Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΝΦΙΑ.....μενει, φευγει, αλλαζει, τροποποιειται,


Recommended Posts

Ημερ. Καταχώρησης: 31/03/2015 Ώρα Καταχ.: 11:00:00


ΕΝΦΙΑ: θα μείνει ή θα φύγει; Οι δηλώσεις των αρμοδίων

polikatikia_550x.jpg
 
Αποψη πρωτη
Σύγχυση έχει προκαλέσει για ακόμα μία φορά στην κυβέρνηση το θέμα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) καθώς χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι ο φόρος πρέπει να αλλάξει, αλλά όσο δεν υπάρχει νομοθετική παρέμβαση, ισχύει ό,τι προβλέπεται σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο ΕΝΦΙΑ εισέφερε 2,6 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Ειδικότερα το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε: "Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να αλλάξει. Είναι δέσμευσή μας. Ωστόσο εάν δεν υπάρξει παρέμβαση, κάτι που υπάρχει μένει ως έχει μέχρι να αλλάξει με νόμο".

αποψη δευτερη

Ακολούθησαν δημοσιεύματα που ανέφεραν πως το υπουργείο Οικονομικών αφήνει ανοικτό "παράθυρο" διατήρησης του ΕΝΦΙΑ για να έρθει το Μέγαρο Μαξίμου να αποσαφηνίσει ότι: "Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας άμεσα. Η αντικατάσταση ενός από τους πιο άδικους φόρους που έχουν υπάρξει, με έναν κοινωνικά δίκαιο φόρο, είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης".

 

αποψη τριτη

Ωστόσο, οι δηλώσεις για τον ΕΝΦΙΑ συνεχίστηκαν και σήμερα το πρωί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, σε δηλώσεις του στο Μega να διευκρινίζει ότι ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα διατηρηθεί για τον επόμενο ή μεθεπόμενο μήνα ή και λίγο αργότερα, αλλά θα αλλάξει λίγο αργότερα. Σημείωσε ότι επιδιώκεται η εφαρμογή άλλης ρύθμισης ώστε να είναι μικρότερη η επιβάρυνση για τα χαμηλά εισοδήματα.
αποψη 3 1/2
Πάντως, ο κ. Μάρδας παραδέχθηκε ότι το ζήτημα της αλλαγής του ΕΝΦΙΑ έχει τεθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι δεν γνωρίζει εάν έχει γίνει αποδεκτή η αντικατάστασή του.

 

αποψη 4η

Τέλος, ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε ότι "δεν θα εισπραχθεί ΕΝΦΙΑ για το 2015" ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται έναν άλλο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, καθώς αυτός έχει τσακίσει τη μεσαία τάξη.

Link to comment
Share on other sites

Eίναι κωμικοτραγικά όλα αυτά . Στο οικονομικό επιτελείο επικρατούν άλλες απόψεις (διατήρηση του ΕΝΦΙΑ προφανώς λογω της υψηλής εισπρακτικότητας του συγκεκριμένου φόρου ) , το γραφείο του πρωθουπουργού έχει την άποψη ότι ο συγκεκριμένος φόρος θα πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από κάποιον άλλο δικαιότερο φόρο, τις  διαπραγματεύσεις με τους θεσμικούς τροικανούς τις κάνουν υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη του οικονομικού επιτελείου οι οποίοι διαπραγματεύονται για δημοσιονομικά κενά κλπ χωρίς όμως να γνωρίζουν τα τεχνικά-οικονομικά χαρακτηριστικά του νέου φόρου επί των ακινήτων , αφού δε γνωρίζουν τα δεδομένα του νέου φόρου ,και επιπλέον θέλουν να πείσουν , στο εσωτερικό , ότι κάνουν σοβαρή διαπραγμάτευση.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

[μετα απο 28 μερες...]

 

 

Δημοσίευση: 28 Απρ. 2015, 07:59

Θα αποφασισθεί στο β' εξάμηνο Ανοικτό το ενδεχόμενο μετάθεσης της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ

   
Aθήνα

Στην αποσαφήνιση ότι η κατάργηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα εξαρτηθεί από το εάν θα επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκπομπή «Στον Ενικό» του Νίκου Χατζηνικολάου στο Star.

Ερωτηθείς για το πότε θα καταργηθεί ο φόρος, κάτι που προεκλογικά ήταν στην αιχμή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε πως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ συνδέεται με τις δυνατότητες της οικονομίας. Μάλιστα, είπε πως υπάρχει η περίπτωση να μην καταργηθεί εντός της τρέχουσας χρονιάς, λαμβάνοντας έτσι αποστάσεις από πρόσφατες δηλώσεις τόσο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, όσο και της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη.

«Εάν η χώρα κινηθεί το επόμενο διάστημα σε ομαλό πλαίσιο και πιάσουμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,2% και ανάπτυξη 1,4% -και πιστεύουμε ότι με το πακέτο των μέτρων που έχει προτείνει ο Γιάνης Βαρουφάκης θα έχουμε τελικά πλεόνασμα μεγαλύτερο του 1,2% - θα μπορέσουμε το δεύτερο εξάμηνο να δούμε το θέμα του ΕΝΦΙΑ.

Αν όχι (.σ.σ δεν πιάσουμε τους στόχους), απλά θα είναι θέμα προτεραιοτήτων και θα πάει για το 2016».

 

Σημειώνεται πως προ ημερών η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη μιλώντας και εκείνη στη τηλεόραση του Star είχε αναφερθεί στην «πάγια θέση» της κυβέρνησης για κατάργησή του ΕΝΦΙΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο φόρος έπιασε τον στόχο των 2,6 δισ. ευρώ το 2014 «εξοντώνοντας» τον κόσμο που τον πλήρωνε, αφήνοντας απλήρωτες άλλες υποχρεώσεις.

Μάλιστα, η ίδια είχε εκφράσει τον προβληματισμό πως «μεταξύ 2013 και 2014, που είναι το έτος θριάμβου του ΕΝΦΙΑ, τα ληξιπρόθεσμα πήδησαν από 8,5 δισ. ευρώ το 2013 σε πάνω από 14 δισ. ευρώ το 2014».

 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στις αρχές Μαρτίου στην εκπομπή «Στον Ενικό» του Νίκου Χατζηνικολάου στο Star είχε δηλώσει τα εξής για τον φόρο ακίνητης περιουσίας: «O ΕΝΦΙΑ είναι ένας απαράδεκτος φόρος. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ επί το προοδευτικότερο, αλλά μπορεί να πάρει 2- 3 μήνες. Και έως ότου αλλάξει ένας νόμος, ισχύει ο προηγούμενος».

 

Newsroom ΔΟΛ

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Ετσι είναι....

Αυτός ο ΕΝΦΙΑ 2015 (ο ίδιος με τον περσινό ΕΝΦΙΑ 2014) θα είναι θέμα πατριωτικού καθήκοντος γιατί δεν μπορούμε να πιάσουμε τους στόχους.

Κάτι που ούτε να το διανοηθούμε μπορούσαμε. Πέσαμε από τα σύννεφα... Αναγκαστήκαμε.... Μα την άγια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου....

 

Δεν είναι σαν τον άλλο τον ΕΝΦΙΑ 2014 που βάλανε οι άλλοι... οι σκατόψυχοι γερμανοτσολιάδες.

Αυτοί πιάνανε τους στόχους. Από κακία τον βάζανε.

 

 

Και για να κλείσει το θέμα θα πάμε για δημοψήφισμα ώστε να αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός.

 

Ασχετα που εμείς κυβερνάμε με το 41% του οποίου τη βούληση πρέπει να εκφράσουμε.

Θα ψηφίσει το άλλο 59% να πάρουμε μέτρα και έτσι καθαρίσαμε.

 

Και η δημοκρατία κερδισμένη και εμείς στις καρέκλες μας (και στα τηλεοπτικά παράθυρα να σας τρολάρουμε).

Edited by terry
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.