Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόσταση Δ και πλάτος κτηρίου (9μ)


Recommended Posts

Σύμφωνα με το άρθρο 9 πάρ.3 του ΓΟΚ: "3.α. Αν υπάρχει σε όμορο οικόπεδο κτίριο με χρήση κατοικίας, προσωρινής διαμονής, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας και εκπαίδευσης, το οποίο έχει ανεγερθεί μετά την ένταξη της περιοχής σε σχέδιο και με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από την ισχύ του v. 1577/1985 (...)
Έχω μια περίπτωση όπου στο ένα όμορο οικόπεδο υπάρχει οικοδομή μετά ΓΟΚ 85 με απόσταση Δ, ενώ το άλλο όμορο είναι αδόμητο.

 

εφόσον το κτίριο στο όμορο είναι μετά το 85 (όπως είπε και η Ανκα) δεν ισχύει το 3.α

αν θες αφήνεις Δ αν θες κολλάς

 

εσένα achille σε "βολεύει" το 9 μετρο;

---------

δείτε και τα σχήματα

http://www.michanikos.gr/fpost36578.html#36578

Link to comment
Share on other sites

Ναι με βολεύει.

Δυστυχώς η περίπτωση να "κολλήσει" το κτίριο και στα δύο πλάγια όρια είναι αδύνατη, γιατί θα προκύψει εξαιρετικά στενόμακρο κτίριο ουσιαστικά χωρίς φυσικό φωτισμό και αερισμό...

 

Άρα η εξασφάλιση κτιρίου πλάτους τουλάχιστον 9 μέτρων είναι απαιτούμενη μόνο όταν στο όμορο υπάρχει κτίριο προ ΓΟΚ 85 αν είναι μεταγενέστερο τίποτα...

Link to comment
Share on other sites

Ναι, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το άρθρο για να μικρύνεις την απόσταση Δ από το όριο, εφόσον δεν υπάρχει κτίσμα προ του 85 στο όμορο. Πρέπει να κολλήσεις.

Link to comment
Share on other sites

υπάρχει και η περίπτωση ο όμορος μετά το 85 να "αναγκάστηκε" να αφήσει Δ γιατί το δικό σου κτίριο που κατεδαφίστηκε ήταν προ 85

 

οπότε τότε ίσως θα μπορούσε να ισχύει το 9 μετρο :roll:

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Καλό μεσημέρι και απο εμένα ,

διάβασα με ενδιαφέρον το θέμα και έχω και εγώ με αφορμή αυτή την δημοσίευση μια απορία ...

 

Εφόσον η πρόσοψη του οικοπέδου ειναι μικρότερη απο 9 μέτρα (στην συγκεκριμένη περίπτωση 8,5) και με βάση την παράγραφο 3α του Άρθρου 9 κάτα ΓΟΚ85 το οποίο αναφέρει :

 

3.α. Αν υπάρχει σε όμορο οικόπεδο κτίριο με χρήση κατοικίας, προσωρινής διαμονής, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας και εκπαίδευσης, το οποίο έχει ανεγερθεί μετά την ένταξη της περιοχής σε σχέδιο και με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από την ισχύ του ν. 1577/1985 ή κτίριο που έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο σε περιοχή που ίσχυε το πανταχόθεν ελεύθερο ή το ασυνεχές σύστημα δόμησης και σε απόσταση από το κοινό όριο ίση ή μεγαλύτερη του 1,0 μ. το υπό ανέγερση κτίριο τοποθετείται υποχρεωτικά σε απόσταση τουλάχιστον Δ από το κοινό όριο, όπως αυτή ορίζεται στην παρ.1. Εάν στο οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου δεν εξασφαλίζεται εξαιτίας της υποχρέωσης αυτής διάσταση κτιρίου 9,0 μ. το κτίριο τοποθετείται σε απόσταση από το κοινό όριο τουλάχιστον ίση με αυτή του κτιρίου που προϋπάρχει στο όμορο οικόπεδο, εφόσον η απόσταση αυτή είναι μικρότερη από Δ, προκειμένου να εξασφαλισθεί η παραπάνω διάσταση κτιρίου. Εάν και στην περίπτωση αυτή δεν εξασφαλίζεται ελάχιστη διάσταση κτιρίου 9,0 μ. η απόσταση από το όριο μειώνεται τόσο, όσο απαιτείται για την εξασφάλιση της διάστασης των 9,0 μ. στο οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου. Εάν για την εξασφάλιση της ελάχιστης αυτής διάστασης, η απόσταση από το κοινό όριο καθίσταται μικρότερη του 1,0 μ., το κτίριο κατασκευάζεται ή σε επαφή με το όριο του οικοπέδου κατά το τμήμα τούτο ή σε απόσταση τουλάχιστον 1,0 μ.

 

To οικοπέδο ανήκει σε αυτή την παράγραφο ?

Πρακτίκα αυτό τι σημαίνει ? Οτι μπορεί να απέχει απο το όμορο , όχι κατά Δ αλλά κατά τουλάχιστον 1 μετρο ?

 

Ευχαριστώ Θερμά

Link to comment
Share on other sites

Ναι, υπο τις προϋποθέσεις που αναφέρονται. (Να μην μπορεί να δομηθεί κτίριο τουλάχιστον 9 μέτρων)

Link to comment
Share on other sites

Αρκει να ισχύουν οι προυποθέσεις στην αρχή της παραγράφου.

(3.α. Αν υπάρχει σε όμορο οικόπεδο κτίριο με χρήση κατοικίας, προσωρινής διαμονής, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας και εκπαίδευσης, το οποίο έχει ανεγερθεί μετά την ένταξη της περιοχής σε σχέδιο και με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από την ισχύ του ν. 1577/1985 ή κτίριο που έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο σε περιοχή που ίσχυε το πανταχόθεν ελεύθερο ή το ασυνεχές σύστημα δόμησης και σε απόσταση από το κοινό όριο ίση ή μεγαλύτερη του 1,0 μ.)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα,

Θα ήθελα τη βοήθεια σας στο παρακάτω θέμα. Έχω αναλάβει μια μελέτη διόροφης οικοδομής με πυλωτή και υπόγειο. Στον 2ο όροφο (συνημμένη φωτογραφία) λόγω εξάντλησης του σ.δ. αφήνω μια ταράτσα 3,45x1,25.

Αριστερά και δεξιά του κτιρίου μου υπάρχουν οικόπεδα. Το κτιριό μου θα είναι σε επαφή με τα όμορα. Στην αριστερή γωνία της ταράτσας αφήνω προέκταση της κολόνας από τον κάτω όροφο και πάνω σε αυτή καταλήγουν 2 δοκάρια στις διαστάσεις 3,45 και 1,25, έτσι ώστε να δημιουργείται από αυτά μια πέργκολα. Δεν υπολογίζω την επιφάνεια της ταράτσας στη δόμηση.

Το ερώτημα είναι αν απαιτείται απόσταση Δ (για την περίπτωσή μου Δ=4,0μ), μεταξύ όμορου και τοιχείου ανελκυστήρα. Ευχαριστώ.

 

katopsi2ouorofou.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Link to comment
Share on other sites

civilpablo καλησπέρα, μάλλον δεν είμαστε σε σωστό θέμα, σύμφωνα με το ερώτημά σου, θα δούμε πως θα το διορθώσουμε.

Τώρα για την περίπτωσή σου.Αν "θεωρήσουμε" ότι φτιάχνεις πέργκολα με μη φέροντα στοιχεία τότε θες Δ. Αν θα μετρήσεις τα 2 δοκάρια και την κολόνα στη δόμηση τότε δε θες Δ.Αν έχεις εξαντλήσει τη δόμηση ψάχνεις να βρεις που μπορείς να εξοικονομήσεις μερικά μ2.Δε βλέπω στο σχέδιο σκάλα να προχωράει προς τα πάνω.Αν ισχύει αυτό μπορείς να αφαιρέσεις τα τετραγωνικά της "τρύπας" της σκάλας (εφόσον δεν το έχεις κάνει ήδη) και να τα δώσεις στα δοκάρια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.