Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στο τραπέζι το ασφαλιστικό των μηχανικών


Engineer

Recommended Posts

Ολοταχώς σε ''λύσεις'' όπου η ''μαρίδα'' θα αφανισθεί ή θα δουλεύει σε μεγαλοκαρχαρίες για 400,00€ (χωρίς ασφάλιση βεβαίως).

Ο συνδυασμός ΤΣΜΕΔΕ / Εφορία / Τέλος επιτηδεύματος / Τέλη - Εξετάσεις - Παράβολα για Ενεργειακούς Επιθεωρητές (και ότι άλλο έρχεται) πετάει έξω από το παιχνίδι της αγοράς τους μικρούς.

Οδηγούμαστε σε εποχές πριν 40 χρόνια όπου οι μηχανικοί ήταν λίγοι, το ίδιο και τώρα οι ''σφραγιδάτοι'' μηχανικοί θα είναι λίγοι.

Η μόνη διαφορά, ότι σήμερα θέλουν και μηχανικούς-σκλαβάκια να κάνουν όλη την αγγαρεία.

Δικαιολογίες δεν υπάρχουν, θα πάρουμε ότι μας αξίζει αν δεν αντιδράσουμε!!!

Edited by alej
  • Upvote 9
Link to comment
Share on other sites

 

θα αντιδράσει όποιος πιστεύει ότι φεύγει πρώτος......

οι υπόλοιποι θα έχουν την ελπίδα ότι θα επιβιώσουν...

διαίρε και βασίλευε

Edited by terry
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Γιατί πότε σταμάτησαν οι πολεοδομίες να ζητάνε ασφαλιστική ενημερώτητα? Η υπαλληλοποίηση δεν είναι κακό, αλλά και αυτό όνειρο είναι. Απλά σε βάθος χρόνου οι μισοί μηχανικοί τουλάχιστον πρέπει ή να αλλάξουν επαγγελματικό πεδίο ή να μεταναστεύσουν...

Link to comment
Share on other sites

ήδη συζητάνε να κλειδώσουν οι κωδικοί ΤΕΕ αν έχeiς οφειλές τσμεδε.....και απόσο ξέρω είναι έτοιμο εσωτερικό έγγραφο προς όλες τις ΥΔΟΜ να ζητaει ασφαλιστική-φορολογική ενημερότητα για όποια αδειοδότηση

Ήθελα να ήξερα, στους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες, αν χρωστάνε στον ΟΑΕΕ,ΤΕΒΕ κλπ τι ακριβώς τους κάνουν?

Μήπως τους εμποδίζουν να ασκήσουν το επάγγελμα τους με οποιοδήποτε τρόπο?

Αδιανόητες μεθοδεύσεις!

Συνάδελφοι, όταν σε πολεμάει ο ίδιος ο ασφαλιστικός σου φορέας τι να περιμένει μετά κανείς? 

Μας πολεμάνε οι "υπάλληλοι" μας,  με τα δικά μας (από γενιά σε γενιά) χρήματα. 

Σε ποιον να το πεις και να σε πιστέψει.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Κάποια πραγματάκια...

1. Το να ζητάς ασφαλιστική ενημερότητα για όλες τις εργασίες, είναι και ένα μέσο αποφυγής νέων εσκεμμένων κακοπληρωτών. Ο άλλος που πλήρωνε θα ένιωθε μ******* και στην τελική δεν θα πλήρωνε ούτε και αυτός..Εν μέρη σωστό, αλλά έπρεπε να συνδυαστεί, κλείσιμο βιβλίων=παύση καταβολής εισφορών. Και το λέω εγώ που χρωστάω, κάπου 8Κ... Προσωπικά αν αύριο με την παρούσα κατάσταση μου έκλεινε κωδικούς το ΤΕΕ την επόμενη θα πήγαινα να κάνω διαγραφή από ΤΕΕ.. Γιατί έτσι θα ένιωθα εγώ μ******* αν δεν μπορούσα να κάνω τίποτα αλλά παράλληλα με χρέωναν εισφορές. Ισα μέτρα ίσα σταθμά.

2. Το υπαλληλίκι δεν είναι απαραιτήτως κακό, μακάρι να γινόταν προσλήψεις. Αλλωστε για εμάς τους Μ-Η το επάγγελμα είναι για τους περισσότερους υπαλληλικής μορφής. Τώρα οι ΠΜ,ΑΜ που θέλουν να βλέπουν το όνομα τους στην ταμπέλα έξω από την οικοδομή, ας βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους οι εποχές αυτές πέρασαν..Οχι ότι δεν υπάρχουν αξιόλογα άτομα ή που δεν κάνουν καριέρα σε εταιρείες... Προσωπικά πάλι, χίλιες φορές μισθωτός παρά ελεύθερος επαγγελματίας. 

3. Το θέμα των εισφορών δεν τους πολυαπασχολεί, γιατί πολύ απλά το +60% πληρώνει...Πως να το κάνουμε είναι περισσότεροι και στα μάτια αυτών, το 40% εν μέσω κρίσης ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ στον κλάδο θεωρείται "λογική" και "διαχειρίσιμη" απώλεια. Οσο λοιπόν οι περισσότεροι πληρώνουν και αντέχουν, είτε εύκολα, είτε δύσκολα, είτε με δανεικά, μην περιμένετε να μπει το θέμα των εισφορών στην αντζέντα.

4. Τέλος υπάρχουν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, που μπορεί να κουμπώνουν στην περίπτωση, υπάρχουν πολιτικές δεσμεύσεις που δεν αλλάζουν, υπάρχουν πολλά αλλά το θέμα είναι ότι το ύψος των εισφορών και το αν η μειοψηφία δεν πληρώνει δεν τους απασχολεί...

 

ΥΓ,. Σε άλλους κλάδους όταν χρωτάς πχ ΟΑΕΕ δεν είναι καλύτερα τα πράγματα...Εκεί έχουν προχωρήσει κατά πολύ οι κατασχέσεις. Ούτε μπορείς να έχεις ενεργή για καιρό επιχείρηση που χρωστάει, θα έχεις πρόβλημα..Να τα λέμε όλα. Απλά εκεί, μόλις δεις τα σκούρα παίρνεις το καπελάκι του και πας σπίτι χωρίς νέα ειδοποιητήρια.  

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

@pavlos33

δεν είπα πουθενά ότι θα γίνουν επενδύσεις, ειδικά στον τομέα της οικοδομής δεν περιμένω τίποτα τέτοιο (πλην "αναβαθμίσεων-αναπλάσεων κέντρων πόλεων" δηλ. πόλης = Αθήνας, στο μέλλον βέβαια)

εταιρείες υπάρχουν και εδώ και έξω για να σε στείλουν στο Ντουμπάι ή σε άλλες "αναπτυσσόμενες" περιοχές

εδώ με το χτύπημα της μεσαίας τάξης δεν μπορεί συνεχίσει να υπάρχει ή να "αναπτύσσεται η οικοδομή ως είχε (μικρή ιδιοκτησία)

ούτε είπα ότι θα προσληφθούν ως υπάλληλοι όλοι οι μηχανικοί άμεσα. ολίγοι και πειθήνιοι και φτηνοί για να συνεχίσω το σκεπτικό του alej

οι υπόλοιποι στην ανεργία (άνω του 20% -κοινωνία 2/3 και κάτω- και όχι βάσει παλαιών προτύπων ~10%)

αλλά πρέπει να σπάσουν πρώτα τον ανταγωνισμό των "μικρών" και όλα να περνάνε από "πιστοποιημένες εταιρείες" 

στην αρχή είμαστε, μην περιμένουμε να συμβεί σε μια 5ετία 

αυτοί κάνουν τα βήματά τους. μεταρρυθμίσεις το λέγανε και το λένε. μια από αυτές είναι το ασφαλιστικό 

 

εντιτ 

υ.γ. σόρρυ που άργησα είχα εξωτερικές εργασίες τώρα που ζέστανε....

Edited by imhotep
Link to comment
Share on other sites

Ήθελα να ήξερα, στους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες, αν χρωστάνε στον ΟΑΕΕ,ΤΕΒΕ κλπ τι ακριβώς τους κάνουν?

Μήπως τους εμποδίζουν να ασκήσουν το επάγγελμα τους με οποιοδήποτε τρόπο?

Αδιανόητες μεθοδεύσεις!

Συνάδελφοι, όταν σε πολεμάει ο ίδιος ο ασφαλιστικός σου φορέας τι να περιμένει μετά κανείς? 

Μας πολεμάνε οι "υπάλληλοι" μας,  με τα δικά μας (από γενιά σε γενιά) χρήματα. 

Σε ποιον να το πεις και να σε πιστέψει.

 

ξερω ατομο χρωστάει 20Κ στον ΟΑΕΕ και η επιχείρηση του λειτουργεί κανονικά. Όταν χρειάζεται ασφαλιστική ενημερότητα κάνει διακανονισμό πληρώνει 2-3 μήνες και μετά πάλι δεν πληρώνει

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ξερω ατομο χρωστάει 20Κ στον ΟΑΕΕ και η επιχείρηση του λειτουργεί κανονικά. Όταν χρειάζεται ασφαλιστική ενημερότητα κάνει διακανονισμό πληρώνει 2-3 μήνες και μετά πάλι δεν πληρώνει

Αυτο που λες ίσχυε και παλαιότερα για το ΤΣΜΕΔΕ. Πλέον μετα τους 1-2 τελευταίους διακανονισμούς, εχεις δικαίωμα να ρυθμίσεις τα χρέη σου μονο μια φορά. Αν απολλεσεις αυτο το δικαίωμα δεν μπορεις να ξαναμπεις σε διακανονισμό παρα μονο να εξοφλισεις εφάπαξ η να περιμένεις μπας και βγει αλλη ρύθμιση ( οκ μεταξύ μας πόσο πιθανό ειναι αυτο; )Οποτε προσοχή μεγάλη εχεις ενα κανονάκι φρόντισε να το αξιοποιήσεις σωστά!!

Το ίδιο ισχυει πλέον σε ολα τα ταμεία δικαίωμα ρύθμισης εχεις μονο μια φορά!!!!!

Αυτο που ήξερες ξεχνά το...

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edited by ikaros13
Link to comment
Share on other sites

Ως γενική σκέψη, συνέχεια της ωραίας συζήτησης που έχει ξεκινήσει κάνω τον κάτωθι προβληματισμό.

Και γιατί να έχουμε ως δεδομένο ότι ένα ταμείο ασφάλισης με ίδια κεφάλαια στο μεγαλύτερο ποσοστό από ασφαλισμένους θα πρέπει να λειτουργεί ως κρατικός οργανισμός μόνο όσο αφορά στην εισπραξιμότητα των εισφορών?

Δεν μπορούμε ως ασφαλισμένοι να απαιτήσουμε την αυτονόμηση του ταμείου και την αλλαγή διαχείρισης του? Δεν αλλάζει αυτό το καταστατικό του ΤΣΜΕΔΕ? Και αν αλλάζει πρέπει να αναζητήσουμε τον τρόπο και τις διαδικασίες.

Δηλαδή και πληρώνουμε και οι άλλοι θα κάνουν ότι θέλουν με δικά μας χρήματα? 

Επιμένω. Κάτι δεν πάει καλά εκεί μέσα. Χρειάζεται ξεσκαρτάρισμα.

Εμείς οι ασφαλισμένοι μπορεί να θέλουμε να αλλάξουμε τρόπο λειτουργίας στο ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΑΓΑΖΙ (μην το ξεχνάμε αυτό). Να θέλουμε να αλλάξουμε το τρόπο συνταξιοδότησης και να δημιουργησουμε  ενδεχομένως διαφορετικές συντάξεις, ανάλογες των εισφορών που μπορεί  ο καθένας να καταβάλει. 

Το ότι κάποιος δεν πληρώνει σε έναν ασφαλιστικό φορέα που του επέβαλαν να είναι και του επέβαλαν ακόμη και το πόσο θα πληρώνει, χωρίς ουσιαστικά καμία μελέτη ή με μελέτες μαϊμού, δεν είναι καθόλου κολάσιμο, ακόμη και αν αυτός ο κάποιος έχει τα χρήματα να το κάνει και τα κρατάει για να ζήσει.

Απλώς η "ποινή" του μπορεί να μετατίθεται στη σύνταξη, να αφαιρείται κεφάλαιο εφάπαξ και ποσοστό επί της μελλοντικής του σύνταξης για κάθε χρόνο που δεν πληρώνει. Σε όλο όμως το διάστημα αυτό να μην έχει καμία ποινική επίπτωση και καμία επαγγελματική επίπτωση. 

Ο άλλος συνάδελφος που είναι πιο αποδοτικός στη δουλειά του και κερδίζει χρήματα, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να πληρώνει κανονικά και να κεφαλαιοποιεί τη μελλοντική του σύνταξη.

Επίσης από συζητήσεις έξω διαπιστώνω ότι το δικό μας πρόβλημα με τις "παρανοϊκές"  εισφορές δεν είναι καθόλου γνωστό. Σε όσους αναφέρω για το επίπεδο εισφορών (ενώ όλοι γνωρίζουν ότι η οικοδομή δεν υπάρχει τα τελευταία 6 χρόνια) εκπλήσσονται.

Επικοινωνιακά οι μηχανικοί δεν υπάρχουμε!

Όλοι ξέρουν το θέμα του ΟΑΕΕ. Το είδατε ότι και στο σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε χθες, υπάρχει ειδικό άρθρο για παραμονή έως το 2016 σε μικρότερη ασφαλιστική κλάση.

Επειδή βαρεθήκαμε οι περισσότεροι να περιμένουμε από κεντρικά συλλογικά όργανα (ΤΕΕ) να κάνει κάτι, ο καθένας όπως μπορεί ας ενημερώσει με επιστολές , βουλευτές, υπουργούς, κόμματα, περιφερειακή διοίκηση, τοπικά κανάλια κλπ.

Επίσης, καλή κίνηση είναι και η πίεση από συλλόγους επαγγελματιών. Ο δικός μας σύλλογος εδώ στη Μεσσηνία, έστειλε μια επιστολή προς τα υπουργεία την οποία μπορείτε να δείτε εδώ-->http://symelem.blogspot.gr/ και τη θεωρώ πολύ καλή κίνηση.  Με ανάλογες κινήσεις ανά την χώρα κάτι μπορεί να γίνει στο τέλος. 

Ο μοχλός πίεσης που παραμένει ανενεργός είναι η στάση πληρωμών. Αυτό το έχουμε συζητήσει εκτενώς και γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι ελάχιστο ποσοστό θα συμμετάσχει. Ο αντίλογος είναι ότι κάποιοι έχουν "ανάγκες", πλην όμως  ο πόλεμος έχει και απώλειες. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Φαίνεται ότι στο επάγγελμα του μηχανικού επιχειρείται ενα είδος φεουδοποίησης. Οι διάφοροι δημόσιοι οργανισμοί (πχ ΔΕΚΟ, Πολυτεχνεία κλπ) περιχαρακώνονται γύρω από ευρωπαϊκά προγράμματα προωθώντας αποκλειστικά και μόνο την κλίκα τους ενω οι μεγάλες κατασκευαστικές και πολυεθνικές παίρνουν τα όποια έργα προκύπτουν από ΕΣΠΑ και διακυβερνητικές/διακρατικές συνεργασίες.

Όλα αυτά γίνονται με την αρωγή του καθεστώτος όπως συνδικάλες, ΤΕΕ, καθηγητάδες αλλά και υπουργούς και βουλευτές που προέρχονται από το βαθύ συνδικαλιστικό και ακαδημαϊκό παρακράτος.

Για μένα η λύση είναι απλή. Σταματήστε να ψηφίζετε στο ΤΕΕ τους εκπροσώπους του καθεστώτος και τους έμπορους ελπίδας. Και αν μπορούσε να γίνει μια κίνηση από μηχανικούς σαν κι εμάς θα ήταν ιδανικό. Βέβαια τα συμφέροντα είναι πανίσχυρα κι ο καθένας μας κοιτάει να σώσει τον κώλο του.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.