμε, και χάνουμε δουλειές, και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με αυτή τη κατάσταση...

 

το έχω ξαναπεί, όταν βρίσκω απόκλιση 1~2% από τα δηλωθέντα τ.μ. στα συμβόλαια, βάζω την επιφάνεια του συμβολαίου στο ΠΕΑ και τελειώνει η υπόθεση, εξάλλου όταν έχω σχέδιο αυτό συνήθως συμβαδίζει με τα δηλωθέντα, όταν κάνω αποτύπωση το βρίσκω απόλυτα λογικό να χάσω κάπου 2 τ.μ., οπότε βάζω τα του συμβολαίου και τελειώνει η ιστορία 

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν, ο ενεργειακός επιθεωρητής δεν μετρά κανένα σπίτι. Δεν αναφέρετε πουθενά ότι κατά την επιθεώρηση κάνουμε πρώτα αποτύπωση. Ίσα ίσα αναφέρετε ότι δεν είναι υποχρεωμένος να μετρήσει το ακριβές εμβαδόν.

 

Συνάδελφε δεν λέει να μετρήσει (αποτυπώσει) όλο το κτήριο, αλλα να επαληθείσει κάποιες διαστάσεις

 

Για δες λίγο τη ΤΟΤΕΕ 1 - παργ. 3.1 (σελ. 40), στο σημείο που λέει :

 

''Σε κάθε περίπτωση η πιστότητα εφαρμογής των αρχιτεκτονικών σχεδίων ....''

 

Μάλλον θα αλλάξεις γνώμη ...

Edited by dib
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Το γνωρίζω το σημείο της ΤΟΤΕΕ. Δεν θα κάτσω να πιαστώ όμως σε μια λέξη ή μια έκφραση της ΤΟΤΕΕ. Γιατί σε άλλο σημείο υπάρχει και η έκφραση "Δεν αποτελεί υποχρέωση του Ενεργειακού Επιθεωρητή η ακριβής αποτύπωση του προς επιθεώρηση κτιρίου" και αυτό μπορώ να στο μεταφράσω όπως θέλω. Στο μεταφράζω και "Δεν αποτελεί υποχρέωση του Ενεργειακού Επιθεωρητή να πατήσει το πόδι του στο κτίριο". Για αυτό ανέφερα πιο πάνω πως καλό είναι να κάνουμε όσο σωστά μπορούμε τη δουλειά μας (η ΤΟΤΕΕ είναι ξεκάθαρη για το θέμα της καυσανάλυσης) και να μην πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό.

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

TomA,

Που αναφέρεται στις ΤΟΤΕΕ ότι: "ίσα  ίσα αναφέρεται ότι δεν είναι υποχρεωμένος να μετρήσει το ακριβές εμβαδόν";

 

Εγώ πάλι γιατί στο 90% των περιπτώσεων έχω βρει ότι η κάτοψη που μου δίνεται δεν είναι ακριβής; Κι αυτό αφορά όχι μόνο στο εμβαδόν αλλά και στα κουφώματα.

 

Π.χ. Μπορεί να έχει έναν τοίχο μεγαλύτερο κατά 2m γιατί "μπαίνει" στον χώρο του διπλανού διαμερίσματος και κάποιον άλλο μικρότερο γιατί "μπαίνει" το διπλανό στο δικό σου χώρο.

Αυτό έχει επίπτωση, έστω κι αν δεν αλλάζει το συνολικό εμβαδόν στις σκιάσεις των τοίχων.

Αλλά και οι διαστάσεις των κουφωμάτων πολλές φορές δεν είναι αυτές που απεικονίζονται στην κάτοψη. Εκεί που στην κάτοψη έχει ένα παράθυρο πλάτους 1m, στην πραγματικότητα έχει μπαλκονόπορτα πλάτους 3m κ.λ.

Αυτά δεν τα λαμβάνεις υπόψη σου; Πως βγάζεις σκιάσεις αλλά και ποσοστό τοιχοποιίας, άρα και U τοίχων κ.λ.;

 

Ειδικότερα δε σε νέες σχετικά κατασκευές σχεδόν ΠΟΤΕ δεν ταυτιζόταν το εμβαδόν της κάτοψης ούτε με τα καθαρά ούτε με τα μικτά γιατί απλούστατα είχαν ημιυπαίθριους που τους είχαν κλείσει.

Μου έχει τύχει σε διαμέρισμα που στην κάτοψη φαινόταν 55m2 να είναι στην πραγματικότητα 68m2 γιατί είχε κλείσει τους ημιυπαίθριους. Σε κάτι μεζονέτες δε άσε καλύτερα...

Ούτε αυτά λαμβάνεις υπόψη σου;

 

Αν πάντως ισχύει αυτό που ισχυρίζεσαι, τότε δεν υπάρχει και ανάγκη επίσκεψης στο διαμέρισμα, εκτός ίσως από το να περάσεις απέξω και να το βγάλεις φωτογραφία για το ΠΕΑ, οπότε λογική μου φαίνεται και η τιμή των 70 € που παίρνουν κάποιο συνάδελφοι... 

 

EDIT: Όσο έγραφα το παρόν σχόλιο απάντησε ο TomA, οπότε όλα όσα αναφέρω είναι άνευ σημασίας... "Δεν αποτελεί υποχρέωση του Ενεργειακού Επιθεωρητή να πατήσει το πόδι του στο κτίριο". Αυτό πραγματικά είναι εκ των ων ουκ άνευ!

Edited by emnikol
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.