Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξετάσεις Ενεργειακών Επιθεωρητών - Θέματα και πληροφόρηση από τους συμμετέχοντες.


yian

Recommended Posts

Απορίες σε ερωτήσεις που δόθηκαν μέχρι στιγμής στον παρόν θέμα (με υπογράμμιση αυτή που νομίζω είναι η σωστή):

 

1) Το κόστος μίας οικιακής ανεμογεννήτριας? 2.500-3.500€, ~5.000€, 15.000€

 

2)  Στο βόριο ημισφαίριο τη χειμερινή περίοδο, το μικρότερο ηλιακό ύψος είναι; βορεινά, βορειοανατολικά, βορειοδυτικά 

 

3) Κάτι για την κατανάλωση φωτισμού ετήσια ποιο είναι πιο ενεργοβόρο; νοσοκομείο, κατοικία, γραφεία
 

4) Ο βαθμός απόδοσης των αντλιών θερμότητας είναι μεγαλύτερος α) στις αερόψυκτες,  β) στις υδρόψυκτες, γ) στις γεωθερμικές που εκμεταλλεύονται τα υπόγεια νερά

 
5) Κατά τη χειμερινή περίοδο δεν συμπεριλαμβάνονται στα θερμικά κέρδη του κτιρίου α) τα παθητικά ηλιακά, β) ο νυχτερινός αερισμός, γ) η θερμότητα των κατοίκων
 

6 ) Κτίριο που παρουσιάζει υψηλές θερμικές απαιτήσεις σημαίνει ότι α) το σύστημα θέρμανσης είναι χαμηλότερου βαθμού απόδοσης από του κτιρίου αναφοράς, β) τα κουφώματα έχουν χαμηλότερο U από τα αντίστοιχα του Κ.Α., γ) τα κουφώματα έχουν υψηλότερο U από τα αντίστοιχα του Κ.Α.

 

7) Συντελεστής απορροφητικότητας της οροφής κάτω απο τη στέγη: 0

 

8 ) Πόση ενεργεια παραγεται από μια οικιακή ανεμογεννητρια ετησιως; τουλαχιστον 10MWh; 3-4MWh; 3-4TWh;

 

9) Πως επιτυγχάνεται ο υψηλότερος βαθμός απόδοσης σε εγκαταστάσεις μηχανικού αερισμού;;;;;;;;

 

10) Όταν κάνουμε σενάριο για εξωτερική θερμομόνωση σε κτίριο που δεν είχε πριν μόνωση, τότε αυξάνουμε εμείς το U κατά 0,1 και δεν κλικάρουμε το "Θερμομόνωση κατακόρυφων δομικών στοιχείων".  ΣΩΣΤΟ,  ΛΑΘΟΣ

 

11) Σε κατοικία με μηχανικό αερισμό μειώνουμε χειροκίνητα την "διείσδυση αέρα από κουφώματα" ισόποσα με την παροχή του μηχανικού αερισμού. ΣΩΣΤΟ,  ΛΑΘΟΣ

 

 

Edited by gamvro
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 280
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στο Νο1: Έως 5.000€ (βλέπε σχήμα 6.9 της σελίδας 261 του εκπαιδευτικού υλικού και κάνε τον υπολογισμό για τα περίπου 2000W μιας οικιακής ανεμογεννήτριας)

 

Στο Νο2, έχω την εντύπωση ότι έχει μεταφερθεί με λάθος τρόπο η ερώτηση. Δεν βγάζει νόημα.

 

Στο Νο6 (η οποία έπεσε και σε εμένα), η σωστή απάντηση είναι το γ και όχι το α. Οι θερμικές απαιτήσεις ενός κτιρίου δεν εξαρτώνται από το σύστημα θέρμανσης, αλλά από το ίδιο το κτίριο. Αν έχεις κέλυφος με υψηλό U, σημαίνει και υψηλές θερμικές απαιτήσεις. Το σύστημα θέρμανσης με χαμηλό βαθμό απόδοσης, σημαίνει απλώς ότι καλύπτεις αυτές τις απαιτήσεις με τρόπο ενεργειακά μη αποδοτικό.

 

Στο Νο10, δεν ξέρω πώς ακριβώς έχει τεθεί η ερώτηση (μιας και δεν υπάρχουν σωστά-λάθος), όμως δεν το θεωρώ σωστό. Όταν εξετάζεις σενάριο με θερμομόνωση, υπολογίζεις το καινούριο U του δομικού στοιχείου, το βάζεις όσο το υπολόγισες και στη συνέχεια επιλέγεις την θερμομόνωση κατακόρυφων δομικών τοιχείων για να ληφθούν υπόψιν (προσεγγιστικά) οι θερμογέφυρες. Εκτός αν τις έχεις υπολογίσει εσύ αναλυτικά.

 

Και το Νο11 επίσης το θεωρώ λάθος. Αν ένα κτίριο έχει παλιά κουφώματα που "μπάζουν", δεν σημαίνει ότι επειδή θα βάλει μηχανικό εξαερισμό θα πάψει η διείσδυση του αέρα από τα κουφώματα.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε κοίταξε λίγο τις διατυπώσεις των ερωτήσεων,νομίζω σε κάποιες υπάρχουν ασάφειες. Επειδή δεν έχω πολύ χρόνο να τις δω όλες διεξοδικά, επισήμανα μερικά λαθάκια:

 

6 ) Κτίριο που παρουσιάζει υψηλές θερμικές απαιτήσεις σημαίνει ότι α) το σύστημα θέρμανσης είναι χαμηλότερου βαθμού απόδοσης από του κτιρίου αναφοράς, β) τα κουφώματα έχουν χαμηλότερο U από τα αντίστοιχα του Κ.Α., γ) τα κουφώματα έχουν υψηλότερο U από τα αντίστοιχα του Κ.Α.

Σωστή απάντηση είναι η γ. Θα ήταν η α αν μιλάγαμε για καταναλώσεις.

 

 

11) Σε κατοικία με μηχανικό αερισμό μειώνουμε χειροκίνητα την "διείσδυση αέρα από κουφώματα" ισόποσα με την παροχή του μηχανικού αερισμού. ΣΩΣΤΟ,  ΛΑΘΟΣ

Η σωστή απάντηση είναι ΛΑΘΟΣ. Όπως αναφέρθηκε παραπάμνω και από τον panos-vicious, σύμφωνα με την ΤΟΤΕΕ δεν αλλάζουμε τίποτα χειροκίνητα, αλλά την μέιωση την κάνει το πρόγραμμα ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ.

Edited by hkamp
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά στις ερωτήσεις 10 και 11 έχω και γω την ίδια άποψη με σας, αλλά τις βρήκα στην σελίδα #32:

 

Εκτός από την απομοίωση της διείσδυσης του εξωτερικού (νωπού) αέρα από τις χαραμάδες κουφωμάτων που έπρεπε να κάνεις λόγω του τεχνητού αερισμού (κάθισα και υπολόγισα  την τιμή που είχε προσυμπληρωμένη πριν την απομοιώσω, γιατί δεν τους εμπιστεύομαι), οι υπόλοιπες ερωτήσεις είχαν να κάνουν με μια πλευρική σκίαση ενός κουφώματος, την συμπλήρωση της σωστής τιμής της γωνίας γ (προσανατολισμού) του ηλιακού συλλέκτη, το ποσοστό κάλυψης του θερμικού φορτίου για Ζ.Ν.Χ. τους θερινούς μήνες (είχε συμπληρωμένους του υπόλοιπους), βαθμό απόδοσης για το δίκτυο διανομής του Ζ.Ν.Χ. (είχε όδευση 80% εσωτερικά και 20% εξωτερικά και μόνωση μέσα και έξω 6mm), τι ισχύ συμπληρώνουμε στο πεδίο της παραγωγής για τους θερμοσυσσωρευτές, τι ισχύ συμπληρώνουμε στο δίκτυο διανομής στην ψύξη (κενό λόγω τοπικών μονάδων). Οι υπόλοιπες αφορούσαν το κέλυφος και δεν τις θυμάμαι.

Α ναι. Η μία ρωτούσε τι τιμή U θα έχει η σιδερένια πόρτα προς τον μ.θ.χ. και η άλλη με την σωστή συμπλήρωση του gw για ένα από τα διαφανή κουφώματα της θερμικής ζώνης (έδινε αναλυτικά τον υπολογισμό).

 

Αυτή τη φορά στο σενάριο, θα φόραγε κουστουμάκι με εξωτερική μόνωση από πλάκες πετροβάμβακα και αναρτώμενο εξωτερικά κέλυφος με επένδυση από ανοιχτόχρωμα μπεζ πλακάκια. Αεριζόμενη δικέλυφη τοιχοποιία με θυρίδες πάνω και κάτω. Άλλα τις!!!

Αυτά που ήθελε ήταν:

1.      ποια τιμή U θα είχαν η τοιχοποιία και ποια τα στοιχεία ο.σ. Έδινε για το καθένα αναλυτικά από τρεις υπολογισμούς:

·         με συνυπλογισμό του διακένου και του εξωτερικού κελύφους και Rδ και Ra

·         χωρίς συνυπλογισμό του διακένου και του εξωτερικού κελύφους και με τιμή Rδ = Ri

·         χωρίς συνυπλογισμό του διακένου και του εξωτερικού κελύφους και με τιμή Rδ = Ra

2. προσαύξηση (με το χέρι) της τιμής του U κατά 0,1[W/(m2*k)] αυτών των νέων στοιχείων (και μόνο) ενώ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιλογής ή όχι του κελιού "Θερμομόνωση κατακόρυφων δομικών στοιχείων" στην καρτέλα "Γενικά" του αντιγράφου κτιρίου.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω κάτι για το οποίο δεν είμαι σίγουρη, παρότι έχει αναφερθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις. 

Στην περίπτωση αμόνωτου κτιρίου, με σενάριο μόνωσης ενός μεμονωμένου τοίχου, δεν τσεκάρουμε το κουτάκι και απλά προσθέτουμε στο U+0.1 μόνο στον συγκεκριμένο τοίχο, κατά τον Πιν. 3.6, Τοτεε 1?

 

Ευχαριστώ πολύ!!!

Link to comment
Share on other sites

Ναι. Και αυτό γιατί δεν νοούνται θερμογέφυρες μεταξύ μη θερμομονωμένων δομικών στοιχείων. Αν επιλέξεις το κουτάκι "Θερμομόνωση κατακόρυφων δομικών στοιχείων" σε περίπτωση θερμομόνωσης ενός (ή και περισσότερων, αλλά πάντως όχι όλων) αδιαφανούς δομικού στοιχείου, τότε το λογισμικό θα προσθέσει αυτόματα +0,10 [W/(m2*K)] σε όλα τα αδιαφανή δομικά στοιχεία, κατακόρυφα και οριζόντια.

Εννοείται πως το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση σεναρίου θερμομόνωσης, π.χ. μόνο της οροφής.

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα κι εγώ να καταθέσω την εμπειρία μου από τις εξετάσεις. Κατ'αρχάς η εξέταση ΔΕ μου φάνηκε πολύ πιο βατή από την εξέταση ΔΚ αλλά ίσως αυτό να συνέβη γιατί είχε και θέματα που "έπαιζαν" με τη διατύπωση.

Επιπλέον το Case Study για όσους έχουν ασχοληθεί με το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ και όχι με προγράμματα του εμπορίου είναι βατό, απλά όπως ανέφερε συνάδελφος είναι προτιμότερο να απαντάς απευθείας στα οφθαλμοφανή και να μην κάνεις τους υπολογισμούς για επιβεβαίωση γιατί έτσι κερδίζεις χρόνο - αν και ο χρόνος μου φάνηκε αρκετός - αντίθετα με τη ΔΚ.

Κάποιες ερωτήσεις που δεν έχω δει στα προηγούμενα θέματα :

- Στο μονοσωλήνιο σύστημα ... οι τερματικές συσκευές διατάσσονται σε σειρά

- Εξοικονόμηση ενέργειας 20 έως 40 % ... επιτυγχάνεται με σύστημα μεταβλητού όγκου ψυκτικού μέσου

- Η εξωτερική θερμομόνωση στα δώματα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα ... 25 εκ

- Η επιλογή της χωροθέτησης του κτηρίου πρέπει να συνδέεται ... με τον ηλιασμό και την έκθεσή του στους επικρατούντες ανέμους

- Στα κτήρια προ 4/7/1979 η εξωτερική θερμομόνωση δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει στις όψεις τα ... 15 εκ.

- Μια μονοκατοικία που διαθέτει τοπικά ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα με θερμοστάτη ανήκει ... στην κατηγορία διατάξεων αυτομάτου ελέγχου Β

- Η τιμή του συντελεστή θερμοπερατότητας ενός κουφώματος εξαρτάται ... απο τους συντελεστές θερμοπερατότητας πλαισίου και υαλοπίνακα,από την επιφάνεια που καταλαμβάνουν και από τη θερμογέφυρα που σχηματίζει ο υαλοπίνακας στη συναρμογή του με το πλαίσιο

- Ποια παράμετρος αγνοείται κατά τον υπολογισμό φυσικού φωτισμού ... το ύψος εγκατάστασης των φωτιστικών σωμάτων

- Οι θερμικές απώλειες λόγω αερισμού ενός χώρου δεν επηρεάζονται ... από την κυκλοφορία αέρα λόγω ανεμιστήρων οροφής

- Τα εσωτερικά κέρδη ... μειώνουν τα φορτία θέρμανσης και αυξάνουν τα φορτία ψύξης.

- Οι τιμές του συντελεστή Ψ ... λαμβάνονται είτε από σκαριφήματα είτε από πίνακες.Στη δεύτερη περίπτωση οι τιμές είναι μεγαλύτερες.

- Τα αδιαφανή δομικά στοιχεία που είναι σε επαφή με θερμοκήπιο ... λαμβάνονται ως δομικά στοιχεία σε επαφή με ΜΘΧ

Στο Case Study είχε κατοικία του 1971 στη Θεσσαλονίκη με μηχανικό αερισμό και θερμοσυσσωρευτές με θερμοστάτη σε κάθε δωμάτιο και ηλιακό θερμοσίφωνα διπλής ενεργείας και κλιματιστικά.

Οι ερωτήσεις έχουν αναφερθεί και από άλλους συναδέλφους περί αυτοματισμών, σκιάσεων από κτήρια - προσοχή στις αποστάσεις με Ο.Γ., U σε επαφή με ΜΘΧ, συντελεστή απορροφητικότητας, ισχύ δικτύου διανομής ψύξης, βαθμό απόδοσης δικτύου διανομής ΖΝΧ, βαθμό απόδοσης θερμοσυσσωρευτών , τι βάζουμε Fc και Fh στον αερισμό και όσον αφορά το σενάριο ήταν η αντικατάσταση ενός κουφώματος όπως το αναφέρει ακριβώς και άλλος συνάδελφος.

... Θα ευχαριστήσω κι εγώ όσους ανέφεραν την εμπειρία τους από τις εξετάσεις καθώς βοήθησαν αρκετά ώστε να κατανοήσουμε το πνεύμα της εξέτασης καλύτερα και να κάνουμε πιο στοχευμένο διάβασμα.

Edited by petranhar
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Συγχαρητήρια συνάδελφε κι ευχαριστούμε.

 

 

.....

- Στα κτήρια προ 4/7/1979 η εξωτερική θερμομόνωση δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει στις όψεις τα ... 15 εκ.

.....

Αυτό μου φαίνεται λίγο περίεργο. Μήπως η ερώτηση δεν ήταν έτσι διατυπωμένη;

Και το άλλο με το πάνω όριο σε θερμομόνωση δώματος με προβληματίζει.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι σας ευχαριστώ πολύ. Θα φρεσκάρω λίγο τις γνώσεις μου σε συνδυασμό με τις εδώ κατευθύνσεις σας και θα συμμετάσχω στις εξετάσεις. Θα σας ενημερώσω (αν και με 2 παιδιά μικρά προβλέπω να δίνω σε κανα μήνα,,,.)

 

Και πάλι ευχαριστώ όλους.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.