Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α18] Συντελεστές (για τον υπολογισμό προστίμων)


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφοι  θά ήθελα βοήθεια στό παρακάτω ερώτημα.

Στό άρθρο 18 παρ 2 τού Ν. 4178 /13 αναφέρει .
2. Γιά τόν υπολογισμό τών ανωτέρω συντελεστών τετραγωνιδίων, τά μεγέθη τών αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων συγκρίνονται μέ τούς επιτρεπόμενους όρους καί περιορισμούς δόμησης πού ισχύουν στήν περιοχή τού ακινήτου μέ τό μέρος τών επιτρεπομένων μεγεθών πού αναλογεί στό ποσοστό συνιδιοκτησίας τής οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας εκάστου συγκυρίου.
       Στό ΤΕΕ Θεσσαλονίκης δίδεται η ερμηνεία ότι πέραν τής δόμησης καί η κάλυψη όπως καί τό ύψος πού τά θεωρούν πολεοδομικά μεγέθη θά πρέπει νά επιμερίζονται σύμφωνα μέ τό ποσοστό συνιδιοκτησίας. Προφανώς επειδή έχει χρησιμοποιηθεί πληθυντικός αριθμός "μέ τό μέρος τών επιτρεπόμενων μεγεθών"
       Αυτό εγώ δέν τό κατανοώ,
Δηλαδή γιά παράδειγμα όταν έχουμε ύψος 8,50 μ. καί τέσσερεις μονοκατοικίες μέ ποσοστό συνιδιοκτησίας 25% στήν κάθε μία γιά νά δούμε άν έχουμε υπέρβαση μικρότερη ή μεγαλύτερη τού 20% στό  ύψος γιά τήν κάθε μία, ακολουθούμε τήν συλλογιστική 8,50 Χ 20% Χ 25% = 0,42 πού σημαίνει ότι μέχρι 42 εκ είναι <20% ενώ περισσότερο από 42 εκ έχουμε υπέρβαση >20% ???
 
Νομίζω ότι ο συλλογισμός αυτός είναι λανθασμένος γιατί τό επιτρεπόμενο ύψος δέν είναι δυνατόν νά επιμερισθεί μέ τό ποσοστό συνιδιοκτησίας. Εγώ κατανοώ ότι θά έπρεπε νά ισχύει απλά 8,50 Χ 20% = 1,70 δηλαδή μέχρι υπέρβαση Η = 1,70 έχουμε ποσοστό υπέρβασης <20% καί αυτό γιά κάθε μονοκατοικία ξεχωριστά .
Νομίζω ότι τό ίδιο θά πρέπει νά ισχύει καί μέ τήν κάλυψη καί αυτό γιατί τό ποσοστό συνιδιοκτησίας επί τού οικοπέδου είναι ποσοστό μέ σαφή αναφορά στήν δόμηση καί μόνο .

                               Παρακαλώ  συνάδελφοι τά φώτα σας
Ευχαριστώ γιά τήν προσοχή σας .

Link to comment
Share on other sites

Αυτό ακριβώς σιχτιρίζουμε  κάποιες σελίδες τώρα.... Από εκεί ξεκίνησε η παραπάνω στιχομυθία του ΙΑΣΟΝΑ με τον Thodoris4.........

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

 

σας αντιγράφω για λόγους συντομίας μία απορία σύμφωνα με τον συντελεστή χρήσης που έθεσα στο φόρουμ του ιεκεμ και θα ήθελα πραγματικά και την γνώμη σας..έχει μείνει δυστυχώς το κίτρινο φόντο..

 

Σας παραθέτω μία απορία σε μια περίπτωση αυθαιρέτου που, ενώ φαίνεται εύκολη, με έχει μπερδέψει.

 
Έχουμε άδεια για ισόγειο κατάστημα. Στην πραγματικότητα έχει φτιαχτεί ένα ισόγειο κατάστημα με κάποια μικρή υπέρβαση δόμησης (ΦΚ1) και ένας ολόκληρος ίδιος όροφος από πάνω με χρήση κατοικίας (ΦΚ2).
 
Επικρατούσα χρήση στο κεντρικό μενού βάζω 'υπηρεσίες'. Στο φύλλο καταγραφής του Α' ορόφου (ΦΚ2) διαφοροποιούμαι και βάζω 'άλλη κατοικία'; Ή το σωστό θα ήταν να έβαζα την χρήση ίδια σε κάθε φύλλο καταγραφής, δηλαδή 'υπηρεσίες';
 
Η ερώτηση εκ πρώτης όψεως φαίνεται χαζή γιατί σε κάθε φύλλο καταγραφής μπορείς να βάλεις την δική του χρήση, αλλά επειδή υπάρχει γενικά η απαίτηση στα ποσοστά υπέρβασης δόμησης, να μπαίνει το ίδιο ποσοστό υπέρβασης σε κάθε φύλλο και ας μπορούσαμε 'τεχνικά' να βάζουμε διαφορετικό ποσοστό ανά φύλλο καταγραφής, αναρωτιέμαι μήπως και με τις χρήσεις βάζουμε ανά φύλλο την ίδια, δηλαδή την επικρατούσα.
 
Να σημειωθεί ότι με το 'άλλη κατοικία' το πρόστιμο πέφτει αισθητά για την παράβαση του Α' όροφου.
 
Επίσης θα μπορούσε κανείς να πει, επειδή η άδεια είναι για κατάστημα, ότι πρέπει να μπει ο συντελεστής αλλαγής χρήσης στο ΦΚ2; Δεν υπήρξε κάποια εύνοια στους όρους δόμησης για την κατασκευή καταστήματος και ο άνω όροφος είναι λειτουργικά ανεξάρτητος με το ισόγειο, που είναι το κατάστημα. 
 
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις όποιες απαντήσεις.
Edited by leo_and
Link to comment
Share on other sites

Αντιγράφω από το εγχειρίδιο χρήσης του ΤΕΕ:

Επικρατούσα χρήση:  Δηλώνεται η επικρατούσα χρήση. Η χρήση αυτή πρέπει να εμφανίζεται σε τουλάχιστον ένα από τα "Φύλλα καταγραφής"

 

Είδος χρήσης:  Συμπίπτει με την Επικρατούσα χρήση εκτός εάν το συγκεκριμένο τμήμα παράβασης έχει διαφορετική.

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω έχεις επικρατούσα χρήση καταστήματος στο κτίριο (υπηρεσίες) το οποίο το επιλέγεις στη κεντρική σελίδα της δήλωσης. Από κει και πέρα έχεις στο ένα ΦΚ υπηρεσίες (δηλαδή την επικρατούσα χρήση) και στο άλλο Φ.Κ, έχεις χρήση "άλλη κατοικία". 

Οπότε, συμφωνώ με τον τρόπο που τα έχεις επιλέξει. 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!

 

Όσον αφορά τον συντελεστή αλλαγής χρήσης; Πρέπει να το βάλω στο φύλλο καταγραφής, μιας και η άδεια γράφει 'ισόγειο κατάστημα', ή επειδή η υπέρβαση είναι σε έναν νέο όροφο με χρήση κατοικίας δεν χρειάζεται; Eκεί μπερδεύομαι κυρίως..

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με pavlos33 αλλά ήθελα να ρωτήσω αν τσεκαρες την επικρατούσα χρήση, δηλ. ότι η κατοικία είναι <50%.

Ο όροφος πάντως δεν έχει αλλαγή χρήσης.

Link to comment
Share on other sites

Nαι, το τσέκαρα και ισχύει <50%..Δεν μπαίνει λοιπόν αλλαγλη χρήσης.

 

Οπότε αν ο ψιλός κύριος που κάνει την δήλωση δεν έχει άλλη κατοικία ή οικόπεδο με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που ορίζονται για την κύρια και μοναδική, μπορεί να δηλώσει στο ΦΚ2 'κύρια και μοναδική κατοικία' για τα 70 τ.μ. (Συγκεκριμένα μάλιστα στην περίπτωση μου θα το σπάσω σε δύο φύλλα καταγραφής, διότι ο όροφος ξεπερνάει τα 70 τ.μ); Άσχετα από το ότι είναι και ένα κατάστημα στην ίδια συμβολαιογραφικά ιδιοκτησία;

 

Συγγνώμη που κάνω απανωτές ερωτήσεις για το ίδιο ακίνητο, άλλα έχουμε γίνει σχεδόν δικηγόροι για να συγκεράσουμε τις ερμηνείες του νόμου και για να βρούμε σωστά τους συντελεστές του προστίμου..

 

Ευχαριστώ και πάλι! 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.