Μετάβαση στο περιεχόμενο

πολιτικός μηχανικός η τοπογράφος ?


Recommended Posts

γειά σας! φέτος έδωσα για δεύτερη φορά πανελλήνιες και συγκέντρωσα 17574 μόρια και σκέφτομαι ν δήλώσω πολιτικούς μηχανικούς και τοπογράφους! το θέμα είναι ποιά ν δηλώσω πρώτη !! όλη την χρονιά είχα την ευκαιριά ν μάθω σχετικά καλά την σχολή των τοπογράφων αφου σχεδόν κάθε μέρα ήμουν στην σχολή και μπορώ ν πω πως μ άρεσε αρκετά ! εσείς ποια πιστεύεται πως είναι η καλύτερη επιλογή ? να πω ότι μένω θεσσαλονίκη κ οι σχολές είναι του ΑΠΘ

Link to comment
Share on other sites

ότι και να δηλώσεις σου εύχομαι καλή σταδιοδρομία και κανε και τις σπουδές σου και την δουλειά σου μετά με κέφι , θετική διάθεση  και προσφορά στην ανάπτυξη της χώρας μας και των ανθρώπων της 

Link to comment
Share on other sites

Αυτή την στιγμή οι Π/Μ έχουν δικαίωμα υπογραφής σε περισσότερα πράγματα απ'ότι οι Τ/Μ. Μέχρι να τελειώσεις όμως (τουλάχιστον σε 7 χρόνια σχολή + στρατός + έναρξη στο ΤΕΕ) δεν ξέρει κανείς αν θα έχει αλλάξει η κατάσταση με τα επαγγελματικά δικαιώματα.

 

Συνήθως οι οι Π/Μ είχαν περισσότερη δουλειά σε σχέση με τους Τ/Μ αλλά τα τελευταία χρόνια οι Π/Μ που έχουν ανοίξει γραφείο είναι πολύ περισσότεροι από τους Τ/Μ οπότε η πίτα μοιράζεται σε περισσότερους Π/Μ να υπάρχουν Π/Μ χωρίς δουλειές ενώ δεν έχω ακούσει για Τ/Μ χωρίς καμία δουλειά.

 

Η νομοθεσία στους Π/Μ είναι τόσο περίπλοκη που αν δεν έχεις κάποιον στον χώρο δεν θα βγάλεις εύκολα άκρη. Σαν Π/Μ θα αργήσεις περισσότερο να πάρεις μπρος στην δουλειά λόγω νομοθεσίας. Αντίθετα ως Τ/Μ θα μπορείς να ξεκκινήσεις πιο εύκολα.

 

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να σκεφτείς είναι το αρχικό κεφάλαιο. Αν δεν έχεις καθόλου αρχικό κεφάλαιο, σαν Π/Μ μπορείς να ξεκκινήσεις με τακτοποιήσεις, άδειες, κτλ. Το μόνο κεφάλαιο είναι ο χρόνος σου και ο υπολογιστής σου. Θα χρησιμοποιήσεις δωρεάν λογισμικό για αρχή.

 

Αν έχεις μικρό κεφάλαιο  (έως 5.000€) μπορείς να ασχοληθείς ως Π/Μ με μελέτες, θα πρέπει να πληρώσεις κάποιο σχεδιαστικό και μελετητικό λογισμικό για τις μελέτες που να έχει και την τρέχουσα νομοθεσία. Επίσης μπορείς αν είσαι Τ/Μ να πάρεις κάποια βασικά όργανα ή να τα νοικιάσεις και να αρχίσεις να κάνεις τοπογραφικά.

 

Αν θέλεις να γίνεις κατασκευαστής θα πρέπει να έχεις μεγάλο κεφάλαιο. Τουλάχιστον 100.000€ για αρχή και λίγα λέω. Αρκετοί κατασκευαστές έχουν ρίξει εκατομμύρια σε αντιπαροχές και κατασκευές τα οποία θα τα πάρουν όταν πολήσουν. Είτε Π/Μ είτε Τ/Μ τελειώσεις θα μπορείς να γίνεις κατασκευαστής, θα προσλαμβάνεις υπαλλήλους ή θα έχεις συνεργάτες στις άλλες ειδικότητες.

 

Τέλος σκέψου αν σου αρέσουν οι εκδρομές και τα ταξίδια. Αν ναι, τότε καλύτερα γίνε Τ/Μ και ασχολήσου με κάτι εξειδικευμένο. Ξέρω τοπογράφο που γυρίζει όλο τον κόσμο επειδή λίγοι ασχολούνται με το ειδικό κομάτι που έχει επιλέξει. Άλλοι γυρίζουν την Ελλάδα. Μειονέκτημα είναι πως η δουλειά εξαρτάται από τον καιρό. Αν βρέχει απλά δεν δουλεύεις.

Αντίθετα οι Π/Μ δεν επηρρεάζονται τόσο από τις καιρικές συνθήκες αλλά οι δουλειές πρέπει να είναι στην γύρω περιοχή. Σε κάθε δουλειά πρέπει να πάει πολλές φορές για επίβλεψη οπότε δεν μπορεί να αναλάβει δουλειές σε απομακρυσμένες περιοχές.

 

Η άποψή μου είναι να διαλέξεις ότι σου αρέσει και προχώρα.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Όντας πολύ νέος στο χώρο και πολύ άπειρος ακόμα (ακόμα μαθαίνω παρα πολλά πράγματα) πιστεύει ότι η πιο σωστή απάντηση είναι αυτη που έδωσε κάποιος να κάνεις αυτό που δοκίμασες και σου άρεσε περισσότερο. Δηλαδή τοπογράφος..

 

Καθαρά επαγγελματικά θα διάλεγα πολιτικός γιατί νομίζω ότι έχουν δικαιώματα για πιο πολλά πράγματα.

 

Πάντως έχω πολλούς νέους φίλους και στους δύο τομείς και κάποιοι από αυτούς έχουν δουλειές και κάποιοι άλλοι όχι ανεξαρτήτως ειδικότητας. Νομίζω έχει κυρίως να κάνει με γνωριμίες, το κύκλο που έχεις, το αν έχεις κάποιον στο χώρο και φυσικά όλα είναι θέμα τύχης και θέλησης.

 

Από εκεί και πέρα με την απειροελάχιστη εμπειρία δυόμιση χρόνων που έχω θα σε συμβούλευα απλά ότι και αν κάνεις να το κάνεις με σοβαρότητα, με αξιοπρέπεια, να το αγαπάς, να σέβεσαι τη δουλειά σου και τους πελάτες σου και να μην πατάς επί πτωμάτων και επί συναδέλφων για να αναδειχθείς.. Και να προσέχεις που θα βάζεις την υπογραφή σου..

 

Καλή επιτυχία σε ότι και αν κάνεις πάντως!

Link to comment
Share on other sites

Εάν δεν σε ενδιαφέρει το αντικείμενο της Στατικής και οτιδήποτε έχει να κάνει με κτιριακά έργα ΜΗΝ πας στους πολιτικούς μηχανικούς.

 

Το αντικείμενο της γεωδαισίας και των συναφών αντικειμένων (φωτογραμμετρία, χαρτογραφία κλπ) είναι ΕΡΩΤΑΣ

Link to comment
Share on other sites

Το αντικείμενο του τοπογράφου, υπερκαλύπτεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους πολιτικούς σήμερα (αναφέρομαι στα δικαιώματα). Φυσικά δεν ισχύει το ίδιο και με τις γνώσεις. Δεν νομίζω ότι μπορεί ένας πολιτικός να ασχολείται αποκλειστικά με:

- Τοπογραφικά

- GIS

- κτηματολόγια

- πράξεις εφαρμογής κλπ

εκτός αν έχει τόσο σεβντά με το αντικείμενο...οπότε, γιατί να μην σπούδαζε τοπογράφος?? 

 

Από την άλλη, το αντικείμενο του πολιτικού είναι τεράστιο:

- κτιριακά έργα

- γέφυρες

- τοπογραφία

- οδοποιια

- υδραυλικά

- γεωτεχνικά

- μελέτες

- κατασκευές

- συμβουλευτική σε όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά

 

Μετά την κρίση, μην νομίζεις ότι οι πολιτικοί είναι σε καλύτερη μοίρα από τους τοπογράφους, διότι ήταν πάρα πολλοί και τα μεγάλα έργα (ολυμπιάδα, εγνατία, μετρό, αττική οδός) τελειώσαν ή τελειώνουν...

Πέσαν όλοι και κάνουν ενεργειακά πιστοποιητικά και τακτοποιήσεις αυθαιρέτων...

 

Κυνήγα τ' όνειρό σου και ίσως το πετύχεις κάπου αλλού τελικά...

 

Υπενθύμιση: Παρακαλώ όλους, να συμπληρώσετε την ειδικότητά σας στο προφίλ...

Edited by Γιάννης
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ όλους για τον χρόνο σας! 

 

έχω ακούσει πως οι τοπογράφοι ασχολούνται πολύ με τους υπολογιστές( δεν ξερω αν ασχολούνται περισσότερο απο τους πμ) και θα μ άρεσε η σχολή μ να έχει πολύ προγραμματισμό, σχεδιασμό με η/υ και τέτοια πράγματα.! επίσης τ γεγονός ότι οι πολιτκοί μηχανικοί είναι πολλοί περισσοτεροι απο τους τοπογράφους με προβήματίζει!

Link to comment
Share on other sites

αν εννοείς ότι όλο και κάποιο προγραμματάκι θα πρέπει να κατασκευάσουν ακόμα και επικουρικά σε αυτά που αγοράζουν είναι αλήθεια και νομίζω ότι ισχύει σε όλους τους συναδέλφους Αλλά  και οι ΠΜ πολλές φορές θα χρειαστεί να λειτουργήσουν με παρόμοιο τρόπο , κλασικό παράδειγμα τα τόσα προγράμματα που έχουν ανεβάσει στο φόρουμ συνάδελφοι ΠΜ Εγώ την κύρια διαφορά (πέρα από αυτά που ανέφεραν πιο πάνω οι συνάδελφοι) ,  που μπορώ να επισημάνω στις δύο ειδικότητες είναι η επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον που έχουμε εμείς οι ΑΤΜ από τους ΠΜ που η δουλειά τους ίσως απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο στο γραφείο από ότι εμάς Εξάλλου είναι γνωστή η ατάκα όταν σταματά η βροχή βγαίνουν έξω τα σαλιγκάρια και οι τοπογράφοι 

 

ΥΣ ακόμα και τα αβανταρ των συναδέλφων με προσωπικές  φωτογραφίες εδώ να δεις οι ΑΤΜ (όπως και εγώ ) είμαστε σε εξωτερικό χώρο ενώ των άλλων συναδέλφων τα περισσότερα είναι σε γραφείο και αυτό γιατί τουλάχιστον σε εμένα οι περισσότερες φωτό είναι εκτός γραφείου (όπου είμαι περισσότερο χρόνο) 

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.