Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μηχανικός επίβλεψης λειτουργίας και συντήρησης


ΗΛΙΑΣ Ζ.

Recommended Posts

ανοίγω νέο θέμα γιατί δεν βρήκα κάτι αντίστοιχο. σε εργοστάσιο που έγινα Τ.Α. μου ζητήσαν να γίνω και επιβλέπων μηχανικός. το εργοστάσιο ουσιαστικά δουλεύει 3 μήνες το καλοκαίρι (χυμοποιείο).. ο προηγούμενος επιβλέπων μηχ/κος παραιτήθηκε λόγω αλλαγής ιδιοκτησίας. επειδή δεν μου έχει ξανά τύχει ήθελα κάτι ερωτήσεις να κάνω:  σε περίπτωση που γίνονται οι συντηρήσεις σε ηλεκτρολογικό και μηχ/κο εξοπλισμό κανονικά σύμφωνα με τις προδιαγραφές των μηχ/των και στη συνέχεια για τις συντηρήσεις του αλεξικέραυνου, του λέβητα, των δεξαμενών, του μετασχηματιστή έρχονται πιστοποιημένα συνεργεία,  εγώ σε περίπτωση ατυχήματος  τι ευθύνες έχω? μπορώ να είμαι ταυτόχρονα επιβλέπων μηχ/κός και τεχνικός ασφαλείας?? το εργοστάσιο ουσιαστικά δουλεύει σε φουλ ρυθμούς 3 μήνες το καλοκαίρι και τον υπόλοιπο χρόνο έχει 3 άτομα προσωπικό..

κανονικά δεν πρέπει να υπάρχει επιβλέπων μηχανικός τουλάχιστον 8 ώρες στο εργοστάσιο?? ευχαριστώ και ελπίζω να μην κουράζω...

Link to comment
Share on other sites

Το κάθε εργοστάσιο έχει τις δικές του απαιτήσεις.

 

Κατ'αρχάς θα πρέπει να ρωτήσεις το ωράριο.

Θα είναι 8ωρο; 16ωρό;

Θα εργάζεσαι Σάββατο, Κυριακή , αργίες; Στα εποχιακά εργοστάσια δεν είναι σπάνιο να λειτουργούν σερί. Μερικά εργοστάσιο λειτουργούν 24ωρο.

 

Επιπλέον θα πρέπει να κάνεις μια αυτοψία. Αν δεις κινδύνους για την ζωή σου, π.χ. χημικά, θερμές επιφάνειες, αιχμηρές επιφάνειες, θορυβώδη λειτουργία ή άλλους κινδύνους θα πρέπει να ρυθμίσεις ανάλογα την αμοιβή σου.

 

Η ευθύνη σου εξαρτάται από την ζημιά. Αν είναι υλική η ζημιά μπορεί να κρατήσουν το ποσό από τον μισθό σου. Αν είναι σωματική βλάβη και μπορούν να αποδείξουν πως φταις εσύ τότε το πιθανότερο είναι να το φροντίσει ο δικηγόρος τους, θα σε καταδικάσουν και να σε απολύσουν για να επαναφέρουν την εικόνα της επιχείρησης.

 

Το 8ωρο δεν είναι υποχρεωτικό. 

Είτε είσαι εξωτερικός συνεργάτης είτε μισθωτός, μπορείς να είσαι συνέχεια εκεί ή μπορείς να πηγαίνεις όποτε σε χρειάζονται, ανάλογα με το τι θέλει ο ιδιοκτήτης. Σε βιομηχανίες που δεν απαιτείται η συνεχής παρουσία του επιβλέποντα συνήθως προτιμούν εξωτερικό συνεργάτη για να τους έρθει πιο οικονομικά. 

Link to comment
Share on other sites

εξωτερικό συνεργάτη με θέλουν. ουσιαστικά για τεχνικός ασφαλείας πήγα και στην πορεία τους ζήτησαν και επιβλέπων μηχανικό. αρχικά να αναφέρω ότι η δουλειά πάει πακέτο...δηλαδή δεν μπορώ να αρνηθώ να είμαι επιβλέπων μηχ/κος..μου κάνει εντύπωση ότι δεν υπάρχει ωράριο που πρέπει να βρίσκομαι στο χώρο..από τι εξαρτάται αν χρειάζεται συνεχή παρουσία ( μισθωτός) επιβλέπων μηχ/κος? και αναρωτιέμαι εγώ θα πηγαίνω κάποιες συγκεκριμένες στιγμές στο εργοστάσιο., όταν λείπω και γίνει κάτι ποιος θεωρείται επιβλέπων μηχ/κος?το εργοστάσιο θα δουλεύει 24 ώρες το καλοκαίρι..

Link to comment
Share on other sites

Αν είσαι μισθωτός η αμοιβή είναι μεγαλύτερη και το ΤΣΜΕΔΕ πληρωμένο, λογικό είναι ο εργοδότης να έχει περισσότερες απαιτήσεις. Αφού πληρώνει περισσότερα θέλει να γίνονται και περισσότερα.

Στην καλύτερη περίπτωση απαιτεί να κάνεις αυτό που προβλέπεται, δηλαδή επίβλεψη της λειτουργίας του εργοστασίου, έλεγχο του εξοπλισμού, οργάνωση των σέρβις των μηχανημάτων, εκπαίδευση του προσωπικού για την χρήση των μηχανών, κτλ.

 

Στην χειρότερη θα ζητήσει να γίνεις και το παιδί για όλες τις δουλειές επειδή ξέρεις υπολογιστές, δηλαδή θα γίνεις γραμματέας (email, προσφορές), πωλητής, κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Βασικά στην καλύτερη μπορεί να μην σου ζητηθεί να κάνεις τπτ. Απαιτείται η προσληψη υπευθυνου για να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας.

Οποτε ίσως ο εργοδότης να μην έχει τπτ στο μυαλό του για την απασχόληση σου.

Βεβαια το ίδιο ισχύει και για τον τεχν. ασφαλείας αλλά εσύ για να έχεις το κεφάλι σου ησυχο κάνεις τους ελέγχου σου.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλημέρα. Ο επιβλέπων μηχανικός συντήρησης έχει την ευθύνη της σωστής λειτουργίας και συντήρησης της εγκατάστασης. Επιθεωρεί οργανώνει και προτείνει στον εργοδότη τι χρειάζεται να γίνει. Ο τεχνικός ασφάλειας επιθεωρεί και επιβλέπει τα μέτρα ασφάλειας. Σημαντική διαφορά είναι ότι ο τεχνικός ασφάλειας ορίζεται ξεκάθαρα ως συμβουλος ενώ ο μηχανικός συντήρησης όχι. Αυτό σημαίνει ότι η ευθύνη είναι δική του. Και ενώ τα μέτρα ασφάλειας είναι πάνω κάτω ίδια σετις περισσότερες εγκαταστάσεις , η σωστή συντήρηση και λειτουργία δεν είναι. Πχ μία επιχείρηση μπορεί να έχει υγραέριο, φυσικό αέριο, βιολογικό καθαρισμό(ναι ευθύνη για το περιβάλλον), ατμολέβητες κτλ. Είναι ένα θέμα από αυτά που στη χώρα μας δεν λειτουργεί καλά.(και δεν αμοίβεται καλά και με ευθύνη όλων των συναδέλφων που έχουν υπογράψει χωρίς να κάνουν ουσιαστική δουλειά). Προσοχή στο ερώτημα: Πώς αποδεικνύεται ότι γίνεται συντήρηση;;; (αρχεία, εξιδικευμένοι τεχνικοί κτλ...)  Έχω σκοπό να πάω στη διεύθυνση ανάπτυξης να ενημερωθώ για το αν έχει αλλάξει κάτι τα τελευταία χρόνια αλλά το σκεπτικό είναι αυτό.

 

Παρακαλώ, συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο profil σας.

Ευχαριστώ, hkamp.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Καλησπέρα.

Σας γράφω εκ μέρους φίλου, μηχανολόγου ΤΕΙ με δωδεκαετή εμπειρία σε θέσεις υπευθύνου συντήρησης στην βιομηχανία τροφίμων. Επίσης η αναγγελία στο υπουργείο ανάπτυξης του πτυχίου του ξεπερνά τα 15 χρόνια. Του ζητήθηκε να υπογράψει σαν υπεύθυνος λειτουργίας, επίβλεψης και συντήρησης σε εγκατάσταση που περιέχει υποσταθμό των 4000kVA, και κινητήρια ισχύ άνω των 2500kW (μικρή θερμική ισχύ). Υπάρχει τρόπος να μπορεί με κάποιον τρόπο σύμφωνα με τον ν.3982/2011 και τα άρθρα 10 και 11? Με κάποια εκπαίδευση και σχετικές εξετάσεις? 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 
Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Καλησπέρα σας,

Είμαι Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕ και δουλευω σε εργοστάσιο.Μου ζήτησαν να γίνω μηχανικός επίβλεψης λειτουργίας και συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού. Θελω να σας ρωτήσω εαν καποιος γνωρίζει, ποιες είναι οι ευθύνες που θα εχω και ποια θα πρέπει να είναι η αμοιβή που πρεπει να δώσουν;

Σας ευχαριστώ.

Edited by Στεφανος Παλαιολογος
Link to comment
Share on other sites

On 11/6/2023 at 10:47 PM, Στεφανος Παλαιολογος said:

Καλησπέρα σας,

Είμαι Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕ και δουλευω σε εργοστάσιο.Μου ζήτησαν να γίνω μηχανικός επίβλεψης λειτουργίας και συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού. Θελω να σας ρωτήσω εαν καποιος γνωρίζει, ποιες είναι οι ευθύνες που θα εχω και ποια θα πρέπει να είναι η αμοιβή που πρεπει να δώσουν;

Σας ευχαριστώ.

Αμοιβή ό,τι συμφωνήσετε εκτός και αν υπάρχει επιχειρησιακή ή κλαδική σύμβαση εργασίας

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.