Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νομιμοποίηση αυθαίρετου μετά το 2011


Recommended Posts

Καλησπέρα,

Σε περιοχή εκτός σχεδίου έχουμε δύο αγροτεμάχια Α=4 στρέμματα και Β=6 στρέμματα με διαφορετικούς ιδιοκτήτες(1 & 2). Το Β είναι αδόμητο ενώ στο Α υπάρχουν κτίσματα μετά το 2011. Τα ακίνητα αυτά προτίθεται να τα αγοράσει τρίτος ιδιοκτήτης(3). Αυτό που σκέφτομαι είναι να γίνει δήλωση των αυθαιρέτων στην ΥΔΟΜ αυτοβούλως από τον ιδιοκτήτη 1 για επιβολή προστίμων και να πάμε για έκδοση άδειας νομιμοποίησης. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε παραβίαση της πλάγιας απόστασης(τα κτίσματα βρίσκονται στο όριο του Α με το Β) οπότε για να μπορέσει να εκδοθεί η άδεια πρέπει να γίνει συνένωση των δύο αγροτεμαχίων και πλέον να έχουμε ένα ενιαίο αγροτεμάχιο, όπου δεν θα παραβιάζεται η πλάγια απόσταση.

Μια λύση είναι η αγορά του Β(αδόμητο-άρα γίνεται δικαιοπραξία) από τον ιδιοκτήτη 1 οπότε έχουμε αυτοδίκαιη συνένωση όμορων του ιδίου ιδιοκτήτη. Βγαίνει η άδεια νομιμοποίησης και μετά τα μεταβιβάζει στον ιδιοκτήτη 3. Το «πρόβλημα» είναι ότι ανεβαίνει το κόστος από το επιπλέον συμβόλαιο-εφορία.

Η άλλη περίπτωση θα ήταν να γίνει συμβόλαιο αγοράς των Α και Β από τον ιδιοκτήτη 3 μετά την πληρωμή του προστίμου που θα επιβληθεί από την ΥΔΟΜ και στην συνέχεια η έκδοση της αδείας νομιμοποίησης από τον ιδιοκτήτη 3. Αν ήταν προ του 2011 θα μπορούσε να γίνει αυτό με πληρωμή του 30% του προστίμου αλλά για τις περιπτώσεις μετά το 2011 δεν το αναφέρει ο νόμος. Ποια είναι η άποψη σας;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Η αγορα του αδομητου γινεται,  αλλά,  μετα την συνενωση, θα χτιζεις πλεον στον σδ του συνενωμενου,

  δλδ σε εμβαδον 10 στρ [300 τμ]

και οχι σε 4 [200τμ ]  και 6  [240τμ] στρ. ...αρα χανεις

Θα προτεινα την αγορα λωριδας απο το Β στο Α, τοσης οση να καλυπτει την αποσταση

και εφοσον δεν απαγορευεται.....και διατηρειται η αρτιοτητα και οικοδομησιμοτητα.

τα λεμε


 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν ευχαριστώ για την απάντηση σας,

Η δόμηση δεν μας πειράζει που μειώνεται γιατί τα κτίσματα είναι μικρά σε τ.μ., θα το πάρει όλο το Β γιατί θα βολέψει για μελλοντική χρήση. Το πρόβλημα μου είναι αν μπορεί να κάνει συμβόλαιο μετά την πληρωμή του προστίμου που θα βγάλει η ΥΔΟΜ και πριν την έκδοση της άδειας νομιμοποίησης.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορεί γιατί για να γίνει συμβόλαιο θα σου ζητηθεί βεβαίωση νομιμότητας την οποία δεν μπορείς να δόσεις εφόσον θα υπάρχουν αυθαίρετα εντός του ακινήτου.

Link to comment
Share on other sites

@dimitris GM τα υφιστάμενα μου είναι 30 τ.μ. δόμηση και 100 τ.μ. κάλυψη. εγώ στα 10 στρ. έχω δικαίωμα 600 τ.μ. δόμηση-κάλυψη(χρήση γραφείων-καταστημάτων) οπότε δεν έχω πρόβλημα.

@danaikaterina αυτό είναι που με προβληματίζει αλλά από την άλλη αν ήταν προ του 2011 θα πλήρωνα το 30% του προστίμου και θα μπορούσα να κάνω συμβόλαιο(έκδοση βεβαίωσης) πριν την άδεια νομιμοποίησης. Δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί η ίδια λογική και εδώ;

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ή κακώς τα προ του 2011 αντιμετωπίζονται διαφορετικά και με ευνοϊκότερο τρόπο από τα μετά του 2011. Δεν εφαρμόζονται οι ίδιες διαδικασίες. Στα προ του 2011 υπάρχει η διαδικασία της τακτοποίησης που σου επιτρέπει τη διατήρηση αυθαιρέτων κατασκευών (ακόμη και μη σύννομων) και την έκδοση βεβαίωσης νομιμότητας και μεταβίβαση με αυτές. Για τα μετά του 2011 δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα πέραν της νομιμοποίησης. Μήπως να εξετάσεις την πιθανότητα κατεδάφισης των μη σύννομων τμημάτων;

Link to comment
Share on other sites

@danaikaterina

Δυστυχώς τα κτίσματα μου βρίσκονται σε σειρά πάνω στο όριο οπότε η μόνη λύση είναι η συνένωση των δύο αγροτεμαχίων προκειμένου να είναι σύννομα.

Άρα από ό,τι καταλαβαίνω η λύση είναι το πρώτο σενάριο με αγορά του Β από τον ιδιοκτήτη του Α, συνένωση, έκδοση αδείας στο όλο και μετά μεταβίβαση του συνόλου στον ιδιοκτήτη 3.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,θα ήθελα την άποψη σας,έχω μια αυθαίρετη προσθήκη σε κτίσμα προ του 1955 σε Παραδοσιακό οικισμό,η οποία κατασκευάστηκε το 2016.Πρόκειται για ισόγειο κτίσμα 25 τ.μ. το οποίο κατασκευάστηκε σε συνέχεια του παλιού κτιρίου,με ανεξάρτητη είσοδο,με πρόσωπο του οικοπέδου σε Δημοτική οδό και η γωνία της προσθήκης είναι σε επαφή με την οδό,συνεπώς και την γραμμή δόμησης,σύμφωνα με το ΦΕΚ του 85 άρθρο 6 <<το κτίριο μπορεί να τοποθετηθεί είτε στην διαμορφωμένη γραμμή δόμησης,είτε εσώτερο αυτής κατά την κύρια όψη του στο σύνολο της ή σε τμήμα αυτής>>,θεωρείται ότι τηρούνται οι αποστάσεις;(εφόσον και οι αποστάσεις από τα όρια των όμορων είναι 2,5 μέτρα).Μπορεί να εκδοθεί άδειας νομιμοποίησης,αν έχει και υπόλοιπο κάλυψης και δόμησης και θα χρειαστεί να περάσει Σ.Α; Για να εκδοθεί η άδεια πληρώνει το 20% του πρόστιμου ανέγερσης και το πρόστιμο διατήρησης υπολογίζεται από την ημερομηνία αυτοψίας,σύμφωνα με το άρθρο 94 του 4495/2017 ή από την ημερομηνία κατασκευής;

Link to comment
Share on other sites

20% το ανέγερσης και 50%Χ20%=10% το διατήρησης από την ημέρα που λαμβάνει γνώση της αυθαιρεσίας η ΥΔΟΜ 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.