Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαφορες περιπτώσεις αυθαιρεσιών του Ν. 4178/13


Recommended Posts

Δεν μπορείς να κατεβάσεις τα σχέδια.... κανονικά θα πρέπει να τα έχει και ο ιδιοκτήτης...και ο συμβολαιογράφος στο προηγούμενο συμβόλαιο....

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,8k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Έχω νεότερα από το μέτωπο, μετά από σημερινό τουρνέ στις πολεοδομίες:

-Για ανασύσταση μου είπαν δεν παίζει μερική, πρέπει υποχρεωτικά όλου του κτηρίου και θέλει και τοπογραφικό και διάγραμμα κάλυψης με βάση τον ΓΟΚ της εποχής που βγήκε η άδεια.

-Ο υπάλληλος μου πέταξε και μια ιδέα που φαίνεται να είναι και η καλύτερη λύση: εφόσον η άδεια είναι του '73, να βρω δημόσιο έγγραφο (πχ ηλεκτροδότηση από ΔΕΗ) που να αποδεικνύει ότι το κτήριο είναι προ του '75 και να δηλώσω την ιδιοκτησία που θέλω στον 4178 κι ας μην είναι αυθαίρετη. Στην τελική δηλώνω και καλά ότι έχει υπέρβαση πχ 1 τμ. Οπότε πάω κατηγορία 1 και 500άρικο χωρίς απαίτηση σχεδίων παρά μόνο μια κάτοψη της ιδιοκτησίας που δηλώνω και έτσι αποφεύγω την ανασύσταση, περαιώνω με 4178, βγαίνει και η βεβαίωση και γίνεται η δικαιοπραξία. Κοιτώντας τι λέει ο νόμος για κατηγορία 1, πράγματι δεν ζητάει ούτε σχέδια ούτε τίποτα, μόνο κάτοψη του χώρου. Πως το βλέπετε?

 

Αρχικώς είχες πει:

 

Υπενθυμίζω ότι μου ζητήθηκε βεβαίωση για οριζ. ιδιοκτησία σε οικοδομή που έχει καταστραφεί ο φάκελος της ΟΑ αλλά έχει περαιωθεί ρύθμιση με 3843 από άλλο μηχανικό. Επικοινώνησα με τον μηχανικό που έκανε την ρύθμιση και μου είπε ότι δεν υπέβαλλε εγκεκριμένα σχέδια παρά μόνο αυτά της σύστασης. Ο υπάλληλος στην πολεοδομία του είπε να κάνει ανασύσταση, ο μηχανικός είπε θα την κάνει εν καιρώ αλλά εντωμεταξύ η δήλωση προχώρησε, μπήκαν και οι σφραγίδες και περαιώθηκε η δήλωση 3843 και ανασύσταση δεν έγινε ποτέ. Οπότε η μόνη λύση είναι να γίνει τώρα ανασύσταση και έτσι όπως τα λέει ο 4178 απαιτείται αποτύπωση όλου του κτηρίου που στην περίπτωσή μου είναι 5-όροφο με καμιά 30αριά διαμερίσματα και υπόγειες αποθήκες. Έχει κανείς υπόψη κάποια άλλη λύση που μου διαφεύγει?

 

Σου είχα απαντήσει:

 

Καταρχήν κακώς ο υπάλληλος της πολεοδομίας έκανε δεκτό το φάκελλο του 3843 με ό,τι αυτό συνεπάγεται......

Εσύ με συνεννόηση με την οικεία πολεοδομία φρόντισε μήπως κάνεις "μερική ανασύσταση του φακέλλου" (μόνο του ορόφου).

Και ο ιδιοκτήτης να φροντίσει να βρει τα λεφτά για να σε πληρώσει extra γι' αυτό!!!

 

Συνεχίζω λοιπόν και σου ξανασημειώνω ότι, ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ (!!!!!!!!) το οποίο αντιμετωπίζεται μόνο με την ανασύσταση του φακέλλου!!!!

Δεν βγάζουμε τα σπίτια των πελατών μας έτσι απλά ....αυθαίρετα!!!!!

Ούτε ακούμε τέτοιου "....διαμετρήματος" συμβουλές υπαλλήλων πολεοδομίας, οι οποίοι μάλλον έπρεπε να κάνουν τη ...νοικοκυρά!!!!

Ζήτα μια ικανοποιητική για εσένα αμοιβή από τον πελάτη σου για την ανασύσταση και υλοποίησέ τη!!!

Νόμιμα, σωστά, ικανοποιητικά αμφοτέρως!!!!

Link to comment
Share on other sites

Επί 3843 είχε βγει μια οδηγία προς τις πολεοδομιες ώστε να δέχονται και σχέδια χωρίς την στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας. Ο λόγος ήταν η ανικανότητα των αρχείων να χορηγησουν αντίγραφα εντός προθεσμίας του νόμου.

Link to comment
Share on other sites

Αποφάσεις μερικής ανασύστασης 

http://static.diavgeia.gov.gr/doc/Β437ΩΚΤ-ΔΛ5

http://static.diavgeia.gov.gr/doc/Β413ΩΚΤ-13Ψ

http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΕΑ8ΩΚΤ-Ι4Λ

http://static.diavgeia.gov.gr/doc/Β455ΩΨ8-ΑΨΧ 

http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ9ΞΩ91-ΘΧΩ

 

Επίσης εδώ έχει σχετική νομοθεσία 

 

letom, κάνε μια έρευνα στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ για τον δήμο που σε ενδιαφέρει με κλειδί "ΜΕΡΙΚΗ ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΦΑΚΕΛΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ"

 

brasco, στην αρχή ζητούσαν ακριβή αντίγραφα αλλά μετά εφάρμοσαν την νομοθεσία που προβλέπει ΥΔ ιδιοκτήτη και απλές φωτοτυπίες εκ των εγκεκριμένων σχεδίων. Στην περίπτωση που συζητάμε δεν ήταν καν φ/α των εγκεκριμένων....

Edited by Faethon11
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

ΙΑΣΟΝΑ

Καμία αντίρρηση ότι κακώς έγινε δεκτός ο φάκελος του 3843 χωρίς εγκεκριμένα σχέδια με ό,τι αυτό συνεπάγεται αν το πάρουν χαμπάρι. Το τι μπορεί να συνεπάγεται είναι ποινή για τον υπάλληλο που κακώς έβαλε τη σφραγίδα και χάσιμο χρημάτων για τον ιδιοκτήτη επειδή θα θεωρηθεί άκυρη η δήλωση. Όσο για το μηχανικό που υπέβαλλε τον φάκελο, δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στο να υποβάλλει ελλειπή φάκελο και να τον αφήσει στην τύχη του εκτός φυσικά από το ότι πληρώθηκε για να τον υποβάλλει ολοκληρωμένο και δεν το έκανε οπότε είναι έκθετος απέναντι στον ιδιοκτήτη. Είναι θέμα του ιδιοκτήτη το αν τον "κηνυγήσει" ή όχι.

Εγώ ψάχνωντας απλώς ανάμεσα στα συμβόλαια, σχέδια σύστασης κλπ που μου έφερε ο ιδιοκτήτης, βρήκα την περαίωση του 3843 και έτσι τυχαία έμαθα αυτά που προανέφερα. Θα μπορούσε το χαρτί της περαίωσης να μην μου το είχε φέρει και να μην το είχα μάθει ποτέ. Όλα αυτά είναι άλλη υπόθεση, άλλου μηχανικού και ο μόνος λόγος που τα ανέφερα είναι για να ρωτήσω αν γινόταν περαιώσεις 3843 χωρίς εγκεκριμένα, μια και εγώ δεν πρόλαβα τον 3843 και δεν έχω εμπειρία.

Πάμε στο τώρα: έρχεται ο ιδιοκτήτης και μου ζητάει βεβαίωση για μεταβίβαση, μου φέρνει και βεβαίωση της πολεοδομίας ότι έχει καταστραφεί ο φάκελος. Που είναι το πρόβλημα αν δηλωθεί ως αυθαίρετο προ του '75 (εννοείται και με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη)? Θα πληρωθεί τσάμπα ένα παράβολο 500 ευρώ στο κράτος, το οποίο παράβολο δεν θα πληρωνόταν σε περίπτωση ανασύστασης μέσω της οποίας αυτόματα θα νομιμοποιούνταν ο χώρος ακόμα και αν ήταν όντως αυθαίρετος. Ειλικρινά δεν βλέπω που μπορεί να υπάρξει πρόβλημα αν γίνει έτσι και αν έχεις την καλοσύνη πες μου πιο συγκεκριμένα ποιο "προβληματικό σενάριο" έχεις υπόψη σου?

 

Faethon ευχαριστώ για τα αρχεία, θα το ψάξω το θέμα. Αν θες απάντησέ μου και εσύ σε αυτό που ρωτάω πιο πάνω τον Ιάσονα. Κάθε γνώμη είναι ευπρόσδεκτη.

Link to comment
Share on other sites

Είναι δικαίωμά σου να κάνεις ό,τι θεωρείς ορθότερο!

Προσωπικά δεν θα το έκανα έτσι, αλλά αυτό είναι κάτι που θα έκανα εγώ και με τα δικά μου κριτήρια, που ίσως διαφέρουν από τα δικά σου!

Σημασία δεν έχει όμως το τι θα έκανα εγώ, αλλά το τι θα κάνεις εσύ!

Εσύ πρέπει να επιλέξεις το τι είναι καλύτερο, ορθότερο, νομιμότερο, οικονομικότερο κ.λπ. για τον πελάτη σου!

Εσένα εμπιστεύεται για να του κάνεις καλύτερα κ.λπ. τη συγκεκριμένη εργασία!

Βεβαίως κι εσύ έχεις υποχρέωση εκτός όλων των άλλων να προστατεύσεις καλύτερα κ.λπ., το "όνομά" σου, το πελατολόγιό σου, την τσέπη σου και προπάντων τον ...πωπό σου!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα να δεις.

Ο ιδιοκτήτης γνωρίζει πως έχει εκδοθεί ΟΑ. Το ίδιο γνωρίζει και ο παραλήπτης, αν δεν είναι ο ιδιοκτήτης, της απάντησης της ΥΔομ για την εξαφάνιση του φακέλου.

Άρα σε πιθανή μελλοντική διένεξη (για άγνωστο λόγο) μπορεί να θεωρηθεί ψευδής η δήλωση...

 

Για αυτό λοιπόν, είμαι της ίδιας άποψης με τον Ιάσονα.

Εσύ κρίνεις και εσύ επιλέγεις....

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!!Θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση σχετικά με τα λυόμενα.

 

Αν έχουμε άδεια λυομένου που ήταν βάση νόμου 80μ2. και έχουν προσθέσει άλλα 13μ2. το λυόμενο μπαίνει όλο στην κατηγορία 5 και βάζουμε όλα τα τετραγωνικά (93μ2.) ή μπαίνει στην κατηγορία 4 και βάζουμε μονο τα τετραγωνικά της υπέρβασης???

Ευχαριστώ!!!!

Link to comment
Share on other sites

Μου χει τύχει η εξής περίπτωση: Στον ακάλυπτο μιας πολυκατοικίας στο Χαλάνδρι υπάρχουν 2 αποθήκες. Οι αποθήκες αυτές έχουν χιλιοστά, υπάρχουν στον κανονισμό της πολυκατοικίας, είναι όμως αυθαίρετες. Στο φάκελο που διατηρούσε ο ιδιοκτήτης εντελώς τυχαία βρήκα μια κάτοψη ισογείου της σύστασης οριζοντίων και μια κάτοψη της πολεοδομίας, απ' την οποία φυσικά έλειπαν οι αποθήκες. Πάω στην πολεοδομία να βρω το φάκελο και μου λένε ότι έχει καταστραφεί και μου δίνουν χαρτί ότι δεν υπάρχει. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Δεδομένου ότι το κτίριο είναι του '72 και για την υπαγωγή θα χρειαστώ μόνο μία κάτοψη, μπορώ να στηριχθώ σε αυτή που βρήκα στο φάκελο του ιδιοκτήτη, χωρίς να πάω σε ανασύσταση; Ούτως ή άλλως μόνο την αποθηκούλα θα ελέγξω ως ανεξάρτητη ιδιοκτησία. Απλά οι απόψεις εδώ διίστανται... 

 

 

Αν το υπολογίζεις ως στέγη γιατί να βάλεις υπέρβαση ύψους αφού θα παει με αναλυτικο η στέγη. Υπέρβαση ύψους θα βάλεις αν το δηλώνει ως ΥΔΚΧ ή αν το κάτω σπιτι είχε ΥΥ που θα το δηλώνεις ως ΥΥ χωρίς ΥΥ

 

Έχει ΥΥ και το ισόγειο οπότε θα το βάλω όλο μαζί εκεί. Την ΥΥ δεν τη γλυτώνω δυστυχώς...

 

 

Καλησπέρα!!Θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση σχετικά με τα λυόμενα.

 

Αν έχουμε άδεια λυομένου που ήταν βάση νόμου 80μ2. και έχουν προσθέσει άλλα 13μ2. το λυόμενο μπαίνει όλο στην κατηγορία 5 και βάζουμε όλα τα τετραγωνικά (93μ2.) ή μπαίνει στην κατηγορία 4 και βάζουμε μονο τα τετραγωνικά της υπέρβασης???

Ευχαριστώ!!!!

 

Αν υπάρχει όντως το λυόμενο και έχει εφαρμοστεί η άδεια τότε βάζεις μόνο τα τετραγωνικά της υπέρβασης. Αν όμως έχει γίνει συμβατική κατασκευή, παύει να ισχύει η άδεια του λυόμενου και μπαίνει όλο ως αυθαίρετο ΧΩΡΙΣ άδεια και κατηγορία 5.

Edited by liv25k
Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορείς να κατεβάσεις τα σχέδια.... κανονικά θα πρέπει να τα έχει και ο ιδιοκτήτης...και ο συμβολαιογράφος στο προηγούμενο συμβόλαιο....

Άρα παίρνω σχέδια από συμβολαιογράφο και κάνω σύγκριση?

Και εάν κατέθεσε (ή θα καταθέσει κάποια στιγμή μέχρι την λήξη της προθεσμίας) στο σύστημα ο μηχανικός διαφορετικά σχέδια?

Και με την υποχρεωτική μεταφορά στον 4178 τι γίνεται?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.