Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαστάσεις λεβητοστασίου & μηχανοστασίου ανελκυστήρα


garyfalia

Recommended Posts

Σε περίπτωση αερίου σε μονοκατοικία εάν είναι νομίζω κάτω απο 45kw πάλι δεν απαιτείται ξεχωιστός χώρος.

Σε πολλές περιπτώσεις κατοικιών όπουν δεν απαιτούνται Η/Μ μελέτες λόγω κόστους στην οικοδομική άδεια οι συνάδερφοι Π.Μ. δεν τις υπολογίζουν και σου λένε μετά να κάνεις την μελέτη (εαν σου πούνε) Εαν είναι σωστό η όχι δεν θα το πώ εγώ (Προσωπικά δεν συμφωνώ. Θα έπρεπε για όλες τις περιπτώσεις να επιβάλλεται μελέτη θέρμανσης αλλά....)

Οσον αφορά στον Γέρακα Αττικής στο http://www.aerioattikis.gr κάπου έχει τις περιοχές.

Εχω την εντύπωση οτι απαιτείται. Εαν δείξεις στα σχέδια λεβητοστάσιο τότε θα υποβάλλεις και μελέτη θέρμανσης.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Απαντήσεις 48
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σε κτιριακό συγκρότημα που αποτελείται απο 12 μεζονέτες(υπόγειο-ισόγειο-όροφος & όλοι οι όροφοι επικοινωνούνε με εσωτερική σκάλα) και απαιτείται λόγω όγκου μελέτη Η/Μ, έχω ατομική θέρμανση για κάθε μεζονέτα. Η συνολική ισχύς για κάθε μεζονέτα δεν ξεπερνά τα 25kw.

 

Για την έκδοση άδειας απο πολεοδομία, απαιτείται να προβλεφθεί ξεχωριστός χώρος για λεβητοστάσιο-δεξαμενή ή μπορώ να τα βάλω κάπου "χύμα" στο υπόγειο;

 

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας :)

 

Καμια βοήθεια πιαδιά; Δεν γνωρίζει κανείς να μου πει;:oops:

Link to comment
Share on other sites

Βασικά παίζει ρόλο σε ποιά πολεοδομία ανήκει το κτίριο. Πάντως συνήθως εφ' όσον έχεις ατομική θέρμανση σε κάθε μεζονέτα δεν απαιτείται λεβητοστάσιο-δεξαμενή γιά όλο το κτίριο. Αν η κάθε μεζονέτα έχει δικό της υπόγειο τότε τα βάζεις κάπου που να καλύπτει και την παθητική πυροπροστασία, μιάς και ενεργητική δέν απαιτείται. Ελπίζω να σε κατατόπισα κάπως.

Link to comment
Share on other sites

επειδη αναφερθηκε καπου οτι για κατω απο 1300κβ και 300τμ δεν απαιτειται μελετη, να πω οτι στην πολεοδομια ανατ. αττικης στην παλληνη η μηχανολογος μου ειχε ζητησει υπευθυνη δηλωση του ιδιοκτητη ή του μηχανικου (εννοειτε οτι εβαλα τον ιδιωκτητη να την κανει) οτι δεν θα κατασκευαστει λεβητοστασιο, και η θερμανση θα γινει με εναλλακτικους τροπους..

Link to comment
Share on other sites

...Αν η κάθε μεζονέτα έχει δικό της υπόγειο τότε τα βάζεις κάπου που να καλύπτει και την παθητική πυροπροστασία, μιάς και ενεργητική δέν απαιτείται. Ελπίζω να σε κατατόπισα κάπως.

 

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας παιδιά!

 

Να τονίσω εδώ παιδιά, ότι σκέφτομαι κάθε μεζονέτα θα έχει στο δικό της υπόγειο αυτόνομα λέβητα-δεξαμενή. Αρα με τα λεγόμενά σας μπορώ στο υπόγειο σε κάποια γωνία να τοποθετήσω τον λέβητα και την δεξαμενή σε κάποια γωνία χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με την νομοθεσία;

 

Επίσης οι αποστάσεις λέβητα/δεαξαμενής/τοίχων θα πρέπει να είναι αυτές που αναφέρονται στην παράγραφο 2.4.1 του κτιριοδομικού σχετικά με τα λεβητοστάσια; Υπενθυμίζω ότι η ισχύς της εγκατάστασης δεν ξεπερνά τα 25kw.

Link to comment
Share on other sites

γειά σας

είμαι χημικός μηχανικός και θέλω να ρωτήσω για λεβητοστάσιο φ.α.

πρόσφατα στο χώροπου εργάζομαι φτιάξαμε ένα λεντοστάσιο φ. α. που οι τρεις πλευρές είναι τοιχοποιοία 50 cm πλάτος και η οροφή έχει πανελ πολυουρεθάνης 5cm, πετροβάμβακας 5cm και διπλή πυράντοχη γυψοσανίδα της KNAUF. ο μελετητής ΄μου είπε να μήν το παραλάβω, η ΕΠΑ μου είπε ότι δεν είναι σύμφωνα με το ΓΟΚ ανεξάρτητο πυροδιαμέρισμα,μου έδωσε όμως αέριο. Η προισταμέμη μου όμως επιμένει ότι είναι πυράντοχη κατασκευή και δεν υπάρχει πρόβλημα. τι να κάνω? δεν ξέρω. Εσείς θα το παραλαμβάνατε?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλημέρα σας, θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορεί να περάσει πολεοδομία μηχανοστάσιο με βάθος μόνο 60cm..και άν έχει τύχει σε κάποιον και μπορεί να με ενημερώσει..

ο κατασκευαστής μου έχει πεί οτι έχει βρεί ένα πιστοποιημένο όπου έχει βάθος μονο 60cm..

εγώ απο την νομοθεσία βλέπω ότι για να έχει τους απαιτούμενους χώρους εργασίας μπροστά απο κάθε μηχάνημα χρειάζεται τουλάχιστον 1 μέτρο βάθος..

το μηχανοστάσιο έιναι στο υπόγειο..

Υ.Γ. είναι η πρώτη δουλειά με ανελκυστήρες και ψάχνομαι..

 

ευχαριστω για όποια βοήθεια..

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς ιαναφέρεσαι σε κάποιο σύστημα "compact" που δεν απαιτεί μηχανοστάσιο.Οι πολεοδομίες που το δέχονται είναι ελάχιστες.Στην πέρίπτωση που γίνεται αποδεκτό ουσιαστικά όλος ο μηχανισμός βρίσκεται σε ένα "ντουλάπι" σε κάποιον κοινόχρηστο χώρο του υπογείου. Λεπτομερή σχέδια μπορείς να βρεις σε site γνωστών ελληνικών εταιρειών κατασκευής ανελκυστήρων. Εκτός από πολεοδομία, προσοχή σε απαιτήσεις πυράντοχου διαχωρισμού από το υπόλοιπο υπόγειο (πυροσβεστική) .

 

Σε περίπτωση που φτιάξεις μηχανοστάσιο, ισχύουν οι γνωστές αποστάσεις που αναφέρονται στον κτιριοδομικό κανονισμό : "Οι ελάχιστες αποστάσεις του μηχανισμού κίνησης από τους τοίχους του μηχανοστασίου πρέπει να είναι τουλάχιστο 0,20 μέτρα, εκτός από την απόσταση της μιας από τις μεγάλες πλευρές του, που πρέπει να είναι 0,80 μέτρα.

δ. Μπροστά από τον ηλεκτρικό πίνακα του ανελκυστήρα που τοποθετείται στο μηχανοστάσιο πρέπει να αφήνεται ελεύθερη απόσταση από οποιοδήποτε εμπόδιο τουλάχιστο 0,80 μέτρα. "

 

 

 

Ελπίζω να βοήθησα

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Νομίζω οτι ο ΓΟΚ απαγορεύει το μηχανοστάσιο (όπως και το λεβητοτάσιο) να είναι κάτω απο κλιμακοστάσιο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.