Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Εγγραφείτε στην ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

• 11 months later...
  • Απαντήσεις 1,7k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι καλησπέρα,

Όταν σε ΟΑ του 1971 το Στέλεχος, το Τοπογραφικό και Αρχιτεκτονικά δεν συμφωνούν στην εμβαδομέτρηση δομημένης επιφάνειας, μεγαλύτερη βαρύτητα έχουν τα Αρχιτεκτονικα?

Πρόκειται για οικόπεδο σε προσφυγικό οικισμό που παραχωρήθηκε το 63 από το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Το Τοπογραφικό Διάγραμμα περιέχει και υποτυπώδεις όρους δόμησης (αναφέρεται το ποσοστό κάλυψης, ο Τομέας Ύψους και τα υπόλοιπα "ως παρεχωρήθη"...δεν αναγράφεται πλάτος δρόμου), οπότε εκτιμώ πως μπορώ να το χρησιμοποιήσω σαν Διάραμμα Κάλυψης (?).

Τοπογραφικό και Αρχιτεκτονικά διαφέρουν ως προς το σχήμα του κτιρίου (τα Αρχιτεκτονικά δείχνουν εσοχή, η οποία δεν έχει αποτυπωθεί στο Τοπογραφικό) εξ'ου και η διαφορά τους στην εμβαδομέτρηση.Η εσοχή αυτή εκτελέστηκε και στην πραγματικότητα.

Τα νούμερα στο Στέλεχος είναι εντελώς off... αναφέρει επιφάνεια κάλυψης μεγαλύτερη από αυτή του οικοπέδου.

Με τι θα συγκρίνατε εσείς την πραγματική κατάσταση?

Δημοσιεύτηκε
On 9/2/2026 at 11:57 ΠΜ, ADK said:

Με τι θα συγκρίνατε εσείς την πραγματική κατάσταση?

Βρήκες Ο.Α για παραχωρημένο με τις τότες διαδικασίες της Πρόνοιας; Αν θες ανέβασέ την.

Αν δεν βγαίνει καμία άκρη, ίσως να μην την λάμβανες καθόλου υπόψη και να το υπάγεις στην κατηγορία 1. Το πρόστιμο θα είναι το ίδιο (μόνο παράβολο) ενώ το κτίριο μετά την υπαγωγή θα είναι πλέον νομίμως υφιστάμενο σύμφωνα με το άρθρο 23 του ΝΟΚ.

Δημοσιεύτηκε

@Pavlos33 θες την άδεια ή το Παραχωρητήριο? Εμένα το δεύτερο μου έκανε περισσότερη εντύπωση, η ΟΑ είναι ένα απλό Στέλεχος, όπως το ξέρουμε. Το παραχωρητήριο περιλαμβάνει στοιχεία, που δεν μου επιτρέπουν να το ανεβάσω δημόσια δυστυχώς...το πήρα από το αρχείο της ιδιοκτήτριας...

Η αρχική ΟΑ του 71 βγήκε για Υπόγειο & Ισόγειο (και κατεδάφιση υφιστάμενης οικίας). Αναθεωρήθηκε λίγο μετά την έκδοσή της για προσθήκη Α Ορόφου και υπάρχει και μεταγενέστερη άδεια του 76 για προσθήκη Β και Γ Ορόφων με Δώμα. Δύσκολο να μην τη λάβω υπόψη. Το Στέλεχος μπορώ να το αγνοήσω για τους ελέγχους, αλλά με κάτι πρέπει να συγκρίνω.

Επίσης, στο κτίσμα υπάρχει Σύσταση Οριζοντίων από το 89 και μελετάω το Υπόγειο που είναι ξεχωριστή ΟΙ. Στη σύσταση περιγράφεται σαν Υπόγειος χώρος (γενικά και αόριστα) και στα σχέδια δείχνει το λεβητοστάσιο σαν δωμάτιο του ενιαίου χώρου Υπογείου.

Έχω Υπερβάσεις Δόμησης (>2%) στο περίγραμμα Υπογείου (εντός περιγράμματος κτιρίου), Διαμερισμάτωση και Αλλαγή Χρήσης (διαχωρισμός λεβητοστασίου με ξεχωριστή είσοδο και μετατροπή του υπολοίπου σε διαμέρισμα με επίσης ξεχωριστή είσοδο), που μου βγάζει πάνω από το μισό Υπόγειο σε ΥΔ (ΒΧ-->ΚΧ) με 50%... και κάτι Λοιπές Παραβάσεις, που τις πάω με Αναλυτικό.

Ακόμα δεν έχω βρει τρόπο να αποδείξω χρόνο της Διαμ. και ΑΧ, περιμένω βεβαίωση αρχικής ηλεκτροδότησης από ΔΕΔΔΗΕ. Η πρόβλεψή μου, όμως είναι πως μάλλον η Κατηγορία θα ξεφύγει από ΚΑΤ 1.

Το φλέγον ζήτημά μου σήμερα είναι τις Υπερβάσεις Διαγράμματος αν τις συγκρίνω με Αρχιτεκτονικά ή Τοπογραφικό, δεδομένων των παραπάνω. Αυτό θα επηρεάσει τα τετραγωνικά ΑΧ/ΥΔ, άρα και το πρόστιμο. Τείνω προς σύγκριση με Αρχιτεκτονικά, μιας και (1) δεν υφίστατο η έννοια του Διαγράμματος Κάλυψης τότε και (2) η πραγματική κατάσταση συμφωνεί περισσότερο με τα Αρχιτεκτονικά. Θα ήθελα την άποψή σου.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.