Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α18] Υπολογισμός προστίμων (γενικά)


Recommended Posts

Για αυθαιρεσίες σε κοινόχρηστο χώρο κτιρίου το οποίο έχει σύσταση, οι υπερβάσεις υπολογίζονται με τα επιτρεπόμενα όλου του ακινήτου, σωστά ? Δεν πάνε με κάποια ποσοστά επί του οικοπέδου κ.τ.λ. ?

 

Σωστά, αν αφορούν σε κοινόχρηστους χώρους.

Αλλάζουν τα "δεδομένα" όταν στις αυθαιρεσίες αυτές έουμε ..."διεκδικίσιμους χώρους" από κάποιον από τους συνιδιοκτήτες του ακινήτου.

Link to comment
Share on other sites

Σωστά, αν αφορούν σε κοινόχρηστους χώρους.

Αλλάζουν τα "δεδομένα" όταν στις αυθαιρεσίες αυτές έουμε ..."διεκδικίσιμους χώρους" από κάποιον από τους συνιδιοκτήτες του ακινήτου.

 

Υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός για τους διεκδικήσιμος χώρους ? Έχω περίπτωση όπου ο επικαρπωτής του ακινήτου είναι ένας (γονέας) και τα παιδιά του έχουν ψ.κυριότητα στις οριζόντιες ιδιοκτησίες. Σκέφτομαι να κάνει μία δήλωση ο επικαρπωτής. Τα παιδιά δεν έχουν αντίρρηση για τις τακτοποιήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Π.χ. έφτιαξε ο ένας μια αποθήκη στον ακάλυπτο χώρο και τη θεωρεί "δική του". Ο άλλος δεν έχει αντίρρηση γι' αυτό. Τότε κάνει τη δήλωση και θέλει και τη συναίνεση του άλλου γι' αυτό.

 

Στο παράδειγμά καλό είναι να μην ασχοληθείς με τον επικαρπωτή (ας τον να ..πίνει τον καφέ του). Μία δήλωση και από τα δύο αδέλφια με αναφορά στις αυθαιρε΄σιες των κοινόχρηστων χώρων (υποθέτω ότι, ακτός από αυτούς τους δύο δεν υπάρχουν κι άλλοι συνιδιοκτήτες του ακινήτου).

Link to comment
Share on other sites

Είναι τρία αδέλφια. 3 όροφοι - αυτοτελείς ιδιοκτησίες. Υπάρχουν αυθαιρεσίες κοινόχρηστες αλλά και αυθαιρεσίες στις ιδιοκτησίες. Ο γονέας έχει επικαρπία για όλα. Τα παιδιά ψ. κυριότητα για κάθε όροφο. Γίνεται μία κοινή δήλωση για όλα από τα 3 αδέλφια ?

Link to comment
Share on other sites

Χρειάζονται 4 δηλώσεις. Μια για κάθε διαμέρισμα και μία για τους κοινόχρηστους χώρους.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή, έχω κτίριο με σύσταση 3 ιδιοκτησιών και κοινόχρηστους χώρους  το οποίο ανήκει στον γονέα και τα τρία τέκνα Α,Β και Γ, το οποίο συμβολαιογραφικά είναι ως εξής :

 

Ισόγειο:        ψ.κυριότητα - Ιδιοκτήτης Α    ,  επικαρπία  - Γονέας

Α' όροφος:   ψ.κυριότητα - Ιδιοκτήτης Β    ,  επικαρπία  - Γονέας

Β' όροφος:   ψ.κυριότητα - Ιδιοκτήτης Γ    ,  επικαρπία  - Γονέας

 

Ας πούμε ότι έχω αυθαιρεσίες στους κοινόχρηστους χώρους αλλά και κλειστούς Η/Χ στους ορόφους. Μεταξύ γονέα και των 3 τέκνων υπάρχει πλήρης συναίνεση.

 

1) Γίνεται τακτοποίηση με μία δήλωση για όλες τις αυθαιρεσίες του κτιρίου ? Την κάνει ο επικαρπωτής ή κοινή οι 3 ψ.κύριοι ?

 

ή

 

2) πρέπει να γίνει ξεχωριστή δήλωση για κάθε ιδιοκτησία από κάθε ψ.κύριο?

 

Στον 4014 νομίζω ίσχυε σίγουρα το (2). Όμως τώρα ο νόμος έχει αλλάξει σε αυτό. Ο νόμος λέει:

 

"..1. Αίτηση.
Σε κάθε οικόπεδο ή γήπεδο η διαδικασία υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης στις διατάξεις του παρόντος μπορεί, κατ’ επιλογή του ιδιοκτήτη, να γίνεται είτε με μία αίτηση υπαγωγής για το σύνολο των αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων είτε με περισσότερες αιτήσεις για κάθε μεμονωμένο αυτοτελή χώρο οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, που αποτελεί αντικείμενο μεταβίβασης...
 
Την αίτηση υποβάλλει:
α) ο φερόμενος ιδιοκτήτης του ακινήτου στο οποίο έχει εκτελεστεί η αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη χρήση. Στην έννοια του φερόμενου ιδιοκτήτη περιλαμβάνονται ο ψιλός κύριος, ο επικαρπωτής με τη συναίνεση του ψιλού κυρίου...."
Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

nik, 

Ο ψιλός κύριος είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου. 

Αν υπάρχει συναίνεση από τον ψιλο, μπορεί να την κάνει ο επικαρπωτής. 

 

Η επιλογή μια αίτηση υπαγωγής για το σύνολο των αυθαιρέτων κατασκευών αφορά ακίνητα του ιδίου ιδιοκτήτη.

Στον 4014 γινόταν μια αίτηση ανά ιδιοκτησία (δηλαδή η αίτηση δέσμευε το ακίνητο και όχι τον ιδιοκτήτη)

στον 4178 υπάρχει πραγματι η δυνατότητα παραπάνω του ενός ακίνητα του ιδίου ιδιοκτήτη να δηλωθούν σε μια αίτηση

 

Αν τώρα υπάρχει η δυνατότητα να γίνει μια αίτηση μόνο του επικαρπωτή (με συναινέσεις για κάθε ιδιοκτησία του κάθε ψιλού και όλων μαζί για τα κοινόχρηστα, συμφωνα με την λογική του 1α)

κατά την γνώμη δεν γίνεται αφου η δυνατότα παρέχεται για ακίνητα του ιδιού ιδιοκτήτη (ψιλού) 

Δηλαδή είναι διακριτή η διαφορά ποιος κάνει την αίτηση και ποιος είναι ιδιοκτήτης.

Edited by soundholics
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι γίνεται μία για όλα από τον επικαρπωτή. Αφού ο 4178 θεωρεί ιδιοκτήτη και τον επικαρπωτή. Δεν ξέρω εάν γίνεται μία κοινή δήλωση από τους 3 ψ.κυρίους.

 

Όλα αυτά τα συμβολαιογραφικά, αν θα είναι μία δήλωση ή όχι έχουν νόημα μόνο όταν δεν υπάρχει συναίνεση και για να μην δημιουργούνται νομικά ζητήματα. Εάν υπάρχει συναίνεση δεν βρίσκω τον λόγο να γίνουν ξεχωριστές δηλώσεις και να πληρώνονται έξτρα κρατήσεις, αμοιβές, παράβολα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.