Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενεργειακή επιθεώρηση-Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος-Έναρξη στην εφορία (Νέος Μηχανικός)


Recommended Posts

Καλημέρα.Θα ήθελα τη γνώμη σας σε μια σειρά πραγμάτων.Δουλεύω κάποια διάστημα σα μηχανικός χωρίς να έχει χρειαστεί να κάνω έναρξη στην εφορία. Ήλπιζα ότι θα μπορέσω να το κάνω αυτό το διάστημα αλλά λόγω κρίσης/ασφαλιστικών εισφορών αυτό δεν είναι δυνατό.

 

Θέλω να δω αν μπορώ να το αποφύγω για κάποιο διάστημα ακόμα/διακόπτωντας παράλληλα και τις ασφαλιστικές μου εισφορές.

 Στο διάστημα του οικονομικού έτους αυτού έχω εκδώσει 4 ΠΕΑ με Α/Α,συμφωνηθείσα αμοιβή,Δεν έχω προχωρήσει ακόμα στην πληρωμή της εντολής πληρωμής στη Τράπεζα μέχρι να αποφασίσω σχετικά με τα παραπάνω.

 Επίσης έχω ''κόψει'' δύο απλές αποδείξεις από ''μπλοκάκι'' για μια εκτίμηση φέρουσας ικανότητας-σύνταξης τεύχους δομικής τρωτότητας για ένα αυθαίρετο που έχει δηλωθεί από συνάδελφο μηχανικό.

 

 Πιστεύετε πως μπορώ με κάποιο τρόπο να αποφύγω την εγγραφή στην εφορία για φέτος ή θα πρέπει τα 4 ΠΕΑ να φανούν στο ΑΦΜ μου?(για την έναρξη της δραστηριότητάς μου ως ενεργειακός επιθεωρητής υπήρχε μόνο η απαίτηση ύπαρξης πτυχίου και όχι έναρξης στην εφορία-τήρησης βιβλίων κλπ).. Μήπως θα πρέπει να κάνω έναρξη για κάποιο διάστημα-να δηλωθούν τα παραπάνω και μετά ξανά διακοπή.

 

Γνωρίζω ότι για να διακόψω τις εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ πρέπει να παραδώσω την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Θα μου ζητήσουν την άδεια στην εφορια?Θεωρείτε ότι είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες να ξαναγραφτώ στο ταμείο στο μέλλον?

Edited by Κωσταντής
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Το ότι οι πελάτες ήταν φιλικά πρόσωπα και δεν ήθελαν απόδειξη δεν σημαίνει και ότι δεν είσαι υποχρεωμένος να κόψεις, έστω ένα πολύ μικρό ποσό. Πρέπει να κόψεις ΑΠΥ, πρέπει να αποδώσεις το ΦΠΑ και ό,τι άλλο απαιτείται (πχ. κρατήσεις κλπ). Και φυσικά πριν από όλα αυτά πρέπει να έχεις κάνει έναρξη στην εφορία. Τις άλλες 2 αποδείξεις που λες ότι έκοψες, πως τις έκοψες? Δεν γίνεται έτσι απλά να πάει κάποιος να πάρει μπλοκ και να κόβει αποδείξεις χωρίς να έχει κάνει έναρξη. Δεν είχαν ΦΠΑ αυτές οι ΑΠΥ? Πως θα τον αποδώσεις? Τι και πως θα δηλώσεις στη δήλωση φόρου εισοδήματος? Πέρα από το να τρέξεις τώρα εκ των υστέρων να κάνεις έναρξη δεν ξέρω αν υπάρχει και κάποια άλλη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις για τις υπηρεσίες που παρείχες και τις αμοιβές που εισέπραξες μέχρι σήμερα αλλά νομίζω ότι δύσκολα θα το σώσεις χωρίς κάποιο πρόστιμο.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 Όλο το διάστημα αυτό δουλεύω με τον πατέρα μου (Αρχιτέκτονας) οπότε κινούμουν με την ασφάλεια ότι τα συζητούσαμε?! και δεν είχα ασχοληθεί καθόλου με τα φορολογικά.Οπότε μπαίνω λίγο απότομα σε αυτό.

Το ''μπλοκάκι'' ήταν απλά το ''Απόδειξη Εισπράξεως''-> Εισέπραξα από τον... κλπ. και ''κόπηκε'' για τυπικούς λόγους.Ίσως το ποσό αυτό μπορεί να μπει στην αμοιβή του πατέρα μου για τη τακτοποίηση του αυθαιρέτου.
Συνεπώς μένουν τα 4 ενεργειακά πιστοποιητικά-τα οποία και δεν έχουν πληρωθεί ακόμα ούτε στην τράπεζα. 

letom, ας υπάρξει και κάποιο πρόστιμο.απλά να ξεμπερδέψω από αυτό.να ολοκληρώσω Σκέφτομαι για κάποιο διάστημα αν μπορώ να διακόψω και τις εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ απλά δε ξέρω αν απαιτείται στην έναρξη στην εφορία.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε το να κοβεις ΑΠΥ χωρίς εναρξη είναι χειρότερο από το να μην κοβεις καθόλου. Άμα σε τσιμπήσουν την έκανες για τα καλα.. Σταματά το εδω γιατί θα εχεις πρόβλημα μεγάλο!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Και εγώ έκανα 2-3 εγχειρήσεις σε πελάτες μου αλλά ούτε έναρξη έχω κάνει, ούτε φορολογικά βιβλία έχω.

Σκέφτομαι επίσης να συμπληρώσω στην πινακίδα μου "μηχανικός-χειρούργος-οδοντίατρος".

Λέτε να έχω πρόβλημα ? :roll:

Link to comment
Share on other sites

Κωνσταντή… πρόσεξε τα φορολογικά σου….

 

Μα πρόσεξε τα πολύ διότι η εφορία μετά δεν κάνει καν ελαφριά πλακιτσα… μίλα με τον λογιστή σας να σε βάλει σε μια ρέγουλα αφού έχετε συνδυαστικά τα πράγματα με τον συνάδελφο πατέρα σου...

Ατού σου είναι, μη σου βγει σε μπελάς όμως…. 

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου μπαίνεις σε ένα δημόσιο χώρο και αναφέρεις  φορολογικές παρατυπίες που έχεις κάνει έχοντας τα στοιχεία σου διαθέσιμα. Συνεννοήσου με τους διαχειριστές να κλειδώσει το θέμα και να σβηστούν τα μηνύματα. Στο μπο@@@ το κράτος που είμαστε μπορεί ποτέ κανένας να μην πάρει χαμπάρι τι έκανες αλλά αν κάποιος σε καρφώσει θα πληρώνεις μια ζωή για αυτό που έκανες.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Κωνσταντή, αν ήμουν στη θέση σου αυτά που σου γράφει ο yian δε θα τα εκλάμβανα ως ειρωνία. Θα ανησυχούσα για άλλα πράγματα περισσότερο.

 

Η ΕΥΠΕΝ σου έδωσε την άδεια του ενεργειακού επιθεωρητή και όχι την έναρξη δραστηριότητας. Εσύ απλά έβγαλες <<λαθραία>> 4 ΠΕΑ και νομίζω ότι ήξερες καλά τι έκανες, ίσως όχι και τις επιπτώσεις.

Νομίζω ότι δεν είναι μια απλή <<φορολογική παράβαση>> (ο λογιστής SOTHRIS θα ξέρει καλύτερα) και έχει άλλες νομικές προεκτάσεις (ο δικηγόρος dimitris GM θα ξέρει καλύτερα).

 

Σε πιθανό έλεγχο της εφορίας μέσω της βάσης δεδομένων του buildingcert (αν αποφασίσουν να μας ελέγξουν) ή σε πιθανή καρφωτή θα είναι αδύνατο να τους πείσει η δικαιολογία της άγνοιας. Και μπορεί να πάει μακριά η βαλίτσα.

Edited by hkamp
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.