Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στον αέρα το Ρυθμιστικό Αθήνας και σχέδια πόλης για 60.000 στρέμματα


Engineer

Recommended Posts

Υστερα από δέκα χρόνια προσπαθειών, αφού έφθασε ένα βήμα πριν να θεσμοθετηθεί, μπαίνει ξανά στο συρτάρι το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας. Τινάζονται στον αέρα τα νέα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια λίγο πριν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισής τους σε 15 δήμους, ενώ σε ακόμη 50 δήμους της Αττικής «παγώνουν» επ' αόριστον ο πολεοδομικός σχεδιασμός, οι εντάξεις εκτάσεων στο σχέδιο πόλης και η οριοθέτηση περιοχών αυθαιρέτων.

 

Δίνοντας ρεσιτάλ κυβερνητικής διγλωσσίας και ασυνεννοησίας, την ίδια ώρα που ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης ανακοινώνει την κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή για τη θεσμοθέτηση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αττικής και μεγάλες χωροταξικές και πολεοδομικές παρεμβάσεις μητροπολιτικού χαρακτήρα, με επίκεντρο το σχεδιασμό και τη δραστηριότητα του Οργανισμού Αθήνας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, με το νομοσχέδιο που τέθηκε από την περασμένη εβδομάδα σε διαβούλευση για την κατάργηση 21 δημοσίων φορέων, βάζει λουκέτο στον Οργανισμό Αθήνας.

 

Μάλιστα, στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι «ο Οργανισμός ολοκλήρωσε το έργο του» και ότι «δεν έχει λόγο ύπαρξης»! Εκθετο μένει παράλληλα και το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο, προκειμένου να προσφέρει αυξημένες διασφαλίσεις πολεοδομικής νομιμότητας σε υποψήφιους επενδυτές, προέβλεψε σε νόμο, που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, ότι οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Αττική θα εγκρίνονται από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), ο οποίος στο μεταξύ με το νεότερο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατεβάζει ρολά!

 

 

Μηδενικό όφελος

 

Είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό ότι το λουκέτο στον Οργανισμό Αθήνας, που προβλέπεται να μπει οριστικά στις 28 Φεβρουαρίου 2014, αφήνοντας πελώριες εκκρεμότητες στο έργο του φορέα και κενό αναπτυξιακού σχεδιασμού για ολόκληρη την Αττική στο παρόν και το μέλλον, αφενός δεν πρόκειται να αποδώσει κανένα δημοσιονομικό όφελος, αφετέρου δεν υπάρχει διάδοχο σχήμα για να καλύψει άμεσα τις λειτουργίες και δραστηριότητές του.

 

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός, που ξεκίνησε το 1985, επί αείμνηστου Αντώνη Τρίτση, με 80 άτομα, τα τελευταία «μνημονιακά» χρόνια παράγει σημαντικό έργο, μόλις με 20 αποσπασμένους μόνιμους υπαλλήλους του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι οποίοι θα επιστρέψουν στις θέσεις τους και θα συνεχίσουν να μισθοδοτούνται.

 

Παράλληλα προβλέπεται οι δραστηριότητες του Οργανισμού να καλυφθούν από το υπουργείο ΠΕΚΑ, όταν και εφόσον θεσμοθετηθεί και εφαρμοστεί νέο οργανόγραμμα στο πλαίσιο της περιβόητης αναμόρφωσης του κράτους. Ακόμη όμως και όταν αυτό συμβεί, στη θέση ενός ευέλικτου και επιτελικού φορέα, που λειτουργεί μέχρι σήμερα, προβλέπεται να δημιουργηθεί ακόμη ένα πολυπλόκαμο γραφειοκρατικό σχήμα.

 

Με την προτεινόμενη ρύθμιση οι αρμοδιότητες του Οργανισμού Αθήνας μεταφέρονται στο Τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αθήνας στη Διεύθυνση Χωροταξίας, οι αρμοδιότητες της οποίας διαρθρώνονται σε 9 τμήματα, συμπεριλαμβανομένων των υπό σύσταση τμημάτων με το σχέδιο νόμου. Η Διεύθυνση Χωροταξίας υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Χωροταξίας, η οποία, σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 3855/10, υποστηρίζεται λειτουργικά από την Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ.

 

Επενδυτικές σκοπιμότητες

 

Το μόνο, λοιπόν, που θα συμβεί στην πράξη είναι ότι θα σβηστεί από το χάρτη ένας αυτόνομος φορέας του Δημοσίου, με στρατηγικό αναπτυξιακό ρόλο, ο οποίος εξ αντικειμένου είναι θεματοφύλακας της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομιμότητας. Πράγμα που στην τριαντάχρονη λειτουργία του ΟΡΣΑ επιβεβαιώθηκε πολλές φορές. Με βάση τη νομοθεσία και αποφάσεις των διοικήσεων του Οργανισμού ματαιώθηκε πλήθος αυθαιρεσιών, που συχνά προωθούσαν πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, συνήθως με το μανδύα των επενδύσεων.

 

Επίσης μέσω του ΟΡΣΑ εδραιώθηκαν νομικά ερείσματα για πολλές ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως, π.χ., για την προστασία των ορεινών όγκων, του θαλασσίου μετώπου της Αττικής κ.ά.

 

Ενώ, λοιπόν, στην πραγματικότητα εξυπηρετείται η κατάργηση ενός θυλάκου αναπτυξιακού σχεδιασμού και περιβαλλοντικής προστασίας, οι συναρμόδιοι υπουργοί εμφανίζονται να πέφτουν αμαχητί δήθεν στις επιταγές της τρόικας περί κατάργησης δημοσίων οργανισμών για τη μείωση του κόστους λειτουργίας και του προσωπικού τους, όταν αυτό στην περίπτωση του ΟΡΣΑ δεν συμβαίνει.

 

Πηγή και πλήρες άρθρο: http://www.enet.gr/?...nomia&id=410753

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Εχει τόση διαφθορά το Δημόσιο , που δεν μας πείθουν ωραιοποιημένα δημοσιεύματα . Και μόνο το γεγονός ότι χρησιμοποιούν την κλισέ αντιεπενδυτική λογική και διαλεκτική , δείχνει σοβιετολάγνους που χάνουν την εξουσία τους .

 

Να μην μιλήσουμε γιά τα υπόλοιπα που όλοι φαντάζονται και ενίοτε αποδεικνύονται .

Edited by BAS
Link to comment
Share on other sites

Αντιγράφω το τελευταίο τμήμα του δημοσιεύματος :


 


"Στο ράφι πολεοδομικές εντάξεις σε 65 δήμους


Τινάζονται στον αέρα τα νέα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) σε τουλάχιστον 15 δήμους της Αττικής, που βρίσκονται στην τελική φάση της ολοκλήρωσής τους ύστερα από πολυετή συνεργασία του Οργανισμού Αθήνας με τους αντίστοιχους δήμους. Παράλληλα «παγώνει» συνολικά ο πολεοδομικός σχεδιασμός και στους 65 δήμους της Αττικής, που προωθούσε ο Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), με στόχο σε βάθος δεκαετίας να ενταχθούν σε σχέδια πόλης συνολικά περί τα 50.000 έως 60.000 στρέμματα γης, με βάση κυρίως τις προτάσεις των δήμων, με αυστηρά πολεοδομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.


Η πολιτική που ακολουθήθηκε από τον ΟΡΣΑ μέχρι τώρα είναι εντάξεις αυθαιρέτων σε σχέδια πόλης με φειδώ και περιορισμούς, ώστε το θέμα των οικιστικών πιέσεων στην Αττική να αντιμετωπιστεί μέσα από την ολοκλήρωση, επικαιροποίηση και λελογισμένη επέκταση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ).


Σε γενικές γραμμές η διοίκηση του ΟΡΣΑ περιέκοψε σε ποσοστά άνω του 60% τις προτάσεις των δήμων για τις προς ένταξη επιφάνειες, εγκρίνοντας τους τελευταίους μήνες επικαιροποιήσεις και επεκτάσεις πολεοδομικών σχεδίων, επιδιώκοντας αφενός μεν να μπει τάξη στο χάος των αυθαιρέτων, αφετέρου δε απορρίπτοντας τη διαρκή επέκταση των οικισμών προς τον εξωαστικό χώρο.


Οι 15 δήμοι, τα ΓΠΣ αναφορικά με τους οποίους είναι στο στάδιο της τελικής διαβούλευσης προκειμένου να προωθηθούν εν συνεχεία οι διαδικασίες θεσμοθέτησής τους και λόγω της κατάργησης του ΟΡΣΑ ξαναμπαίνουν στο συρτάρι, είναι Μέγαρα, Ερυθραία, Καλύβια, Κερατσίνι, Βριλήσσια, Χολαργός, Βάρη, Μεταμόρφωση, Ελευσίνα, Ανάβυσσος, Φώκαια, Μαρκόπουλο, Πειραιάς, Ωρωπός, Φυλή.


Λόγω του λουκέτου στον ΟΡΣΑ σταματά και η οριοθέτηση περιοχών αυθαιρέτων στην Αττική. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4178/2013 για τις νομιμοποίησεις αυθαιρέτων του ΥΠΕΚΑ, εντός επταετίας θα επιλεγούν οι περιοχές νομιμοποιημένων αυθαιρέτων στην Αττική, όπως επίσης και στην υπόλοιπη χώρα, που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις οικιστικής καταλληλότητας για να πολεοδομηθούν."


 


και σχολιάζω : 


 


H ύπαρξη και μόνο του ΟΡΣΑ τελμάτωσε επί δεκαετίες την ένταξη σε σχέδιο πάρα πολλών περιοχών της Αττικής.


Μιλάμε για Δήμους που παλέυουν επί 20+ χρόνια να εντάξουν μια σπιθαμή γης σε σχέδιο.


Μιλάμε για περιοχές που ακριβώς λόγω αυτής της πολιτικής του ΟΡΣΑ τακτοποιούμε σήμερα χιλιάδες αυθαίρετα έτσι ώστε 


 


"...το θέμα των οικιστικών πιέσεων στην Αττική να αντιμετωπιστεί μέσα από την ολοκλήρωση, επικαιροποίηση και λελογισμένη επέκταση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ)...".


 


(Σε παράλληλο σύμπαν ζούνε οι άνθρωποι !!  )


 


Μιλάμε για περιπτώσεις αλλοπρόσαλλων απαγορεύσεων , για χρήσεις γης εκτός τόπου και χρόνου  , για αυτοκρατορική αντιμετώπιση των τοπικών κοινωνιών , για χίλια μύρια εμπόδια.


 


Το ίδιο το δημοσίευμα αποκαλύπτει παρά την θέλησή του την κατάσταση με τις φράσεις : 


 


Τινάζονται στον αέρα τα νέα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ)....ύστερα από πολυετή συνεργασία του Οργανισμού Αθήνας με τους αντίστοιχους δήμους...."


 


"...η διοίκηση του ΟΡΣΑ περιέκοψε σε ποσοστά άνω του 60% τις προτάσεις των δήμων για τις προς ένταξη επιφάνειες..."


 


(καταλαβαίνετε τι έχουν τραβήξει οι Δημοι και οι Κοινότητες της Αττικής επί δεκαετίες λόγω της πολυετούς ....συνεργασίας !!!   )


 


"...με στόχο σε βάθος δεκαετίας να ενταχθούν σε σχέδια πόλης..."


 


(δεν τους έφτανε η "πολυετής συνεργασία" ,  θέλαν άλλα 10 χρόνια.....)


 


και με αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής :


 


"....σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4178/2013 για τις νομιμοποίησεις αυθαιρέτων του ΥΠΕΚΑ, εντός επταετίας θα επιλεγούν οι περιοχές νομιμοποιημένων αυθαιρέτων στην Αττική, όπως επίσης και στην υπόλοιπη χώρα, που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις οικιστικής καταλληλότητας για να πολεοδομηθούν.".


 


Κοντολογίς λόγω της μυωπικής πολιτικής του ΟΡΣΑ κατήντησε η Αττική το βασίλειο του αυθαιρέτου και εγκλωβίστηκαν στον κυκεώνα του χιλιάδες άνθρωποι.


 


Πάντα ουραγός των εξελίξεων , πάντα βαρίδι  σε όλα.


 


Οχι συνάδελφοι. Καθόλου δεν θα μου λείψει ο ΟΡΣΑ.


 


Στο καλό να πάει και να μην ξαναγυρίσει.


Edited by avgoust
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Εμένα πάλι μου προκαλεί ενδιαφέρον και ένα άλλο απόσπασμα του άρθρου:

 


Εκθετο μένει παράλληλα και το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο, προκειμένου να προσφέρει αυξημένες διασφαλίσεις πολεοδομικής νομιμότητας σε υποψήφιους επενδυτές, προέβλεψε σε νόμο, που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, ότι οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Αττική θα εγκρίνονται από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), ο οποίος στο μεταξύ με το νεότερο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατεβάζει ρολά!

Link to comment
Share on other sites

Προς τον AVGOUST

 

Τα σχολια σας αποτελουν μαλλον εξυμνηση του εργου του ΟΡΣΑ παρα κριτικη σε αυτο. Αν καταλαβα καλα τον κατηγορειτε επειδη σταθηκε εμποδιο διαρκειας σε πιεσεις ΟΤΑ, αυθαιρετων οικιστων και λοιπων ''ενδοιαφερωμενων'' για περεταιρω επεκτασεις σχεδ. πολης και νομιμοποιησεις και μαλιστα στην περιφερεια της πρωτευουσας, εκει δηλαδη που οι πιεσεις αυτες ασκουνταν με τον πιο θρασσυ, υστεροβουλο κι επιβλαβη για το περιβαλλον τροπο!

Πρεσβευετε καποιο νεο κυμα μετα-μοντερνας πολεοδομιας κατα τα προτυπα της δεκαετιας του `60 που μου διαφευγει ή κατι αλλο;

 

 

Ενώ με τη μέχρι τώρα πορεία του ως "βράχος" το έσωσε το πολεοδομικό περιβάλλων!!!!

 

Αγαπητέ η μυωπική αντίληψη των υπαλλήλων έφερε την Αθήνα και τις υπόλοιπες πόλεις σε αυτά τα χάλια!!!

 

Παρακαλώ αναγράψτε την ειδικότητα σας στο προφίλ σας και αποφεύγετα στο εξής να κάνετε διαδοχικές δημοσιεύσεις!

Διαβάστε τους κανόνες συμμετοχής.

DIMITRIS80

Edited by DIMITRIS80
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.