Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΛΕΟΣ με τις απίστευτες μεθοδεύσεις περιορισμού επαγγελματικών δικαιωμάτων (Υπουργική απόφαση για ΕΕΜΚ)


Recommended Posts

Καταρχήν να ζητήσω συγνώμη από τους mods επειδή πήγα να ανοίξω καινούριο θέμα για την Υ.Α για ΕΕΜΚ στις ειδήσεις,τώρα παρατήρησα οτι υπήρχε ειδικό τμήμα για τα Ε.Δ,οπότε παρακαλώ ας διαγράψουν το 1ο και ας κρατηθεί αυτό εδώ που είναι και στη σωστή του θέση... :)
Ανοίγω το θέμα επειδή εγώ τώρα το παρατήρησα και είμαι ψιλοβέβαιος οτι λόγω της εγκυκλίου για τα αυθαίρετα ελάχιστοι ίσως το έχουν πάρει γραμμή....

Στην υπό έκδοση -λογικά είναι έτοιμη και περιμένει να πάρει ΦΕΚ- Υ.Α για την ΕΕΜΚ στο Αρθρο 2 παρ 4 λέει:

"Για εργασίες των περιπτώσεων στ, ζ, ιδ, ιε, ιστ, ιθ, κα, κδ, κε, κζ της παρ 1 και της περ. β της παρ. 5 του παρόντος άρθρου που αφορούν σε περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως παραδοσιακοί οικισμοί, παραδοσιακά τμήματα πόλεων, περιοχές φυσικού κάλλους, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι ή/και σε κτίρια που είναι χαρακτηρισμένα ως μνημεία, διατηρητέα κτίρια και στις ζώνες προστασίας αυτών, όπου από τις διατάξεις της παρούσας προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής σχεδίων (όψεις ή και τομές ή και κατόψεις) ή μελετών στατικής επάρκειας εφαρμόζεται η παρ. 2 του άρθρου 8 του ν.4030/2011 (249 Α)."

Τι μας λέει δλδ?Οτι επαναφέρει για τις ανωτέρω εργασίες Μικρής Κλίμακας αποκλειστικά υπογραφή Αρχιτέκτονα Μηχανικού για τις αρχιτεκτονικές μελέτες και αποτυπώσεις και Πολιτικού Μηχανικού για τις στατικές μελέτες!!!!!Μάλιστα,επεκτείνει τα προβλεπόμενα στην "Σηφουνάκια" παρ 2 του Αρθ 8 του Ν4030 εκτός από παραδοσιακούς οικισμους κ.λ.π ΚΑΙ σε περιοχές φυσικού κάλλους, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και στις ζώνες προστασίας αυτών.Με δυό λόγια συνάδελφοι,πλέον όχι μόνο για Άδειες Δόμησης αλλά και για ΕΕΜΚ η συντριπτική πλειοψηφία των εργασιών που θέλουν αποτύπωση ή απλή κάτοψη,δεν μπορεί να τις κάνει κανένας πλην Α/Μ στις εν λόγω περιοχές

Καταλαβαίνω οτι αυτό μπορεί να μην αφορά ή να μη φαντάζει σημαντικό για πολλούς συναδέλφους που δραστηριοποιούνται σε μεγάλες πόλεις (Αθήνα,Θεσσαλονίκη κ.λ.π) όμως στην περιοχή μου (όπως και σε πολλές επαρχιακές πόλεις) οι παραδοσιακοί οικισμοί κ.τ.λ αφορούν ΤΕΡΑΣΤΙΟ τμήμα εργασιών όχι μόνο της πόλης αλλά όλου του νησιού.Μάλιστα στην Κέρκυρα όπου δραστηριοποιούμαι με αυτό το "αρχαιολογικοί χώροι" που μπήκε σφήνα,πλέον έχουμε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα,καθώς ως "αρχαιολογικός χώρος" έχει χαρακτηριστεί από το Μάιο του 2012 εκτός από την Παλιά Πόλη και σχεδόν το ΣΥΝΟΛΟ (!!!!!!!!) της πόλης της Κέρκυρας και των τριγύρω περιοχών,τα οποία δεν έχουν τπτ άλλο από κλασικές εργολαβικές οικοδομές του 1950-1960 και μεταγενέστερες!!!!!!!!

 

Είναι πραγματικά ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ το πως εκεί μέσα στο Υπουργείο κάποιοι στις ανώτατες θέσεις κάνουν τρελά παιχνίδια προκειμένου να δώσουν επαγγελματικά δικαιώματα στον κλάδο τους και να τα κόψουν από τους υπόλοιπους Μηχανικούς.Οι δε μεθοδεύσεις τους πρωτοφανείς:Να θυμηθούμε πάλι το πώς πήγε να περάσει στον 4178 η τροπολογία για τα ειδικά κτίρια?Ή μήπως να υποθέσουμε οτι είναι τυχαίο οτι το σχέδιο (?) τις Υ.Α για τις ΕΕΜΚ βγήκε την ίδια μέρα με την Εγκύκλιο για τα αυθαίρετα,στην οποία φυσικά και πέσαμε όλοι με τα μούτρα γιατί έχουμε υποθέσεις να τρέχουν χωρίς να πολυπροσέξουμε τί θέλει να μας πει η Υ.Α????Η μεθόδευση θυμίζει πραγματικά μαφιόζους,δεν ξέρω τι άλλο να πώ.Ξεκίνησε από τον γελοίο τον Σηφουνάκη ένας υπόγειος πόλεμος για σκανδαλώδη ανακατανομή επαγγελματικών δικαιωμάτων υπέρ του κλάδου του και συνεχίζεται μέχρι σήμερα ακατάπαυστα.Το έχω ξαναπεί και θα το λέω,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να αλλάζουν έτσι τα Ε.Δ,με τροπολογίες του κ...λου και Υ.Α που περνάνε νύχτα και πάνε να μας πιάσουνε στον ύπνο συνάδελφοι,δε δέχομαι να με περνάνε για γίδι και μ#$%#$%κα.
Ήθελα στ'αλήθεια να ήξερα,το ΤΕΕ τα ξέρει αυτά και τα εγκρίνει,ή το μόνο που το νοιάζει είναι το ανταποδοτικό τέλος για τον 4178 και στα @@ του?
Αντίστοιχα θα ήθελα να ξέρω οι πρόεδροι και τα συλλογικά όργανα των υπολοίπων κλάδων μηχανικών έχουν λάβει γνώση και δεν αντιδρούν,ή απλά ασχολούνται και αυτοί με τα αυθαιρετάκια τους και κατά τα άλλα κοιμούνται όρθιοι???
Για το δικό μου σύλλογο (ΣΠΜΕ) και το δικό μου πρόεδρο,προσωπικά θα φροντίσω να μάθω από αύριο..

Δε γράφω άλλα,πραγματικά έχω απίστευτα νεύρα.Απλά θα ήθελα να ξαναπώ οτι σε καμιά περίπτωση δεν ενδιαφέρομαι να έρθω σε κόντρα με κανένα συνάδελφο Α/Μ,δεν είναι αυτός το πρόβλημά μου,ούτε θα κάτσω να συζητάω και να προσπαθώ να πείσω κανέναν για τπτ (είναι αντιληπτό οτι δεν πρόκειται να πείσω κανέναν,ούτε φυσικά να με πείσει αυτός,μιλάμε για επαγγελματικά δικαιώματα και συμφέροντα που εκ των πραγμάτων έρχονται σε σύγκρουση,σε περίοδο μάλιστα που δεν υπάρχουν καθόλου δουλειές).

Την είδηση την ανέβασα ώστε καταρχήν να ενημερώσω όσους δεν το είχαν καταλάβει -και εμένα συνάδελφος με ξύπνησε- και να εκφράσω την αγανάκτησή μου.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕ ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΡΑΜΕ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!!!!!!!
Ας το καταλάβουν...

Edited by Greenick
  • Upvote 4
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω στην απορία σου ... καλά το υπουργείο, το ΤΕΕ, οι σύλλογοι ;

 

Επί της ουσίας όμως η ΥΑ έχει ακόμη σοβαρότερο πρόβλημα ...

Που βρίσκεται ο μηχανικός (γενικά) στις διαδικασίες που περιγράφει ;

Που είναι η ανάθεση και η ανάληψη (εκτός της σκαλωσιάς) ;

Όλα με ΥΔ ; Ακόμη και οι δηλώσεις στατικής επάρκειας ;

Είμαστε στο 2013 και δε μπορούμε να κάνουμε ακόμη τη βασική πιστοποίηση ... ποιός υπογράφει ;

 

Εγώ δε βλέπω πουθενά μηχανικό ... μόνο ιδιοκτήτες ... ένα χαρτί με σφραγίδα "αρμόδιου" μηχανικού βρίσκεις και στο περίπτερο ... ειδικά αυτή την εποχή !

 

Αυτοί που έπρεπε να πιστοποιούν (με κάποιο τρόπο) την εγκυρότητα των σφραγίδων ... γίναν εργολάβοι ! Αποτέλεσμα ... όποιος πρόλαβε ...

Link to comment
Share on other sites

kan 62,η αλήθεια είναι οτι δεν έχω κάτσει ακόμα να μελετήσω το σχέδιο της Υ.Α για να εντοπίσω και αυτά που λες,απλά τα πήρα με αυτό που μου έβγαλε το μάτι....
Έλεγα να κάτσω να χαλαρώσω απόψε,αλλά τώρα δεν παίζει,έχει να πέσει διάβασμα για να δούμε τι μ$^%$^%$^ ετοιμάζονται να βγάλουν πάλι... :(
Μιλάμε τα έχουν κάνει όλα κουλουβάχατα,τόσο άχρηστοι είναι,Ας γίνει επιτέλους ένα (σοβαρό) Μητρώο Μελετητών Ιδιωτικών Έργων,να δηλώσουμε με τι θέλουμε και μπορούμε να ασχολούμαστε ο καθένας και να τελειώνουν τα πανηγύρια και οι βλακείες...

Link to comment
Share on other sites

Τα επαγγελματικά δικαιώματα πρέπει να καθοριστούν από το ΤΕΕ δηλαδή συμφωνία μεταξύ μας και να την επιβάλλουμε στην κυβέρνης.

 

 

 


παρακαλώ βάλε ειδικότητα στο προφίλ σου.

Didonis

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Έλεος με τις απαράδεκτες και αντιεπαγγελματικές απαιτήσεις!..

μήπως θα μπορούσαν και οι αρχιτέκτονες να υπογράφουν τις στατικές μελέτες και τα τοπογραφικά (που πρόσφατα κατοχυρώθηκε απ' το ΤΕΕ να τα υπογράφουν ΜΟΝΟ τοπογράφοι);;;

Κανονικά, συνάδελφε, η κάθε ειδικότητα θα πρέπει να υπογράφει τις αντίστοιχες μελέτες!..:

τις αρχιτεκτονικές (οχι μόνο για τα διατηρητέα!!) οι αρχιτέκτονες  μηχ. (ΜΟΝΟ!!),

τις στατικές οι πολιτικοί μηχ.

τις η/μ μελέτες οι μηχανολόγοι

τα τοπογραφικά οι τοπογράφοι.

 

έτσι θα έπρεπε να ορίσει το Τ.Ε.Ε. τα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως άλλωστε γίνεται και σε όλη την Ευρώπη, και προς αυτό τον σκοπό κινούμαστε στον ΣΑΔΑΣ.

 

ευχαριστώ!..

 

 


παρακαλώ βάλε ειδικότητα στο προφίλ σου.

Didonis

Edited by Didonis
  • Upvote 4
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Και το είπε ο Greenick, που να μην τό 'λεγε. Το θέμα μας δεν είναι αν τα επαγγελματικά δικαιώματα που υπάρχουν (ή δεν υπάρχουν) είναι δίκαια και σωστά ή όχι. Είναι ότι οι πολιτικοί μας συνηθίζουν την τελευταία εικοσαετία (τουλάχιστον) να παίζουν παιχνίδια στην πλάτη όλων μας. Ανάλογα με το με ποιον τά 'πιναν το προηγούμενο βράδυ, ρίχνουν μια τζίφρα το επόμενο πρωί και απονέμουν ή αφαιρούν δικαιώματα όπου γουστάρουν με το έτσι θέλω.

 

Κατά τη γνώμη μου όποιος θέλει δικαιοσύνη στα επαγγελματικά δικαιώματα θα πρέπει να διαφωνεί με την απονομή τους μόνο με τυπικά προσόντα. Τι θα πει για παράδειγμα " οι αρχιτεκτονικές μελέτες στους αρχιτέκτονες" ; Όλες οι μελέτες; Σε όλους τους αρχιτέκτονες;

 

Το λάθος για μένα είναι ότι πάντα μιλάμε για το ποιος πρέπει να μπορεί να υπογράφει τις μελέτες. Δεν άκουσα κανέναν να μιλάει για το ποιος πρέπει να εκπονεί τις μελέτες. Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε έχουν πάντα τη σημασία τους. Λέμε, για παράδειγμα, ο τάδε έβγαλε την άδεια αυτής της οικοδομής, σχεδόν σπάνια ακούς ο τάδε έκανε την μελέτη αυτού του κτιρίου.

 

Άποψή μου είναι ότι το δικαίωμα σε οποιαδήποτε μελέτη πρέπει να το έχει αυτός που αποδεδειγμένα μπορεί να την εκπονήσει ή επιβλέψει.

 

Το πρόβλημα είναι ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται σοβαρή δουλειά και από το Υπουργείο και από τους συλλόγους, το ΤΕΕ κλπ. Δεν τους κόβω δυστυχώς να θέλουν να την κάνουν, για ευνόητους λόγους.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

OK, τώρα που διάβασα πως οι ΠΜ στην Ελλάδα έχουν παράπονο από τα επαγγελματικά δικαιώματα μπορώ να πεθάνω ήσυχος...

  • Upvote 7
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εξακολουθώ να νομίζω ότι μας (και των συλλόγων συμπεριλαμβανομένων) διαφεύγει το σημαντικότερο ...

 

Με τη συγκεκριμένη ΥΑ, δε μιλάμε για διαχωρισμό επ. δικαιωμάτων μεταξύ ΑΜ ή ΠΜ ή xyzΜ (όπου Μ = μηχανικού) ... μιλάμε για κατάργηση επ. δικαιωμάτων Μ (όπου Μ = μηχανικών).

Όταν εφαρμοστεί, σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, θα μπορείτε και σεις να πάρετε τα απαιτούμενα για μιά μικρής κλίμακας από το κοντινότερο περίπτερο.

Με τιμές που θα αρχίζουν από 10 ευρώ ...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Είναι πραγματικά ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ το πως εκεί μέσα στο Υπουργείο κάποιοι στις ανώτατες θέσεις κάνουν τρελά παιχνίδια προκειμένου να δώσουν επαγγελματικά δικαιώματα στον κλάδο τους και να τα κόψουν από τους υπόλοιπους Μηχανικούς.  Ήθελα στ'αλήθεια να ήξερα,το ΤΕΕ τα ξέρει αυτά και τα εγκρίνει,ή το μόνο που το νοιάζει είναι το ανταποδοτικό τέλος για τον 4178 και στα @@ του

Πραγματικά γέλασα με την ψυχή μου. (όχι με σένα συνάδερφε για να μην παρεξηγούμαι) Αυτό γίνεται χρόνια τώρα.  Τα  "επαγγελματικά σας  δικαιώματα"  ισχύουν με νόμους του 28 και οι μεθοδεύσεις κάποιων (όπως αναφέρεις) έχουν κόψει το ψωμί σε μηχανικούς (όπως οι Χημικοί, οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος , οι Μεταλλειολόγοι  κλπ) και συνεχίζουν και τώρα ακόμη και σε αντικείμενα που είναι κατεξοχήν δικά μας. Μόνο που εμείς μάθαμε να επιβιώνουμε όχι υπογράφοντας μελέτες και ζητώντας δικαιώματα αλλά εκπονώντας μελέτες και κατακτώντας αναγνώριση από συναδέρφους και ιδιώτες.

 

Το λάθος για μένα είναι ότι πάντα μιλάμε για το ποιος πρέπει να μπορεί να υπογράφει τις μελέτες. Δεν άκουσα κανέναν να μιλάει για το ποιος πρέπει να εκπονεί τις μελέτες.

όπως το είπες. Αλλά μάθαν όλοι να είναι υπερεπιστήμονες.

 

OK, τώρα που διάβασα πως οι ΠΜ στην Ελλάδα έχουν παράπονο από τα επαγγελματικά δικαιώματα μπορώ να πεθάνω ήσυχος...

Καλό.

 

Και για να φτάσω στην ουσία του πόστ σου συνάδερφε. Το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι τουλάχιστον  γελοίο. Και αυτό για το οποίο διαμαρτύρεσαι είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Βέβαια το ΤΕΕ μπορεί να ασχοληθεί , ποιός ξέρει. Απλά τόσα χρόνια δεν μπορούσε να λύσει άλλα προβλήματα.

Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων υπογράφουν αρχιτέκτονες , πολιτικοί , γεωλόγοι , δασολόγοι και όχι Μηχανικοί Περιβάλλοντος.

Έργα προστασίας περιβάλλοντος υπογράφουν Τοπογράφοι , Πολιτικοί μηχανικοί και όχι Χημικοί και Μηχανικοί Περιβάλλοντος

Σε λατομεία πέρα από Μεταλειολόγο αν ο εξοπλισμός είναι πάνω από κάποια KW  πρέπει να υπογράψει και Μηχανολόγος , Ηλεκτρολόγος ή Ναυπηγός

Σε εργοστάσιο παρασκευής εκρηκτικών δεν μπορεί ο χημικός , αρμόδιος είναι ο Μηχανολόγος , Ηλεκτρολόγος ή Ναυπηγός (τι σχέση έχουν αυτοί μεταξύ τους μόνο ο νόμος του 34 το δικαιολογεί)

Οπότε συγνώμη που γέλασα. Αλλά έχουμε φάει πολύ αδικία . Και έχουμε δει παράλογα πράγματα.

 

Ξανάρχομαι στα λόγια του tsak

Το λάθος για μένα είναι ότι πάντα μιλάμε για το ποιος πρέπει να μπορεί να υπογράφει τις μελέτες. Δεν άκουσα κανέναν να μιλάει για το ποιος πρέπει να εκπονεί τις μελέτες.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

" οι αρχιτεκτονικές μελέτες στους αρχιτέκτονες" ; Όλες οι μελέτες; Σε όλους τους αρχιτέκτονες;

 

ναι tsak1,

όπως οι στατικές μελέτες (ΟΛΕΣ οι μελέτες) είναι στους πολ. μηχανικούς (ΟΛΟΥΣ τους πολ. μηχανικούς)

έτσι και οι αρχιτεκτονικές,

οι η/μ,

οι περιβαλλοντολογικές (στους μηχ/κους περιβάλλοντος),

οι χημικές (στους χημικούς)

και ούτω καθ'εξής..

στα ιδιωτικά έργα (μικρά ή μεγάλα) θα έπρεπε να ισχύει ο διαχωρισμός των μελετητών που ισχύει και στα δημόσια..

 

όσο για το ποιός υπογράφει θα έπρεπε να ταυτίζεται με το ποιός εκπονεί!..

 

μέσα σ' αυτό τον συρφετό νομοθετημάτων, όπου σίγουρα υποβαθμίζεται ο ρόλος του μηχανικού γενικότερα και το ΤΕΕ σφυρίζει αδιάφορα, πρέπει μεταξύ μας να βρούμε τις ισορροπίες μας και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα που αρκετά χρόνια τώρα αφήναμε..

ξαναλέω:

όπως γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου, υποτίθεται(;;), ανήκουμε..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.