Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μηχανικός-έμπορας-εγκαταστάτης-τα κάνω όλα και συμφέρω!


qwert

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους. Θα ήθελα τον προβληματισμο σας για το παρακάτω θεμα.

Τα τελευταια χρόνια δραστηριοποιούμαι με την κατασκευή Η/μ εγκαταστάσεων και εχω παρατηρήσει το εξής φαινόμενο.

(Εδρεύω στην επαρχια)

Υπάρχουν πολλοι εμπόροι,κυριως καταστήματα υδραυλικών,οι όποιοι έχουν προσλάβει μερικούς πιτσιρικάδες ως υπαλλήλους του εμπορικού καταστήματος. Οι πιτσιρικάδες συνήθως με βάσικες γνώσεις υδραυλικού. Οι ιδιοκτήτες συνήθως ειναι μηχανικοι χωρις ομως να ειναι πάντα απαραίτητο.

Το σενάριο από εδω και στο εξής ειναι εύκολο να χτιστεί. Οι εν λόγω " συνάδελφοι" χτυπάνε έργα στα όποια δεν χρεώνουν εργασια (ή χρεώνουν ένα γέλιο ποσον) με αποτέλεσμα να έχουν σκίσει την αγορά και να μην μπορει κανεις να τους ανταγωνιστεί σε θεμα κόστους προσφοράς.

Το ανάμα του λεβήτα το κάνουν μόνοι τους,κάποιοι το παιζουν και συντηρητές, και την πιθανή μελέτη αερίου όταν πρόκειται για εγκαταστάσεις φ.α την συντάξουν με τα πόδια μόνοι τους. Όσοι ιδιοκτητες δεν ειναι μηχανικοι καταλαβαίνετε και μόνοι ότι δεν κουράζονται ιδιαιτερα να βρουν κάποιον ξεφτίλα μηχανικό να τους κάνει μελέτη αερίου για ένα 50αρικο.

Αδύνατο σημειο τους? Η έλλειψη επιβλέψης. Ουσιαστικά οι άνθρωποι ειναι εμπόροι. Τους ενδιαφέρει απλά να πουλήσουν όσο περισσότερο εμπόρευμα γινεται. Δινουν το φορτηγάκι στον πιτσιρικά και του λένε φόρτωσε και τρέχα. Και εννοείται ότι όσο περισσότερο τρέχει ο μπιτσιρικάς τόσο πιο γρήγορα κάνουν απόσταση το μισθο του και φυσικά τόσο περισσότερο κόνομανε από το λιανικό εμπορειο.

Ουσιαστική λύση για την αντιμετωπιση του προβληματος, πέρα από το να γίνω σαν τα μούτρα τους,κάτι που δεν θέλω αλλά δεν αποκλείω κιόλας, ειναι η αντιπαράθεση της ποιοτικης εργασιας ενός εμπέιρου συνεργείου υπό την επιβλέξη ενός ακόμη πιο έμπειρου μηχανικού.

Κάτι που στο ελλαντα ομως δεν έπαιξε πότε πρωταρχικό ρόλο, ποσος δε σημερα....

 

Υ.Γ. Συγχωμη για πιθανα ορθογραφικά λάθη αλλά γράφω από ταμπλετ και μου έχει σπάσει τα νεύρα...! Καλή χρονιά!

Edited by qwert
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν αυτό που περιγράφεις το πήρες χαμπάρι τώρα, εδω στη Αττική ειδικά για τα έργα φ.α. (σε όποιες περιοχές περνάνε οι σωλήνες) είναι κανόνας.

Συνάδελφοι μηχανολόγοι/ηλεκτρολόγοι παίρνουν το έργο και ούτε που πατάνε (έστω στοιχειωδώς) για επίβλεψη, αλλα βασίζονται στους πιτσιρικάδες υδραυλικούς που πρόσφατα αποφοίτησαν απο κάποιο ΙΕΚ...

Το ότι δεν έχει γίνει ακόμα μπάμ σ΄αυτές τις περιπτώσεις είναι οτι ακόμα σε πολλές περιοχές της Αττικής το δίκτυο είναι ανενεργό (Μενίδι, Γέρακας, Ανθούσα, Παλλήνη, κλπ)

Όσο για τις μελέτες φ.α. που λές, προσωπικά όταν τότε πήγαινα στη ΔΕΠΑ Αττικης, το 70% των μελετών το επέστρεφαν πίσω με λάθη ή ως ανεπίτρεπτες μελέτες για εγκατάσταση φ.α.

Αυτά δυστηχώς συμβαίνουν όταν το εμπόριο υπερισχύει της γνώσης και όχι το αντίθετο....

Edited by dib
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που ξέρω για την αθήνα από συνάδελφό ειναι ότι η επα ειναι στο κόλπο μαζι με κάποιους εγκαταστάτες τους όποιους έχει βαφτίσει "εξουσιοδότημενους συνεργατες". Αν κάποιος πελάτης πάει κατευθείαν επα να ρωτήσει τι κ πως η επατζιδες των πλασάρουν στον "εξουσιοδότημενο" προφανώς με το αζημιωτο!

Edited by qwert
Link to comment
Share on other sites

Οι εν λόγω " συνάδελφοι" χτυπάνε έργα στα όποια δεν χρεώνουν εργασια (ή χρεώνουν ένα γέλιο ποσον) με αποτέλεσμα να έχουν σκίσει την αγορά και να μην μπορει κανεις να τους ανταγωνιστεί σε θεμα κόστους προσφοράς.

 

Ευχές κι από μένα συνάδελφε, καλή χρονιά σε όλους μας.

Τι εννοείς δεν χρεώνουν εργασία; σε τι; 

Στο δίκτυο του χαλκοσωλήνα (ή σιδηροσωλήνα) που κατασκευάζουν; Ή μήπως δεν χρεώνουν τη μελέτη προκειμένου να πάρουν τη δουλειά;

Δεν καταλαβαίνω. Δώσε μου να καταλάβω και πιστεύω να βοηθήσω στη συζήτηση, καθότι κι εγώ ασχολούμαι με Φ.Α.

 

Link to comment
Share on other sites

Χρόνια πολλά με υγεια και προσωπική και φυσικά επαγγελματική επιτυχια σε όλους!

Επι του θεματος το φαινόμενο που περιγράφω δεν συμβαινει μονο σε εγκαταστάσεις φ.α αλλά σε κάθε εγκατάσταση που αναλαμβάνουν οι εν λόγω κύριοι. Απλά ανέφερα για εγκαταστάσεις φ.α. παραπάνω για να πω ότι στις περιπτωσεις που απαιτείται και κάποια μελέτη (φ.α δλδ) ειτε την συντάξουν οι ιδιοι όπως όπως ειτε βρίσκουν και τους την κάνει κάποιος με εξευτελιστική τιμη (50 και ισως χαμηλωτερα σε κάποιες περιπτώσεις). Για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις ξέρετε:εμβαδόν x 200kcal/h και βγαλάμε απώλειες. Για τέτοια επιστημόνικη προσέγγιση!

 

Τωρα αυτό που δεν χρεώνουν ή τεσπα χρεώνουν τραγικά χαμηλα ειναι το κοστος της εργασιας εγκατάστασης.

Π.χ. παλιά πολυκατοικία με 2σωλήνιο χωρις αυτονόμια θέλει να βαλει επίτοιχα λεβ. φ.α. εργασιες παραπάνω έργου για 1 διαμερισμα:

 

- Γράμμη φ.α από μετρητή σε λεβ.

- Αδειάσμα υφισταμένου δικτύου και αποκοπή σωμάτων από κεντρικές στήλες.

- κύκλωμα θέρμανσης από λεβ. σε όλα τα σωματα (το σωστό χαλκός,άσχετα με το τι έχουν αρχισει να βλεπουν τα ματάκια μου).

- παροχή ΖΝΧ από λεβ. στο δίκτυο ύδρευσης.

- εγκατάσταση επιτοιχου συνδέσεις και ανάμα-ρυθμιση.

 

Και επιπλέον όλη την χαρτούρα που ζητάει η επα καθως και η υποτιθέμενη επιβλέψη...

 

Πως σου φαινεται λοιπόν ένα κουστούμι για όλες τις παραπάνω εργασιες της τάξης των 100-150εύρω??

βγαινεις να την χτυπησεις την προσφορά χωρις να έχεις μόνιμους υπαλλήλους τα συνεργία και προφανώς καμια 15 εγκαταστάσεις τέτοιου μεγέθους το μήνα για να συμφερει να διατηρείς υπαλλήλους?

Edited by qwert
Link to comment
Share on other sites

μια απο τα ιδια... και το χειροτερο ειναι οχι οι μηχανικοι εμποροι αλλα οι υδραυλικοί έμποροι... φτάνουν να πουλάνε σε τιμές χονδρικής, μονο και μονο για να παρουν την εγκατάσταση και εκει ... δινουν και φθηνη τιμη και σε ποιοτητα και σε εργασια .... και σε συζήτηση που είχα με εναν μου ειπε οτι δεν το νοιάζει αν εχει προβλημα ο πελατης μετα και οτι αφου αυτα πληρωνει αυτα θα παρει... αντε να του εξηγήσεις μετά... 

 

το αποτέλεσμα ειναι οι σωστοι επαγγελματιες να χανουν δουλειες να τις περνουν αυτοι ... και μετα να οδηγούμαστε εμεις σε κλείσιμο που εχουμε και το κρατος συνέταιρο  και να επιβιώνουν οι τσαμπατζιδες τύπου λιαπη... και προσφατα νεο κολπο των υδραυλικών απο επαρχία να κλεινουν βιβλια για να γλυτώνουν το τεβε και να είναι τελείως στο τσαμπα, και για ασφαλεια να βαζουν ογα και να δηλώνουν αργοτες.... 

Edited by george68
Link to comment
Share on other sites

  Και πάλι καλή χρονιά σε όλους τους συναδέλφους.

 

 

     Ομολογώ συνάδελφε qwert πως έχεις απόλυτο δίκιο για την αγανάκτησή σου, αλλά από τον τιμοκατάλογο των εργασιών που μου εκθέτεις δεν μένω και τόσο έκπληκτος. Εδώ το ενεργειακό πιστοποιητικό έχει φτάσει στο πενηντάρικο!!! Προ ημερών μιλούσα με κάτι παιδιά, 25 χρόνων περίπου, και μου έλεγαν ότι δουλεύουν σε ένα εργοστάσιο με 400 € και 350 € το μήνα! Αυτά τα παιδιά πώς να βάλουν έστω και ένα κλιματιστικό στο σπίτι τους;

 

      Το αποτέλεσμα λοιπόν αυτής της κατάστασης είναι αυτό που ζούμε όλοι καθημερινά.    

 

 

     Όταν κάποιος υποψήφιος πελάτης ζητήσει π.χ. να θερμάνει το σπίτι του πέφτουν επάνω του 100 τεχνικοί που ο καθένας τους προσφέρει το "καλύτερο προϊόν" στην "καλύτερη τιμή" (Λέβητα με Πέλετ, Φ.Α., VRV, θερμοπομπούς κ.ο.κ.) όπου αυτοί σαν ντήλερς από τη μία θα εισπράξουν προμήθεια πώλησης και από την άλλη όντες πιο επιτήδειοι στην εγκατάσταση θα είναι ανταγωνιστικότεροι. Πρόσεξε όμως το εξής: Κανείς από αυτούς δεν αποδεικνύει με κάποια μελέτη την εξοικονόμηση ενέργειας και κυρίως των χρημάτων του πελάτη που θα εξοικονομηθούν σε ένα λογικό χρονικό διάστημα από την πώληση του προϊόντος ή της υπηρεσίας τους. Όλοι πάνε και του βάζουν κάτι "φθηνό και καλό" και μετά μπουχός! Και πίσω μένει ο πελάτης να πληρώνει και...να ωρύεται.

 

      Γι’ αυτό πιστεύω ότι γνώμονας της δουλειάς μας πρέπει να είναι πρώτα το οικονομικό συμφέρον του πελάτη, που θα προκύψει από την καταλληλότητα του συστήματος που θα επιλέξουμε εμείς γι’ αυτόν. Αλλά θέλει προσοχή ώστε να είμαστε αντικειμενικοί στην επιλογή της τεχνικής λύσης και να δίνουμε πάντα μελέτη εξοικονόμησης ενέργειας.  Μπορεί να περιοριστεί λίγο το πελατολόγιό μας, αλλά από την άλλη θα ησυχάσει το κεφάλι μας από το άγχος μιας - υπό την πίεση του ανταγωνισμού - κακοπληρωμένης φθηνοκατασκευής.

 

Link to comment
Share on other sites

Θα έρθει δλδ κάποιος που θέλει ας πούμε να αντικαταστήσει τον λεβητα πετρελαίου με φ.α. Και εμείς αντί να του κάνουμε προσφορά θα του πούμε βάλε Π.χ. Αντλία θερμότητας... Δεν νομίζω να μπορεις να επηρεασεις κατα πολύ την απόφαση του πελάτη αλλα τεσπα το θέμα δεν ειναι αυτο.

Το θέμα ειναι πως θα πάρεις την δουλεια ότι και αν αποφασιστεί τελικά απο τον πελάτη. Γιατι και οι ένα λόγω κύριοι που σχολιάζουμε στο παρόν ποςτ κατι λένε για να παπατζιλικοσουν τον πελάτη, ο οποίος μπορει να αποφασίσει βάση του μπλα μπλα κάποιου άλλου τι θα εγκαταστήσει τελικά. Πως όμως θα παρεις την δουλεια ειναι το θέμα οταν ο άλλος ειναι 20% φθηνότερος.

Edited by qwert
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.