Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έλεγχος καθαιρούμενης τοιχοποιίας με ΚΑΝΕΠΕ 7.4


 

Recommended Posts

Σε κτίριο από ωπλισμένο σκυρόδεμα καθαιρείται μη φέρον τοίχος πλήρωσης προκειμένου να συνεννοθούν δύο μαγαζιά του ίδιου κτιρίου σε ένα. Ο στατικός της πολεοδομίας είπε στον αρχιτέκτωνα να μου πει να κάνω έλεγχο καθαιρούμενης τοιχοποιίας με βάση τον ΚΑΝΕΠΕ παρ 7.4 . Κοίταξα τον ΚΑΝΕΠΕ δεν είδα να λέει κατι σχετικό. Μπορεί κανείς να βοηθήσει?

Link to comment
Share on other sites

Τσιγαρίδας Φραγκίσκος

Σύμφωνα με ν. 4030 οι μελέτες δεν ελέγχονται πλέον από τις ΥΔΟΜ παρά μόνο θεωρούνται ως προς την πληρότητα του φακέλου. Ο υπάλληλος δεν έχει κανένα δικαίωμα να ελέγξει τη μελέτη σου.

Link to comment
Share on other sites



KF που εννοείς στο 7.4.1.β ? Το 7.4 όλο αναφέρεται στην δυσμενή επιρροή που μπορεί να έχουν οι άοπλες τοιχοποιίες πλήρωσης σε επίπεδο τέμνουσας για όλο τον φορέα. Εγώ έτσι όπως το καταλαβαίνω αυτό , αν για παράδειγμα έχεις έναν ελαστικό όροφο με ελάχιστους τοίχους πλήρωσης και από πάνω και από κάτω δύο άκαμπτους ορόφους λόγω τοίχων πλήρωσης , ο ελαστικός όροφος επιβαρύνεται λόγω αυξημένης τέμνουσας , λογικό μου φαίνεται. Αυτήν την δυσμενή επιρροή ανάλογα με κάποιες προϋποθέσεις πρέπει να την λαμβάνεις υπόψη , μάλιστα για όλο το κτίριο και όχι για μεμονωμένους ορόφους. Αυτές τις προϋποθέσεις αναλύει το 7.4  , τις μεθόδους προσομοίωσης , την επιρροή των ανοιγμάτων στους τοίχους κλπ. Δεν αναφέρεται σε περίπτωση δυσμενούς επιρροής από καθαίρεση άοπλου τοίχου πλήρωσης. 

 

7.4.1 Άοπλες τοιχοπληρώσεις


β) Οι υφιστάμενες τοιχοπληρώσεις, συνήθεις και άοπλες, ελέγχονται

σε όρους δυνάμεων ή παραμορφώσεων και λαμβάνονται

(ενδεχομένως) υπόψη μόνον στις στάθμες επιτελεστικότητας Α

ή Β (κατά το Κεφ. 9). Για τη στάθμη επιτελεστικότητας Γ, δεν

συμπεριλαμβάνονται στο προσομοίωμα (και κατ ́ ακολουθίαν

δεν ελέγχονται).

Παρά ταύτα, κατά τις προβλέψεις της § 5.9, της § ε του Παρ. 4.2

και το Παρ. 4.4, η ενδεχομένως δυσμενής επιρροή τους (τοπικώς

ή γενικώς), οφείλει πάντοτε να ελέγχεται ή/και να περιορίζεται.

Τέλος, επισημαίνεται ότι, κατά την § 5.4.3.γ, απαγορεύεται

γενικώς να λαμβάνονται υπόψη ή όχι οι τοιχοπληρώσεις,

επιλεκτικώς, π.χ. από όροφον σε όροφον ή/και από θέση σε θέση

του κτιρίου.

 



Ψάχνοντας τις επιμέρους παραγράφους που αναφέρονται , βρήκα κάτι σχετικό αλλά και πάλι δεν είμαι βέβαιος τι εννοεί ο στατικός της πολεοδομίας:

5.9

Τοιχοποιίες πλήρωσης

Βλ. και τις §5.4.3.γ και § 5.4.4.β

5.9.1 Απαλλαγή από την υποχρέωση συνεκτίμησης

Οι τοιχοποιίες πλήρωσης συνεκτιμώνται υποχρεωτικώς στην


ανάληψη σεισμικών δράσεων, όταν αυτό συνεπάγεται δυσμενή

αποτελέσματα για τον φέροντα οργανισμό σε γενικό ή τοπικό

επίπεδο (βλ. § 2.1.4.2 και 5.9.2).

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται κτίρια για τα οποία

ανεξαρτήτως εφαρμοσθέντος κανονισμού ικανοποιούν τις

προϋποθέσεις της §5.1.2 του Ευρωκώδικα 8-1 για κατάταξη

στην κατηγορία των διπλών συστημάτων που είναι ισοδύναμα

προς σύστημα τοιχωμάτων ή των συστημάτων τοιχωμάτων

Πρακτικώς όταν τα υπάρχοντα τοιχώματα σε κάθε διεύθυνση

αναλαμβάνουν τουλάχιστον 50% της σεισμικής τέμνουσας βάσης.

5.9.2 Κριτήρια δυσμενούς επιρροής

Οι τοιχοποιίες πλήρωσης, δεν συνεπάγονται δυσμενή

αποτελέσματα για τον φέροντα οργανισμό εφόσον δεν

επιφέρουν αύξηση της σεισμικής τέμνουσας ενός τουλάχιστον

πρωτεύοντος κατακόρυφου στοιχείου ή της σεισμικής

μετακίνησης ενός ορόφου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15%,

σε οποιαδήποτε στάθμη του κτιρίου.

Κατά τον έλεγχο αυτόν, για τον υπολογισμό των σεισμικών

τεμνουσών των πρωτευόντων κατακόρυφων στοιχείων

εφαρμόζεται χωρίς προϋποθέσεις η ελαστική στατική ανάλυση

της §5.5.

Για την προσομοίωση των τοιχοπληρώσεων, με σκοπό τον

έλεγχο αυτόν, επιτρέπονται απλοποιήσεις, κατά τα

αναφερόμενα στα Κεφ. 7 και 8.

 

Καταρχάς πάλι και η 5.9 αναφέρεται σε περίπτωση δυσμενούς επιρροής της ύπαρξης τοίχου και όχι σε καθαίρεση τοίχου. Δηλαδή αν είχα ζημιές ή αν  ήθελα ενίσχυση για άλλο λόγο , τότε θα έπρεπε να εξετάσω αν πρέπει να συμπεριλάβω τους τοίχους πλήρωσης στο μοντέλο , μόνον εφόσον αποδεικνυόταν ότι έχουν δυσμενή επιρροή έστω και σε ένα υποστύλωμα. Εφόσον το κτίριο είναι του 70 , φυσικά τα τοιχώματα δεν αναλαμβάνουν το 50% της τέμνουσας και προς τις δύο διευθύνσεις , οπότε δεν θα εξαιρούμουν από τον έλεγχο. Αλλά αυτό εφόσον έκανα ενισχύσεις και εφόσον πέρναγα όλη την οικοδομή σε μοντέλο προς επίλυση.  Θυμίζω πως το 70 αν το εμβαδό των τοιχίων ήταν το 1/800 της επιφάνειας της κάτοψης , απαλλασσόταν το κτίριο από αντισεισμικό έλεγχο , οπότε δεν συζητάμε για εξαίρεση από τον έλεγχο για κτίριο πριν το 93. Στην δική μου περίπτωση που καθαιρώ ένα τοίχο πλήρωσης, τι σχέση έχει το ένα με το άλλο?

Μήπως θέλει να το κάνω έλεγχο λυγισμού στα υποστυλώματα που πλέον θα μείνουν χωρίς τοίχο πλήρωσης? Γιατί στην αρχική μελέτη είχαν ληφθεί υπόψη οι τοίχοι πλήρωσης? υπάρχει κάποιος συντελεστής στον κανονισμό του 59 που να δηλώνει την ύπαρξη τοίχων πλήρωσης ή όχι? Αν υπάρχει τότε το καταλαβαίνω , αλλά δεν νομίζω.

Μάλλον θα πρέπει να πάω από εκεί να το συζητήσω με τον στατικό. Δώστε τα φώτα σας , όποιος ξέρει κάτι.

Pavlos 33 , δεν ελέγχεται η μελέτη αλλά η πληρότητα. Τι θα πει όμως πληρότητα? Αν ας πούμε ο στατικός της πολεοδομίας κρίνει με βάση τους κανονισμούς , ότι στοιχείο της πληρότητας είναι ο έλεγχος καθαίρεσης τοιχοποιίας με ΚΑΝΕΠΕ 7.4 , τότε απλά πρέπει να του δείξεις ότι τον έχει κάνει και περιλαμβάνεται στον φάκελο. Δεν ελέγχει το περιεχόμενο της μελέτης αλλά την ύπαρξή της. Αν εγώ γράψω τίτλο , ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΘΑΙΡΟΥΜΕΝΗΣ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑΣ ΜΕ ΚΑΝΕΠΕ 7.4 και από κάτω γράψω πως πέρασα πέρυσι το καλοκαίρι στην Νάξο και το σφραγίσω , οφείλει να το δεχτεί. 

'Αρα :

1) έχει δίκιο που το ζητά με βάση τους κανονισμούς?

2) αν δεν μπορώ να αποφύγω τ ον έλεγχο , τι να γράψω να ξεμπερδέψω? (όχι για την Νάξο)
Link to comment
Share on other sites

Ανεξαρτήτως κανονισμών δεν έχει δίκιο που το ζητάει ...

Το νόμιμο, το περιεχόμενο και η πληρότητα των μελετών βεβαιώνεται μόνο από τον μελετητή (και με ΥΔ).

Θα μπορούσε τον έλεγχο πληρότητας μελετών να την κάνει ακόμη και διοικητικός υπάλληλος της ΥΔΟΜ. Αυτός τι θα έλεγε για το συγκεκριμένο ;

Αύριο που ο έλεγχος πληρότητας θα είναι checkbox τι θα γίνει ;

 

Όμως, από την έναρξη εφαρμογής του ν.4030, πολλές ΥΔΟΜ εφαρμόζουν ένα σύστημα αντίστασης με την ελπίδα επαναφοράς κάποτε του προηγούμενου καθεστώτος της πελατείας ...

Έτσι πολλοί "αρμόδιοι" υπάλληλοι μεταφράζοντας την "πληρότητα" σε "έλεγχο για τη δημιουργία ανάγκης του ειδικού", προσπαθούν να βρουν τα απίθανα "επιχειρήματα" για τη διατήρηση του πελατολόγιου με ταυτόχρονη κήρυξη πολέμου σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία των "ελεγχόμενων" συναδέλφων.

 

Στα παραπάνω πλαίσια, υπάλληλοι που έκαναν κάποτε τον έλεγχο στατικών έχουν επισημάνει (ομολογουμένως με μεγάλη ευρηματικότητα) στους κανονισμούς όλα τα γκρίζα σημεία και τα έχουν μεταφράσει σε μεγάλα προβλήματα ή ελλείψεις του "ελεγχόμενου".

Ένα από αυτά τα υποτιθέμενα γκρίζα έχουμε και εδώ ...

Το σημείο είναι η παρ. 5.9.1 του ΚΑΝΕΠΕ περί "απαλλαγής από τον υποχρεωτικό έλεγχο δυσμενούς επιρροής των τοιχοπληρώσεων"...

Δυσμενή επιρροή ενδέχεται να έχει η ύπαρξη και όχι η ανυπαρξία ... Έλεγχο χρειάζεται για την προσθήκη και όχι για την αφαίρεση ...

 

Τέλος πάντων, για απεμπλοκή επί του προκειμένου προτείνω τα εξής :

1. Φύλλο χαρτιού όπου με μιά απλή παράγραφο βεβαιώνεται από το μελετητή ότι δεν απαιτείται ο έλεγχος και υπογράφεται (μπορεί και στην ΥΔ).

2. Αν ο υπάλληλος αρνηθεί και δε δώσει πληρότητα .. στον προϊστάμενό του.

3. Αν και αυτός αρνηθεί ... τα νόμιμα μέτρα ...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Kan62 δυστυχώς πάνω κάτω ισχύει αυτό που λες , είμαι από τους τρομερά αλλεργικούς με τους υπαλλήλους της πολεοδομίας , μην αρχίσω τώρα , θα γράψω 10 σελίδες και δεν θα φτάνουν να βγάλω αυτά που έχω τραβήξει. Με φτάσανε κάποτε να αρνούμαι δουλειές για να μην χαλαστώ από την πολεοδομία και επειδή δεν είμαι άσχετος και ξέρω 5 πράγματα έχω τσακωθεί , έχω σπάσει τα νεύρα μου , έχω αγανακτήσει και έχω φτάσει μέχρι να μου κάνουν μήνυση δύο υπάλληλοι της πολεοδομίας γιατί δήθεν πήγα να τους δείρω και δικάζομαι το καλοκαίρι . Αυτό το θέμα καλύτερα να μην το πιάσουμε ή μετά το δικαστήριο μπορεί να  γράψω όλη την ιστορία εδώ με ονόματα για να ακούγεται πόσο ξεφτιλισμένο είναι το σύστημα και πόσο αθώοι είναι όλοι ή αν αλληλοϋποστηρίζονται με ψευτιές , εκβιασμούς , εκδικήσεις κλπ στα δύσκολα , θυμίζοντας πρακτικές καλύτερα μην πω.  Δεν λέω ότι ο συγκεκριμένος στατικός ανήκει σε αυτήν την κατηγορία υπαλλήλων , δεν τον έχω τσεκάρει ακόμα καλά , αυτός είναι τουλάχιστον γνώστης στατικών και αυτό με κάνει κάπως πιο δεκτικό και ήρεμο. Τεσπά...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.