Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρση ΚΧ και εισφορα σε γη


Recommended Posts

Καλησπερα. Εχω μια περιπτωση αρσης ΚΧ μετα απο δικαστικη αποφαση.

 

Α) Αν και το οικοπεδο ενταχθηκε πριν το 83 πρεπει να παραχωρησω καποια μετρα στο Δημο λογω της αρσης ΚΧ. (505 μετρα περιπου το οικοπεδο αρα περιπου 76 μετρα εισφορα οπως τα υπολογισα)

 

Ισχυει αυτο η οχι? ΦΕΚ?

 

Β) Τα 76 μετρα που εχω σαν εισφορα δεν ειναι αρτια (200 μετρα η αρτιοτητα κατα κανονα στην περιοχη). Πηγα ρωτησα στον Δημο και δεν τους απασχολει.

 

Τους λεω "Σας τα δινω οπουδηποτε αυτα τα 76 μετρα? 

 

Ναι μου λεει.

 

Ακομα και τυφλα?Στο κεντρο πχ του ΟΤ?

 

Φυσικα και οχι μου λεει. Θα πρεπει να εχουν προσωπο.Ακομη και μια λωριδα 1*76 μετρα που λεει ο λογος.Απλα προσεξε να σε βολευει και εσενα λεει πχ τα 76 μετρα κχ που θα αφησεις να μην σε δεσμευουν σε περιπτωση που χτιστει στο οικοπεδο να μην μπορεις να βγαλεις παραθυρα προς τα εκει κτλ.

 

Εδω τι ακριβως εννοει ο ποιητης? Δεν το κατεχω το θεμα με παραθυρα και μπαλκονια και κχ. Ποσο πρεπει να με απασχολησει στην παρουσα? 

 

Παραθετω εικονα του οικοπεδου. Εχει προσωπο 6 περιπου μετρα στο δρομο δυτικα και 26 μετρα προσωπο νοτια. Το κιτρινο ειναι το κομματι που γινεται η αρση. Ο πελατης εχει συνολικα 920 μετρα οικοπεδο (εκ των οποιων 505 ηταν για ΚΧ. Καμια προταση με αιτιολογιση για να καταλαβω σκεπτικο υπαρχει για το που να δωσω τα 76 μετρα?

 

Ευχαριστω!

post-12963-0-62485600-1384264364_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

πολύ περίεργα πράγματα

1.άρση δηλ κατάργηση ΚΧ με δικαστική απόφαση

2.δέσμευση εισφοράς σε κυρωμένη πράξη ή μήπως δεν είναι κυρωμένη και μάλιστα με πρόσωπο,συνήθως στά όρια αφήνεται

3.απαράδεκτη μορφή,σχήμα τελικού οικοπέδου ή μήπως δεν είναι τελικό

είναι σίγουρο ότι αυτά τα 76 τ.μ είναι πολεοδομικά αξιοποιήσιμα?περισσότερο πιθανό θεωρώ να μετατραπούν σε χρήμα

διευκρίνισε τα παραπάνω και αν μπορείς περιέγαψε καλύτερα στο σκαρίφημα το οικόπεδο!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Λοιπον Θεοχαρη. Η περιοχη εχει μπει στο σχεδιο πριν τον 1337/83. Βρηκα οτι συμφωνα με την περιπτωση Ε παραγραφου 2 αρθρου 20 του Ν.2508/97 οντως επειδη εχω αρση απαλλοτριωσης εχω εισφορα σε γη. Σε περιπτωση λεει που υπαρχει οικοδομη - νομιμη - μπορει η εισφορα να γινει σε χρημα.

 

Τωρα στο σχεδιο. Απαραδεκτο το σχημα οντως αλλα ειπαμε ειναι πριν του 83. Το συνολικο μου οικοπεδο ειναι αυτο που ειναι με κιτρινη γραμμη και το ορθογωνιο απο κατω του. Το ορθογωνιο στην κατω αριστερη γωνια ειναι ιδιοκτησια αλλου.

 

Συνολικο μου εμβαδο (κιτρινο και απο κατω) 920 τ.μ. περιπου

Εμβαδο δεσμευμενου τμηματος (κιτρινο) 505,4 τμ

 

Το συνολικο οικοπεδο εχει δυο προσωπα ενα δυτικα 6κατι μετρα και νοτια 26κατι μετρα.

 

Η μια λυση που σκεφτηκα ειναι να τους δωσω ενα τμημα 76τμ (που βγαινει η εισφορα) με προσωπο 6κατι μετρα στον δρομο δυτικα.

 

Η δευτερη λυση που σκεφτηκα να τους δωσω τμημα 76τμ με προσωπο στον νοτιο δρομο με προσωπο πχ 5 μετρα και αναλογο βαθος.

 

ΥΓ:οπου παραπανω λεω τη λεξη κιτρινο μπορει να ειναι και πρασινο. Εχω δυσχρωματοψια :smile:

Link to comment
Share on other sites

τελικά

είναι κυρωμένη πράξη εφαρμογής με τις διατάξεις του 1337/83?

τα 76 τ.μ με τον επιτρεπόμενο συντελεστή κάλυψης δημιουργούν οικόπεδο σύμφωνα με το παλαιό άρθρο 25?

η υπόθεση ξεκαθαρίζεται με την με αριθμό 249/2010 (15 Ιουνίου 2010) γνωμοδότηση του ΝΣΚ  κυρίως με το σκεπτικό-γνωμοδότηση στο 2ο υποερώτημα του 2ου ερωτήματος που είχε τεθεί.

Edited by ΘΕΟΧΑΡΗΣ
Link to comment
Share on other sites

η άρση Κ.Χ. συνεπάγεται την τοπική ακύρωση του σχεδίου πόλης και τη δημιουργία ενός θύλακα "μη προσδιορισμένων όρων δόμησης"

η δημιουργία οικοδομήσιμου χώρου ΔΕΝ είναι αυτοδίκαιη

απαιτείται τροποποίηση του σχεδίου πόλης και καθορισμό Ο.Γ./Ρ.Γ.

η επανένταξη του θύλακα στο σχέδιο πόλης συνεπάγεται βάσει νεώτερων διατάξεων (που δεν θυμάμαι αλλά αν θέλετε το ψάχνω) εισφορά σε γή κατά τις διατάξεις του 1337

αυτό σημαίνει ότι είτε θα περιμένεις από το αρμόδιο Δήμο να συντάξει την τροποποίηση (του γνωστού αγίου ανήμερα) ή επισπεύδεις εσύ την τροποποίηση προσκομίζοντας αίτηση-πρόταση

γενικά σαν κατεύθυνση σου λέω (εκ πείρας και λογικής,-τι τα φοράμε τα γαλόνια?) ο Κ.Χ. που θα αφήσεις (η εισφορά που ΔΕΝ θα είναι οικόπεδο οικοδομήσιμο) να ενοποιείται με τους υφιστάμενους Κ.Χ. της πόλης και να έχει "λογικό" σχήμα αλλιώς θα μπλέξεις.

πρακτικά ο Δήμος σου και το ΣΥΠΟΘΑ θα "γνωμοδοτήσει" και η τελική απόφαση θα παρθεί στην αρμόδια διεύθυνση Πολ.Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

η περίπτωση δεν περιλαμβάνεται στις διατάξεις για απομείωση των εμβαδών των ΚΧ

με άρση απαλλοτρίωσης κατόπιν δικαστικής απόφασης είναι δυνατή η απομείωση του συνολικού εμβαδού των ΚΧ

Link to comment
Share on other sites

Δεν εχω ξεκαθαρισει κατι απο την αρχη. Ο ΚΧ που λεω ειναι το τμημα που εχει μεινει απο ενα μεγαλυτερο οικοπεδο. Στην αρχη υπηρχε ενας χωρος ΚΧ για να γινει νηπιαγωγιο εκτασης 1500 μετρω περιπου. Ο ιδιοκτητης των 1000 μετρων με δικαστικη αποφαση καταφερε και κερδισε το οικοπεδο του. Οποτε τωρα δεσμευμενο ειναι το κομματι των 500 μετρων του πελατη μου.

 

Η περιοχη μπηκε στο σχεδιο πολης πριν τον 1337/83 οπως ειπα και πιο πανω.

 

Ν2508/97

 

'Αρθρο 20 : Εισφορά σε γη 

 

2. Κατ' εξαίρεση της παρ.1 του παρόντος: 

 

ε) Οι ιδιοκτησίες, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλεως με τις διατάξεις του Ν.Δ. 17.7./16.8.1923 και στις οποίες αίρεται η ρυμοτομική αναγκαστική απαλλοτρίωση, που επιβλήθηκε με την ένταξη στο σχέδιο, σε συμμόρφωση αποφάσεων των αρμόδιων δικαστηρίων, υποχρεούνται σε εισφορά σε γη σύμφωνα με τα ποσοστά που προβλέπονται στο άρθρο αυτό. Η εισφορά υπολογίζεται και επιβάλλεται με την πράξη τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου. Η εισφορά αποτελεί ποσοστό της επιφάνειας της ιδιοκτησίας, όπως αυτή υφίσταται κατά το χρόνο της πράξης τροποποίησης και διατίθεται ολόκληρη υποχρεωτικά για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων που θεσμοθετούνται με την τροποποίηση αυτή. Το μέγεθος της εισφοράς μνημονεύεται και απεικονίζεται ως θέση στην πράξη τροποποίησης, είναι αυτοδίκαια εισφερόμενο, τίθεται σε κοινή χρήση μετά τη δημοσίευση της πράξης και δεν απαιτείται σύνταξη της πράξης εφαρμογής που προβλέπεται στο άρθρο 12 του Ν. 1337/1983. Εάν με την τροποποίηση του σχεδίου επιβάλλεται για λόγους πολεοδομικούς η δημιουργία κοινόχρηστου χώρου μεγαλύτερου αυτού της εισφοράς σε γη, συντάσσεται πράξη αναλογισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 17.7.1923 και του Ν. 5269/ 1931 (ΦΕΚ 274 Α΄) για το επιπλέον τμήμα. Αν η ύπαρξη οικοδομής, κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 42 του Ν.Δ. 17.7.1923, νομίμως υφισταμένης, εμποδίζει τη διάθεση της εισφοράς για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου, είναι δυνατόν, κατά την κρίση της υπηρεσίας να μετατρέπεται σε ισάξια χρηματική συμμετοχή. Στην περίπτωση αυτή ο προσδιορισμός της αξίας για την πραγματοποίηση της μετατροπής αυτής γίνεται από το αρμόδιο δικαστήριο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2882/2001

Edited by thief7710
Link to comment
Share on other sites

Το νηπιαγωγείο θέλει χώρο χαρακτηρισμένο ως «σχολικό» και είναι κοινωφελής χώρος (ΚΦ), όχι κοινόχρηστος.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Βρηκα το ΦΕΚ της τροποποιησης του ομορου οικοπεδου (9 Α.Α.Π. /2012) που ηταν επισης δεσμευμενο για νηπιαγωγιο και βλεπω οτι δεν εχει εισφορα με την εξης δικαιολογια

 

"Συμφωνα με την παραγραφο 5 του αρθρ. 11 του 3212 σε ιδιοκτησιες που εχουν ενταχθει στο σχεδιο πολης με της διαταξεις του Ν.Δ. της 17-7-23 μπλα μπλα μπλα υποχρεουνται σε εισφορα σε γη. Η παρουσα ιδιοκτησια ενταχθηκε στο σχεδιο πολης ως οικοδομικο τετραγωνο με το ΦΕΚ Δ34/24-2-1968 και αρα δεν ωφειλει εισφορα σε γη η σε χρημα."

 

THE FUCK? 

 

Αλλαξε κατι απο το 2012 που εγινε αρση στο διπλανο και εγω τωρα εχω εισφορα?

Link to comment
Share on other sites

Η υπόθεση είναι πάρα πολύ περίεργη. Τα σχολεία δεν φυτρώνουν έτσι απλά. Έχει (και είχε) μεν χαρακτηρισμό, μάλλον εξαρχής, αλλά για να αλλάξει το ιδιοκτησιακό απαιτείται α. καταλληλότητα του χώρου από την αρμόδια επιτροπή, β. κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του χώρου. Ειδικά στην περίπτωσή σου που είναι προ 1337/83. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, πρέπει και «εσύ» και ο γείτονας με κάποιο μηχανισμό να αποζημιωθείτε για την έκταση του νηπιαγωγείου.

 

Τώρα ποιος ανακατεύει την «ρυμοτομική απαλλοτρίωση» και έχει μπλέξει τα κοινόχρηστα με τα κοινωφελή εκεί στο δήμο, τι να πω.

 

Ερωτήσεις:

1) υπήρχε ποτέ πρακτικό καταλληλότητας του αρχικού χώρου για νηπιαγωγείο;

2) υπήρξε ποτέ ξεχωριστή κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης;

3) τι λέει η απόφαση του δικαστηρίου του γείτονα; μήπως έχει έμμεση εφαρμογή και σε εσένα;

4) υπάρχει νέο πρακτικό καταλληλότητας που να λέει «ok, μας κάνουν και τα 500μ²» για να δικαιολογηθεί το νέο καθεστώς;

 

Από εκεί και πέρα, βλέπω 2 δρόμους:

* είτε δικαστήριο όπως ο γείτονας

* είτε ο δήμος να πράξει τα δέοντα και να απαλλοτριώσει τον χώρο όπως οφείλει.

 

Αυτά με τις εισφορές σε γη είναι κουραφέξαλα που κρύβουν λάθη του Δήμου και οικονομικές υποχρεώσεις

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.