Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέα μηχανικός :-) Χρειάζομαι λίγη από την πείρα σας


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι,

 

είμαι νέα τοπογράφος μηχανικός από το Μετσόβιο και μόλις έκανα έναρξη εργασιών στην εφορία. Πρόκειται να δραστηροποιηθώ στην περιοχή της Ηλείας και συγκεκριμένα η έδρα μου είναι το Βαρθλολομιό. Καθώς δεν έχω εμπειρία για το πώς θα πρέπει να κινηθώ σαν ελεύθερη επαγγελματίας (έχω δουλέψει σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα και έχω συνεργαστεί και με κάνα-δύο πολιτικούς για αποτυπώσεις, αλλά μέχρι εκεί), θα ήθελα τη βοήθειά σας στα πρώτα μου βήματα. Σε πρώτη φάση δεν έχω τη δυνατότητα να αγοράσω εξοπλισμό και σκέφτομαι να καταφύγω στην ενοικίαση. Έχετε υπόψην σας κάποια εταιρεία ενοικίασης στην Πελοπόνησσο, γιατί μέσω του google βρίσκω μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονική; Επιπλέον, θα ήθελα να διαβάσω την τεχνική νομοθεσία που αφορά στον κλάδο και την περιοχή μου και να φτιάξω σιγά σιγά ένα αρχείο για να ανατρέχω στην εκάστοτε δουλειά που μου προκύπτει. Έχετε να μου προτείνετε κάποιον διαδικτυακό χώρο ή συνδρομητική υπηρεσία ή κάτι άλλο που δεν μου περνά από το μυαλό που θα μπορούσε να με βοηθήσει σε αυτό; Τέλος, για τους όρους δόμησης (αρτιότητα, οικοδομησιμότητα, σ.δ., όρια οικισμών, εντός-εκτός σχεδίου) της περιοχής πρέπει να απευθυνθώ στην τοπική πολεοδομία; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

 

:mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Το ότι ρωτάς πληροφορίες για βασικά πράγματα (διάβασμα τεχνικής νομοθεσίας, ενοικίαση εξοπλισμού, πως θα βρεις όρους δόμησης κλπ)

σημαίνει πως βιάστηκες να εργασθείς ως ελεύθερη επαγγελματίας.

 

Τα έξοδα θα τρέχουν 

και εσύ θα παλεύεις να μάθεις τα βασικά.

 

Ξεκίνα πρώτα να εργάζεσαι σε κάποιο παλαιότερο γραφείο

το οποίο να είναι στελεχωμένο και με έναν ακόμα τουλάχιστον τοπογράφο

ώστε να διδαχθείς αρκετά πράγματα.

 

Άλλο να παλέψεις να διαβάσεις μόνη σου 

και άλλο να διδαχθείς από την εμπειρία συναδέλφων στην πράξη.

 

Και δεν είναι μόνο η νομοθεσία. Είναι άπειρα τα οφέλη που θα αποκομίσεις από την εργασία δίπλα σε εμπειρότερους συναδέλφους. 

Edited by Brasco
Link to comment
Share on other sites

1. για νομοθεσία υπάρχουν συνδρομές με κόστος περίπου 100 ευρώ + ΦΠΑ το χρόνο που παρέχουν όλη τη νομοθεσία (έχουν το πλεονέκτημα ότι παρέχουν κωδικοποιημένη τη νομοθεσία). Εγώ πάντως τα πληρώνω αλλά τελικά καταλήγω στο google και στο εθνικό τυπογραφείο. Το φόρουμ που είμαστε τώρα είναι επίσης ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο.

2. για όρους δόμησης στην αρμόδια πολεοδομία, αλλά πάντα έλεγχος του σχετικού ΦΕΚ (έχω δύο περιπτώσεις που αγόρασαν οικόπεδα στηριγμένοι σε λάθος όρους δόμησης από την πολεοδομία)

 

καλή συνέχεια

Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

Βρίσκεις από το αρχείο της πολεοδομίας ή του συμβολαιογράφου κάποια τοπογραφικά από φακέλους άδειας και συμβολαίων και τα μελετάς.

Συνεχίζεις με "εικονικά" τοπογραφικά δικών σου εκτάσεων ή γνωστών σου αμισθί αλλά χωρίς εκπτώσεις στο αποτέλεσμα και μέχρι τέλους (εκτύπωση και υπογραφή σαν να ήταν κανονική ανάθεση).

Για να ολοκληρώσεις το εικονικό τοπογραφικό σου θα πρέπει να αναζητήσεις στοιχεία σε υπηρεσίες και να κάνεις επαφές με συναδέρφους και υπαλλήλους όπως θα έκανες και για μια πραγματική δουλειά χωρίς ντροπή στις ερωτήσεις που θα προκύπτουν και με το καλώς εννοούμενο θράσσος.

 

Παράλληλα διάβασμα νομοθεσίας, φρεσκάρισμα γεωδαισίας και μελέτη του michanikos.gr :)

Η ικανοποίηση που θα νιώσεις μετά από καιρό εάν δεν λάβεις έτοιμη τη γνώση αλλά το παλέψεις μόνη σου, είναι απεριόριστη!

Kαλή αρχή!

Edited by yian
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για αρχή οπωσδήποτε συνεργασία με παλαιότερο και εμπειρότερο συνάδελφο

από την περιοχή σου...ότι λέει ο brasco παραπάνω... θα αποκτήσεις πρακτικές

γνώσεις, αυτοπεποίθηση και θα αρχίσεις να φτιάχνεις το αρχείο σου σιγά-σιγά.

Τα πολεοδομικά δεδομένα κάθε περιοχής τα προμηθεύεσαι από την πολεοδομία

ή την τεχνική υπηρεσία κάθε Δήμου... Σε αρκετές περιπτώσεις κάποια δεδομένα

(π.χ όρια οικισμών, πινακίδες σχ. πόλεων κτλ) έχουν ψηφιοποιηθεί/αρχειοθετηθεί

και παρέχονται ελεύθερα...ψάξτο, ίσως να είσαι τυχερή! Ρώτησε στην Υπ. Δομ ή

στο τοπικό ΤΕΕ... Επίσης αρκετοί Δήμοι πλέον έχουν σύστημα GIS στο site τους...

Γενικά στο ίντερνετ θα βρεις αρκετά πράγματα, πχ στο site του ΥΠΕΚΑ, στο

geodata.gov.gr κτλ αλλά πάντα πρέπει να διπλοτριπλοτσεκάρεις πριν

χρησιμοποιήσεις οτιδήποτε.

Καλή αρχή και καλή δύναμη!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Δεν έχω τη δυνατότητα (δυστυχώς ή ευτυχώς) να δουλέψω δίπλα σε κάποιον "παλαίμαχο" μηχανικό, αλλά έχω τη βοήθεια ενός συμβολαιογράφου της περιοχής και ενός πολιτικού που δεν είναι κι αυτός πολλά χρόνια στη δουλειά, αλλά όντας οικογενειακός φίλος λέει ότι θα με υποστηρίξει αν χρειαστώ κάτι. Όπως, βέβαια, γνωρίζετε οι εποχές είναι πολύ δύσκολες, οι δουλειές ελάχιστες και δεν θα βρω εύκολα κάποιον να μου δώσει "μασημένη τροφή". Σε κάθε περίπτωση έχω πολύ όρεξη και θα το προσπαθήσω με όλα τα δυνατά μέσα. Θα τα ξαναπούμε εδώ σύντομα!  :smile:

Link to comment
Share on other sites

...αλλά έχω τη βοήθεια ενός συμβολαιογράφου της περιοχής και ενός πολιτικού που δεν είναι κι αυτός πολλά χρόνια στη δουλειά...

πολιτικού μηχανικού ελπίζω εννοείς  :mrgreen:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.